Fodboldklubberne i DDR var oftest tilknyttet enten hæren, de forskellige politietater eller store firmaer. Det har givet anledning til nogle fantastiske klubnavne som f.eks. BSG Waggonbau Dessau, BSG Robotron Sömmerda og BSG Empor Tabak Dresden (ja sidstnævnte var DDR´s eneste cigaretfabriks firmahold).
FC Carl Zeiss Jena var også et firmahold, men i modsætning til de andre DDR klubber så blev den allerede etableret i 1903, hvor de fleste andre først blev stiftet efter 2. Verdenskrig. Og så ligger Carl Zeiss Jena for øvrigt øverst på ”Die ewige Tabelle der DDR Oberliga med én sejr flere end de 441, som BFC Dynamo Berlin noterede sig for.
Firmaet Carl Zeiss har sin oprindelse helt tilbage i 1846 og har siden lavet optisk brilleglas, kikkerter og mange andre slags optisk udstyr. I 1903 startede virksomheden et fodbold hold for sine ansatte. Allerede året efter kunne ikke-ansatte dog også melde sig ind i klubben.
CZJ blev hurtigt den dominerende klub i Østthüringen og vandt indtil 1933 det regionale mesterskab hele 12 gange. Som så mange andre klubber i det gamle DDR ændrede Carl Zeiss Jena også navn undervejs og hed således 1. SV Jena fra 1917 og frem til slutningen af krigen.
Gauliga Mitte
Da strukturen blev ændret i NS-tiden fra 1933-1945 var CZJ fortsat en magt. Tyskland blev opdelt i 16 ”Gaue”, som hver blev ledet af en ”Gauleiter”. På samme måde blev fodboldrækkerne nu opdelt i ”Gau-ligaer”. Jena blev placeret i Gauliga Mitte, som klubben vandt i alt fire gange.
En ny start for Carl Zeiss Jena
Den sovjetiske besættelsesmagt opløste som bekendt alle østtyske klubber i 1945. Tidligere medlemmer af 1. SV Jena fik lov til at starte en ny klub under navnet Ernst-Abbe Jena i 1946. Ernst Abbe var en fysiker, der var med til at udvikle mikroskopet på Carl Zeiss fabrikken. Abbe blev endda leder efter Carl Zeiss´ død i 1888 og oprettede sideløbende ”Carl Zeiss Stiftung”, der sikrede arbejderne gode vilkår samt gav store summer til velgørende formål.
I 1949 fik klubben igen sit navn Carl Zeiss Jena. Den rykkede op i den østtyske Oberliga første gang i 1952, men måtte dog straks igen ned i den næstbedste række. I 1956 lykkedes det at rykke op igen, og herfra var CZJ en fast størrelse i toppen at østtysk fodbold.
I 1958 blev den senere østtyske landstræner Georg Buschner ansat som træner i Jena, og han førte klubben til sin første nationale triumf i 1960, da CZJ slog Empor Rostock i den østtyske pokalfinale.
Det betød, at CZJ nu skulle deltage i Europa Cuppen for pokalvindere. Her debuterede klubben mod Swansea og kom faktisk helt til semifinalen, hvor Atlético Madrid dog viste sig at være en for stor mundfuld.
Carl Zeiss Jena vandt Oberligaen første gang i 1963 og gentog under Buschners ledelse den bedrift to gange nemlig i 1968 og 1970.
Georg Buschner blev udnævnt til østtysk landstræner i 1970 – sideløbende med at han stadig skulle tage sig af CZJ. På klubplan blev han dog allerede i 1971 afløst af Hans Meyer, der for øvrigt fik en karriere som Bundesligatræner for bl.a. Gladbach efter genforeningen.
I 1970’erne var Carl Zeiss Jena en af de dominerende klubber i DDR, hvilket man også kunne se på landsholdet, hvor Jena spillerne Konrad Weise, Lothar Kurbjuweit, Hans-Ulrich Grapenthin og især brødrende Ducke – Peter og Roland – huserede.
Fænomenet Peter Ducke – den 9. bedste tyske spiller nogensinde
Peter Ducke var på næsten alle områder det modsatte af, hvad der prægede den gængse østtysker. Han var egoistisk, egenrådig temperamentsfuld, åbenmundet og umådelig populær hos fodboldfansene for netop disse egenskaber. Han kaldte eksempelvis det østtyske landshold for ”Verdensmestre i venskabskampe”. Underforstået, holdet aldrig slog til, når der var kvalifikationspoint på spil. Sådan en udtalelse kunne være fatal i DDR, men Ducke fik på grund af sin enorme popularitet nok længere snor end andre spillere.
