bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Top 12 – Bundesligaens største talenter i 2023
Bundesligamanager, holdet.dk, Golden Boy 2022

Denne vinter har vi været vidne til en VM-slutrunde, hvor flere kommende verdensstjerner har fået deres helt store gennembrud. Fra Jude Bellingham, over Joško Gvardiol, til Julián Álvarez og Enzo Fernández. Og nøj hvor har vi hørt meget om Bundesligaen i den forbindelse. Den bedste tyske række er nemlig igen i år leveringsdygtig, når det kommer til at give spilletid til nogle af sportens ypperste unge talenter. Derfor sætter Bulibold igen i år fokus på nogle af de kæmpe talenter, der til dagligt spiller i Bundesligaen. Og hvem ved: Måske er der også en kommende slutrundeprofil eller to i blandt, når vi ser frem mod EM 2024 i Tyskland..?

I år er konkurrencen om de 12 pladser skærpet markant. Det skyldes ikke mindst at mange af sidste års talenter er forblevet i Bundesligaen og stadig har en alder under de 21 år, og derfor stadig er aktuelle. Samtidig er flere af topholdene blevet endnu bedre til at give spilletid til nogle af truppernes yngste, hvorfor der ingen billige pladser er til salg på året talentliste. Kun to spillere har derfor sneget sig med uden at have fået markant med spilletid i denne efterårssæson.

De største talenter i Bundesligaen 2023:

(Sidste års placering er markeret i parentes.)

 

 1. Jude Bellingham, 19 år, Borussia Dortmund (2)

Sidste års nummer to og en uundgåelig spiller på denne liste. Når Bellingham i år rykker op som etter, er det i meget tæt kamp med de følgende konkurrenter. Talentmassen er simpelthen bare så stor i Bundesligaen i disse år!

Det der taler for Bellingham er dog først og fremmest hans konstante høje niveau, hans relativt store erfaring trods en meget ung alder, og ikke mindst at han bare bliver ved og ved med at lægge på i sit spil. Det gælder både for klub- og landshold, hvor han efterhånden ligner første mand på holdkortet for både Dortmund og de engelske løver. Bellingham er en maskine, der bare kører fremad i det samme konsekvente udviklingstempo, og det er for nuværende meget svært at se, hvad der skulle kunne stoppe hans udvikling mod fodbold toppen.

Særligt interessant har det været at følge hans enorme udvikling i de offensive kvaliteter. Det samme skrev jeg sidste år, men der var det primært på baggrund af et par flotte mål i Bundesligaen. Senest har vi set ved VM i Qatar, at han også har fået den del med på landsholdet, hvor han konstant var med fremme omkring modstanderens felt, når det engelske landshold var i angreb.

 

 1. Jamal Musiala, 19 år, Bayern München (3)

At skulle vælge mellem så store navne som Musiala og Bellingham til en liste over Bundesligaens største talenter var næsten en umulig opgave. Det er trods alt måske også ligaens to største profiler overhovedet i denne sæson. Begge to var iøvrigt favoritter til at vinde ungdommens Ballon d’Or i år, det såkaldte Kopa trofæ, der tildeles den bedste spiller på verdensplan under 21 år. Man skal da også være særdeles stærk Barcelonafan for at kunne forstå forbigåelsen af de to.

Især i Bayern München var der stor palaver blandt spillertruppen, da det gik op for dem, at holdkammeraten Musiala ikke fik prisen imod alt forventning, til fordel for spanske Gavi. Jeg håber ikke de bliver lige så sure, når de ser denne liste, hvor Musiala igen forbigås. Det bliver han kun, fordi Bellingham har spillet på så højt niveau over nu flere sæsoner, mens Musiala primært har taget Bundesligaen med storm i indeværende.

