bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Top 12 – Bundesligaens største talenter 2020
Bundesligamanager

Alle hold har en stjerne. Lederen. Profilen. Ham der altid skal bruge lidt længere end resten af holdet på at skrive autografer. Men hvor finder man morgendagens Robert Lewandowski, fremtidens Timo Werner eller den nye Marco Reus? I det følgende får du et bud på 12 af de hotteste talenter i Bundesligaen netop nu.

I denne sæson er gennemsnitsalderen for en Bundesligaspiller rekordhøj med 25,5 år i gennemsnit. Til sammenligning var den næsten to år lavere for bare ti år siden. Dette til trods finder man flere åbenlyse stortalenter i alle Bundesligatrupper, der med deres unge alder er med til at hive aldersgennemsnittet ned.

I det følgende sætter vi derfor spot på 12 af de mest interessante navne lige nu, som endnu ikke er fyldt 21 år. Både de som allerede er etablerede stjerner, og de som er på nippet til det store gennembrud. Alle med det tilfælles at de kan forventes at spille en større rolle på et Bundesligamandskab indenfor den nærmeste fremtid. Spoiler alert – med på listen finder man blandt andre to walisere, en omskolet venstreback fra Canada og en bare 15-årig himmelstormer med en omdiskuteret fortid.

1) Jadon Sancho, 19 år (Borussia Dortmund):

Med 79 kampe på CV’et for Dortmunds førstehold og 26 mål til følge, er det svært at blive ved med at tildele Jadon Sancho talentprædikatet. Tværtimod er der tale om en af ligaens absolutte profiler, og det i en alder af bare 19 år. Når vi alligevel har Sancho med på denne liste skyldes det først og fremmest, at det selvfølgelig er umuligt at udelade så ung en spiller med så åbenlyst et potentiale.

Hvorvidt den driblestærke kantspiller med det hurtige antrit og den eksemplariske teknik, fortsat vil være en dominerende faktor i fremtidens Bundesliga er dog højst tvivlsomt. Således er der vedvarende rygter om et skifte tilbage til hjemlandet for den engelske landsholdspiller, hvor især Sanchos tidligere arbejdsskifter, Manchester City, længe har lignet en oplagt destination for den unge Dortmundspiller.

Sancho er dog ikke bare et stort talent og profil i Bundesligaen. Han er også en forgangsmand og trendsetter i tysk fodbold. Med skiftet til Dortmund fra Manchester Citys ungdomsafdeling og det tidlige gennembrud for Ruhr-klubben, har Sancho banet vejen for mange andre britiske talenter, der de senere år har søgt over den engelske kanal i håbet om mere spilletid i det tyske. Som eksempel herpå bør vi nævne Ademola Lookman og Ethan Ampadu i Leipzig eller Jonjoe Kenny og Rabbi Matondo hos Schalke.

2) Kai Havertz, 20 år (Bayer Leverkusen):

Den yngste spiller nogensinde til at nå både 50 og 100 kampe i den bedste tyske række. Med 126 kampe for Die Werkself og syv landskampe, er Kai Havertz morgendagens tyske stjerne og ligesom ovennævnte Sancho allerede en etableret profil i Bundesligaen. Med 1,89 meter i højden er han måske umiddelbart ikke den mest traditionelle 10’er, men tag ej fejl af hans fantastiske teknik og store overblik! Han er omdrejningspunktet i Leverkusens offensiv, hvor han påtager sig flere forskellige roller bag de forreste angribere, både centralt i banen og på kanten.

På det Tyske landshold bliver han primært brugt som klassisk 8’er på den centrale midtbane ved siden af enten Joshua Kimmich, Ilkay Gündogan eller Toni Kroos. Havertz scorede sit første landsholdsmål i en venskabskamp mod Argentina sidste år, og lige siden har der været vedvarende rygter om et skifte til Bayern München. Det var også tilfældet i sommerens transfervindue, hvor udsigten til Champions League alligevel var nok til at overbevise Havertz om at blive hos Bayer 04 fra Leverkusen. Spørgsmålet er derfor, hvor længe Leverkusen formår at holde på holdets unge stjerne, hvis kvalifikationen til europæisk fodbolds øverste klasse skulle glippe for Bundesligaens aktuelle nummer seks.

