Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
Bad boys 11 - Offensiv midt: Günter Netzer - Spielmacher og stilikon - bulibold.dk
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bad boys 11 – Offensiv midt: Günter Netzer – Spielmacher og stilikon

Bad boys 11 – Offensiv midt: Günter Netzer – Spielmacher og stilikon

Tyske ord, udtryk, sprogblomster

    ”Moderne fodbold stinker” hedder et af mine fantasyfootball-hold. Misforstå mig ret, jeg elsker stadig fodbold og ser bestemt min del. Jeg er dog blevet uendelig træt af alle de penge, klubberne formøbler, al den tid spillerne bruger foran spejlet og på at optage nye dansetrin til deres SoMe kanal og al den umage, de gør sig for ikke at sige noget som helst, når de bliver interviewet.

Moderne fodboldspillere er efterhånden blevet så skolede i omgang med medierne, at svarene i et interview er ca. lige så forudsigelige og søvndyssende som slutningen på den til enhver tid seneste Ragner Grasten film.
Jeg vil i den her artikelserie prøve at stille et hold bestående af 11 spillere og en træner, hvor præmissen er, at de skal være markante personligheder, gode fodboldspillere og meget gerne politisk ukorrekte. I må bære over med, at jeg primært udtager spillere, der havde deres storhedstid i forrige århundrede. Det skyldes ikke kun min alder, men også at jeg synes, at størstedelen af moderne fodboldspillere er dødkedelige.

På 10´er possitionen er Günter Netzer selvskreven – om end han nok ville svine mig til på den allermest elegante facon, hvis han opdagede, at jeg har tilladt mig til at sætte ham på et hold, der hedder ”Bad Boys 11”.
Netzer var en af Bundesligaens allerbedste ”Spielmachere”, og derudover fik han kæmpe succes som både forretningsmand, stilikon og manager, men han er også viklet ind i sagen om bestikkelse, da Tyskland blev værter for VM-2006.

 

Borussia Mönchengladbach

Efter at have fået sin fodboldopdragelse i den lille klub 1. FC Mönchengladbach, skrev den 19-årige Netzer i 1963 kontrakt med Borussia Mönchengladbach, der på det tidspunkt spillede i Regionalliga West.

I sin anden sæson i klubben fik Netzer selskab af træner Hennes Weisweiler samt den unge Jupp Heynckes, der blev rykket op fra ungdomsafdelingen, og herfra er resten historie. Gladbach vandt oprykningsspillet til Bundesligaen og har siden været en fast del af toppen af tysk fodbold. Især i 70´erne, hvor klubben vandt alle sine foreløbig fem mesterskaber. Günter Netzer var ”Dreh- und Angelpunkt” frem til 1973, hvor han skiftede til Real Madrid.
Særlig spektakulær var Netzers sidste kamp for ”Die Fohlenelf” i pokalfinalen mod 1. FC. Köln. Weisweiler startede med Netzer på bænken men han skiftede nærmest sig selv ind i den forlængede spilletid og sikrede Gladbach titlen, da han scorede til 2-1 på sin kun anden boldberøring.

 

Real Madrid

”So ein ding müssen wir auch haben” har de sikkert sagt til sig selv ude i den fashionable Charmatin bydel i Madrid, hvor Real holder til.
Her hentyder jeg til FC Barcelonas køb af Johan Cruyff i sommeren 1973. Når nu katalanerne havde købt  Europas største spiller, så måtte madrilenerne nøjes med den næstbedste.

Günter Netzer blev dermed den første tysker til at repræsentere Kongeklubbens hvide farver. og han endte endda med at vinde duellen mod Cruyff.
Det blev kun til en pokaltitel i Netzers første sæson, hvor de måtte se arvefjenden tage mesterskabet, men de to følgende år, hvor Netzer fik tysk selskab af Paul Breitner, var det ”Los Blancos”, der løb med titlerne. I 1975 vandt Real endda ”The Double.”
Efter mesterskabet i 1976 trådte Günter Netzer et par trin ned ad karrierestigen og sluttede sin aktive karriere med to sæsoner hos Grasshopper Club Zürich.

Günter Netzer som individualist og stil-ikon

Selvom Günter Netzer var en fantastisk spiller, så er han primært udtaget på grund af præstationerne uden for banen.
I Gladbach fik han lange tøjler af Weissweiler, der godt vidste, at hans protegé præsterede bedst med guleroden og værst med stokken.

Netzer brugte sin frihed, til at blive en af de første fodboldspillere, der byggede et offentligt liv op uden for banen. Han fik stor succes, da han åbnede et par natklubber i Mönchengladbach. De blev begge hurtigt in-steder, hvor alle, der var noget ved musikken, kom. Derudover kunne man ofte finde ham bag rattet på en hurtig bil og altid i de kulørte modeblade.

Günter Netzer blev således fodboldens første rigtige stilikon og det på et tidspunkt, hvor Beckham endnu ikke var blevet til en varm fornemmelse i sin fars krop.

I efterdønningerne af ungdomsoprøret samt i skyggen af Berlinmuren voksede der i 70´erne en ny generation af unge tyskere op. Den nye generation stod for en spirende ny kultur, som ikke var kopieret 1-1 fra USA eller England, men som var bygget på en tysk identitet uden den ”arveskyld”, som mange tyskere følte efter 2. Verdenskrig.
De nye unge var som 68´erne både anti-autoritære og nonkonforme i deres kerne, men hvor 68´erne stod stærkt på en kollektiv og solidarisk tankegang, så hyldede den nye generation i stedet individet og æstetikken.

