bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Top 10: Bundesligaens bedste forsvarsspillere

For en måned siden rangerede vi Bundesligaens ti bedste målmænd. Nu har vi rykket os en tak op ad banen for at lave en liste over Bundesligaens bedste forsvarsspillere. Det vil altså sige både midterforsvarer, backs og wingbacks.

Forsvarsspillerens fineste opgave er at forhindre modstanderen i at komme til chancer og i sidste ende at forhindre modstanderen i at score, men fodboldspillet dage har ændret sig meget igennem tiden. De bedste wingbacks nu om dage er bedre til at angribe end at forsvare, og midterforsvarene skal også være gode til at bygge spillet op nedefra. Bundesligaen vrimler med gode center- og wingbacks, så der har været mange dygtige folk, vi har skulle sortere fra, men her kommer vores bud på de ti over Bundesligaens bedste forsvarsspillere.

Af Jeppe Krarup-Nielsen og Magnus Petterson

1. Joshua Kimmich – FC Bayern München

Måske et lidt kontroversielt valg, da han i denne sæson primært har spillet på den defensive midt (Ikke mindst efter Hansi Flicks ankomst), men fordi han i denne sæson også har seks kampe som back og en enkelt som midterforsvarer i Bundesligaen, tidligere har haft sit udgangspunkt på backen og stadig er registreret som forsvarsspiller på Bayern Münchens egen hjemmeside, så er Joshua Kimmich med på denne liste, og det endda helt i toppen.

I over et årti havde Bayern München en af fodboldhistoriens bedste backs i form af Philipp Lahm. Med sin brillante teknik, løbekapacitet og lederevner var Lahm en kæmpe profil, der virkelig skulle blive et tab den dag han lagde støvlerne på hylden. Men da dagen så endelig kom, hvor Lahm gik på pension, var hans arvtager allerede fundet. Arvtageren var Joshua Kimmich som siden sin ankomst fra RB Leipzig i 2015 havde gjort kometkarriere og på nærmest ingen tid overbevist alle om at han skulle blive den permanente arvtager i Bayern München. Og som om det ikke var nok, er det ikke kun i Bayern München, at han er blevet en vigtig profil. Lige siden EM i 2016, hvor han kom på turneringens hold som den yngste forsvarsspiller siden den italienske landsholdslegende Paolo Maldini, har han etableret sig som en af holdets helt store profiler.

Joshua Kimmich en fantastisk boldspillene back, der er god til at gøre banen bred, og ligesom Lahm har samme evne til at søge ind i banen, hvor han både er sikringsspiller men også et offensivt bindeled. Han er samtidig enormt chance skabende både på de målgivende afleveringer og sin position taget i betragtning også på scoringssiden.

Kimmich kan ganske enkelt lidt af det hele og er som hans tidligere træner Pep Guardiola sagde en vaskeægte ”Schweizerkniv” af en spiller. Det er bemærkelsesværdigt faktisk også hans eneste svaghed. Kimmich er på grund af sin evner med bolden, blevet brugt meget som defensiv midtbane spiller i denne sæson og Bayern får derfor ikke den fulde effekt af hans evner som offensiv back. Men hvis ens største svaghed er ens alsidighed, så er der vist ingen tvivl om at Joshua Kimmich i fremtiden vil være en bærende profil både på klubplan og for ”Die Mannschaft”. Også selvom han på næste års liste nok vil være at finde blandt midtbanespillerne.

Vurdering: 9,3

 

2. David Alaba – FC Bayern München

Den østrigske Bayern-profil har indtil videre vundet otte Bundesliga-titler, fem DFB-Pokal-titler og en enkelt Champions League-turnering. Der er mange af de allerbedste spillere, som slet ikke kommer i nærheden af at vinde så meget i løbet af en hel karriere. David Alaba er stadig kun 27 år.

Østrigeren havde svært ved at komme på holdet i sine første par sæsoner hos de sydtyske mastodonter, hvor han også blev lejet ud til Hoffenheim.

Alt ændrede sig dog for David Alaba, da Jupp Heynckes i 2011 overtog tøjlerne på Allianz Arena, for det var ham, der fandt på den geniale idé at bruge David Alaba som venstreback. Som midtbanespiller havde David Alaba svært ved at komme på holdet, men da han blev sat ned på venstrebacken, viste det sig, at han var helt perfekt castet.

Defensivt havde han det, der skulle til, og offensivt havde han endnu mere at byde på. Han udviklede et fantastisk samarbejde med Franck Ribery, hvilket gjorde, at Bayern fik sig en uforudsigelig og dødsensfarlig venstreside. Man vidste ikke, om Franck Ribery ville gå ind i banen og skyde på mål, eller om han ville stikke bolden ned mod baglinjen, hvor David Alaba ville løbe ned og slå et knivskarpt indlæg til Mario Gomez, Thomas Müller eller Mario Mandzukic. På nærmest ingen tid gik David Alaba fra at være en marginalspiller til at blive en af de absolut bedste venstrebackes i verden.

Han var fra start af en fantastisk venstreback offensivt, og han har siden også udviklet sig defensivt. Han har igennem de sidste par udviklet sig så meget defensivt, at han i denne sæson primært har fungeret som midterforsvarer, da Bayerns defensiv har været hårdt plaget af skader. Det har indtil videre slet ikke har været en hæmsko for Bayern, og det vidner i høj grad om, hvilken fodboldspiller David Alaba er.

Man snakker tit om, at spilleren, der kan spille flere positioner, bliver sat på bænken, når træneren har fundet den rigtige spiller til samtlige positioner, men sådan har det ikke været med David Alaba, for han har kunne spille så mange positioner, og han har stort set altid kunne spille de positioner lige så godt, som dem, der var vant til at spille positioner.

Han er hurtig, han er god i en-mod-en-situationer over for en angriber, han er god til at læse spillet, han er god til at bygge spillet op med korte afleveringer, men han kan også drive bolden frem og slå nogle fremragende indlæg, og så har han også et fantastisk langskud.

Nogle har måske en tendens til at undervurdere den betydning, David Alaba har haft Bayern München de sidste ti år, men det at kunne gå fra forrygende venstreback til Abwehrchef uden nogen former for problemer vidner i høj grad om østrigernes fodboldmæssige formåen.

Vurdering: 9,1

 

3. Alphonso Davies – FC Bayern München

Meep, Meep, Meep. Thomas Müller kunne ikke undgå at smile, og sammenlignede Alphonso Davies med the Road Runner, da han skulle beskrive sin holdkammerats evne til altid at løbe sin modstandere op efter kampen mod Dortmund.
For Alphonso Davies er hurtig. Rigtig hurtig endda. Så hurtig at han på rekordtid har etableret sig som en af ligaens allerbedste forsvarsspillere, selvom han indledte sæsonen som kantspiller.

Det har været imponerende at følge det gennembrud, den 19-årige canadier har fået i denne sæson. I løbet af ”Hinrunden” begyndte Bayern at få store problemer i de bagerste geledder, da flere midterforsvarer røg ud med skader. Løsning blev, at de rykkede David Alaba ind i midterforsvaret og prøvede Alphonso Davies som venstreback. Det viste sig at være mere end bare en nødløsning for Bayern. Meget mere. Alaba har været så god som centerback, og Alphonso Davies har været så god som venstreback, at man i bagklogskabens lys næsten synes, at Bayern var heldige med at have så mange defensive spillere ude med skader i starten af sæsonen.

Mange wingbacker har ofte spillet på andre positioner, før de blev placeret på forsvarskædens yderste plads. Alphonso Davies kom oprindeligt til Bayern som kant, og hans gennembrud minder på mange måder, om det, David Alaba fik i 2011/12-sæsonen. Udover de begge kommer fra lande, der typisk har mere held i Vinter-OL, end de har i fodbold, så havde de også svært ved i starten af deres Bayern-tid at finde spilletid på deres oprindelige positioner, før de blev omskolet til venstrebacken.

Spillemæssigt minder de også meget om hinanden, da Alphonso Davies bidrager med utrolig meget offensivt, ligesom David Alaba gjorde. Der er dog også et par forskelle. David Alaba var nok som venstreback lidt stærkere defensivt, end Alphonso Davies. Til gengæld er Alphonso Davies væsentligt stærkere, end David Alaba var, når det kommer til en-mod-en-situationer, hvor man skal afdrible en modspiller.

Det er specielt denne dimension af Davies’ spil, der gør ham så god. Han skaber på den måde rigtig meget plads, og det er nok de færreste af os Bundesliga-fanatikere, der glemmer hans solorate på udebane mod Freiburg tilbage i december, hvor han lagde op til Lewandowskis 0-1-mål.

Vi ved måske ikke helt endnu, hvor god han rent faktisk er, når det kommer til det defensive. Når Champions League bliver genoptaget, er Bayern uden tvivl en af de stærkere kandidater til at vinde titlen, men det bliver også her, hvor Alphonso Davies’ defensive egenskaber kommer til eksamen. Når Bayern skal møde nogle af Europas allerbedste klubber, kan de nok ikke være lige så dominerende, som de er i mange af deres Bundesliga-kampe. Hvis Alphonso Davies’ defensive kvaliteter ikke er optimale, kan det meget vel blive noget, der kan komme til at koste Bayern, men indtil videre har vi dog ikke set andet fra Alphonso Davies på venstrebacken, der giver grund til bekymring.

Vurdering: 8,8

 

4. Achraf Hakimi – Borussia Dortmund

Det er måske ikke så spændende at bo i Ruhr-distriktet, når man har boet i Spaniens hovedstad, men det har dog været fantastisk for Achraf Hakimis karriere, at han har skiftet ”los Blancos” ud med ”die Schwarz-Gelben”.

Han kom til Dortmund i 2018-19-sæsonen på leje fra Real Madrid, og den lejekontrakt udløber til sommer, og spørgsmålet er, om Dortmund kan sikre at få Hakimi på en permanent kontrakt, eller om marokkaneren tager tilbage til Santiago Bernabeu.

I begyndelsen var han tiltænkt en rolle som backup til højre backen, men skader gjorde at han hurtigt blev fast mand på venstre back. I denne sæson spillede han flere gange som højre kant og blev blandt andet topscorer for Dortmund i Champions League, men det var da Dortmund gik over til at spille med wingbacks i deres 3-4-3 formation, at Hakimi virkelig trådte i kraft og etablerede sig som en af ligaens mest angrebsivrige forsvarsspillere.

Han er en wingback med et fantastisk højreben til at slå indlæg og sparke på mål, og så er han også lynhurtig og den hurtigste af samtlige spillere i Bundesligaen. Han minder på mange måder om Alphonso Davies med sin hurtighed og iver for at komme frem på banen, men rent defensivt har han stadig nogle udfordringer, der trækker ned i den samlede vurdering.

Vurdering: 8,6

 

5. Dayot Upamecano – RB Leipzig

Okay, så kommer vi til listens første fuldblodsmidterforsvarer, måske lige med undtagelse af Lucas Hernandez. Mange af dem vi har skrevet om, er langt hen ad vejen kommet på top-ti listen grundet deres offensive kvaliteter, men Dayot Upamecano er her, fordi han er enormt dygtig til at forhindre modstanderen i at score.

Leipzigs 21-årige franske bulldozer har været en del af truppen, siden januar 2017, hvor han kom til fra søsterklubben Red Bull Salzburg. I starten af sin tid i Leipzig sad han meget på bænken, men i de sidste to sæsoner har han virkelig fået et gennembrud, hvor han er blevet fast starter i det stærke Leipzig-forsvar.

Når man kigger på hans statur, kan man hurtigt se, hvad han er god til. Han er stærk. Brølstærk. I nærduellerne er det de færreste angribere, der undgår at blive skubbet væk, og så er han enormt dygtig til at føre bolden fremad. Hans løb op ad banen i fuld fart kan give flashbacks, til den gang Lucio tørnede ud for først Leverkusen og siden Bayern München, og vi har her med en forsvarsspiller at gøre, som vi kommer til at høre meget mere til i femtiden.

