Som altid er Bundesligaen leveringsdygtig, når det kommer til nogle af sportens ypperste talenter. Og selvom det ene store navn efter det andet ryger videre til nogle af verdens rigeste klubber i enten England, Spanien eller Italien, så er det som om, at Bundesligaens akademier bare bliver ved med at levere det ene spændende navn efter det andet. Derfor sætter Bulibold igen i år fokus på nogle af de store talenter, der til dagligt slår sine folder i Bundesligaen. Og hvem ved: Måske er der også en kommende slutrundeprofil eller to i blandt, når vi ser frem mod denne sommers EM i netop Tyskland? I år er posen blevet rystet noget så betragteligt, efter at Bundesligaen har sagt farvel til flere store talenter fra sidste års liste såsom Jude Bellingham og Joško Gvardiol, mens andre herunder Adam Hložek, Piero Hincapié, Karim Adeyemi og Giovanni Reyna alle er blevet for gamle til talentlisten her. Igen i år er det dog stadig topholdene som dominerer denne liste over de 12 største Bundesligatalenter under 21 år, selvom der er kommet mange nye ansigter til.
(Sidste års placering er markeret i parentes.)
Florian Wirtz, 20 år, Bayer Leverkusen (3)
For to år siden var kæmpetalentet Florian Wirtz også på toppen af denne liste, men måtte overlade den til fordel for andre sidste år, efter at han løb ind i en grim og langvarig knæskade. Derfor var der også kortvarig tvivl om, hvordan knæet ville komme sig, og ikke mindst hvilken rolle Wirtz ville spille under den nye træner Xabi Alonso. Men nøj hvor har han gjort alt tvivl til skamme! Hvis der har været ændringer i spillet fra den gamle til den nye Wirtz før og efter skaden, så har det i hvert fald kun været til det bedre, hvor Wirtz har fået en ny rolle som hængende angriber ved siden af Jonas Hoffmann og bag Victor Boniface eller Patrik Schick i et tremandsangreb. Wirtz er her, der og alle vegne med sin fantastiske spilforståelse, fænomenale afleveringer og eminente teknik. Tjek selv hans solo-tur inde i Freiburgs målfelt og efterfølgende scoring på kampdag ni i denne sæson. I sandhed en førsteplads værdig på bulibolds talentliste anno 2024.
Jamal Musiala, 20 år, Bayern München (2)
Hvis der er én som måske kan hamle op med Wirtz, så skulle det da lige være Jamal Musiala. Problemet er bare, at samtidig med at Leverkusen har overhalet Bayern München i tabellen, så har Musiala også måtte vige pladsen som Bayern holdets vigtigste offensiv spiller til en vis englænder. Wirtzs rolle er derfor bare større på et formstærkt Leverkusen-hold sammenlignet med Musialas på et lidt mere svingende Bayern-mandskab i år. Læg dertil, at Wirtz i skrivende stund ser ud til at være tættere på en fast plads i det tyske landsholds startopstilling end Musiala.
Når det er sagt, så er der naturligvis stadig ingen tvivl om Musialas kvaliteter, når man har at gøre med en fast mand på et hvilket som helst Bayern-mandskab – især i så ung en alder.
Xavi Simons, 20 år, RB Leipzig (-)
Xavi Simons; Manden med navnet, der forpligter. Ikke mindst med tanke på, at han har spillet ungdomsfodbold i Barcelona, hvor hans navnebror jo netop er træner. Det store talent gik dog tabt for catalanerne nærmest allerede før det begyndte, da den unge hollandske Xavi skiftede Spanien ud med Frankrig og PSG. Her blev han straks udlejet til PSV Eindhoven i hjemlandet, som derfor skulle vise sig at blive klubben, hvor han fik sit endelige professionelle gennembrud. Det gjorde han med stil. Hele 22 mål og 12 assist blev det til i sidste sæsons Eredivisie.
