bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Tysklands startopstilling til EM 2024 på hjemmebane

Tysklands startopstilling til EM 2024 på hjemmebane

DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022

Om godt et halvår åbner Qatar op for den måske mest kontroversielle fodboldslutrunde nogensinde, når Senegal møder Holland i turneringens åbningskamp. Noget så utraditionelt uden værtsnationen på banen. Men lige så kontroversielt valget af Qatar som VM-værter har været, lige så ukontroversielt er valget af Tyskland som EM-værter to år senere. Og mon ikke vi denne gang har værtsnationen præsenteret, når slutrundens første kamp fløjtes i gang sommeren 2024? Hvor og hvornår det helt præcis bliver, ligger endnu ikke fast, men bedste bud er sandsynligvis Allianz Arena i München eller Olympiastadion i Berlin. Vi (tyv)starter hermed opvarmningen, til det der bliver den helt store kommende sportsbegivenhed set med tyske briller, med et forsigtigt bud på hvem der skal repræsentere ’Die Mannschaft’ ved åbningen af EM 2024.

 

Da det tyske fodboldforbund skulle finde Joachims Löws afløser sidste sommer, var det kun med et mål i tankerne. Og nej, det var ikke VM i Qatar. Alt fokus lå på at finde træneren, der havde både evnerne og modet til at tage de lidt mere langsigtede briller på og genopfinde et underpræsterende tysk mandskab fremmod den altoverskyggende EM-slutrunde på hjemmebane i 2024. Manden i spidsen for den svære opgave blev 57-årige Hans-Dieter (”Hansi”) Flick, der har fået en kontrakt til – ja, du gættede rigtigt – 2024.

Når det er sagt, så er Qatar 2022 selvfølgelig en afgørende milepæl på vejen mod EM 2024, hvor Flick skal bruge VM-slutrunden til at afprøve og fastsætte det hold, der skal forsvare de tyske farver på hjemmebane to år senere.

Med det i mente, og ikke mindst Flicks for nuværende ni kampe (otte sejre og én uafgjort) i spidsen for Die Mannschaft, kaster vi os hos Bulibold ud i et dristigt, om end også lidt forsigtigt bud på en tysk startopstilling til åbningskampen 2024. I et forsøg på at helgardere os nævner vi både vores favorit, såvel som et par alternativer og en fræk joker til hver enkelte af de elve pladser på holdkortet.

Men inden vi når så langt, skal vi naturligvis have valgt en start formation, hvilket nok bliver artiklens mest ukontroversielle forudsigelse. Gennem både Bayern-tiden såvel som det første år som landstræner, har Hansi Flick nemlig sværget til en 4-2-3-1-opstilling som fast udgangspunkt. Det virker derfor naturligt at gå ud fra, at det også vil være tilfældet på de tyske landshold de kommende år. Med det i mente er vi endelig klar til selve præsentationen: Mine damer og herrer, vi giver jer hermed Tysklands startende elleve spillere til åbningskampen ved EM 2024 i Tyskland.

(i parentes står spillerens alder ved slutrundens start primo juni 2024, og de forskellige kæder præsenteres fra venstre mod højre)

 

Målmand

 

Manuel Neuer (38)

Alternativer: Marc-André ter Stegen (32), Kevin Trapp (33), Bernd Leno (32)

Joker: Finn Dahmen (26).

 

Lad os da bare starte ud med den måske sværeste plads at forudsige af dem alle, nemlig målmandsposten. Her foregår en drabelig duel mellem to af nutidens bedste målmænd på verdensplan. I landsholdsregi er det vel kun Brasilien, der står stærkere besat mellem stængerne end Tyskland.

Der har derfor også været meget spekulation efter Flicks tiltrædelse, om hvorvidt et trænerskifte også ville betyde et målmandsskifte. Og for at være helt ærlig, så er vi nok ikke blevet så meget klogere. Ud af Flicks ni kampe i spidsen for ’Die Mannschaft’ har Neuer fået fem optrædener mod Ter Stegens tre. Sidstnævntes skyldes dog primært Neuers skadesperiode over vinteren. Holdkaptajn Neuer ligner derfor umiddelbart det sikreste valgt af de to i skrivende stund, men hvad med om to år og to måneder? Ingen tvivl om at holdbarheden for målmænd er noget længere end andre spilleres i professionel fodbold, men Neuers svingende form og ikke mindst skadeshistorik kan stadig skabe stor tvivl om, hvorvidt en 38-årig bør være Tysklands førstevalg ved EM 2024.

