En æra slutter i Bayern München den 15. november 2019, når Uli Hoeneß delvist træder tilbage efter mere end 40 års tjeneste. Ingen har haft større indflydelse på den sydtyske klub end Uli Honeß, der som spiller, manager og præsident i Bayern München har gjort klubben til, hvad den er i dag. Vi ser tilbage på Uli Hoeneß karriere, hans enorme betydning for storklubben men også alle kontroverserne og skandalerne. Vi begynder i 1970, da slagtersønnen fra Ulm skifter til Bayern München.
Masser af succes som spiller
Helt tilbage i 1970 ankom Uli Hoeneß, i en alder af blot 18 år, til Bayern München. Han havde forladt amatørtilværelsen i sin hjemby Ulm, hvor han spillede for TSG Ulm 1846 og blandt andet arbejdede i sin fars slagterforretning. Bayerns træner Udo Lattek havde gennem længere tid haft et godt øje til Hoeneß´s evner, og som det allerede var tilfældet dengang, så endte de største og mest lovende spillere i Bayern på et tidspunkt.
Selvom det er svært at se i dag, så var Uli Hoeneß en hurtig spiller, som havde mål i støvlerne. Han kunne løbe 100 meter på under 11 sekunder, og hans fart fik de stor glæde af hos Bayern München. I 239 kampe formåede Uli Hoeneß at bidrage med 86 mål og 53 assist i Bundesligaen. Allerede i hans første sæson vandt han DFB-Pokalen. På et stærkt spillende Bayern München hold, var han også med til at vinde tre Bundesliga titler i træk fra 1972 til 1974. Det var dog ikke kun i den hjemlige liga, at den unge slagtersøn fra Ulm viste klassen. Uli Hoeneß imponerede også ude i Europa.
I 1974 spillede Bayern München sig i Mesterholdenes finale, hvor spanske Atlético Madrid var modstanderen. Efter 1-1 i den første kamp, skulle finalen nu afgøres i en ekstra kamp. På Roi Baudouin Stadion i Belgien viste Uli Hoeneß hele fodboldeuropa, hvor store kvaliteter han havde. Han scorede to gange i 4-0 sejren og sikrede Bayern München deres første titel i Mesterholdenes turnering. Et par måneder senere var der VM i Vesttyskland, og her vandt Vesttyskland 2-1 over Holland i finalen. Uli Hoeneß spillede samtlige minutter under slutrunden, og han kvitterede med et mål og tre assists. En stor sæson var nu færdig, og Uli Hoeneß kunne nu også skrive verdensmester på sit cv.
Årene efter fortsatte succesen i Europa for Uli Hoeneß og Bayern München, hvor de både vandt Mesterholdenes turnering i 1975 og 1976. I finalen i 1975 mod Leeds United blev Hoeneß dog ramt af en knæskade, der skulle få store konsekvenser for ham. Seks måneders skadespause blev det til, men skaden forsvandt aldrig helt. I en alder af blot 27 år fik Uli Hoeneß nok. Han kunne ikke komme sig over knæskaden, og han valgte derfor at stille støvlerne på hylden. En stor nedtur for Hoeneß, men selvom skaden slukkede hans drømme som spiller, så åbnede der en helt ny dør for Uli Hoeneß.
Store visioner for Bayern München
Måske er det historien og det tidlige farvel til den aktive karriere, der får os til at glemme hvor stor en fodboldsspiller Uli Hoeneß i virkeligheden var. Måske er det for, at han først og fremmest var en forretningsmand, der kunne se uanende muligheder for at tjene penge, som ingen andre.
Som spiller i Bayern München havde Uli Hoeneß allerede vist sit forretningsmæssige talent i en fodboldverden, der på dette tidspunkt ikke var videre kommerciel. Han valgte blandt andet at droppe træningen, da han kunne skrive autografer til fans i stedet. Dette var en god forretning for Hoeneß, da han tjente op imod 3000 mark på det. Bayern München var dog ikke ligeså imponeret, og de kvitterede med en spilledags karantæne.
Men Uli Hoeneß havde et godt øje for den gode forretning, og det skulle også komme klubben til gode. Som spiller organiserede han en aftale med lastbilproducenten Magirus-Deutz. Sponsoraftalen gjorde at Bayern München fik råd til at hente Paul Breitner fra Braunschweig i 1978. Bayern München vidste, at de ikke længere kunne få gavn af Hoeneß på banen. Udenfor banen kunne han dog få lov til at brillere, og i 1979 blev Uli Hoeneß udnævnt som ny manager hos Bayern München.
