Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
Overblik: Sådan er den økonomiske situation for Bundesligaklubberne - bulibold.dk
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Overblik: Sådan er den økonomiske situation for Bundesligaklubberne
Schalke 04

Corona-krisen har ramt tysk fodbold hårdt, og det forlyder, at de fleste klubber må dreje nøglen om, hvis ikke ligaen genoptages inden længe. Vi har forsøgt at lave et overblik over den økonomiske situation hos samtlige hold i Bundesligaen, og det er ikke opmuntrende læsning.

Det var dystre meldinger, der kom frem, da kicker for et par uger siden kunne afsløre, at 13 klubber i 1. og 2. Bundesliga var i fare for at gå konkurs ved udgangen af juni. Nogle endda allerede i maj måned, hvis ikke Bundesligaen genoptages hurtigst muligt, og tv-pengene for den sidste del af sæsonen udbetales.

Endnu er intet officielt, men DFL forhandler i øjeblikket med Tv-stationerne om udbetalelse af den sidste rate allerede nu, og man håber på, at Bundesligaen kan genoptages allerede i begyndelsen af maj måned. Herunder kan du læse mere om, hvordan situationen står til i samtlige Bundesliga klubber.

 

Ingen risiko for konkurs

FC Bayern München

Det er måske ikke den største overraskelse, men die Rekordmeister skal nok komme ud på den anden side af denne krise. Bayern-klubben har økonomien i orden, og man har – specielt under Uli Hoeneß – sørget for at prioritere netop økonomien, hvilket betyder, at de ikke er i problemer i øjeblikket. Bayern München var endda initiativtagerne til etableringen af en hjælpefond, hvor de sammen med Dortmund, RB Leipzig og Bayer Leverkusen har doneret 20 millioner euro til de hårdest ramte klubber.

 

Borussia Dortmund

Også BVB er sikker på at komme ud på den anden side, og selvom de i krisen har mistet en hel del på aktie-markedet, er der ingen fare for, at de ikke også efter krisen kan spille Bundesliga-fodbold på Signal-Iduna-Park. For en klub der var snublende nær konkursen i 2005, har Dortmund lige siden gjort en stor dyd ud ad at polstre sig til trange tider.

 

RB Leipzig

Red-Bull-koncernen, der ejer RB Leipzig, har fortsat en god økonomi, og derfor er Yussuf Poulsens klub heller ikke i nogen form for fare. Milliarderne ruller stadig ind i virksomheden, så selvom nogle kritikere måske havde håbet på, at denne krise kunne sætte en stopper for Leipzig-klubben, må de gå skuffede hjem.

 

Bayer Leverkusen

Heller ikke Bayer Leverkusen er i fare, og kemi- og medicinalvirksomheden, som ejer store dele af klubben, bliver ikke ramt økonomisk af coronaen – måske sker der endda en positiv udvikling. Der er altså ingen chance for, at Bayer Leverkussen render ind i store økonomiske problemer.

 

VfL Wolfsburg

Wolfsburg, der er ejet af Volkswagen  har også styr på økonomien, og selvom bilindustrien er et af de erhverv, der er hårdest ramt af corona-krisen, er fodboldklubben økonomisk sikret.

 

TSG Hoffenheim

Hoffenheim er heller ikke nærheden af at være i fare, og klubben er heller ikke lige så afhængige af den Tv-aftale, som DFL i øjeblikket er i gang med at forhandle hjem, som andre klubber er det. Dietmer Hopp, som er meget udskældt, har ingen økonomiske problemer – og da han ejer 96% af klubben og fortsat tjener masser af penge – er Robert Skov og Jacob Bruun Larsens klub heller ikke i fare.

 

 

Klubber med en meget lille risiko for konkurs

 

Borussia Mönchengladbach:

I Gladbach har man i de senere år haft en fornuftig økonomi, og de er da også forholdsvis sikre på at komme fornuftigt ud af krisen. De har dog et problem. Gladbach mangler en trøjesponsor i næste sæson, og denne situation stiller ikke ligefrem klubben i den allerbedste- og allernemmeste situation.

 

Eintracht Frankfurt:

Frankfurts økonomi har nydt godt af, at de i sommer solgte både Luka Jovic og Sebastien Haller i for omtrent 100 mio. euro. Faktisk er økonomien så god, at Frankfurt under coronakrisen præsenterede planer for en udbygning af stadion og opførelsen af et nyt træningsanlæg. En ny sponsor aftale med Deutsche Bank giver også en god økonomisk ballast.

 

Hertha BSC

Multimillionæren Lars Windhorst har investeret masser af penge i hovedstadsklubben, der betyder, at Hertha, der netop har ansat Bruno Labbadia som ny træner, er sikret frem til sommer. Tiltrædelsen af sponsoreren Partners Tennor i den forgangne sommer betyder, at de er væsentligt bedre stillet end så mange andre klubber, forklarede Windhorst tidligere på et pressemøde. Hertha skal nok overleve, også selvom de betaler løn til fire trænere i øjeblikket.

