bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Fodbold i DDR: Historiske og historieløse Leipzig

Fodbold i DDR: Historiske og historieløse Leipzig

Red Bull, RB Leipzig

Leipzig har levet en omtumlet tilværelse, både hvad fodbolden angår men også politisk. Det var således her, at de mandags-demonstrationer, der i sidste ende førte til DDR´s opløsning, foregik. I dag er byen virkelig et ”hidden gem”, der sagtens kan være et alternativ til den sædvanlige forlængede weekend i Berlin. Så har Leipzig endda to historisk store fodboldklubber og en, der bare er stor lige nu.

Når man i dag taler om fodbold fra Leipzig, er det som regel RB Leipzig, der hentydes til. RB blev nummer to i Bundesligaen i 16/17 sæsonen og er efterhånden faste deltagere i Champions League, men da RB Leipzig er en ny konstruktion, må det nødvendigvis være andre klubber, der historisk stod den fodbold, som byen kunne byde på før 2009.

Der Verein für Bewegungsspiele (VFB) Leipzig

VFB Leipzig var den første mester, der blev kåret i Tyskland. Klubben. Den blev passende stiftet på en ”Bierstube” i 1888, vandt i 1903 det første tyske mesterskab med en finalesejr på 7-2 over DFC Prag. Sidstnævnte var en klub stiftet af tyske jøder i Prag, der fik lov til at deltage i kampen om det tyske mesterskab som ”Deutschen Auslandsverein”.
VFB vandt yderligere to mesterskaber i 1906 og 1913, inden der blev meget stille omkring klubben. Under Første Verdenskrig blev der ikke spillet fodbold, og alle måtte efter krigen starte forfra. Det lykkedes aldrig VFB at blive et tophold igen, og efter 2. Verdenskrig blev klubben opløst, da et direktiv fra den sovjetiske besættelsesmagt forbød idrætsklubber.

Lokomotive Leipzig

Forbuddet gjaldt ikke etableringen af nye klubber, og i 1946 blev klubben ”Probstheida” grundlagt af tidligere VFB spillere. Den fik i 1949 navnet BSG Erich Zeigner og endda BSG Einheit Leipzig Ost året efter.

I 1954 fusionerede klubben med SC Lokomotive, og den nye klub blev døbt SC Leipzig. Den eksisterede i 12 år indtil 1966, hvor DDR-styret virkelig rystede posen i østtysk fodbold. Nu fik klubben i stedet navnet 1. FC Lokomotive Leipzig. Det navn hang ved indtil Genforeningen. I alle de år var Lokomotive en væsentlig del af Oberligaen, hvor klubben opnåede to andenpladser. I 1986 vandt klubben den østtyske pokalfinale, og året efter kom Lokomotive i Europa Cup finalen for pokalvindere, hvor de dog måtte strække våben mod Ajax der bl.a. havde Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp og en vis Marco van Basten på holdkortet. Sidstnævnte scorede kampens eneste mål.
I dag roder Lokomotive Leipzig, rundt i midten af Regionalliga Nordost. Lokomotive spiller sine hjemmekampe på Bruno-Plache-Stadion eller ”Das Bruno”, som det hedder i folkemunde. ”Das Bruno” har plads til 7.000 tilskuere.

Chemie Leipzig


Hvis man synes, at VFB/Lokomotive Leipzig har en imponerende navne historik, så er det dog intet i forhold til den anden store Leipzig klub.
Den klub, der i dag hedder BSG Chemie Leipzig, opstod i 1899 som Britania Leipzig og har frem til i dag bl.a. heddet Tura Leipzig, Kriegs-SG Leipzig, ZSG Industrie Hafen, ZSG Industrie Leutzsch og Sachsen Leipzig.

Klubben vandt DDR mesterskabet i 1954 under navnet FC Sachsen Leipzig, og i 1951 samt i 1964 under navnet Chemie Leipzig. Sådan er verden jo nogle gange så foranderlig……især hvis man var østtysk fodboldklub.

Chemie havde det, som de fleste andre østtyske klubber, rigtig svært efter Genforeningen, og i 2011 gik den ikke længere. Klubben blev erklæret konkurs.
Siden er Chemie dog genopstået som en ny klub men med det gamle navn. Den begyndte helt nede i bunden af de tyske fodboldrækker og spiller nu i Regionalliga Nordost – præcist som Lokomotive gør det. Klubben er notorisk kendt for sine problemer med voldelige fans. I 2013 blev et lokalopgør mod netop Lokomotive aflyst, da man var bange for optøjer blandt begge klubbers fans.