Det var dog stadig ikke godt nok til PSG, hvorfor Xavi endnu en gang er blevet udlejet. Denne gang til Bundesligaen og ”Die roten Bullen” fra Leipzig. Den aftale burde østtyskerne så klart forsøge at gøre mere permanent i næste sæson, hvis ellers de har råd. For Xavi Simons har i den grad været en åbenbaring fra start både i Bundesligaen og Champions League. Han har næsten spillet så godt i perioder af efteråret, at det var til at overse, at klubben også rådede over en skadet Dani Olmo og lige har solgt Christopher Nkunku på den offensive midtbane. De sko har Simons overtaget og udfyldt på flotteste vis, hvorfor det kan blive rigtig spændende at se ham og Olmo udleve deres kreative og teknisk betonede spil sammen i foråret, hvis ellers sidstnævnte kan holde sig fit. Undertegnede håber i hvert fald, at den unge Xavi bliver i Bundesligaen længe endnu.
Youssoufa Moukoko, 19 år, Borussia Dortmund (4)
For fjerde år i træk indtager Youssoufa Moukoko listens fjerdeplads. Og det siger vel næsten det hele. Hans udvikling er måske gået lidt i stå, og det ene talent efter det andet suser forbi ham på listen her, fordi de får det Bundesliga gennembrud, som Moukouko endnu leder efter.
At Dortmund denne vinter har hentet Jadon Sancho tilbage til Bundesligaen ser umiddelbart heller ikke lovende ud for Moukokos muligheder for spilletid, men når det er sagt, virker det alligevel som om den unge komet ikke har tænkt sig at give sig uden kamp. To mål i tre af forårets kampe tyder på, at han alligevel kan få en vigtig rolle for Dortmund, selvom der også har været rygter om en udlejning.
Talentet er der dog stadig ingen tvivl, derfor var det også helt naturligt at Moukoko modtog årets Fritz-Walter-guldmedalje i u19-kategorien, der i Tyskland gives til de bedste unge spillere på de forskellige årgange. Med medaljen følger også anerkendelse og penge til de klubber, som har været med til at bringe talentet frem gennem ungdomsårene. I Moukokos tilfælde er der her tale om Dortmund og FC St. Pauli.
Benjamin Šeško, 20 år, RB Leipzig (-)
Listens anden Red Bull spiller og endnu en tilgang fra i sommers. Men modsat Xavi Simons, så har det knebet lidt mere med spilletiden for slovenske Šeško. Topangriberen, som er det nyeste navn på listen over spillere der rykker fra ”moderklubben” i Salzburg til østtyske Leipzig, er af mange spået en stor karriere grundet hans præstationer for førstnævnte i forrige sæson. Her blev det til 16 mål i 30 kampe i den østrigske Bundesliga. Umiddelbart kan han godt fremstå lidt klodset og ranglet grundet hans høje statur, men tag ikke fejl, teknikken er stadig knivskarp.
I efteråret har han stået lidt i skyggen af danske Yussuf Poulsen og et andet nyindkøb i form af Belgiske Openda, men mon ikke Šeško har tiden med sig. Han har trods alt præsteret momentvise glimt af hans store evner i denne sæson med fem mål i skrivende stund, samt en række gode præstationer for Sloveniens landshold, der skal jo møde Danmark igen til sommerens EM, ligesom man gjorde det i kvalifikationen.
Mathys Tel, 18 år, Bayern München (9)
Tre placeringers fremgang for listens yngste navn i form af franske Mathys Tel fra Bayern München. Endnu er han stadig reserve hos de forsvarende mestre, men alligevel er der noget, som tyder på fremgang i hierarkiet for unge Tel. Således har det i flere perioder i efteråret set ud som om den unge franskmand stod foran Choupo-Moting i kampen om at agere første reserve for angrebsstjernen Kane. Unge Tel med rødder i den tidligere franske koloni Guadeloupe har indtil videre fået 16 indhop i denne sæson med tre mål til følge. Ikke helt dårligt taget den stærke Bayern trup i betragtning. Så er det bare ærgerligt, at det vel nærmest kun er en skade til førstevalget Kane, der vil kunne ændre betragteligt på den statistiske tendens. Lidt synd for så ungt og stort et talent, der utvivlsomt ville kunne bidrage med mere på de fleste andre hold i rækken.