Musiala spillede også i Bayern i den sidste sæson, men primært som indskifter på midtbanen, når Goretzka gik i stykker. I dette efterår har han tværtimod været en sikker starter og rekordsmesterklubbens helt store profil. Hvem havde dog forestillet sig at en bare 19-årig Musiala skulle overskygge klubbens kæmpe nyindkøb i Sadio Mané så eftertrykkeligt, som han har gjort det? Det skulle da lige være de få journalister, som så ham spille optaktskampe i sommers, og allerede da vise sig som Bayernmandskabets klart stærkeste offensive kort. På alle måder en værdig Kopa Trophy vinder vurderet på de seneste seks måneders præstationer alene.

 

 

 1. Florian Wirtz, 19 år, Bayer Leverkusen (1)

Sidste års nummer et, efter at have ført Leverkusen til toppen af ligaen og være blevet tildelt rekorden som den yngste spiller til at nå 50 kampe i tysk fodbolds fornemmeste række. Hvor ville det dog have været fedt at se ham spille VM for Tyskland, hvis ellers det var lykkedes ham at blive spilleklar og at få spilletid på et hold med førnævnte Musiala placeret på selvsamme 10’er position.

Men i foråret skete så det ubærlige, der bare ikke måtte ske, da unge Wirtz rendte ind i den langtidsskade, som han først er ved at komme sig over nu. Det har også kostet ham to pladser her på listen, da de to andre ovenfor har taget syvmileskridt i deres udvikling i mellemtiden.

Fra sidelinjen har han kunnet følge et Leverkusen mandskab, der har skuffet stort i efteråret, hvorfor der hviler et kæmpe forventningspres på den unge mands skuldre, om at han kan komme tilbage på holdkortet og vende denne dårlige udvikling. Spændende er det da også, hvilken rolle han er tiltænkt under den nye træner Xavi Alonso, der med garanti også ser frem til at kunne arbejde med et af tysk fodbolds største talenter. Både Leverkusen og Wirtz må(!) gå lysere tider i møde på den anden side af nytår. Alt andet vil næsten være naturstridigt.

 

 1. Youssoufa Moukoko, 18 år, Borussia Dortmund (4)

For tredje år i træk indtager Youssoufa Moukoko (kun) listens fjerdeplads. Og det til trods for, at han rent faktisk har fået sit gennembrud i Dortmund i denne sæson. Når han ikke løfter sig højere, skyldes det simpelthen, at de tre førnævnte bare er endnu større profiler i ligaen for nuværende.

I løbet af efteråret har det unge ”Jahrhunderttalent” med de mange ungdomsrekorder for alvor spillet sig ind på førsteholdet i Dortmund under cheftræner Edin Terzic, der ser ud til at have stor fidus til den unge angriber. Egentlig indledte Moukoko sæsonen som lidt af en rotationsspiller, der kunne varetage flere forskellige positioner i den sort-gule offensiv. Men med seks mål og fire assists i 14 kampe har den 18-årige himmelstormer spillet sig ind som startangriber i Dortmund, og samtidig presset sig med i den tyske landsholdstrup til den netop overståede VM-slutrunde i Qatar. Her blev det dog kun til få minutters spilletid i overtiden af første kamp mod Japan, der endte som en stor tysk skuffelse.

Det helt store tyske transfer-spørgsmål i foråret bliver derfor, hvorvidt Moukoko fortsat er at finde i Bundesligaen, når vi når til den anden side af sommeren. For nuværende løber hans kontrakt kun til og med dette forår, og selvom han nu er garanteret fast spilletid i Dortmund, er der mange som spekulerer i, om ikke Moukoko allerede nu ser sig selv klar til et endnu større skridt i karrieren. Seneste rygter har blandt andet omhandlet Barcelona og Chelsea, der med garanti gerne vil sikre sig et af verdens største fodboldtalenter uden at skulle betale overgangssum.

Vi her på Bulibold håber dog, at han når at ombestemme sig, og at han bliver i det tyske mindst et par sæsoner mere, således at vi også de kommende år får lov til at vurdere hans talent op mod resten af rækkens unge talenter her på listen.

