bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bayern München > Toni Kroos: Østtysk elegantier – supersub eller omdrejningspunkt ?

Toni Kroos: Østtysk elegantier – supersub eller omdrejningspunkt ?

Toni Kroos er den spiller i den tyske EM-trup med flest landskampe, men han kan alligevel ikke vide sig sikker på en startplads. De unge talenter truer nemlig det eneste østtyske islæt i truppen, som samtidig har varslet, at EM kan være hans sidste dans med Die Mannschaft.

En VM-titel, fire Champions League-titler, tre tyske mesterskaber, to spanske mesterskaber og fem VM-titler for klubhold. Læg dertil 101 A-landkampe.

Det er bare nogle af de meritter, som 31-årige Toni Kroos har i sit pokalskab, men han er på ingen måde sikker på en plads i startopstilling til sommerens EM-slutrunde, der er lige om hjørnet. For de unge presser på, og tidligere på året, efter landskampe mod Island og Rusland, blev der fra tysk presses side stillet spørgsmål ved, om Toni Kroos fortsat skulle være en del af den tyske startopstilling. Men hvorfor egentlig? Og hvem er midtbanemaestroen, der i en årrække har været omdrejningspunktet på den tyske midtbane?

Selvom han ikke selv bryder sig om betegnelsen, så er han østtysker. Den eneste i den tyske landsholdstrup, hvilket fortæller historien om et delt Fodboldtyskland på trods af, at det efterhånden er 31 år siden murens fald.

For Østtyskland har langt fra haft succes i en nyere årrække med at producere spillere til den tyske landsholdsfødekæde. I den trup der vandt EM i 1996 stammede Sammer, Schneider og Freund fra Østtyskland. Senere kom spillere som Michael Ballack, Ulf Kirsten, Jörg Heinrich, Thomas Linke, Tim Borowski og Carsten Jancker til, men de sidste par slutrunder har antallet af spillere med en opvækst i det tidligere Østtyskland været stærkt begrænset. Ved VM i 2002 toppede antallet med syv. Fire år senere ved VM på hjemmebane, var det så skåret ned til fire, ved EM i 2012 kunne kun to spillere fra det tidligere østtyskland klare cuttet, og da Tyskland blev verdensmester i 2014, var Toni Kroos den eneste med en fortid i Østtyskland.

En inspiration for mange fra det gamle DDR, men sådan ser Kroos ikke selv på det. Han er vokset op i et samlet Tyskland, som han forklarede for år tilbage, og så betyder det mindre, at fødebyen er Greifswald, og han senere udviklede sig i Hansa Rostock.

 

Luksusproblem for Jogi Löw

I mange år har det østtyske aspekt været et tema på det tyske landshold for Toni Kroos, for hvad skulle den tyske presse ellers finde på at skrive om, når nu Kroos var sikker mand på holdkortet?

Men sådan er det ikke denne gang. For vi kommer ikke udenom, at der er enorm konkurrence om pladserne på Die Mannschaft. Da Tyskland blev klædt fuldstændig af mod Spanien i Nations League med et historisk nederlag på hele 6-0, var det med Toni Kroos fra start af på den defensive midtbane. Hans i øvrigt seneste kamp for landsholdet, for han var skadet, da Tyskland senest spillede kvalkampe.

Efter en 3-0-sejr mod Island i marts måned, hvor særligt Kimmich sprudlede i rollen som sekser, som Kroos ofte har spillet for landsholdet, mente den tyske presse, at der måske ikke længere var brug for Kroos i startopstillingen. At midtbanetrioen med Kimmich, Gündogan og Goretzka var mere dynamisk.

Så fulgte et pinligt nederlag hjemme mod Nordmakedonien, og så manglede det tyske landshold måske alligevel Kroos’ gode overblik, som han nogenlunde samtidig viste med en af sæsonens detaljer i en Champions League kamp mod Liverpool, hvor han leverede en millimeterpræcis  aflevering over 50 meter til Vinicus Jurnior mod Liverpool.

Det er på sin vis et luksusproblem for Joachim Löw, der også har en brandvarm Champions League-vinder i form af Kai Havertz, der også kan spille på midtbanen, hvis der skal være brug for det. Derudover har han spillere som Emre Can, Goretzka, Gündogan, Kimmich, Jamal Musiala og Florian Neuhaus, som sammen med Toni Kroos alle kæmper om at være i startopstillingen til den forestående EM-slutrunde.

Midtbanen på det tyske mandskab er en af de bedste, hvis ikke den bedste på papiret ved slutrunden, så spørgsmålet er, hvordan Jogi Löw vil blande kortene.