Vurdering: 8,5

 

6. Niklas Süle – FC Bayern München

Daniel Van Buyten, Lucio, Thomas Linke og nu Niklas Süle er eksempler på hårdtslående Bayern midtstoppere som forsvarer målet med deres liv. For selvom Niklas Süle til tider ser lidt kluntet ud og så kan man altid være sikker på at han vil gøre alt for sit hold. Og så er han faktisk også bedre teknisk og ikke mindst hurtigere, end han nogle gange får ry for. Efter et par virkelig imponerende år hos Hoffenheim tog han i 2017 det helt store skridt og skiftede til Bayern München.

Her er han gradvist vokset meget med opgaven, og han var i sidste sæson forsvarsgeneralen for sydtyskerne, hvor det i sidste sæson var Jerome Boateng og Mats Hummels der på skift måtte konkurrere om pladsen ved siden af Süle i midterforsvaret. Også på landsholdsiden er Süle blevet Joachim Löws go to man i midterforsvaret, og han er uden tvivl den forsvarsspiller, som Löw har valgt at bygge det defensive fundament op med. En korsbåndsskade har holdt ham uden i det meste af denne sæson, og derfor er han også røget lidt ned på denne liste, da vi først skal se, hvordan han kommet tilbage igen.

Vurdering: 8,5

 

7. Mats Hummels – Borussia Dortmund:

Først Bayern München, så til Dortmund, tilbage til Bayern München og tilbage til Dortmund. Sådan lyder det hidtidige karriereforløb for Mats Hummels, der har tilbragt hele sin karriere i Bundesligaen, selvom der har været en masse bejlere fra nogle af Europas allerstørste og rigeste klubber.

Dengang den nu 31-årige midtstopper var allerbedst, havde nok indtaget førstepladsen på denne liste over Bundesligaens bedste forsvarsspillere. De sidste par sæsoner er niveauet dog faldet lidt. Fejlene er blevet flere, og det er nok også en af grundene til, at Bayern München gik med til at sælge ham til en direkte rival i sommers.

MatsHummels har dog haft en utrolig flot karriere, hvor han har vundet ligaen og pokalturnering flere gange, men højdepunktet er naturligvis være VM-triumfen i 2014, og så har han forholdsvis hurtigt genindtaget rollen som forsvarschef hos BVB.

Dortmund har generelt haft nogle problemer med defensiven, men problemerne ville dog være væsentligt større, hvis de ikke havde Hummels. Hans evne til at læse spillet kompenserer for hans manglende hurtighed, og så er han god med fødderne, hvilket er vigtigt for et hold som Dortmund, der gerne vil dominere mange af sine kampe.

Vurdering: 8,5

 

8. Lucas Hernandez – FC Bayern München

Willy Sagnol, Benjamin Pavard, Bixente Lizarazu, Corentin Tolisso, Franck Ribery, Kingsley Coman og Jean-Pierre Papin. Gennem tiderne har man i Bayern Müncen haft en tendens til at samle på franske verdensstjerner, så da Bayern i sommers skulle have en ny forsvarsspiller var Lucas Hernandez selvfølgelig det oplagte valg.

Den franske altmuligmand med det spansk klingende navn havde efter et super VM og en glimrende La Liga sæson imponeret Bayern ledelsen så meget, at de valgte at springe banken og gøre Hernandez til Bayerns dyreste transfer nogensinde, da de imødekom Atlético Madrids frikøbsklausul på hele 80 millioner euro.

Endnu har han ikke for alvor overbevist om, at han er de mange penge værd, så her er han primært med på listen grundet sit potentiale og sine lederegenskaber, som vi alligevel har set i korte glimt. Med sin hurtighed og det faktum at han er lige god med begge ben, kan Hernandez spille både i midterforsvaret og på begge backs.

Men hvis man skal finde en rids i lakken på den velsmurte franske bil, er det, at han desværre har en krop af glas. I sin relativt korte fodboldkarriere har han været udsat for en del skader, og han har derfor i årenes løb måtte se en del kampe fra tilskuerpladserne.

Vurdering: 8,4

 

9. Matthias Ginter – Borussia Mönchengladbach

Matthias Ginter er endelig blevet den stabil midterstopper, som potentialet indikerede, da han slog igennem i Freiburg og var med på det tyske landshold, der vandt VM i 2014.