 

FC Köln

Selvom det ikke har kørt på skinner rent spillemæssigt for oprykkerne, har de styr på økonomien. Sportsdirektør Horst Heldt har også tidligere udtalt, at man ikke er i risikozonen lige foreløbig.


Klubber der kan få problemer fra sommer af

 

SC Paderborn

En krone sparet, er en krone tjent. Paderborn havde få transfers inden denne sæson, og de har derfor sparret mange penge – omvendt har de heller ikke fået ret mange ind. Klubben melder, at de godt kan klare den frem til sommer – også uden TV-pengene, men herefter bliver det svært for Paderborn.

 

SC Freiburg

Freiburg sidder også nogenlunde sikkert i sædet, og de skulle også gerne overleve frem til sommer – selv uden yderligere indkomst. Herefter er det til gengæld tvivlsomt, hvordan de kan overleve, og bygningen af det nye stadion bliver heller ikke færdigt som planlagt. Derudover er der deres forretningsplan med at udvikle spillere og sælge dem dyrt også lidt under pres, da samtlige Bundesligatrupper har mistet en stor del af deres værdi på transfermarkedet grundet krisen.

 

Klubber, der akut er i fare for konkurs

Mainz 05

Mainz er lige nu den klub, der er i størst fare for at gå konkurs. Det skulle angiveligt allerede kunne ske i maj måned, og får de ikke Tv-pengene ind inden, vil de mangle mindst 15 millioner euro. De har godt nok allerede skåret i spillernes løn, men det har bestemt ikke været nok.

Alligevel har de meldt ud, at man burde kunne klare sig frem til juni måned, men det afhænger meget af, hvornår der igen kan spilles fodbold – og klubben dermed kan få indtægter igen.

 

Schalke 04

Ruhr-klubben er også en af de klubber, der for alvor også er truet på eksistensen i øjeblikket. De har en enorm stor gæld, og faktisk er de i top-20 over de fodboldklubber i Europa, der skylder mest væk. Det er ikke godt. Den katastrofale sæson sidste år betød også, at de er gået glip af ellers tiltrængte millioner fra et europæisk gruppespil.

Som den eneste klub i ligaen er Schalke en såkaldt Eingetragene Verein, hvilket kort fortalt gør, at Schalke stadig er at regne som en forening. Det er de enormt stolte af i Gelsenkirchen, men det gør det svære at skaffe kapital, og derfor kan de meget vel blive nødt til at ændre strukturen i klubben og måske oprette et aktieselskab for at rejse den fornødne kapital, hvis ikke de vil gå konkurs.

 

FC Augsburg

Hvis sæsonen mod forventning bliver aflyst, kan det betyde et farvel til FC Augsburg, som også er økonomisk trængte i øjeblikket. Allerede i marts måned snakkede de om, at de kørte på reserverne. Men direktør, Michael Ströll, har udtalt til kicker, at de godt kan overleve frem til juni, hvis de ikke spiller, men herefter bliver det op ad bakke.

 

Union Berlin

Union Berlin har overrasket alt og alle i denne sæson, men økonomien er bare ikke lige så god, som resultaterne på grønsværen har været det. Oprykkerne skylder også mange penge væk, og de er også i minus 6,15 millioner euro i forhold til transferbudgettet, da de modsat eksempelvis Paderborn investerede stort i spillertruppen i sommer.

Storsponsoreren Aroundtown har dog udtalt, at ”de står 100 procent bag Union i denne tid, og at de er i kontakt med ledelsen hele tiden.”

 

Fortuna Düsseldorf

Mathias Zanka Jørgensens arbejdsgiver er én af de klubber, som det vil gøre meget ondt på, hvis de ikke får Tv-pengene meget snart. Derudover er Düsseldorf også ramt af, at de endnu ikke har fået det totale beløb for tidligere transfers, og det kan vise sig at blive katastrofalt.

Bild mener dog at vide, at Düsseldorf vil kunne overleve frem til sommer, da spillerne også er gået 12.5% ned i løn – og de har også tilbudt at gå yderligere 12.5% ned.

 

Werder Bremen

Lige så skidt, som det har været på banen – lige så skidt står det til på bundlinjen hos Werder Bremen i øjeblikket. Hos Werder vil det også gøre meget ondt, hvis de ikke kommer til at spille på denne side af sommeren.

Hos ledelsen og særligt direktør Frank Baumann er de dog forholdsvis optimistiske. ”Vi står overfor en meget udfordrende situation, hvor der er så mange ubesvarede spørgsmål. Det er vores mål, at vi kan klare denne situation på egen hånd. Det er ikke helt sikkert, at vi kan klare det, men jeg tror, at der er en realistisk mulighed”, forklarer han.

You may also like
Schalke 04, maskot, Comebacks
Schalke: (Kon)Kurs mod 3. Liga?
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?