Læs også: Tyskland – Målmændenes højborg

Tredjevalget ser lige nu ud til at blive en kamp mellem Arsenals Leno og Frankfurts Trapp. Ind til videre ser Trapp ud til at være et mulehår foran Leno, men det er ikke helt umuligt, at en fremadstormende ung keeper, får sit helt store gennembrud i mellemtiden. I så fald kunne stortalentet Finn Dahmen være et friskt bud en målmand der klemmer sig med i EM-truppen på yderste mandat. Han har en stor ungdomslandsholdskarriere bag sig, og ser ud til at ville forlade Mainz til sommer, i bestræbelserne på at finde en klub der kan give ham det store gennembrud i seniorregi. Endelig så kan Nübel også komme i spil, hvis han ellers begynder at vise takterne fra Schalke-tiden.

 

Forsvar

 

Thilo Kehrer (27) – Antonio Rüdiger (29) – Nico Schlotterbeck (24) – David Raum (26)

Alternativer: Niklas Süle (28), Matthias Ginter (30), Jonathan Tah (28), Jonas Hoffmann (31), Benjamin Benjamin Henrichs (27), Robin Gosens (29)

Joker: Robin Koch (27)

 

Det sted på holdkortet, hvor Flicks ansættelse i første omgang har efterladte det tydeligste aftryk, er på de to back-positioner. Her begyndte Tyskland samtlige af EM kampene i 2021 med Joshua Kimmich og Robin Gosens på henholdsvis højre- og venstreback. Det var dog i en formation med fem forsvarer, og i Flicks system spiller Kimmich en helt central rolle på holdets midtbane. Det åbner op for brugen af to lidt mere defensivt orienterede backer i en firmandskæde, hvor Thilo Kehrer og David Raum er gået direkte ind i truppen og sat sig tungt på de to positioner under Flicks ledelse.

Gosens ser derfor ud til at være den helt store taber ved ansættelsen af Flick, da Atalanta-spilleren fremstår alt for angrebsorienteret til Flicks system. Læg dertil at han i denne sæson både er ramt af formdyk og skader, hvorfor spillere som Jonas Hoffmann og Benjamin Henrichs er rykket foran i køen. For de to gælder dog det samme som Gosens, at de gør sig bedst i spillet frem ad banen, hvorfor Kehrer og Raum ligner to af de sikreste kort.

Noget mere interessant er det i midterforsvaret, hvor Flick har for vane at rotere noget mere. Her er det især Niklas Süle, Antonio Rüdiger og den unge fremadstormende Nico Schlotterbeck, der udmærker sig. Hvem af de tre, der formår at bide sig fast på holdkortet, afhænger meget af, hvordan det kommer til at gå for Süle og Schlotterbeck, når de sandsynligvis begge har skiftet klub til sommer. Süle skal til Dortmund efter en stærk sæson i Bayern, og de fleste rygter peger på at han sagtens kunne få netop Schlotterbeck som kollega i næste sæson. Når vi alligevel ender med at pege på Rüdiger og Schlotterbeck, så skyldes det primært førstnævntes utrolig høje topniveau i Chelsea i denne sæson, og at himmelstormeren Schlotterbeck, med sit foretrukne venstreben har en stor fordel i det opbyggende spil, hvis han indtager den venstre af de to positioner.

Næste i køen er Leverkusens Tah og Gladbachs Ginter, men begge har et alt for lavt bundniveau til for alvor at byde sig til.

Til sidst skal lyde en ”honorable mention” til Robin Koch, der tidligere regnedes for at være et stort talent, og som Flick uden tvivl har et godt øje til. Den nuværende sæson i Leeds har dog været alt andet end god, og det vil sandsynligvis kræve et skifte væk og en genstart af karrieren, før Koch for alvor byder sig til.

 

Central midtbane

 

Joshua Kimmich (29) – Leon Goretzka (29)

Alternativer: Ilkay Gündogan (33), Jamal Musiala (21), Florian Neuhaus (27).

Joker: Anton Stach (25).