Jamie Bynoe-Gittens, 19 år, Borussia Dortmund (11)
Engelske Bynoe-Gittens stiger et par pladser på denne liste siden sidste år, i takt med at hans rolle på Dortmund-holdet også vokser. Endnu har han dog det helt store gennembrud til gode, ligesom førnævnte teamkollega Moukoko, og på samme vis står han også i skyggen af den hjemvendte helt Sancho. Sammenligningen mellem ham og Sancho er da også oplagt grundet det rappe antrit og de skarpe indlæg, og så virker målnæsen da heller ikke til at være helt skæv. Dortmunds offensiv er i denne sæson præget af en overflod af dygtige talenter men mange også uforløste. Det gælder i høj grad også for Bynoe-Gittens, der ellers får en del spilletid, men stadig er langt fra at blive en profil i den sort-gule del af Ruhrområdet.
Brajan Gruda, 19 år, Mainz 05 (-)
Det mest positive i en ellers meget svag første halvdel af sæsonen fra Mainz har så klart været unge Brajan Grudas ankomst i Bundesligaen. Den unge offensivspiller har på meget kort tid spillet sig ind i startelleveren foran mere etablerede navne som Jae-sung Lee, Aymen Barkok og Marco Richter, der alle ligeledes huserer på den offensive midtbane eller som hængende angriber. Et enkelt mål og en enkelt assist er det blevet til i hans første 15 optrædener for klubbens førstehold. Det lyder ikke af meget, men for Gruda – som for resten af Mainz – har efteråret været mest stolpe ud. Det betyder dog ikke, at hans talent ikke er tydeligt, og i flere kampe har det virket som om, at det famlende Mainz-mandskab har sat stor lid til Gruda, som manden der skal skabe det kreative spil i offensiven. Et stort pres på en så ung spiller, der har repræsenteret stort set samtlige tyske ungdomslandshold, men altså også står til rådighed for sin fars hjemland, Albanien, hvor faren ligeledes var professionel fodboldspiller.
Aleksandar Pavlović, 19 år, Bayern München (-)
At serbiske Aleksandar Pavlović skulle få en betydelig rolle hos Bayern München denne sæson, var det nok de færreste, der havde forventet inden Bundesligastarten sidste sommer. Men ikke desto mindre har han grebet chancen i sæsonen indtil videre, hvor den ene midtbanekonkurrent, Joshua Kimmich, har været meget udskældt for sit svingende niveau og til tider er blevet rykket ned på højreback, mens den anden, Leon Goretzka, har været skadesplaget (igen, igen). Og ja, så blev der altså pludselig plads til den unge Pavlovic grundet Bayerns meget smalle trup. Ni kampe er det blevet til og de to første scoringer i januar, hvilket bestemt er hæderligt for en spiller, der primært gør sig på den defensive del af midtbanen, men som i den grad har grebet chancen, mens flere af holdkammeraterne er med deres respektive landshold til mesterskaber i Asien og Afrika. Pavlović selv har spillet for både Tyskland og Serbien på ungdomslandsholdsniveau, og det er derfor ikke helt umuligt, at vi ser ham i kamp mod Danmark ved det kommende EM, skulle han beslutte sig for at stille sig til rådighed for serberne.
Hugo Larsson, 19 år, Eintracht Frankfurt (-)
Et navn, som er gået lidt under radaren i Bundesligaen denne sæson, er så klart svenske Hugo Larsson, der i en meget ung alder har opnået 61 kampe og et svensk mesterskab for Malmö FF. Derfor var det også naturligt, at han som et af Sveriges mest lysende talenter tog springet videre til en større liga sidste sommer.