Vi får muligvis den første identifikation, når tyskerne senere onsdag møder Danmark, i et opgør der for begge mandskaber bliver den første rigtige styrkeprøve frem mod EM-slutrunden. Det opgør er samtidig yderst vigtig for Tyskland, for der er ikke meget tid til at kunne rette til, da de franske verdensmestre venter i den første spillerunde i gruppespillet. Så selvom tyskerne er garant for at være et godt turneringshold, så kan man ikke spille sig i form.

Man skal bruge dem, der er i form, og her er det netop, at luksusproblemet atter kom i spil. Ilkay Gündogan har spillet en fantomsæson i City, mens Goretzka og Kimmich begge er vokset mere og mere med deres respektive opgaver i Bayern, så hvor står Toni Kroos i det spil?

Ser man på statistikkerne, så burde Kroos måske faktisk have en startplads – i hvert fald hvis man ser på hans Champions League-sæson med Real Madrid. Her har Kroos nemlig haft en afleveringspræcision på hele 90%, hvilket er mere end eksempelvis Kimmich, der har 82%, viser statistikker fra kicker.

Med Kroos får man derved boldsikkerhed, præcision og rutine, hvilket kan være guld værd, når man har en fronttrio oppe foran, der skal serviceres. Indtil videre har Löw forsvaret sit valg af Kroos ved de fleste lejligheder, men den tyske landstræner har tidligere foretaget kontroversielle valg på netop midtbanen, da han faktisk bænkede Schweinsteiger ved VM i 2014, inden skader gjorde, at han kæmpede sig vej tilbage i startopstillingen.

 

Erfaringen skal komme Kroos til gode

Der er et generationsskifte på vej på landsholdet, og måske det allerede er i gang, selvom Mats Hummels og Thomas Müller nu er kommet tilbage i landsholdsvarmen. Löw er i gang med sin sidste slutrunde i spidsen for det tyske landshold, og spørgsmålet er, om Toni Kroos kan være det samme.

Kroos er sammen med Manuel Neuer, Mats Hummels, Thomas Müller og Matthias Ginter de eneste, der er tilbage fra VM-triumfen i 2014. Han har selv udtalt, at han vil tage stilling til sin fremtid efter slutrunden, hvor Tyskland samtidig også får ny landstræner i form af Hansi Flick, der uden tvivl vil gennemføre et generationsskifte.

Men her og nu gælder det EM-slutrunden, hvor Toni Kroos kan skrive sig ind i en eksklusiv klub, skulle det lykkes Tyskland at vinde turneringen, da det er den eneste titel, han mangler i en storslået karriere. Og skal Tyskland til tops, skal det måske ske med en Toni Kroos i topform. Kroos var en af få, der holdt niveau ved VM-slutrunden i 2018, og han var en hjørnesten i triumfen i 2014. Han spillede blandet andet en forrygende landskamp, da tyskerne fuldførte nedsablingen af Brasilien i semifinalen, hvor midtbane-spilleren, der efterfølgende kom til Real Madrid, scorede to mål og assisterede et enkelt.

Kroos kan samtidig skrive sig ind i de tyske historiebøger som den med sjette flest landskampe under EM-slutrunden. Inden turneringens start står han noteret for 101 landskamp, så det forudsætter, at Tyskland kommer længere i turneringen, end det var tilfældet ved VM-skuffelsen i Rusland i 2018, for nr. 6 på listen er Jürgen Klinsmann, der står noteret for 108 landskampe.

Toni Kroos kan altså bringe sig op blandt de allerstørste landsholdsspillere, hvis han da ikke allerede er der, men spørgsmålet er, om det bliver i den vante nøglerolle, eller om han denne gang må tage til takke med en plads i skyggen.

 

Læs også: 

Analyse af den tyske defensiv – EM

Analyse af den tyske midtbane – EM

Analyse af den tyske offensiv – EM

 

Foto: www.dfb.de

You may also like
DFB, Landshold, Tyskland, ny tysk landstræner, EM-manager, højdepunkter
Optakt: Tyskland – Spanien: Den moralske (kvart)finale
Tyskland, EM 2024, Managerspil
Gode råd til 2. runde ved EM-manager
Tyskland, Bundesliga, EM, VM EM-optakt, Sommermärchen, Major Tom
Major Tom – hvordan et 42 år gammelt hit blev Nationalelfs hymne
Tyskland, EM 2024, Managerspil
Gode råd til EM Manager 2024 – Fire tyske profiler og en joker