Ligesom på fodboldbanen ville Uli Hoeneß også sætte sit præg som manager. Da han tiltrådte, havde Bayern München ikke vundet Bundesligaen i fem år. De var blevet overhalet af særligt Gladbach, der på dette tidspunkt var det førende flagskib i tysk fodbold. Yderligere var økonomien langt fra, hvad den er i dag. Uli Hoeneß ville ændre klubben og føre dem tilbage til toppen, og han valgte at bruge amerikanske sportsklubber som inspiration. En af hans største opgaver, da han tiltrådte, var at gøre klubben mindre økonomisk afhængig af solgte billetter til hjemmekampene. Større fokus på salg af merchandise i klubben skulle indføres, og med tiden gav det gevinst for Hoeneß. Millionerne begyndte at strømme ind i pengekassen, og det gav klubben et bedre økonomisk grundlag. Uli Hoeneß husker en tur til San Francisco, hvor han så mulighederne i salg af merchandise.
”Da jeg var i San Francisco, skulle jeg købe en læderjakke med Joe Montana på ryggen, quarterbacken, til min søn. Jeg var i en 49ers (Amerikansk fodboldhold, red) fanshop i byen, og jeg sagde til min kone: Hvis der en mandag formiddag kommer folk, ikke kun klassiske fans, men også bankfolk og forretningsfolk, ind i FC Bayerns fanshops og køber trøjer til deres børn, så har vi klaret det”.
Hoeneß rejste også rundt i Europa for at få inspiration. Her besøgte han klubber som Manchester United og Ajax Amsterdam for at få ny inspiration med hjem til Tyskland. Hoeneß vidste, at hvis Bayern München skulle opnå noget, som de ikke havde haft før, så skulle de gøre noget, som de aldrig havde gjort før.
Da han kom til havde klubben 12 ansatte, 12 millioner mark i indtægter og 8 millioner mark i gæld.
I 2018 havde Bayern München en omsætning på 654 millioner euro, samt over 1000 ansatte i hele koncernen. En kæmpe udvikling siden 1979, hvor Uli Hoeneß satte sig i managerstolen.
Vejen til en storklub
Antallet af titler som Bayern München har vundet, siden Uli Hoeneß tiltrådte, viser også, hvor stor en indflydelse han har haft. Bayern München vandt deres første mesterskab i seks år, da Hoeneß blev manager. Siden da har klubben blandt andet vundet 24 Bundesliga titler, 14 DFB-Pokal titler, og to Champions League titler. Da de vandt deres seneste Champions League titel, vandt de også DFB-Pokal og Bundesligaen samme sæson. For første gang i historien havde et tysk hold vundet the Treble.
Igennem årene har Bayern München haft forskellige konkurrenter til Bundesligatitlen, og et utal af gange har Hoeneß været på rov hos konkurrenterne. Han har købt deres bedste spillere og på den måde svækket dem. En transfertaktik som i den grad gjorde ham upopulær blandt sine kollegaer. I 1989 kæmpede Bayern München og FC Köln om mesterskabet. Her købte Hoeneß Jürgen Kohler, som var en af FC Kölns profiler. I 2002 var Bayer Leverkusen en af Bayern Münchens største konkurrenter, og her købte Hoeneß Michael Ballack, Lucio og Zé Roberto til klubben. Op igennem 2010’erne har Bayern München kæmpet med Borussia Dortmund om mesterskabet. Her fik Uli Hoeneß bragt profiler som Mario Götze og Robert Lewandowski fra Dortmund til klubben. Med sin transferpolitik cementerede Uli Hoeneß, at Bayern München var Tysklands absolutte største klub, og det var han stolt af.
Selvom dette gjorde, at mange konkurrenter opfattede Uli Hoeneß som en stor skurk, var han ligeglad. Det vigtigste for ham var, at hans klub havde succes.
”Uli er blevet set som fjenden fra starten, og har altid været ligeglad. Hans eget omdømme var ikke nær så vigtigt som Bayern Münchens. Han kæmper for sin klub og risikerer at blive en skurk. Det er sand storhed i mine øjne” har den tidligere Hamburger SV manager Günther Netzer sagt.
Uli Hoeneß var også talsmand for, at det Olympiske Stadion i München skulle udskiftes. Han ville have et større og mere moderne stadion til Tysklands største klub. Fra 2002 til 2005 var byggeriet af Allianz Arena i gang, og det kostede klubben 340 millioner euro. Klubben forventede at kunne betale sin gæld for Allianz Arena i 2028. Økonomien i Bayern München var dog så god, at de allerede havde betalt alt af i 2014. Bayern München stod nu med et nyt moderne stadion som hjemmebane takket være Uli Hoeneß visioner.
