bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Derby i Niedersachsen – Hadet fra Middelalderen

Derby i Niedersachsen – Hadet fra Middelalderen

Hannover, optakt, højdepunkter

Revierderbyet får kamp til stregen af et hadefuldt opgør med tråde tilbage til Middelalderen: Velkommen til derby i Niedersachsen.

Hannover 96 mod Eintracht Braunschweig. For det utrænede øje ser kampen mellem mellem Hannover 96 og Eintracht Braunschweig ikke ud af meget. Det er et opgør mellem to mandskaber, der oftest har ført en elevatortilværelse i de tyske fodboldrækker, og som af samme grund sjældent har mødt hinanden.

Da de to endelig var i samme række i efteråret 2013 var det således første opgør mellem de to indædte rivaler i den bedste tyske fodboldrække siden 1976. Måske godt det samme, for kampen er nemlig et af de mest hadefulde og historiske rivalopgør i Tyskland og viser ikke ligefrem tysk fodbold frem fra sin bedste side

Da de to duellanter mødtes i november 2013, kunne man kort før kampen i Sport Bild læse et åbent brev fra Hannover-spillerne, der appellerede til fansene om at holde sig i ro og afstå fra fjendtlighed, vold og pyroteknik, mens de to trænere advokerede for et fredfyldt derby i lokale radiospots.

Derudover forbød man salg af alkohol på stadion før og under kampen – Premier League-fans vil næppe løfte et øjenbryn her, men i tysk henseende var det et drastisk tiltag, som man ellers kun ser, når det bliver pålagt af UEFA i de europæiske kampe.

Af sikkerhedshensyn skar man ned fra de vanlige 49.000 billetter til 47.200, og forhøjede opbuddet til 700 vagter og 1000 politifolk. Begge stadions var i ugen op til velbevogtet, så fansene ikke kunne udøve ravage og hærværk hos rivalerne. Det afholdt dog ikke en gruppe Braunschweig-supportere fra at indfange en gris, spraymale “96” på kroppen af den, give den et klubhalstørklæde på og slippe den fri i Hannover. Så var scenen ligesom sat.

I sig selv en sjov og tildels uskyldig gimmick, hvis det da ikke var fordi, den bar “rygnummeret” 1 – en reference til Hannover’s målmand, Robert Enke, der begik selvmord tilbage i 2009. Tvivl om uskyldigheden var der slet ikke, om et andet usmageligt påfund blandt nogle Braunschweig-fans, der designede en t-shirt med en slet skjult henvisning til netop Enkes selvmord og en opfordring til Hannover-fansene om at følge deres målmand.

Den modsatte fløj er dog ikke forskånet for brådne kar, for ved mange vej- og byskilte omkring Braunschweig, har man kunne observere gule kors med påskriften B.T.S.V – en forkortelse for byens fodboldklub.

Et sørgeligt sammenfald

Egentlig skulle kampen i 2013 slet ikke have været afviklet fredag aften, da politiet havde ansøgt om at få den afholdt en søndag, så byens butikker ville være lukkede, og det ville nemmere at holde styr på de to fanskarer. Den tyske ligaforening, DFL, planlagde kampen omkring denne weekend, men netop den søndag den 10. november, var det årsdagen for Robert Enkes selvmord – og selvsagt en umulighed at afholde kampen på denne dato.

I stedet blev det altså fredag aften, og dermed nogle udfordringer for både klubber og myndigheder. Direktøren i Eintracht Braunschweig, Soeren Oliver Voigt, havde da også sine bekymringer ved spilletidspunktet:

– Vi ved alle, at kampe som disse tiltrækker folk, der ingen interesse har i klubben, men som bruger opgørerne som scene. Vi må alle holde hovedet koldt, vi kan ikke opføre os som var vi stadig i Middelalderen.

Nogle sår heler aldrig

Hadet mellem de to klubber strækker sig langt tilbage, og specielt én begivenhed kan få Hannover-fans til at koge (over). Da Bundesligaen blev stiftet og de 16 oprindelige hold skulle udvælges, blev Hannover – hovedstaden i Niedersachsen – overset til fordel for naboerne fra Braunschweig.