 

Første mand på holdkortet må uden tvivl være Bayerns Joshua Kimmich. Kimmich der som helt ung spiller optrådte på midtbanen for først Stuttgart og dernæst RB Leipzig, har dog i store dele af hans seniorkarriere optrådt som højreback for både klub- og landshold. Det sluttede dog brat, da Hansi Flick tog over i München i 2019. Her valgte han at omskole Kimmich, og gjorde ham til et af Bayerns vigtigste spillere i rollen som den defensive midtbanedirigent. Placeret som 6’er, er det hans opgave at trække tilbage i banen, og være manden der står for at bygge holdets angreb op fra eget felt, når Bayern erobrer bolden på egen bane halvdel.

Samme rolle er han naturligvis derfor også tiltænkt på Flicks landshold, hvor han med sin fantastiske teknik og enorme overblik, er den perfekte spilstyrer og første opspilsstation, når spillet skal bygges op fra eget felt. Man kan sammenligne det lidt med Pirlo i Juventus, eller Eriksens nye rolle efter comebacket på det danske landshold. Ideen om at man skal bruge en yderst stærk teknisk playmaker til at være en af de første, der modtager bolden udenfor eget felt og derfra starter angrebet.

Denne spillestil, med en fastlåst rolle til Kimmich, kræver dog også en helt anden rolle til sidemanden på midtbanen, hvor det oplagte valg naturligvis er hans Bayernkollega, Leon Goretzka. Mens Kimmich skal stå for overblikket og det mere tekniske fodbold, så indtager Goretzka rollen som den hårdtarbejdende boks-til-boks spiller, der tager de lange dybdeløb frem mod modstanderens felt og altid er farlig med hans knaldhårde skud med højrebenet. Goretzka og Kimmich har et formidabelt samarbejde, når de begge er fit i Bayern München, hvorfor Goretzka bør være et naturligt førstevalg på landsholdet også. Der er dog flere gode alternativer såsom Gündogan, Musiala og Neuhaus, der alle kan varetage rollen som den mere flyvske 8’er ved siden af Kimmich.

En stærk joker, som vi sagtens kan se på det tyske landshold anno 2024, er Mainz’ Anton Stach. Stach, der var en af hovedaktørerne bag både u21-landsholdets EM-triumf og ikke mindst Greuther Fürths sensationelle oprykning i sidste sæson, har taget enorme skridt under Bo Svensson ledelse. Så store, at han også rygtes til langt større adresser den kommende sommer, efter at have udviklet sig til en nøglespiller for Mainz på bare få måneder.

 

 

Offensiv midtbane

 

Serge Gnabry (28) – Kai Havertz (24) – Leroy Sané (28)

Alternativer: Thomas Müller (34), Marco Reus (35), Julian Draxler (30), Julian Brandt (28)

Joker: Florian Wirtz (21)

 

De to jævnaldrende klubkammerater, Gnabry og Sané, ser ud til at have sat sig tungt på de to kantpositioner i landsholds-regi. Givet at Flick ser det her som en langvarig opbygningsproces, så vil de to kanter også spille en afgørende rolle på landsholdet i de kommende år, såfremt de undgår de helt store formdyk eller skader.

Det største spørgsmålstegn er der derfor, ved det vi kan kalde den hængende angriber eller kreative 10’er position, alt efter hvem som udfylder den. Går Flick med den rutinerede talisman og verdenskendte ”Raumdeuter” Müller, der bevæger sig så uforudsigeligt rundt og altid finder plads nær modstanderens felt i en mere fri rolle? Eller hvad med rutinerede Marco Reus, der tidligere har fået et stort ansvar på holdet under Löw? Müller er sandsynligvis over sin bedste tid, når vi skriver 2024, og vil derfor være mere ideel som joker og første mand til at blive skiftet ind fra bænken. Reus fejlede, da holdets angreb blev bygget op omkring ham ved VM-slutrunden i 2018, og senest meldte han fra til EM 2020, hvorfor han ej heller ligner en populær herre hos Flick. Vi tror derfor på den noget yngre Kai Havertz, der bare bliver ved med at lægge på i sit spil, sæson efter sæson. Først hos Leverkusen og nu hos Chelsea, hvor han som spidsangriber har slået Romelu Lukaku af holdet sammen med Timo Werner. Det eneste der taler imod Havertz er derfor også, hvis han fortsat udvikler sig på 9’er positionen, og derfor vil være at foretrække som forreste mand på banen.