3) Erling Braut Håland, 19 år (Borussia Dortmund)

Han er ny mand på den tyske scene, men med otte mål i dette års gruppespil i Champions League for Red Bull Salzburg har han for længst slået sit navn fast. Og hvis der stadig var tyske fans, der ikke kendte ham, så blev de klogere i nordmandens Bundesligadebut, hvor han mod Augsburg scorede hattrick som indskifter og vendte 1-3 til 5-3 sejr for sin nye arbejdsgiver på under en halv time. Han var jaget af det meste af Fodboldeuropa, og forventningerne til den 1,94 meter høje Håland har af samme grund været enorme. Marco Reus har udtalt, at Dortmund ikke har haft en lignende type siden Robert Lewandowski, og selvom den udtalele også var møntet på profilen og ikke kun kvaliteterne, så siger det noget om normandens talent.

Håland er ekstrem hurtig, målsøgende, afslutter resolut og fungerer også glimrende som opspilsstation. Hans højde og lidt ranglede krop gør, at han til tider ser lidt uortodoks ud, men han har faktisk en rigtig fin teknik og er også en hæderlig dribler. Unge angribere har før fået et tidligt gennembrud og sidenhen knækket nakken på ikke at kunne leve op til forventningerne, men Håland virker til at have hele pakken for at blive en fremtidig stjerne.

4) Alphonso Davies, 19 år (Bayern München):

Canadiske Davies blev for alvor kendt i international fodbold, da han i en alder af bare 16 år debuterede i den amerikanske liga Major League Soccer. Det er han den næstyngste til at have opnået, kun overgået af den tidligere Randers FC-spiller, Freddy Adu, der trods et stort talent aldrig rigtig fik forløst sit store potentiale på den europæiske scene.

At vi ligeledes skulle få Davies at se i den danske Superliga, er noget mere tvivlsomt. Efter i et par år at have imponeret fodboldamerika som etableret kantspiller i Vancouver Whitecaps angreb, var der hurtigt efterspørgsel efter canadieren fra mange af de største klubber i Europa. Det blev tyske Bayern München, hvor han i udgangspunktet ikke var tiltænkt en bærende rolle på klubbens førstehold, der løb med Davies underskrift. Men fyringen af Niko Kovač og forfremmelsen af Hansi Flick som cheftræner, har været et yderst positivt vendepunkt for Davies, der efter bare et år i München er blevet fast stamspiller på en ellers uvant position som venstre wingback. Det bliver derfor spændende at følge Davies i foråret, hvor han fortsat kan forventes at indtage en vigtig rolle i start-11’eren for et formstærkt Bayern München.

 

5) Youssoufa Moukoko, 15 år (Borussia Dortmund):

Listens nummer fire er også listens eneste spiller, der til dags dato endnu er uden professionel fodbolderfaring. Det er der en meget simpel grund til. I Bundesligaen må klubber ikke gøre brug af spillere under 16 år. Når det alligevel er umuligt at komme udenom Youssoufa Moukoko på en liste over de største talenter i tysk fodbold, skyldes det, at Dortmund-spilleren er ved at smadre samtlige rekorder på ungdomsniveau og allerede nu så småt banker på til en førsteholdsdebut, når han altså fylder 16 senere på året.

Igennem hele ungdomskarrieren har Moukoko været vant til at spille med holdkammerater noget over hans egen alder og således også i indeværende sæson. I efteråret repræsenterede hans bl.a. Dortmunds U19-hold i ungdommens Champions League, hvor han har scoret fire mål i seks kampe og desuden er den spiller med flest afslutninger i gruppespillet.

Moukoko er en venstrebenet angrebsspiller mest berygtet for hans høje fart og store fysik i en meget ung alder. Han er født i Cameroun og startede med at spille ungdomsfodbold i Hamborg hos FC. St. Pauli inden skiftet til Dortmund i 2016. Grundet Moukokos afrikanske rødder og helt ekstraordinære fysik i en ung alder, er han i flere omgange blevet beskyldt for at lyve omkring hans alder med en falsk dåbsattest. Endnu er der dog ingen beviser for, at dette skulle være tilfældet.

6) Ibrahima Konaté, 20 år (RB Leipzig):

Skader har gjort, at det kun er blevet til fem optrædener i denne sæson i Bundesligaen, men derfor skal Konaté stadig med på denne liste over de største talenter. Leipzig gjorde nemlig lidt af et scoop, da de hentede ham for blot 300.000 euro for 2,5 år siden i franske Sochaux, da han sidenhen har udviklet sig til en af Bundesligaens bedste midterstoppere og sammen med landsmand Upamecano (21 år) danner europæisk fodbolds måske mest interessante forsvarsduo.