Unge Larsson begår sig på den centrale del af midtbanen og blev handlet for bare 9 mio. euro. Han har grebet chancen fra dag ét i det tyske og spillet 27 kampe og scoret to mål i den hidtidige sæson på tværs af alle turneringer. Meget imponerende for så ny en udenlandsk spiller, og det tyder rigtig godt for fremtiden på et generelt ungt Frankfurt-mandskab, som har gang i en spændende forvandlingsperiode med mange skift i både spillertruppen og på trænerbænken denne sæson.
Luca Netz, 20 år, Borussia Mönchengladbach (-)
Ligeledes en meget undervurderet spiller, som man har det med at overse på venstrebacken i en af rækkens midterklubber. Men man bør ikke undervurdere, at Luca Netz i en meget ung alder allerede har opnået 76 Bundesligakampe og i denne sæson er gået hen og blevet et af de mest sikre kort i startelleveren under den nye træner Gerardo Seoane. Det har allerede kastet tre assist af sig, men mon ikke der er mere i vente frem ad banen for en ret offensiv back med stort overblik og højt tempo. Netz er et produkt af ungdomsafdelingen i Hertha BSC, men det er altså i det vesttyske hos ”Die Fohlen” fra Mönchengladbach, at han for alvor har fået sit gennembrud. Netz har desuden repræsenteret Tyskland på både u21-, u17- og u15-niveau. Mon ikke han også kommer i spil til A-landsholdet en dag.
Paris Brunner, 17 år, Borussia Dortmund (-)
Listens frække 12-plads – i mere end en forstand – går i år til den meget unge Paris Brunner fra Dortmunds ungdomsafdeling. Fræk, først og fremmest, fordi han endnu har sin Bundesliga-debut til gode, og derfor kan det diskuteres, hvorvidt han reelt er et Bundesligatalent. Men også fræk i den forstand, at han er meget omdiskuteret på grund af, at han hele tiden formår at bringe sig i uføre i klubben.
At han er et stort talent er dog ingen hemmelighed. Faktisk er han et af de mest omdiskuterede talenter i fodboldverdenen lige nu, efter at han var en af de helt store profiler på det tyske U19-mandskab, der tog VM guld i efteråret 2023.
Får Brunner så også gennembruddet og spilletiden på øverste niveau i denne sæson? Næppe. Det burde umiddelbart være umuligt i en så stjernespækket offensiv som Dortmunds med store navne som Reus, Brandt, Adeyemi, Bynoe-Gittens og Moukouko. Men det har bare ikke rigtig fungeret for Dortmund i efteråret, og måske netop derfor kunne man godt forestille sig, at træner Edin Terzic på et tidspunkt føler sig nødsaget til at tage chancen med unge Paris Brunner, der spås som det næste store ”Jahrhunderttalent.”
Ti mål i lige så mange kampe på U19-niveau, samt et enkelt på fire forsøg i ungdommens Champions League. Og så er det mindre vigtigt, at Brunner har en tendens til at bringe sig i uføre i klubben, hvorfor han blev udelukket på ubestemt tid i klubben, uden at offentligheden for alvor fandt ud af, hvad det hele handlede om under en disciplinærsag i efteråret. Eller for den sags skyld at han overtrådte klubbens regler ved at være ude til sent på aftenen på Dortmunds træningslejr i Spanien. Unge Paris Brunner er blevet taget til nåde igen, og kun tiden vil vise, om evnerne rækker til en stor Bundesligakarriere, eller hvorvidt hans uprofessionelle tilgang skal spænde ben for det lysende talent, han så utvivlsomt besidder. Vi får se.
Boblerne
En anden helt oplagt kandidat til den frække 12. plads, finder vi hos Dortmunds rivaler fra Schalke 04. Der er nemlig også her tale om en meget ung komet, som endnu har sin Bundesliga-debut til gode. Til gengæld har Assan Ouédraogo allerede fået 11 førsteholdskampe i den næstbedste række i denne sæson, og det kunne sagtens være blevet til mange flere, havde det ikke været for en række skader. Allerede nu er der en del spekulationer om, hvor den offensive Schalke-midtbanespiller skal slå sine folder i den kommende sæson. Meget tyder derfor på en snarlig Bundesligadebut, også selvom det ikke ligner oprykning for den traditionsrige Ruhr-klub.