Hvad der længe så ud til at blive den helt store nye tyske stjerne, er selvfølgelig Florian Wirtz, der af mange også beskrives som ”den nye Havertz”, efter han tog over for netop Havertz på pladsen som 10’er i Leverkusen. Wirtz rendte dog ind i en grim skade denne vinter, der sandsynligvis også vil holde ham ude af et kommende VM i Qatar, hvorfor det er svært at spå om, hvor han står rent fysisk og formmæssigt om to år ved EM 2024.

 

Angreb

 

Timo Werner (28)

Alternativer: Kai Havertz (24), Thomas Müller (34), Karim Adeyemi (22).

Joker: Lukas Nmecha (25)

 

Sammen med målmandsposten, er den forreste angriber nok en af de sværeste positioner at skulle forudsige. Ikke fordi der ikke er rigeligt med spillere, der kan varetage positionen. Men hvis der er noget, som det tyske landshold har efterspurgt i mange år, så er det en klassisk 9’er, der sætter sig tungt på angrebsposten og er garant for mål, kamp efter kamp. Åh, hvor må vores naboer mod syd dog savne Miroslav Klose!

Umiddelbart virker det heller ikke som om, Flick har fundet den spiller, som kan varetage ”Lewandowski-rollen” fra Flicks tid hos Bayern. Det bliver med alt sandsynlighed derfor enten en omskolet kantspiller eller 10’er, der skal starte på toppen ved åbningskampen 2024, hvis ikke et helt ubeskrevet blad tager hele Tyskland med storm i de kommende 24 måneder, eller Youssoufa Moukoko rent faktisk bliver den stjerne, han er udråbt til. I de senere år under Löw har de eksperimenteret med først Reus og dernæst Werner men uden held til hverken EM eller VM. Ingen af dem har 9’er positionen som deres førstevalg.

Bedste bud må dog alligevel være Timo Werner, der har været Flicks foretrukne gennem hans første periode som landstræner. Werner kender rollen fra både Chelsea og Leipzig, hvor han dog i vores optik har spillet bedst, når han har kunnet angribe modstanderens felt fra en kantposition.

Læs også: Timo Werner – Fra Schwalbekönig til Tysklands angrebshåb

Den største udfordrer pt. er Chelsea-kollegaen Havertz, der noget overraskende også har fået spilletid som 9’er for Londonmandskabet indeværende sæson. Måske ikke i sig selv en sensation, når vi ved, hvor polyvant en spiller Havertz er fra hans tid i Leverkusen. Men at han har slået Romelu Lukaku af, der for før denne sæson lignede verdens bedste frontløber, er virkelig en overraskelse. De to, Havertz og Werner, skiftes derfor nu til at spille i angrebet i Chelsea, så mon ikke også det kan blive tilfældet på landsholdet.

De næstbedste bud må være en aldrende Thomas Müller eller det unge kæmpetalent Karim Adeyemi. Der skal dog mere end en god sæson til i den bedste østrigske række for at kæmpe med om startpladser hos ”Die Mannschaft”, hvorfor det bliver spændende at følge Adeyemi i næste sæson, når han med alt sandsynligvis træder et niveau eller to op i klubregi.

Et frækt om end ikke helt urealistisk bud kunne være Wolfsburgs Lukas Nmecha. Nmecha var ligeledes et kæmpe talent i ungdomstiden, da han spillede i Manchester City og sideløbende repræsenterede diverse tyske ungdomslandshold. Efter i en længere periode at have kæmpet lidt med seniorniveauet, har han fået et mindre gennembrud i denne sæson på et ellers svagt spillende Wolfsburg-mandsskab. Modsat de andre fremstår Nmecha som en mere klassisk 9’er, hvorfor han ikke er et helt dumt bud, kan han fortsætte de gode takter og lægge endnu mere på sit spil i løbet af de næste to sæsoner.

Vores samlede bud på en tysk startformation ved åbningskampen til EM i Tyskland 2024 lyder derfor således:

 

 

 


EM 2024, startopstilling, Tyskland

Foto: www.createformation.com

You may also like
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Historien bag de tyske klubnavne – Borussia, SV og eV. Hvad betyder forkortelserne?
Fodboldcitat, ejerforholdene
Da klassefjenderne mødtes for første gang – historien om kampene mellem Dynamo Dresden og Bayern München
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Guide: Fodboldrejse til Holstein Kiel