1970´ernes unge vilde Gladbach holds spillestil og Günter Netzers flamboyante livsførelse ramte præcis ind i denne tidsånd og blev begge de fremmeste eksempler på denne nye bølge.

Vesttyskland var i de år et polariseret land og man kan lidt groft sige, at hvis du var til en progressiv reformist, så var du til Gladbach, mens Bayern var din klub, hvis du havde en mere konservativ tilgang til tingene. Denne trend sås tydeligt på banen, hvor man hos Gladbach forventede at spillet både skulle være smukt og effektivt, så var man hos Bayern meget mere pragmatiske. Her kunne man sagtens leve med at spillet var grimt, så længe man vandt.

Netzer besad både en åbenlys arrogance og et selvværd, der kunne have skaffet ham mange fjender på halsen. I stedet blev han både elsket og respekteret for at være en ener. ”Jeg har evnerne til at gøre noget exceptionelt under en kamp, når der opstår exceptionelle omstændigheder” udtalte Netzer engang. Ingen kan sige, at han ikke levede op til udtalelsen efter at have set pokalfinalen fra 1973.

At Günter Netzer opnåede så få landskampe over en lang periode skyldes vel bl.a. denne hang til det individuelle udtryk. Tyske landshold har altid primært vundet sine titler på hårdt arbejde og især at den enkelte underordnede sig kollektivet. Det var ikke den slags, der tændte Netzer der udtalte, at han overvejede at stoppe som fodboldspiller, hver gang holdet skulle på træningslejr før sæsonen.

Læs et portræt af den stilfulde dirigent i anlednings af hans 75 års fødselsdag

Selv om Netzers landsholdskarriere strakte sig over ti år, så nåede han kun op på 37 kampe. Han var med på det, efter min mening, bedste tyske landshold nogensinde, da Vesttyskland vandt EM i 1972.
To år senere havde Netzer været skadet op mod VM på hjemmebane. Landstræner Helmuth Schön foretrak derfor Netzers rival på landsholdet Overath i stedet. Netzer kom kun på banen i nederlaget til DDR og betragtede sig heller ikke siden som verdensmester.

 

På sidelinien og i studiet

Fra 1978 til 1986 var Günter Netzer sportschef hos HSV. I den periode ansatte han hanseaternes to største trænernavne Branko Zebec og Ernst Happel. Perioden blev klubbens mest succesfulde i klubbens historie med tre mesterskaber og kulminerede med en 1-0 sejr over Juventus i mesterholdenes Europa Cup i 1983.

Netzer grundlagde i tiden efter HSV ”InfrontSport & Media”. Et firma, der handler med tv-rettigheder og som for øvrigt har Sepp Blatters nevø som administrerende direktør. Selskabet er i dag opkøbt af den kinesiske gigant Wanda Group, hvilket har været medvirkende til Netzers formue, som menes at være på den gode side af 50 mio. euro.

Ved siden af livet som forretningsmand udgjorde Netzer sammen med journalisten Gerhard Delling Tysklands mest populære fodboldkommentatorer. Parret vandt flere priser bl.a. for et fremragende sprog.
En der dog ikke delte den generelle begejstring for Netzers evner som kommentator var Rudi Völler. Efter en skuffende landskamp i Island delte Netzer ud af sit syn på holdet, hvilket fik ”Tante Käthe”, der på det tidspunkt stod i spidsen for landsholdet, til at brænde helt af.

 

 

Ridser i lakken

Da Tyskland blev tildelt VM i 2006, var der korruption med i spillet.

Der har siden 2016 kørt en retssag i den schweiziske by Bellinzona. Sagen går i korte træk ud på, at det DFB og dets VM-2006 komite har bestukket andre FIFA-lande til at pege på tyskerne som værtsland.
DFB´s tidligere præsidenter Wolfgang Niersbach og Theo Zwanziger er sammen med tidligere finansdirektør i DFB Horst Schmidt af FIFA´s Etiske Komité (ja en sådan findes faktisk) sigtet for at have optaget et lån på 70 mio. euro hos Adidas-chefen Dreyfus og brugt pengene til at bestikke de fire asiatiske lande, der havde stemmeret om, hvor VM skulle afholdes.

Både Franz Beckenbauer, der på det tidspunkt var chef for VM-komiteen, og Netzer har været indkaldt som vidne. Zwanziger har påstået, at Günter Netzer under et møde i Zürich fortalte, at han havde sørget for at pengene var blevet leveret. En anklage, som Netzer siden benægtede på det kraftigste og derfor trak Zwanziger i retten.
Der er ikke kommet afgørelser i sagerne endnu. Den førstnævnte bliver måske endda aldrig afgjort, da coronaen har betydet flere af udsættelser, således at sagen kan risikere at blive forældet i forhold til schweizisk lov.

Læs også: Sommereventyret er forbi

Sagen omkring bestikkelsen pynter bestemt ikke på Netzers CV og er faktisk totalt unødvendig i forhold til at komme på mit hold. Han havde både kant og personlighed i rigelige mængder.

Om jeg så kan finde en træner, som han gider lytte til, det er en helt anden sag.
I dag er Günter Netzer 77 år gammel og bor i Zürich.

Se resten af holdet her:

Målmand: Toni Schumacher

Venstre back: Walter Frosch

Midterstopper: Uli Borowka

Højre back: Thorsten Legat

Defensiv midt: Bernd Schuster

 

You may also like
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
100 dage til EM: Toni Kroos tilbage, men i hvilken rolle?
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Borussia Dortmund, mål, 100 bedste mål, Karl-Heinz Riedle, Kælenavne
Tyske kælenavne: Fra Kugelblitz og Pannen-Olli til Titan og Tante Kähte