Han har været fast mand på samtlige franske U-hold, og selvom konkurrencen til en plads i midterforsvaret er stor, så venter der også en debut på landsholdet, hvis han fortsætter sin udvikling.
Han har taget store skridt rent teknisk siden skiftet til Leipzig, men han har endnu ikke de samme lederegenskaber, som eksempelvis Upamecano, og der er til tider stadig nogle enkelte udfald for den unge franskmand.

7) Rabbi Matondo, 19 år (Schalke 04):

Walisiske Rabbi Matondo kom til Schalke 04 fra Manchester Citys ungdomsafdeling sidste sommer. Her har han gjort lynkarriere og hurtigt etableret sig som fast indskifter under den nye træner David Wagner. Otte indhop og et enkelt mål er det blevet til for den bare 19-årige kantspiller hos Bundesligaens aktuelle nummer fem.

Ligeledes kunne Matondo fejre sit gennembrud på det walisiske landshold dette efterår, hvor han med deltagelse i tre kvalifikationskampe var med til at sende Wales til EM2020. Men i en stærk walisisk offensiv ledet af Gareth Bale (Real Madrid), Aaron Ramsey (Juventus) og Daniel James (Manchester United) skal vi nok ikke forvente meget spilletid til unge Matondo under sommerens slutrunde.

8) Joshua Zirkzee, 18 år (Bayern München):

Efterårets helt store overraskelse og decembers samtaleemne nummer ét i tysk fodbold. Med sine to indhop i efteråret sidste to runder og to mål på samlet bare seks minutter, har Zirkzee taget Bundesligaen med storm. Seks minutters spilletid er måske ikke meget at prale af, men hollænderens præstation skal selvfølgelig ses i lyset af, at vi taler om selveste Bayern München, hvor Zirkzee agerer back-up for stjernespillere som Ivan Perisic, Serge Gnabry og Philippe Coutinho.

At Zirkzee derudover har spillet sig ind på Hansi Flicks Bayern-hold foran en række mere etablerede talentnavne, gør heller ikke hans præstation mindre imponerende. Som eksempel bør nævnes Mickäel Cuisance, der spillede 11 kampe for Borussia Mönchengladbach sidste sæson og Jan-Fiete Arp, der slog igennem hos Hamburger SV i en alder af bare 17 år. Begge har ikke været i nærheden af førsteholdsfodbold hos Bayern München i denne sæson, og de er derfor heller ikke at finde her på listen. Det er Zirkzee til gengæld, og det bliver spændende at se, hvorvidt den unge spiller med en fortid på Feyenoords ungdomsakademi fortsat kan forventes at bidrage med både spilletid og mål for Bayern München i resten af indeværende sæson. 

9) Ethan Ampadu, 19 år (RB Leipzig):

Listens anden waliser. Unge Ethan Ampadu har til trods for to Bundesligakampe i sidste sæson, haft langt til spilletid i efteråret på et sprudlende ’Herbsmeister’-mandskab hos RB Leipzig. Umiddelbart lidt overraskende set i lyset af de mange skader i Leipzig forsvaret til blandt andre Willy Orban og Ibrahim Konaté. Når vi alligevel ikke kan undlade Ampadu på denne liste, skyldes det forsvarerens erfaring fra både Chelsea, Leipzig og i særdeleshed det walisiske landshold i en meget ung alder.

Waliseren med det karakteristiske rastafarihår er en højest utraditionel men også meget moderne forsvarspiller. Ved første øjekast kan man godt blive snydt af hans lidt ranglede statur og meget bevægelige forsvarsspil, men man bør ikke tage fejl af Ampadus styrke og springkraft, der bl.a. har skaffet ham ni kampe for Wales og en næsten sikker plads i Ryan Giggs EM-trup.

 

10) Josh Sargent, 19 år (Werder Bremen):

Unge Joshua (Josh) Sargent fra Missouri, USA har allerede 12 kampe og fem mål på CV’et for hans hjemland. Allerede i en meget tidlig alder viste Sargent klare eksempler på et meget stort talent, hvorfor han aldrig nåede at få professioneldebut i Amerika, førend flere europæiske storklubber som PSV Eindhoven og Schalke 04 meldte sin interesse. I stedet blev det nordtyske Werder Bremen, der løb med det store amerikanske håb, og her har Sargent hurtigt etableret sig som fremtidens mand på Weserstadion.