Den store succes, igennem 30 år som manager for Bayern München, blev Uli Hoeneß også belønnet for, da han i 2009 blev udnævnt som ny præsident i klubben.
Kontroverserne i pressen
Hans store kærlighed for klubben har også medført, at han er kommet med nogle kontroversielle udtalelser i pressen gennem tiden. Ingen er mere ærekær end Hoeneß, og en hver der lægger sig ud med dem han holder kær, lægger sig ud med ham.
Under mesterskabskampen i 1989, mellem Bayern München og FC Köln, havde Kölns træner Christoph Daum udtalt sig negativt om Bayerns træner Jupp Heynckes. Dette fandt Hoeneß sig ikke i. Under ZDF´s ”Sportsstudio” indledte han derfor en heftig diskussion med Daum for rullende kameraer. En magtkamp som Hoeneß vandt, da Bayern vandt over FC Köln i den efterfølgende kamp.
Hoeneß gjorde sig igen bemærket, da han var med til at afsløre Daums kokainmisbrug i 2000. Her havde Hoeneß udtalt sig i pressen om Daums eskapader, og han ville have Daum fyret som tysk landstræner. Selvom flere opfattede Hoeneß som den store skurk under Kokain-affæren, endte han med at få ret. Daum blev fyret som både træner for Bayer Leverkusen og det tyske landshold.
Op til det tyske landsholds kampe mod Argentina og Estland i oktober 2019, gjorde Uli Hoeneß sig også bemærket i pressen. Her var han ude og true det tyske fodboldforbund med, at han ville trække samtlige Bayern spillere hjem fra landsholdet, hvis Marc-André ter Stegen overtog pladsen som førstemålmand fremfor Manuel Neuer. Han ville under ingen omstændigheder acceptere, at Manuel Neuer ikke længere skulle være førstevalget i tyskernes mål. Det er ikke altid sagligt, det Hoeneß har sagt. Han handler ofte i sine følelsers vold, som da han for nylig ringede ind under en liveudsendelse af det tyske fodboldprogram Doppelpass hvor en række eksperter diskuterede Hasan Salihamidzic rolle i Bayern. Uli Hoeneß kunne ikke bare sidde kritikken af hans sportschef overhørig, og derfor greb han telefonen for at levere et mindre vredesudbrud, hvor han forsvarede Salihamidzic, på samme måde som han har forsvaret sit Bayern München i 40 år.
Der har været masser af kontroversielle udtalelser gennem tiden fra Uli Hoeneß. Under Daums kokain-affære var Hoeneß ude og sige, at kriminelle ikke hørte til indenfor fodboldverden. En bemærkning som skulle ramme ham selv et årti senere.
Fængselsdommen for skatteunddragelse
For i 2013 kom det frem, at Hoeneß var blevet en del af en efterforskning for skatteunddragelse. Tyske medier fandt frem til hans privatøkonomi. Her fandt de ud af, at Hoeneß havde oprettet en schweizisk bankkonto for at undgå at skulle betale skat. Uli Hoeneß meldte sig selv, og meddelte at han ikke havde betalt skat for de penge, som han havde tjent på børsspekulationer.
Imens retssagen kørte, ville Uli Hoeneß trække sig som præsident i Bayern München. Han ønskede ikke, at den dårlige omtale skulle ramme hans hjerteklub. Ledelsen i klubben var dog ikke enig i dette, og de bad Hoeneß om at fortsætte sit virke som præsident, mens retssagen stod på. De valgte at støtte den mand, som havde gjort alt for deres klub.
I perioden fra 2001 til 2006 havde Hoeneß tjent masser af penge på sine børsspekulationer. Under retssagen blev han tiltalt for at have snydt for 3,5 millioner euro i skat. Hoeneß erkendte dog, at han faktisk skyldte op imod 28,5 millioner euro i skat. Han blev kendt skyldig i retssagen om skatteunddragelse, og han blev i 2014 dømt tre og et halvt års fængsel. Han valgte samtidig at gå af som præsident. Dette var et sort kapitel i Uli Hoeneß liv, og han skiftede nu sin dagligdag ud på Säbener Straße med fængslet i Landsberg.
”Det var min største fejl. Jeg beklager det dybt, og kritikken af mig er berettiget. Jeg er så taknemmelig for min familie. De gav utrolig støtte dengang. Jeg havde meget tid til at tænke på tingene og lære om livet” har Hoeneß fortalt til Bayern Münchens egen hjemmeside.
Uli Hoeneß blev løsladt halvvejs inde i sit fængselsophold, og blot to dage efter sad han igen på sin plads på Allianz Arena. Han vendte også tilbage som præsident i klubben, da han i 2016 blev genvalgt til posten.