På Alfred-Kunze-Sportpark, hvor Chemie spiller hjemme, er der plads til 4.999 tilskuere.

RB Leipzig

Rasen Ballsport er på næsten alle måder en helt anderledes klub end de førnævnte. Klubben har ingen stolt historie, ingen ”trælse” fans og har succes.

Red Bull koncernen forsøgte i første omgang at købe FC Sachsen Leipzig, men voldsomme protester fra klubbens fans stoppede dette køb. I stedet købte de i 2009 SSV Markrandstädts licens.
Der blev puttet over 100 mio. euro i klubben, hvilket betød, at klubben på bare syv sæsoner kunne spille med i Bundesligaen.
I Tyskland må firmanavne ikke indgå i selve klubnavnet, så RB står for Rasen Ballsport modsat søsterklubben i Østrig, hvor energidrikkoncernen opkøbte Austria Salzburg. Her står RB for Red Bull.
Under ledelse af først Ralf Rangnick og især under Julian Nagelsmann etablerede RB sig som et tophold i både Tyskland og i Europa.

(Næsten) alle hader RB Leipzig

Langt hovedparten af tyske fodboldfans har mildest talt et anstrengt forhold til RB Leipzig.
Det skyldes primært to faktorer. Klubben er ikke blevet stor via sportslig succes, men gennem de mange millioner, som Red Bull har pumpet ind i klubben.  Derudover har man, lidt for kreativt i manges øjne, har undgået den tyske 50+1 regel ved at konstruere et ejerskab med kun 17 medlemmer. De har købt medlemskabet for store summer og tilsammen ejer mere end halvdelen af klubben. De overholder med andre ord lovens bogstaver, men ikke dens ånd.

Læs også: RB – hadet sprænger alle grænser

Fremtidens klub?

I byen Leipzig var det naturligvis op ad bakke for den nye klub. Fansene fra de gamle klubber rynkede naturligvis på næsen af den historieløse opkomling, der kun kunne klare sig via de store summer, som klubben fik tilført af Red Bull koncernen.
Der er med RB´s indtog sket en udvikling blandt fodboldfansene i byen.

Antallet af RB-fans er stigende, og de bliver ikke hentet hos de to gamle klubbers tilhængere.

Det er nok mere blandt fodboldinteresserede familier de nye fans er hentet. De fædre, der tidligere fravalgte fodbolden pga. risikoen for at havne midt i uroligheder, kan nu med sindsro tage poderne med til kamp på Red Bull-Arena, hvor risikoen er yderst minimal.

En anden formildende omstændighed er naturligvis, at RB Leipzig spiller rigtig god fodbold og for længst er blevet en fast del af toppen i Bundesligaen.
Tiden vil vise, om fremtiden tilhører en meget moderne og familievenlig, men måske også lidt for designet, klub, eller om de gamle og historisk større klubber kan komme tilbage.

Red Bull Arena er et moderne stadion med plads til 40.000 tilskuere. Det blev bygget op til VM i Tyskland i 2006 og ligger præcist, hvor det kæmpemæssige Zentralstadion lå indtil nedrivningen i 2000. Zentralstadion havde i sine velmagtsdage plads til 120.000 tilskuere og var hjemmebane for det gamle Østtyskland, når de spillede landskampe.

Der er 555 km. fra Flensburg til Leipzig og der er gode muligheder for at skaffe sig billetter til alle tre klubbers hjemmekampe.

Læs meget mere i vores store serie om fodbolden i DDR

BFC Dynamo Berlin – Østtysklands Bayern München

Aktion “Leder”: Stasi og den hemmelige fodbold-koldkrig

Fodbold i skyggen af hammer, passer og stasi – Hansa Rostock

Dynamo Dresden: Stasi, DDR og Tysklands mest berygtede fanskare

Fall Klaus Korn – fodboldspilleren, der forsvandt 

1. FC Magdeburg – Den eneste østtyske EC-vinder

Da et broderkys blev et fodboldmæssigt dødskys.

Foto: dierotenbullen.com

You may also like
Red Bull, RB Leipzig
Græssportsklubben RB Leipzig- den røde klud for tyske fodboldfans
RB Leipzig, Red Bull
Sæsonoptakt: RB Leipzig – Gammel Red Bull på nye dåser
RB Leipzig, Red Bull
Optakt RB Leipzig – Bayern München: Alle gode gange tre for Leipzig?
RB Leipzig, Red Bull
Sæsonoptakt: RB Leipzig – Koster filosofien en plads i Champions League?