Peter Ducke brækkede sit ene ben i 1966. Det gjorde, at hans ene ben blev 1,5 cm kortere end det andet, hvilket dog ikke forhindrede ham i at drive gæk med de fleste forsvarsspillere i Oberligaen. Sideløbende med sit fantastiske spil blev Ducke notorisk kendt for sin åbenmundede facon over for både modspillere og dommere. Det kastede et utal af advarsler og udvisninger af sig, hvilket dog kun gjorde ham endnu mere populær blandt tilhængerne.
Da DDR kvalificerede sig til VM i Vesttyskland i 1974 var Peter Ducke hæmmet af diverse småskader og nåede ikke at sætte sit aftryk på turneringen, så han måtte nøjes med rollen som indskifter.
Peter Ducke eller ”Østeuropas Pelé”, som han blev kaldt, spillede for Carl Zeiss Jena i 17 år, hvor han nåede 153 mål i 351 kampe. Efter afslutningen af sin aktive karriere blev Ducke træner i CZJ. Han blev sat fra bestillingen i 1980, da myndighederne opdagede, at han havde haft besøg fra Vesten og undladt at anmelde det.
Da DFB i forbindelse med årtusindeskiftet kårede de bedste tyske fodboldspillere nogensinde, opnåede Peter Ducke en imponerende 9. plads foran Jürgen Klinsmann. Peter Ducke, der i 1999 blev kåret som Jenas største sportspersonlighed nogensinde, blev taget til nåde at Carl Zeiss Jena, og han er i dag både æresmedlem og ”Ehrenspielführer”.
Europacup-finalen for pokalvindere
I 1980 slog Carl Zeiss Jena Rot-Weiss Erfurt 3-1 efter forlænget spilletid og kvalificerede sig dermed igen til Europa. Her nåede holdet finalen efter at have slået så prominente hold som Roma, Valencia og Benfica ud på vejen til finalen.
Den 13. maj 1981 skulle CZJ således spille klubbens vigtigste kamp nogensinde. Kampen blev spillet på Düsseldorfer Rheinstadion mod Dinamo Tbilisi, og selvom Gerhardt Hoppe bragte østtyskerne foran midt i anden halvleg, så endte kampen med et smalt 1-2 nederlag.
Herefter blev der noget mere stille omkring Carl Zeiss Jena. I 1988 blev klubben nummer tre i Oberligaen og tabte i samme sæson pokalfinalen mod Dynamo Berlin. Berlinerne skulle som mestre deltage i Europa Cuppen for mesterhold, så Jena fik pladsen i turneringen for pokalvindere. Her spillede CZJ sine foreløbig sidste to Europa Cup kampe, da klubben røg ud mod den senere finalist fra Sampdoria.
Fælles ”Ossie” skæbne
Efter Genforeningen ligner Carl Zeiss Jenas skæbne til forveksling stort set alle andre tidligere DDR klubbers.
Klubben var slet ikke gearet til at konkurrere med holdene fra vest og måtte nøjes med en henslumrende tilværelse som kronisk elevatorhold med ondt i økonomien.
I dag ligger og roder rundt lige under toppen i Regionalliga Nordost sammen med mange andre af de tidligere DDR topklubber.
Skulle man have lyst til at se Carl Zeiss Jena spille (og samtidig nyde Tysklands bedste ”Bratwurst”), så er det bare afsted til Thüringen. Jena ligger 600 km fra Flensburg og da der sjældent er udsolgt på Ernst-Abbe Sportfeld (12.990 pladser), så skulle det være muligt at sikre sig en billet til at se den klub, der har vundet flest kampe i den østtyske Oberliga.
Læs meget mere i vores store serie om fodbolden i DDR
Union Berlin – Kultklub i evig opposition
BFC Dynamo Berlin – Østtysklands Bayern München
Aktion “Leder”: Stasi og den hemmelige fodbold-koldkrig
Fodbold i skyggen af hammer, passer og stasi – Hansa Rostock
Fall Klaus Korn – fodboldspilleren, der forsvandt
1. FC Magdeburg – Den eneste østtyske EC-vinder
Da et broderkys blev et fodboldmæssigt dødskys.