”Moderne fodbold stinker” hedder et af mine fantasyfootball-hold. Misforstå mig ret, jeg elsker stadig fodbold og ser bestemt min del. Jeg er dog blevet uendelig træt af alle de penge, klubberne formøbler, al den tid spillerne bruger foran spejlet og på at optage nye dansetrin til deres SoMe kanal og al den umage, de gør sig for ikke at sige noget som helst, når de bliver interviewet.
Moderne fodboldspillere er efterhånden blevet så skolede i omgang med medierne, at svarene i et interview er ca. lige så forudsigelige og søvndyssende som slutningen på den til enhver tid seneste Ragner Grasten film.
Jeg vil i den her artikelserie prøve at stille et hold bestående af 11 spillere og en træner, hvor præmissen er, at de skal være markante personligheder, gode fodboldspillere og meget gerne politisk ukorrekte. I må bære over med, at jeg primært udtager spillere, der havde deres storhedstid i forrige århundrede. Det skyldes ikke kun min alder, men også at jeg synes, at størstedelen af moderne fodboldspillere er dødkedelige.
Jeg har egentlig altid syntes, at de fodboldspillere, der var udpræget venstrebenede kunne mere end dem, der havde højre som den foretrukne fod. Det kan derfor virke besynderligt, at jeg har valgt den højrebenede Mario Basler til pladsen som venstre midt. ”Super Mario” er bare en af de spillere, som nødvendigvis må være med, når man kårer Bundesligaens ”Bad Boys-11”.
Mario Basler var et supertalent. Han var lynhurtig og sparkede som en hest, men som samtidig gav sig selv lov til at leve livet med alle de cigaretter og fadøl, der følger med den slags velstand.
Når spillerne på træningslejrene fandt kortene frem, så var Basler altid en del af spillet, men som han senere udtalte, så spillede de ikke hasard, da der sjældent var tale om beløb på over DM 3.000 pr. aften!
Endelig, så var Basler en fyr, der aldrig pakkede tingene ind, når han blev interviewet. Han formåede næsten at skyde studiet i stykker, da han skulle deltage i ”Torwandschiessen” i ”Das Aktuelle Sportstudie.” Den slags giver både plusser i min bog samt en fast plads på mit holdkort.
1. FC Kaiserslautern – Rot Weiss Essen og Hertha BSC
Basler fik sin fodboldopdragelse i den lille klub VFL Neustadt/Weinstrasse i Rheinland-Pfalz. Herfra tog han som B-jugend spiller ind til 1. FC Kaiserslautern, hvor han senere, efter at han havde tilbragt en sæson på andetholdet kaldet ”Kleine Teufels”, debuterede for de ægte djævle i 1988-1989 sæsonens sidste kamp.
Da konkurrencen hos K´lautern i de år var benhård, tog den unge Basler videre til Ruhr distriktet, hvor han spillede to sæsoner hos RW Essen i 2. Bundesliga. Det var i tiden hos Essen, at han for alvor udviklede sig og viste, at her var tale om en spiller med et ekstraordinært stort potentiale.
Det fik man øjnene op for i Berlin, og Basler spillede således to sæsoner for hovedstadsklubben, der dog ligeledes kun var at finde i den næstbedste række. Mario Basler spillede egentlig defensiv midt, men hos Hertha placerede træner Günter Sebert ham i stedet på den offensive midtbane. Basler kvitterede med 14 mål, hvilket blev bemærket hos Otto Rehhagel i Bremen.
Mario Basler og Werder Bremen
I 1993 skiftede Mario til hanseaterne, og her udviklede han sig til en af ligaens bedste og farligste midtbanespillere.
Det var i Bremen-tiden, at Basler udviklede et af sine varemærker. Når de grøn-hvide fik hjørnespark i venstre side, sparkede Basler dem direkte mod mål med en hård inderside. Det betød, at bolden ofte kun skulle snittes, og andre gange var sparket så præcist, at bolden røg direkte i kassen.
Da bremerne på et tidspunkt røg ind i en længere serie uden sejr, havde Basler løsningen klar: ”Måske skal vi bare arrangere et kæmpe drukgilde og så virkelig slå løs på hinanden, så kommer sejrene.”
Hos Werder vandt Basler den tyske pokalfinale i 1994 og var året efter tæt på mesterskabet. Hanseaterne spillede med om titlen helt frem til sidste runde, hvor et 1-3 nederlag i München dog betød, at netop Bayern snød Bremen. Basler blev sæsonens ”Torschützenkönig” med sine 20 mål. En titel han dog måtte dele med Gladbachs Heiko Herlich.
1995-1996 sæsonen blev en skuffelse for Werder Bremen, der måtte nøjes med en 9. plads. Nu kunne Bremen ikke længere holde på deres guldfugl, og i sommerpausen skiftede Basler til Bayern for 8 mio DM .
Fadøl før finale i Bayern München
På Säbener Strasse i München har det aldrig været et problem, at spillerne har kæmpe egoer – så længe de leverer på banen, og Basler levede fint op til begge dele.