”Danke, Uli Hoeneß”
Selvom kontroverserne har vist en negativ side af Uli Hoeneß, er det vigtig at nævne hans menneskelige side. En menneskelighed som har haft en stor betydning for Bayern München, dens spillere og andre klubber i Tyskland.
Flere gange under sin tid i Bayern München, har han hjulpet spillere med deres personlige problemer. Da hans tidligere holdkammerat Gerd Müller havde et alkoholproblem, hjalp Hoeneß ham med at komme på afvænning. Efterfølgende sørgede Hoeneß også for, at Müller kunne komme på rette fod igen, ved at give ham et arbejde som ungdomstræner.
I 2003 blev Uli Hoeneß ringet op af Bayern Münchens stortalent Sebastian Deisler. Her fortalte Deisler, at han ikke kunne klare livet længere, og at han havde brug for hjælp. Uli Hoeneß skyndte sig hjem til Deisler og konstaterede, at Deisler var blevet ramt af en alvorlig depression. Han valgte at få Deisler indlagt på et psykiatrisk hospital, så han kunne få den nødvendige hjælp.
Danske Pierre-Emile Højbjerg fik også uventet hjælp af Uli Hoeneß under sit ophold i Bayern. Da Højbjergs far blev ramt af kræft, blev Hoeneß blandt andet underrettet. Herefter kaldte Hoeneß Højbjerg ind på sit kontor og fortalte ham, at klubben ville sørge for lægehjælp og kemoterapi til hans far.
Disse situationer viser en vigtig side af Hoeneß. Han gik meget op i at hjælpe andre personer, og til tider andre klubber.
”En klub som Bayern München er der, når andre traditionsklubber er i vanskeligheder” sagde Uli Hoeneß i forbindelse med en velgørenhedskamp for St. Pauli, hvor Bayern München spillerne deltog gratis. St. Paulis fans takkede Uli Hoeneß for hans gestus med et banner, hvor der stod ”Danke, Uli Hoeneß”.
Borussia Dortmund fik også hjælp, da de stod midt i en økonomisk krise i 2003. ”Da Dortmund var klar over, at de ikke længere kunne betale løn til deres spillere, gav vi dem to millioner euro uden sikkerhed i et par måneder” har Uli Hoeneß fortalt. En handling som er blevet bekræftet fra Dortmunds side af.
Uli Hoeneß havde ikke kun en stor effekt på klubben Bayern München. Han havde også en stor effekt på klubbens spillere, og flere af dem kan takke Hoeneß for at hjælpe dem igennem svære stunder i deres liv.
”FC Bayern er hans liv”
Hvis man stadig skulle være i tvivl om, hvor meget Uli Hoeneß har betydet for Bayern München, så har ”Der Kaiser” en holdning til det. Franz Beckenbauer har arbejdet tæt med Hoeneß i mange år, og var præsident før Uli Hoeneß blev det i 2009.
”Uli Hoeneß er en gave for FC Bayern. Det var han som spiller, og det er han som manager, præsident og formand. Det klubben er i dag, og hvilke værdier den står for, er takket være ham, hans ekspertise, hans engagement og hans kompetencer. Vi kan betragte os som heldige med at have ham”.
Karl-Heinz Rummenigge har også kun positive ord tilovers for Hoeneß. Ifølge Rummenigge så ændrede Hoeneß klubben, da han overtog managerposten i 1979. Han er skyld i, at klubben er som den er i dag. Uli Hoeneß har været en pioner for Bayern München, og så vil Rummenigge især huske Uli Hoeneß som klubbens største fan.
”5-0 sejren over Dortmund (red. 6/4-19) grinede jeg over, den måde han fejrede sejren på. Han var som en lille dreng. Det er sådan han er og altid vil være. FC Bayern er hans liv”.
Bayern Münchens største fan kan se tilbage på over 40 års tjeneste i den tyske storklub, hvor han har opnået det, som blot var en drøm i starten. Slagtersønnen fra Ulm har haft en massiv betydning for klubben på Säbener Straße og medvirket til, at Bayern er blevet en af de største klubber i hele verden. Den 15. november 2019 træder han så tilbage som præsident, men han bliver siddende indtil 2023 som en del af bestyrelsen. Måske han langsomt forsvinder fra offentlighedens søgelys, men ingen kommer nogensinde til at glemme Uli Hoeneß og hans liv i Bayern München på godt og ondt.
”Folk skal huske mig som en mand, der ikke ønskede at få noget forærende. En mand som altid forsøgte at få noget ud af sit liv, og altid var klar til at hjælpe personer eller sager, som var vigtige for ham. En mand som aldrig glemmer, hvor han kommer fra”.
Foto: www.fcbayern.com