Det er dog ikke kun på et sportsligt plan, at der hersker uenigheder. Rivaliseringen mellem byerne Hannover og Braunschweig kan nemlig spores endnu længere tilbage, og det er i dét lys, Oliver Voigts middelalderreference skal ses. På daværende tidspunkt var Braunschweig medlem af Hanseforbundet, et handelsforbund af vigtige byer i Nordeuropa med monopol på handelen omkring Østersøen, og således langt vigtigere end Hannover. Men i det 17. århundrede mistede man magten, og i 1866 blev Hannover preussisk provinshovedstad på grund af sin beliggenhed tæt på jernbanen og industrialiseringen, og Braunschweig gled dermed i baggrunden.

De to fodboldklubber blev oprettet omtrent 30 år efter, med kun ét års mellemrum; Eintracht Braunschweig i 1895, Hannover i 1896. Det første derby blev spillet i år 1900 med Braunschweig som det overlegne mandskab efter en knusende 11-1-sejr – måske fordi Hannover egentlig mest gjorde sig i rugby.

Lilleputterne holder fanen højest

I Bundesliga-regi mødtes de to hold for første gang i et derby 1964, men ifølge den tidligere Hannover-spiller Jürgen Bandura, var kampene mod Hamburger SV nu mere kontroversielle. Der herskede snarere en venlig atmosfære mellem de to hold, nok bedst illustreret ved, at man i 1965 indviede stadionbelysningen ved at stille et fælles Hannover/Braunschweig-hold og slog det rumænske landshold med 3-1.

Bandura husker dog, at man var vældig stolte af, at man i Braunschweigs mesterskabssæson i 1966/67, slog dem i begge opgør – måske fordi han selv nettede i Hannovers 4-2-sejr.

Gerald Asamoah har spillet de fleste tyske derbies: Schalke – Dortmund, St. Pauli – HSV, Greuther Fürth – Nürnberg – og såmænd også Hannover 96 – Eintracht Braunschweig. I 1998 mødtes de to hold i den tredjebedste række og Asamoah scorede sit 18. sæsonmål – og det vigtigste i sin karriere ifølge ham selv – i Hannovers 1-0-sejr, der var med til at sikre oprykningen uger senere.

I nyere tid mødtes de to hold senest  et derby i en pokalkamp i 2003. Hannover var et år tidligere rykket op i Bundesligaen og havde dansk-spanieren Thomas Christiansen på holdet, mens Braunschweig rodede rundt i den tredjebedste række. Opgøret var præget af stor uro med både fyrværkeri på banen og kampe mellem tilskuere og politi udenfor, men lilleputterne fra Braunschweig trak sig sejrrigt ud med en 2-0-sejr og satte Bundesligamandskabet i forlegenhed.

Også i det samlede derby regnskab holder man det længste strå; Det lyder nemlig på 51 sejre til Braunschweig, 45 til Hannover og 22 uafgjorte.

I en lokal tegneserie skal helten “Hanoman” redde byen fra fjenden fra Braunschweig, men det ender til slut i skøn fælles forening. Det er muligt, at klubledelse og spillere også er nået dertil, men udenfor blandt fansene – og især i de mørkere afkroge – ulmer rivaliseringen stadig. Præcis som den har gjort det byerne i mellem siden Middelalderen.

Vil du en tur til Hannover og opleve den til tider fanatiske stemning, så se her hvordan du får billetter til deres kampe

You may also like
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Historien bag de tyske klubnavne – Borussia, SV og eV. Hvad betyder forkortelserne?
Hannover, optakt, højdepunkter
Optakt til 12. runde i 2. Bundesliga: Derby i Niedersachsen
Fodboldcitat, ejerforholdene
Da klassefjenderne mødtes for første gang – historien om kampene mellem Dynamo Dresden og Bayern München