 

 

 1. Joško Gvardiol, 20 år, RB Leipzig (7)

At Joško Gvardiol har været at regne blandt fodboldverdenens største forsvarstalenter har længe været en kendsgerning. Ja, faktisk helt siden debuten som bare 16-årig hos talentfabrikken Dynamo Zagreb i hjemlandet Kroatien. Men at han her få år senere skulle blive vurderet til at være den bedste forsvarsspiller ved en VM-slutrunde, det siger alligevel meget om hans udviklingen siden skiftet til Tysk fodbold og RB Leipzig. Kronen på værket er naturligvis det flotte mål i bronzekampen mod Marokko. (kan vi indsætte et youtube-klip her?)

Både på klub- og landshold har han længe været brugt som venstreback i en firemandskæde, men i denne sæson har hans evner i forsvaret simpelthen været for formidable til ikke at give ham en nøglerolle i midterforsvaret. En sand publikumsfavorit i både Leipzig og Kroatien grundet hans store arbejdsmoral og vinderattitude.

Intet under at han efter den for nyligt overståede VM-slutrunde er et af de hotteste navne på transfermarkedet, og det til trods for at Red Bull-sportsdirektør Marx Eberl har udtalt, at alle henvendelser på den unge forsvarsspiller ryger direkte i spamfilteret. Leipzig har dog tidligere vist sig villige til at slippe nogle af fodboldens største talenter, hvis bare prisen er den rigtige, og derfor skal man nok alligevel ikke vide sig alt for sikker på at Gvardiol fortsætter i Red Bull klubben mange år frem.

 

 1. Karim Adeyemi, 20 år, Borussia Dortmund (-)

Der var kæmpe forventninger til nyindkøbet Karim Adeyemi, da han i sommers skiftede østrigsk fodbold ud med Ruhrpott og Bundesliga – og det med god grund. Adeyemi var i Red Bull Salzburg en stor profil trods sin unge alder, og viste sig allerede frem på europæisk fodbolds allerfornemmeste scene, Champions League.

Den 20-årige angriber med de tysk-nigerianske rødder har sit ophav i bayersk ungdomsfodbold hos Bayern München og Unterhaching, men skiftede i en ung alder til Red Bull-akademiet i Salzburg, lige syd for den bayeriske grænse.

I sin første sæson i Dortmund er det blevet til 11 kampe som primært indskifter på kantpositionen, uden hverken mål eller assist til følge. Det står i skarp kontrast til den foregående sæson i Salzburg, hvor han scorede 23 mål på tværs af den østrigske liga og Champions League.  Ikke desto mindre var det alligevel nok til at tilkæmpe sig et af de yderste mandater i den tyske landsholdstrup ved VM, dog uden at få spilletid.

Potentialet er utvivlsomt meget stort hos unge Adeyemi, men endnu mangler vi at se det udfolde sig for alvor i Bundesligaen, hvorfor en sjette plads her på listen bliver det højst opnåelige i denne omgang.

 

 1. Giovanni Reyna, 20 år, Borussia Dortmund (5)

Når amerikaneren Reyna rykker ned fra en 5. til en 7. plads i år, skyldes det at vi har haft ham på listen nu i flere omgange og med store forventninger, men må sige at være blevet en smule skuffet år efter år. Siden Dortmund sagde farvel til landsmanden Pulisic har unge Giovanni Reyna længe lignet den oplagte afløser på fløjen. Ikke mindst i indeværende sæson, hvor Dortmund med lys og lygte leder efter en afløser for Sancho som holdets kreative holdepunkt og bindeled mellem midtbanen og angrebet.

Men skader har igen og igen sat Reyna udenfor truppen, og selvom han med glimt funkler som et lysende stortalent, så mangler der virkelig meget stabilitet. Det samme gælder på landsholdet, hvor Reyna fik begrænset med spilletid ved VM i Qatar på et stærkt USA-mandskab, men ikke desto mindre et hold der ikke er bedre end at Reyna burde spille en væsentlig rolle. Det mener Reyna også selv, hvorfor der eftersigende skulle have været en konflikt mellem ham og landstræner Gregg Berhalter, der var tæt på at smide Reyna ud af landsholdslejren af flere omgange. Et ikke særligt kønt forløb som sidenhen er blevet luftet i medierne efter turneringens afslutning. Seneste rygter går på at Reynas mor nu har meldt Berhalter til politiet grundet en voldssag tilbage i 90’erne, hvorfor det amerikanske fodboldforbund har set sig nødsaget til at suspendere træneren midlertidigt. Sagaen vil ingen ende tage.

