bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bundesligaens Målhymner – del 1: Karnevalsstemning, dukketeater og Scooter
Werder Bremen, Weserstadion, højdepunkter, optakt

Eufori, glæde og lykkerus. Øl, der bundes, kram, der uddeles og flag, der hejses og så en målhymne. Sådan er følelserne og forløbet på et hvilket som helst Bundesligastadion, når hjemmeholdet scorer. Følelserne, øl, kram og flag er de samme i stort set hele verden, men målhymnerne er en tysk tradition. For at komme den tyske fodboldkultur nærmere, kommer her en af gennemgang af de 18 Bundesligaholds målhymner.

Varme pølser, kolde øl og god stemning er en selvfølge på ethvert tysk fodbold stadion. Derudover er målhymner også noget, der hører sig til, når man er til fodbold i Tyskland. Målhymner, eller Torhymnen som de hedder på tysk, er nøje udvalgt og har ofte en speciel historie med klubben, og de er sat i verdenen for at øge stemningen på stadioner rundt om i landet.

Her følger en gennemgang af de 18 klubbers målhymner og deres historie:

 

Union Berlin

Ingen

Union Berlin, der holder til i den østlige del af den tyske hovedstad, er den eneste Bundesligaklub uden en målhymne, og derfor vil der på Stadion an der Alten Försterei kun kunne høres fansenes jubel, når klubben for først gang scorer i Bundeligaen.

Fravalget af målhymnen hos Union Berlin er helt bevidst og er endnu et punkt, hvor kultklubben adskiller sig fra mange andre moderne fodboldklubber.

 

SC Paderborn

Scheunenrocker – “Hermann Löns, die Heide brennt”. Kan høres her.

Klubben fra Nordrhein-Westfalen har gennem de seneste seks sæsoner oplevet tre oprykninger og to nedrykninger, mens en tredje kun blev undgået grundet 1860 München ikke fik licens til 3. Bundesliga. Målhymnen har dog været den samme siden 2013/2014 sæsonen, og denne er både blevet spillet i 2. Bundesliga, 3. Bundesliga og fra den kommende sæson bliver den igen spillet, når klubben spiller i Bundesligaen.

Sangen afløste individuelle målsange og hylder Hermann Löns, en journalist og forfatter, der også lagde navn til klubbens tidligere stadion Hermann-Löns-Stadion.  I 2008 blev stadionet afløst af det nybyggede Benteler-Arena, hvor man dog medbragte en del af klubbens identitet ved nu at spille sangen om manden, som klubben gennem 34 år har været forbundet med qua stadionets placering på Hermann-Löns-Straße.

 

1.FC Köln

De Räuber – “Denn wenn et Trömmelche jeht”. Kan høres her.

Den tredje og sidste oprykker i denne sæson er fra Køln, og her spilles sangen ”Denn wenn et Trömmelche jeht” med fløjte, trommer og karnevalsstemning, hver gang spillerne fra domkirkebyen scorer. I sangen råbes i omkvædet ”Kölle Alaaf”, og dette begreb, der bedst kan oversættes til ”intet overgår Köln”, anvendes også i det årlige karnevalssoptog i byen. Dog stammer begrebet ikke fra karnevalet, men det er derimod et gammelt kampråb, der anvendes i Køln og omegn. Målhymnen fungerer altså både som kampråb, er samtidig en hyldest til områdets historie og tager karnevallets folkefest stemning med ind på RheinEnergieStadion.

 

FC Augsburg

Dolls United – ”Eine Insel mit zwei Bergen”. Kan høres her.

På WWK Arena spilles en sang med et anderledes ophav. Sangen ”Eine Insel mit zwei Bergen” er nemlig indspillet til marionetteateret Augsburger Puppenkistes filmatisering af dukketeaterstykket ”Jim Knopf und Lukas der Lokomotivführer”. Alligevel er målhymnen et meget klassisk valg. Dancestemning og lokalt ophav er ofte en sikker vinder, når Bundesligaklubberne skal vælge, hvilket stykke musik, deres fans skal juble til, når der scores. Her har Augsburg netop ramt disse to elementer, og derfor er der garanti for fest, når FC Augsburg for niende sæson i træk spiller Bundesligafodbold.