Dernæst ærgrer det undertegnede utroligt meget, at Borussia Mönchengladbachs unge midtbanetalent Rocco Reitz desværre lige præcis er fyldt 21 år, for ellers havde han været helt oplagt på denne liste. Måske den største overraskelse i Bundesligaen overhovedet i denne sæson. Reitz, der har gjort kometkarriere, ligner fremtidens mand, som træner Seoane vil bygge sit Gladbach-hold op omkring. Han må dog nøjes med en ’honorable mention’ her blandt boblerne grundet hans lidt for høje alder, men mon ikke vi alligevel får meget mere at se til den unge tyske midtbanedynamo i fremtiden. Måske han endda kunne få en overraskende plads i Tysklands EM-trup til sommer, da den nye tyske landstræner Julian Nagelsmann bestemt ikke virker bange for at tage chancer og prøve lidt forskellige spillere af i jagten på snarlig succes. I hørte det her først!
Af andre midtbanetalenter, som reelt havde alderen og dermed chancen for at nå listen, skal jeg først og fremmest nævne Arne Engels og Sidney Raebiger. Begge er utvivlsomt store talenter, som har været inde omkring holdet fra tid til anden hos henholdsvis Augsburg og Frankfurt. Belgiske Engels kom til Bundesligaen denne sæson fra hjemlandet og Club Brügges ungdomsakademi, mens Frankfurts Raebiger er et resultat af ungdomsarbejdet i RB Leipzig.
Hos ørnene fra Eintracht Frankfurt finder vi ud over Raebiger også to unge talenter i amerikanske Paxton Aaronson og tyske Nnamdi Collins. Aaronson, der begår sig på midtbanen, har fået en mindre række kampe på førsteholdet mens forsvarsspilleren Collins, som er et produkt af Dortmunds akademi, for nuværende primært begår sig på Frankfurts 2. hold.
Et andet relevant midtbanetalent, der også bør nævnes i denne sammenhæng, er Engels’ belgiske landsmand i Leverkusen, Noah Mbamba, der i øvrigt ligeledes har en fortid i Club Brügge. Men både Mbamba og hans colombianske teamkollega Gustavo Puerta, har desværre fået for lidt med spilletid i denne sæson til at kunne komme i betragtning til listen her.
Blandt midtbanetalenterne bør vi naturligvis også medregne de to tyske Hoffenheim-spillere Umut Tohumcu og Tom Bischof på henholdsvis 19 og 18 år, der begge kommer på græs fra tid til anden. Det samme så ud til at skulle være tilfældet for Union Berlins Aljoscha Kemlein, der fik to indhop i starten af efteråret for sidenhen igen at glide ud af holdet, hvorfor han nu udlejes til St. Pauli i den næstbedste række.
Den mest interessante Mönchengladbachspiller er italiensk-tyske Fabio Chiarodia, der kom til klubben fra Werder Bremen denne sommer. Han har indtil videre spillet i fem kampe, men kan godt gå hen og få mere spilletid i en skadesplaget Gladbach-defensiv dette forår.
Wolfsburg har også en enkelt ung spiller i truppen i form af amerikanske Kevin Paredes, der primært gør sig på venstrekanten. Paredes har fået en del indhop i denne sæson, og fik endda hul på målbylden i sin første kamp som en del af start 11’eren mod Köln i januar. Samme offensive indstilling har Nelson Weiper fra Mainz, men han har været meget skadesplaget denne sæson og venter derfor stadig på at få det endelige gennembrud.
Sidst men ikke mindst skal vi da også lige have nævnt de to angribere Justin Diehl i Köln og Jovan Milosevic i Stuttgart, da begge er meget unge og har potentialet til at komme ind på fremtidige talentlister her hos Bulibold. Især sidstnævnte serber har gjort et godt indtryk i Stuttgarts venskabskampe hen over vinteren, men har dog langt til spilletid bag formstærke Serhou Guirassy og Deniz Undav.