Mere tillid ser Reyna dog ud til at nyde hjemme i Tyskland under Dortmundtræner Terzic, der i efteråret blandt andet gav Reyna ansvaret for at sparke straffespark i fraværet af den skadede anfører Reus. Nu mangler vi bare at se ham levere over en stabil periode, før vi (endelig) kan begynde at tro på Reyna som en fremtidig Bundesligastjerne.

 

 1. Adam Hložek, 20 år, Bayer Leverkusen (-)

Den bare 20-årige tjekke Adam Hložek har længe været skreget op til at være hjemlandets største talent siden Nedvěd og Rosický, efter at han fik sit gennembrud tilbage i 2018 som traditionsklubben Sparta Prags yngste ligadebutant nogensinde. Siden har han spillet over 100 kampe over fire sæsoner og blev en decideret profil på holdet trods den meget unge alder. I sæsonen 2020-2021 blev han endda delt topscorer i ligaen med 15 mål.

Derfor var det også naturligt at kantspilleren Hložek var på vej mod noget større end tjekkisk fodbold, og her var nabolandet Tyskland nærliggende, hvor Bayer Leverkusen stod klar til at betale hele 13 mio. € for hans underskrift.

I den første halvsæsonen med bundesligabold har det dog været meget blandet med præstationerne på banen. Fra start af fik han meget spilletid under den nu forhenværende træner Seoane, men efterhånden som Leverkusens resultater udeblev, så blev det også til mindre og mindre spilletid for stortalentet Hložek, der måtte se lejesvenden Hudson-Odoi overtage hans plads i startopstillingen. Det bliver derfor spændende at se, hvilken rolle han er tiltænkt i foråret under relativt nytiltrådte Xabi Alonsos ledelse.

 

 1. Mathys Tel, 17 år, Bayern München (-)

Den bare 17-årige franskmand Tel kommer oprindeligt fra Paris, men fik sin seniordebut for Rennes i den bedste franske række i forrige sæson, og han slog dermed Edouard Camavingas rekord som klubbens yngste debutant. Her blev det dog kun til syv kampe, før det purunge megatalent røg videre til en af verdens største klubadresser. Destinationen var Bayern og Nagelsmanns tophold fra München, hvor Tel er tiltænkt rollen som fremtidens mand og derfor i første omgang må nøjes med at stå i lære hos Bayerns mange andre store offensive profiler.

Det er derfor heller ikke blevet til meget spilletid endnu, men syv indhop har han da fået med tre mål til følge. Ikke en dårlig start for den unge mand med fremtiden foran sig. Han bliver usandsynlig spændende at følge i fremtiden, men for i år rækker præstationerne kun til en placering på en af de ydre mandater her på listen. På mange måder minder hans rolle på München-mandskabet meget om den Joshua Zirkzee udfyldte i forrige sæson. Zirkzee der også har været fast mand på denne liste de seneste sæsoner. Så håber vi bare at Tel – modsat Zirkzee – formår at få det helt store gennembrud i Bundesligaen.

 

 1. Georginio Rutter, 20 år, TSG Hoffenheim (10)

Den unge franskmand Rutter – ligeledes med baggrund i det meget prestigefyldte ungdomsakademi i Rennes – fik sit store professionelle gennembrud i forrige sæson, da han spillede sig ind som fast mand på holdet i Hoffenheim, hvor han bidrog med hele otte mål og fire assist i 33 kampe. Ikke dårligt for en 19-årig debutant i sin første sæson i Bundesligaen.