Bayerns daværende træner har senere udtalt, at Basler med afstand var den mest bindegale spiller, som han havde arbejdet sammen med, men at han kunne stole på Basler, når tingene skulle afgøres på banen.
”Super Mario” oplevede sin bedste tid hos Bayern, med hvem han vandt to tyske mesterskaber samt scorede sejrsmålet i pokalfinalen mod MSV Duisburg i det 89. minut.
Basler blev dog mest kendt for den kamp, hvor han burde være blevet matchvinder.
I 1999 havde Bayern kvalificeret sig til CL-finalen i Barcelona, hvor de skulle op mod Manchester United. Basler bragte Bayern foran, da han fangede Peter Schmeichel på det forkerte ben med et fladt frispark. Det lignede længe Bayerns 4. Titel, men afslutningen på kampen, hvor United snød Bayern med to overtidsscoringer, er vel kendt af de fleste. Aftenen inden finalen fandt Hoeneß og Hitzfeld Basler i Bayern med en fadøl og med masser af smøger inden for rækkevidde. De to Bayern spidser mente, at det for længst var over sengetid. Basler blev iskoldt siddende og drak sin øl færdig, inden han fandt sit værelse.
Da Baslers holdkammerat Dietmar Hamann oplevede et hjertestop, spurgte en journalist Basler om, hvordan det gik: ”Det går vist Dietmar helt godt, jeg har i hvert fald taget mig af hans kone hele natten.”
Basler blev i München indtil november 1999, hvor hans forhold til klubben og især Uli Hoeneß blev mere og mere anstrengt. Da Basler i efteråret fik rodet sig ud i et værtshusslagsmål, var bægeret fyldt, og Bayern skippede ham af til Kaiserslautern.
1.FC Kaiserslautern og de sidste bas-ører
Hos K´lautern blev Basler genforenet med sin træner fra Bremen tiden Otto Rehhagel. I starten kørte det fint for ”Super Mario”, men kroppen var dog ved at være slidt, og Basler var for ofte skadet til rigtigt at blive den profil, som han tidligere havde været. Efter fire år, hvor Basler spillede 91 kampe og score otte mål, valgte klubben ikke at forlænge Baslers kontrakt.
Basler skiftede nu til Al-Rayyan i Qatar, hvor han sammen med den tidligere Real Madrid spiller Fernando Hierro samlede lidt sammen til pensionsopsparingen.
Efter sin aktive karriere var Basler træner i mindre prominente klubber som Jahn Regensburg, Wacker Burghausen og Rot-Weiss Oberhausen. Succesen var dog til at overse, og Basler fuldførte ingen af sine trænerkontrakter. Mens han var træner hos Regensburg røg han ind i et slagsmål på et pizzaria og blev efterfølgende suspenderet. Da medierne spurgte om episoden og den efterfølgende anholdelse, udtalte han blot: ”Jeg har haft en fremragende snak med politiet.”
Mario Basler debuterede for det tyske landshold, da tyskerne i 1994 slog Italien 2-1. Han spillede en enkelt kamp ved VM i 1994 og sad på bænken under hele EM-turneringen i 1996, hvor tyskerne vandt titlen. Basler var her blevet skadet i en nærkamp mod Christian Ziege under træningen. Basler udtalte sig på et andet tidspunkt om Ziege, da denne dukkede op i en helt kronraget version: ”Nu ligner han da bare en ny-lakeret totalskade.”
I 1998 spillede Basler sin sidste landskamp, da Tyskland og Holland mødtes i en 1-1 kamp. Basler nåede at trække den hvide trøje over hovet 30 gange og noterede sig for 2 mål.
”Knap vorbei ist auch daneben”
Efter sin aktive- og trænerkarriere er Mario Basler en flittigt benyttet studiegæst i fodbold -udsendelsen ”Dobbeltpass”, ligesom han siden 2007 har været fast benyttet medkommentator, når Sat1 viser europæisk fodbold. Her hudfletter han den udvikling, som er sket i moderne fodbold, hvor de unge talenter tidligt kommer ind i klubbernes akademier og får en så grundig medietræning, der fjerner alt kant og personlighed hos de unge mennesker og i stedet gør dem til intetsigende fodboldrobotter.
Selv om Basler som regel er skarp, så ramte han dog ikke alt, hvad han skød efter, når han skulle formulere sig:
”Jeg vil sende hilsner til min mor og far og i særdeleshed mine forældre” – direkte i et interview efter en kamp.
”Man skal ikke rode rundt i ting, der skete for flere århundreder siden” – om den Jugoslaviske borgerkrig.
”Det har jeg også sagt til ham verbalt” – da han blev spurgt om et skænderi med en holdkammerat.
”Enhver side har to medaljer.”
Mario Basler bor i dag i Rheinland-Phaltz sammen med sin anden kone og deres tre børn. Ud over sine opgaver i tv rejser han rundt med en foredragsrække, der hedder ”Basler Ballert.”
Her er en kavalkade af Mario Baslers bedste mål
Se resten af holdet her:
Se resten af holdet her: