bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bad boys 11 – Højre Back: Thorsten Legat

   ”Moderne fodbold stinker” hedder et af mine fantasyfootball-hold. Misforstå mig ret, jeg elsker stadig fodbold og ser bestemt min del. Jeg er dog blevet uendelig træt af alle de penge, klubberne formøbler, al den tid spillerne bruger foran spejlet og på at optage nye dansetrin til deres SoMe kanal og al den umage, de gør sig for ikke at sige noget som helst, når de bliver interviewet.

Moderne fodboldspillere er efterhånden blevet så skolede i omgang med medierne, at svarene i et interview er ca. lige så forudsigelige og søvndyssende som slutningen på den til enhver tid seneste Ragner Grasten film.
Jeg vil i den her artikelserie prøve at stille et hold bestående af 11 spillere og en træner, hvor præmissen er, at de skal være markante personligheder, gode fodboldspillere og meget gerne politisk ukorrekte. I må bære over med, at jeg primært udtager spillere, der havde deres storhedstid i forrige århundrede. Det skyldes ikke kun min alder, men også at jeg synes, at størstedelen af moderne fodboldspillere er dødkedelige.

 

Højre back – Thorsten Legat

Min højre back bliver den eneste forsvarsspiller på mit hold, der ikke har et decideret alkoholproblem, men som begge sine kollegaer var han ”kein Kind von Traurichkeit”, samt en forsvarsspiller af den gamle skole, der brugte alle tilladte men også forbudte tricks, når han skulle forhindre sin modspiller i at score.

Han var godt bygget, men var samtidig udstyret med et intellekt, der med garanti ikke gav bøvl med studiegælden, men som i stedet afstedkom en række udtalelser, der er gået over i den tyske fodboldhistorie.

At han efter sin aktive karriere sørgede for endnu flere overskrifter via sit nye liv som realitystjerne gør ham bare endnu mere oplagt som mit holds 3. forsvarsspiller.

VFL Bochum 1984-1991

Thorsten Legat blev født i Bochum og blev, efter at have spillet størstedelen af sine ungdomsår i TUS Vorvärts Werne, i 1984 tilknyttet VFL Bochums ungdomsafdeling.

Legat debuterede i 1987 som 18-årig for VFL i en kamp mod Gladbach. Den følgende sæson kom Legat stadig tættere på startopstillingen. Legats karriere for Bochum kulminerede i 1990-91 sæsonen, hvor han med sine syv mål var stærkt medvirkende til, at ”Der graue Maus” overlevede i Bundesligaen.

 

Werder Bremen 1991-1994

Den sæson afstedkom stor interesse fra topklubberne i Bundesligaen, og det blev Otto Rehhagel, der rendte med den unge forsvarsspiller, som på den måde rent faktisk blev holdkammerat med Uli Borowka, der som bekendt er valgt som CB på mit hold.
Det blev til tre sæsoner hos Werder, hvor Legat vandt Europacuppen for pokalvindere i 1992, det tyske mesterskab i 1993 og den tyske pokalturnering i 1994. Mens Legat spillede for bremerne opnåede han også sin eneste landskamp på U21-landsholdet.

Eintracht Frankfurt 1994-1995

Thorsten Legat nåede kun at spille en enkelt sæson i den tyske finanshovedstad. Han var egentlig købt til at afløse frankfurternes ”Spielmacher” Uwe Bein på 10´er pladsen. Skal man finde et større fejlcast, så skal man vel hen til dengang, hvor Real Madrid troede, at Gravesen var en defensiv midtbanespiller. Her var det omvendt. Den defensive Legat var købt til at udfylde en offensiv rolle.

Legat var fast mand i den første halvdel af sæsonen, men efter vinterpausen blev hans rolle på Frankfurt holdet mere og mere marginaliseret.

VFB Stuttgart 1995-1999

Derfor var det logisk at Legat efter 1994-1995 sæsonen måtte videre, og det var VFB Stuttgart, der før 1995-1996 sæsonen hentede ”hardhitteren.”

Legat blev dog aldrig rigtig fast mand hos ”Die Schwaben”. Stuttgarterne var dengang stadig en fast del af toppen i Bundesligaen, så konkurrencen var hård.

Schalke 04 2000-2001

I starten af 2000 skiftede Legat derfor til Schalke 04, men også her var der hård kamp om pladser, og da Legat døjede mere og mere med et skrøbeligt bentøj, nåede han kun fire kampe for ”Die Knappen”. Efter sæsonen var den officielle forklaring, at Thorsten Legat indstillede sin karriere som sportsinvalid.

 

”Die Sprüche von Thorsten Legat”

I undrer jer måske over, hvordan en spiller, der sjældent var stamspiller i sine klubber kan kvalificere sig til mit hold, men vent bare! Jeg kan begynde med den rigtige forklaring på, hvorfor Legat forlod Schalke. Inden 2001 sæsonen skulle holdet have taget det traditionelle holdfoto. Inden fotoseancen væddede han i alt 1.000 DM med Olaf Thon og Andreas Möller, om hvem der turde hive shortsene så højt op som muligt. Den var Legat naturligvis med på. Resultatet kan du se øverst på billedet, hvor det ikke kræver mange sekunder, før Thorsten Legat og de voldsomt højtsiddende shorts stjæler billedet.

Rudi Assauer – Schalkes daværrende manager – blev stiktosset og kaldte straks Legat ind på kontoret, hvor Legat fik en bøde på 20.000 DM og fik ovenikøbet Assauers fyldte askebæger smidt efter sig på vejen ud.

Mens Legat blev sigtet af politiet første gang, da han nytårsnat 1996-1997 angiveligt bankede en mand, på en p-plads i Bochum, overtrumfede han den episode i 2007, hvor han besvarede en gruppe unge fyres provokationer ved at jage dem væk med et samuraisvær.

Da Legats skifte til Stuttgart var på plads, blev han af pressen spurgt, om han kunne lide Spätzle (en madret lavet af pastadej, som er en specialitet i Schwaben), hvortil Legat svarede: Jeg har ikke smagt det endnu, men kan generelt godt lide fjerkræ.

Og så er han også manden bag følgende citater:

”Jeg tror vores chancer er ca. 70:50”, svarede Legat til chancerne i en kommende kamp.

”Heldigvis har jeg kun fået struktur og det er da bedre end at brække benet.” da Legat blev spurgt om en skade.

”Jeg kunne også have spillet andre steder i udlandet.” udtalte Legat efter sit skifte fra Bremen til Frankfurt.

”Han var en rebel, en der kæmpede for sit land. Sådan vil jeg også være. Jeg vil hjælpe de svage, og i fodbold er det ligesådan. Her må man også bygge en svagere modstander op.” Efter en journalist spurgte til den tatovering af Che Guevara, som Legat havde fået lavet.

”Her blev jeg vist forvirret over mine egne kompetencer.” Efter at Legat havde sagt noget vrøvl til en journalist.

”Jeg tror ikke, at klubben vil lægge sten i min kontrakt,” udtalte Legat, da han var på vej fra Frankfurt til Schalke.

Ja, sådan kan man komme så galt af sted, og på det punkt var den gode Thorsten Legat altid leveringsdygtig. Lad mig slutte med et citat, der er bedst på tysk:

”Immer catastroper Weg rauf.” Da Legat blev spurgt om, hvorfor han var begyndt på bodybuilding.

 

Realistjernen

Thorsten Legat har sidenhen arbejdet som træner i en lang række klubber dog aldrig på øverste niveau og altid i meget korte perioder.

I stedet gjorde han sig bemærket som realitystjerne, og han har deltaget i de tyske pendanter til shows som Masterchef, Fangerne på fortet, Robinson, Først til verdens ende, Bonde søger brud og mange flere.

Thorsten legat er altså hverken alkoholiker, et specielt lyst hoved eller var en særlig god fodboldspiller, men har alligevel fundet plads til mit hold.

Jeg tænker, at han med sine udtalelser kan hæve humøret i omklædningsrummet og endelig vil han være rar at have i baghånden, hvis vi skulle støde ind i problemer med de andre holds fans.

Se resten af holdet her:

Målmand: Toni Schumacher

Venstre back: Walter Frosch

Midterstopper: Uli Borowka

 

Foto: www.s04.de

You may also like
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Historien bag de tyske klubnavne – Borussia, SV og eV. Hvad betyder forkortelserne?
Fodboldcitat, ejerforholdene
Da klassefjenderne mødtes for første gang – historien om kampene mellem Dynamo Dresden og Bayern München
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Guide: Fodboldrejse til Holstein Kiel