I denne sæson er det dog gået noget mere stille for sig, hvor det kun er blevet til to mål for Rutter i 11 kampe i efteråret. Konkurrencen på de forreste positioner i Hoffenheim er stor, og den nye træner André Breitenreiter er ikke bleg for at rotere fra kamp til kamp. Foruden Bebou, Kramaric, Dabbur, Bruun Larsen og Baumgartner, kan Rutter nu også se frem til at skulle konkurrere med Kasper Dolberg, der netop er blevet præsenteret som ny angriber i klubben, om spilletiden.

Umiddelbart er Rutters udvikling gået lidt i stå, og det er svært at forudsige, hvor store forventninger vi kan tillade os at have til den unge franskmand i foråret, hvorfor han da heller ikke rykker sig højere op på listen i forhold til sidste år.

 

 1. Jamie Bynoe-Gittens, 18 år, Borussia Dortmund (-)

Den unge engelske kantspiller Bynoe-Gittens var nok relativt ukendt blandt det tyske bundesligapublikum optil denne sæson. Det er han til gengæld ikke længere, ikke mindst takket være et rigtig fornemt indhop i udekampen mod Freiburg, hvor hans vigtige scoring fra højrekanten var med til at vende en tæt topkamp i Dortmunds 1-3 favør.

Det er dog kun blevet til den ene scoring i bare fire indhop for Dortmund i efteråret, der blev ødelagt af en skade. Et ubestridt kæmpetalent som sagtens kunne avancere på listen til næste år, men mere end en 11. plads kan det altså ikke blive til i denne omgang.

At han således runder listen som den fjerde Dortmundspiller, siger også virkelig noget om holdets potentiale og ikke mindst klubbens evne til at opstøve nogle af fodboldens ypperste talenter fra alle hjørner af det europæiske kontinent.

 

 1. Piero Hincapié, 20 år, Bayer Leverkusen (-)

Det vrimler ikke lige frem med forsvarere på denne liste, og derfor er det os også en stor glæde at kunne presse en vaskeægte en af slagsen ind på listens sidste mandat i form af ecuadorianske Hincapié. Ligesom tidligere nævnte Gvardiol gør Hincapié sig også bedst som den venstre midterforsvarer eller venstreback i en firemandskæde.

Helt så bemærkelsesværdig en VM-præstation som Kroatien og Gvardiol formåede Hincapié alligevel ikke at levere, men ikke desto mindre spillede han fast på et Ecuadoriansk outsiderhold, der præsterede to meget overbevisende præstationer i gruppe A mod først Qatar og dernæst Holland, inden den store skuffelse i gruppefinalen mod Senegal.

Lidt det samme kan sige om Hincapiés efterår hos Bayer Leverkusen, hvor potentialet hos både spiller og hold er enormt, men resultaterne har været stolpe ud. Det skal der laves om på i foråret, Xabi Alonso i hvert fald har råmaterialet på plads i form af store talenter som tidligere nævnte Wirtz og Hlozek, men også Hincapié der med garanti er tiltænkt en vigtig rolle. Så er spørgsmålet kun, hvorvidt Alonso også formår at forløse det. Vi her hos Bulibold følger i hvert fald med i spænding.

 

Se listen fra 2020

Se listen fra 2021

Se listen fra 2022

 

 

Boblerne

Som nævnt til at starte med, så har det været hårdere end nogensinde før at skulle pege på så afgrænset en liste af de bedste Bundesligatalenter med så mange gode navne at vælge imellem i indeværende sæson. Det skyldes ikke mindst Dortmund og Leverkusen der har sat sig tungt på listen i år. Så tungt at der blandt andet ikke blev plads til danske Zidan Sertdemir, som vi også nævnte sidste år, men som stadig venter på det store gennembrud.

Tre klubber, der ikke har fået plads men ellers flittigt gør brug af unge spillere, er Borussia Mönchengladbach, Stuttgart og Wolfsburg. Hos førstnævnte er det især Luca Netz og Joe Scally (sidste års nummer ni) der springer i øjnene, som begge får blandet med spilletid på henholdsvis venstre- og højreback. I sandhed to spillere som er listen værdig, havde det ikke været fordi kampen om hæderen var så hård i år.