 

Schalke 04

Schalke und Freunde – ”Blau und weiß ein Leben lang”. Kan høres her.

Hvis man tog til Gelsenkirchen og på Veltins-Arena i den netop overståede sæson, var der den laveste sandsynlighed for, at man kom til at høre målhymnen på et Bundesligastadion. Schalke scorede nemlig blot 16 mål i 17 hjemmekampe, og dette er laveste af alle de Bundesligahold, der også er at finde i den bedste række i 2019/20-sæsonen.

Målhymnen i sig selv besidder dog også mange elementer fra en klassik målhymne. Den har et fængende omkvæd, der omhandler klubbens blå/hvide farver, og samtidig er tempoet skruet i vejret. Derfor er det bestemt muligt for klubbens fans at skråle med, når sangen altså en sjælden gang lyder på stadionet.

 

SC Freiburg

Hermes House Band – ”I will survive”. Kan høres her.

Freiburgs træner Christian Streich er lige nu den Bundesligatræner med længest tid i spidsen for sit hold, og han har hørt Freiburgs målhymne i de seneste syv år og fem måneder. Freiburg har dog for nylig ændret sangen til ”I will survive”, men om det er fordi, at Christian Streich efterhånden var træt af den gamle, melder historien ikke noget om. ”I will survive” er i hvert fald en sikker vinder til at skabe en festlig stemning på Schwarzwald-Stadion, da fansene har rig mulighed for at synge med på den udvalgte del af sangen.

 

Mainz 05

Mainzer Narrhalla – ”Marsch”. Kan høres her.

Knap 200 kilometer sydøst for Køln ligger Mainz, en by hvor karnevalsmusikken også spilles på stadion, når byens Bundesligahold scorer. Byen har, ligesom Køln, store traditioner for et karneval, og det bliver ligeledes afspejlet i valget af målhymnen. Musikstykket er endnu en gang lokalt forankret, og dette er med til at give de enkelte klubbers deres lokale særpræg, mens det også er populært blandt fansene, der kan skille sig ud fra rivaler og konkurrenter med en lokal komponeret målhymne.

 

Hertha BSC

Erich ”Ete” Beer – ”Ha Ho He Hertha BSC”. Kan høres her.

I den anden hovedstadsklub i Bundesligaen er der en målhymne og, den er meget tæt knyttet til klubben. Erich ”Ete” Beer, der synger tekststykket i nok en af de mest komplicerede målfejringer i ligaen, er nemlig ikke sanger. Erich Beer er tidligere fodboldspiller i Hertha BSC, hvor han er den spiller med syvende flest optrædener og næst flest scorede mål for førsteholdet, som han spillede for i 1971 til 1979. Det er altså en klublegendes stemme, der lyder ud af højtalerne efter hjemmeholdets scoringer og de efterfølgende rytmiske klaptakter.

Udover den tætte tilknytning mellem sanger og klub, er teksten også Herthas egen. Her nævnes både floden Spree, der går igennem Berlin, mens også de tre herthanske et-stavelsesord ”Ha Ho He” synges på det historiske Olympia Stadion.

 

Fortuna Düsseldorf

Die Toten Hosen – “Strom”. Kan høres her.

Når de rødblusede Fortuna-spillere scorer, gives der fuld gas fra højtalerne på Merkur Spiel-Arena.  Dog er det ikke hvilken som helst rocksang, der bidrager til fejringerne af en scoring til hjemmeholdet. ”Strom” er nemlig skrevet og sunget af bandet Die Toten Hosen, hvis medlemmer, der udover at være fra byen, også er erklærede fans, æresmedlemmer og sågar har hjulpet klubben med økonomisk støtte i trængte tider og til spillerindkøb. Alt dette gør det naturligt, at det netop er Die Toten Hosen, der for Fortuna-fans forbindes med jubelen over scoringer.

Se de resterende hold og deres målhymner her

You may also like
Borussia Dortmund, mål, 100 bedste mål, Karl-Heinz Riedle, Kælenavne
Tyske kælenavne: Fra Kugelblitz og Pannen-Olli til Titan og Tante Kähte
DDR, Die Wende
FDGB-Pokalfinalen 1990 – Mellem Murens fald og Die Wende
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Historien bag de tyske klubnavne – Borussia, SV og eV. Hvad betyder forkortelserne?