Især ved starten på indeværende sæson blev der placeret et stort forventningspres på unge Sargents skuldre, da angriberen kunne se frem til masser af spilletid efter afskeden med angrebsmakkeren Max Kruse. Werder Bremens nye spydspids med de karakteristiske røde krøller og nummer 19 på ryggen, har dog ikke kunnet leve op til de store forventninger i første halvdel af sæsonen på et ligeledes skuffende Bremen mandskab. Det er derfor endnu kun blevet til to mål og to assist i denne sæson, hvor han desuden også har måtte døje med en drilsk muskelskade gennem hele december. Bremen-træner Florian Kohfeldt ser dog ud til at have stor tiltro til angriberen Sargent, hvorfor den unge amerikaner fortsat kan se frem til massere af muligheder for at vise sit værd.

11) Matheus Cunha, 20 år (RB Leipzig):

Her er en spiller, som vi desværre ikke skal forvente at se meget til i de første runder af forårssæsonen. Hvorfor? Fordi Leipzig har givet ham fri til at spille på Brasiliens U23-mandskab hele januar. Her danner han angrebsduo sammen med Bayer Leverkusens Paulinho på et brasiliansk ungdomslandshold, der i disse dage kæmper om kvalifikation til de olympiske lege.

Det er ellers yderst sjældent at Matheus Cunha ikke er en del af Leipzigs Bundesligatrup. Med 10 indsatser i denne sæson og 25 i forrige er den driblestærke brasilianer allerede en etableret spiller i Leipzig og et stærkt es at kunne sætte ind i kampens slutfase, når Yussuf Poulsen, Patrick Schick eller Timo Werner har brug for en pause. Set i bakspejlet må Matheus Cunha derfor betegnes som noget af et scoop for Red Bull-klubben, der fandt den unge spiller hos den mindre kendte klub FC Sion i Schweiz.

Matheus Cunha er på mange måder personificeringen af det smukke brasilianske fodboldspil – ”jogo bonito” – med hans skarpe driblinger, sublime teknik og kreative spil. Tag bare hans mål mod Leverkusen i april 2019 som eksempel, hvor han på smukkeste vis drejer rundt om sig selv og derved snyder hans direkte oppasser, inden han afslutter hele seancen med et køligt lob over en fremadstormende målmand. Et mål hvormed brasilianeren skrev sig ind i historiebøgerne, som den første RB Leipzig-spiller nogensinde til at vinde prisen for månedens mål i Bundesligaen.

 

12) Moussa Diaby (Bayer Leverkusen):

Franske Moussa Diaby ankom til Ruhr-distriktet i sommers fra Paris Saint Germains ungdomsafdeling. Her har han på bare et halvt år spillet sig på holdet i en ellers stærk Leverkusen offensiv med navne som Kai Havertz, Karim Bellarabi, Nadim Amiri og Kerim Demirbay. Et stærkt selskab for den unge kantspiller, der skal forsøge at udfylde skoene efter profilen Julian Brandt, der nu spiller i Dortmund.

Indtil videre er det blevet til bare ét mål i 12 Bundesligakampe for den franske U21-landsholdsspiller, der dog noterede sig for to oplæg i weekenden. Umiddelbart ikke de mest imponerende tal for en fast spiller på et meget offensivt Leverkusen mandskab. Men skulle det lykkes for Diaby at få endeligt hul på målbylden dette forår, kan han sagtens vise sig at være en af sæsonens helt store overraskelser.

 

Boblere

I periferien af denne liste findes en lang række aspiranter, som for nuværende desværre er for langt fra deres gennembrud til at indgå i en top 10. Af de mest prominente navne bør nævnes de to tyrkiske Schalke 04-spillere Ozan Kabak og Ahmed Kutucu, der begge har været skiftevis inde og ude af holdet i denne sæson. Foruden de tre stortalenter Lars Lukas Mai, Mickäel Cuisance og Jan-Fiete Arp på Bayern Münchens andethold. Dertil kommer den brasilianske angrebskomet Paulinho i Bayer Leverkusen, Dan-Axel Zagadou i Dortmund, den skadesplagede Evan Ndicka i Entracht Frankfurt, samt hans dyrt indkøbte holdkammerat Dejan Joveljic, der endnu har til at gode at leve op til indkøbsprisen. Sidst men ikke mindst er der Cristoph Baumgartner, der så småt er ved at spille sig ind på et stærkt Hoffenheim mandskab og den bare 17-årige amerikaner Giovanni Reyna, som for nuværende har sneget sig ind i Dortmunds trup og kunne fejre debut i weekenden.

You may also like
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
Tysklands trup til VM: Med Füllkrug, Götze og Moukoko
EM-optakt: Bjarne Goldbæk – Den nye Schweinsteiger og sidste nat med klikken
Erling Haaland vinder af Golden Boy
BVB, Borussia Dortmund, Sébastien Haller
Jude Bellingham – Hvem er Dortmunds kommende stortalent?