Han spillede i Dortmund fra 2014 til 2017, og det var lidt som om, at han i de tre år ikke helt kunne finde fodfæste. Efter Dortmund tog han til Gladbach, hvor han stadig er at finde i dag. Tiden hos ”die Fohlen” har virkelig været god for både Ginter og Gladbach. Han er i løbet af sin Gladbach blevet bedre og bedre, og hans udvikling som fodboldspiller kulminerede i 2019, da han blev kåret til årets tyske landsholdsspiller.

Det er alligevel lidt af en udmærkelse at få, når man tænker på nogle af de stjerner, der repræsenterer ”die Mannschaft”. Det faktum, at han er midterforsvarer, gør bestemt ikke udmærkelsen mindre fornem. Samtidig er han også i gang med en flot sæson for Gladbach.

Matthias Ginter er en forsvarsspiller lige efter den tyske skole. Han er utroligt god i de opbyggende spil, og så er han også en intelligent forsvarsspiller. Han er god til at læse spillet, han kan tage de rigtige positioner, der gør, at han kan bryde spillet og erobre bolden.

Hvis årets tyske landsholdsspiller fortsætter sin udvikling, så bør der være en god mulighed for, at han skal endnu højere op på listen om et år.

Vurdering: 8,3

 

10. Benjamin Pavard – FC Bayern München

PSG, Atletico Madrid, Juventus, Manchester United, Real Madrid, topklubber og topspillere var ikke ligefrem underrepræsenteret i Frankrigs succesfulde VM-trup fra 2018. Der var dog en enkelt lille udstikker blandt de profilerede adresser.

Stuttgarts unge Benjamin Pavard havde yderst overraskende fået en plads i Didier Deschamps VM-trup, på trods af at han ikke havde deltaget i en eneste af kvalifikationskampene op til slutrunden. Panderynkerne var derfor dybe i det franske. Den krølhåret højre back skulle dog vise sig at imponere alt og alle under slutrunden ved blandt andet at levere turneringens mål, da han hamrede Frankrig ind i kvartfinalerne med en drømmeflugter mod viceverdensmestrene fra Argentina.

Pavard tog derfor det naturlige skridt op ad stigen sæsonen efter, da han skiftede til de sydtyske giganter. I denne sæson har han været en bærende profil både på det franske landshold og Bayern München, hvor han har siddet tungt på pladsen som højre back og fortsat imponeret med sine offensive stil og sine gode pasningsevner.

Det siger mest om styrken hos Bayerns bagerste, at Pavard er det svageste led blandt de bagerste fire, men han skal fortsat arbejde med at tage mere ansvar.

I sidste sæson var han fuldstændig usynlig og var ikke den bærende profil man på trods af hans unge alder forventet han skulle være. Han var simpelthen blind passager på det Stuttgart skib, der langsomt og smertefuldt sank ned i 2.Bundesliga. Så hvis han skal gøre sine landsmænd Willy Sagnol og Bixente Lizarazu kunsten efter og eje pladsen som back i Bayern München over et årti, så skal han blive klart bedre til at tage ansvar og dominere i de hårde og pressede kampe.

Vurdering: 8,3

You may also like
Bundesligaens hurtigste spiller 2021/22 – udskiftning i toppen og dansker på listen
EM-optakt: Bjarne Goldbæk – Den nye Schweinsteiger og sidste nat med klikken
Tysklands EM-trup: Den skræmmende midtbane
De 15 hurtigste spillere i Bundesligaen 2020/21

3 Responses

  1. Mikkel

    Fin liste! Er først lige blevet opmærksom på Stefan Posch fra Hoffenheim, som virker som en god forsvarsspiller – hvor vil I mene, at han placerer sig? Top 20, 30 eller 50? Mvh Mikkel

    1. Bulibold

      Uha, godt spørgsmål. Han har udviklet sig enormt meget og er blevet langt mere stabil i sine præstationer, men vi er nok stadig uden for top 20 som minimum. Men bliver spændende at følge ham i de kommende år.