Hos Wolfsburg er det især den unge polske kantspiller Jakub Kaminski, der glimter ved sit fravær på listen, men også amerikaneren Kevin Paredes har alderen til at være med. Kaminski har med 13 kampe og to assist spillet en central rolle i folkevognsbyen, mens Paredes i højere grad har ageret back-up på midtbanen med få indhop i efteråret.

Hos Stuttgart finder vi hele fire unge spillere som er værd at nævne. Det gælder ikke mindst portugisiske Tiago Tomás i angrebet, der i sidste sæson debuterede på hjemmebanen i Stuttgart med to mål i sin første kamp fra start. Sidenhen har hans præstationer dog været noget mere svingende, og det bliver derfor spændende at se, om han skal retur til Sporting i hjemlandet, når lejeopholdet i det sydtyske udløber til sommer.

På Stuttgart mandskabet finder man desuden de to unge franske midtbanemænd Enzo Millot og Naouiro Ahamada samt tyske Lilian Egloff, der alle tre får okay med spilletid fra tid til anden.

Hos Bayern München bør vi nævne Ryan Gravenberch, der ved skiftet fra hjemlandets Ajax Amsterdam lignede en oplagt kandidat til denne liste. Gravenberch var jo decideret en profil for Ajax i både den hollandske liga og Champions League i sidste sæson. Dette har han dog på ingen måde levet op til i indeværende, hvor han spiller en perifer rolle i Bayern og derfor udelades fra årets talentliste.

En af dem der til gengæld var rigtig tæt på at komme med på listen var Leipzigs Hugo Novoa, der har fået en del spilletid fra tid til anden i en ellers stærkt besat Red Bull offensiv. I foråret og den følgende sæson drager han dog til Schweiz og Basel, hvorfor han heller ikke er at finde her på listen.

En anden stærk kandidat var Frankfurts Ansgar Knauff, der spillede så forrygende på højreflanke under klubbens Europa League eventyr sidste år. I år er han til gengæld gledet ud på bænken i Glasners Frankfurt, hvorfor han heller ikke er at finde her på listen. Knauff er i øvrigt på lån fra Dortmund.

En anden interessant lejesvend kunne være Hoffenheims portugisiske 21-landsholdsspiller Eduardo Quaresma, der har spillet et par kampe i Bundesligaen i efteråret, efter han kom til Tyskland på lån fra hjemlandets Sporting Lissabon. Han har dog brug for meget mere spilletid, før vi for alvor har mulighed for at vurdere hans niveau og potentiale.

Hos FC Köln har Steffen Baumgart også givet tid til en del unge spillere, herunder dansk-luxemborgske Mathias Olesen. Han er dog lige akkurat for gammel til listen med sine 21-somre i bagagen, hvorfor vi i stedet vil fremhæve midtbanekollegaen Eric Martel, der er tidligere ungdomsspiller i RB Leipzig, samt angriber Tim Lemperle og kantspiller Jan Thielmann.

Læs også: Interview med Mathias Olesen

Sidst men ikke mindst bør vi nævne SC Freiburg, der klarer sig så forrygende igen i år, ikke mindst takket være franske Kiliann Sildillia og belgiske Hugo Siquet, hvor især førstnævnte har fået godt med spilletid på højreback, mens sidstnævnte agerer back-up på selvsamme position.

 

 

 

You may also like
De største talenter i 2. Bundesliga, Ouédraogo
De største talenter i 2. Bundesliga – Fra Ouédraogo og Uzun til Urbig og Faghir
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Top 12 – Bundesligaens største talenter i 2024
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Top 12 – Bundesligaens største talenter i 2022
Højdepunkter, Arminia Bielefeld, optakt, Borussia Dortmund
Højdepunkter: Arminia Bielefeld – Borussia Dortmund 1-3