I dag er det sandsynligvis de færreste, der forbinder et opgør mellem B.93 – Dynamo Dresden som en kamp i europæisk regi. Ikke desto mindre er det tilfældet, da de to traditionsklubber mødes i første runde af Pokalvindernes Turnering. Denne fortælling tager dig tilbage til september 1982, hvor ’Den Hvide Dame’ fra Østerbro deltager i en europæisk turnering for første gang i klubbens historie. Det er en tid, hvor professionelle tilstande stadig er fjerne i Danmark, så der skal en overraskelse til for at det danske bundhold bestående af deltidsproffer, kan slå det østeuropæiske storhold Dynamo Dresden med flere spillere fra DDR’s landshold.
B.93 – SG Dynamo Dresden, 1. runde, Pokalvindernes Turnering
Første kamp: 15. september 1982, Rudolf Harbig Stadion
Anden kamp: 29. september 1982, Københavns Idrætspark
Pokalvinder- vejen til Europa
B.93 deltager for første gang i europæisk regi i Pokalvindernes Turnering efter klubbens første og eneste sejr i den landsdækkende pokalturnering. Finalen mod B1903 afgøres over to kampe, hvor B.93 går ind til opgøret som outsidere. Holdet har i den indeværende sæson ageret i bunden af tabellen og undgået nedrykning med fire point ned til B1901. B1903 kæmper med om mesterskabet og ender seks point fra førstepladsen i en sæson, hvor OB vinder mesterskabet for anden gang. Titlen afgøres med hjælp fra B.93, da de møder titelaspiranterne AGF, der kun spiller 2-2 i Idrætsparken og derfor sender guldet til Odense. Gladbach legenden Henning Jensen, som på det tidspunkt spiller i Aarhusklubben, kunne ellers have sikret sig et mesterskab i sit fjerde land, da han tidligere havde vundet i Holland (Ajax), Spanien (Real Madrid) og Tyskland (Borussia Mönchengladbach).
Pokalfinalen er af medier døbt ’den kedeligste finale nogensinde’, men de to hold modbeviser kritikerne. Den første kamp ender 3-3 efter ordinær kamp og forlænget spilletid, hvorfor finalen kommer i omkamp. Foran 7600 tilskuere vinder B.93 1-0 på mål af det unge indskiftede postbud, Jens Nørager. Pokalsejren er den største sportslige triumf for ’Den hvide dame’ på Østerbro, siden B.93 vandt sit niende DM i 1946.
En sjov bonusinfo fra finalen er, at B1903’s målmand Per Poulsen har deltaget i pokalfinalen for tre forskellige klubber (B 1903 i 1979 og 1982, Lyngby BK i 1985 og FC København i 1995). Tre gange er det blevet til sejr, men mod B.93 led han nederlag.
Dynamo Dresden vinder den østtyske pokalturnering på straffesparkskonkurrence foran 48.000 fans på Stadion der Weltjugend over den store rival, BFC Dynamo. Det er fjerde gang i historien, at klubben vinder pokalturneringen, som de har vundet flest gange af alle hold. BFC Dynamo tager dog revanche ved sæsonens afslutning, da de vinder mesterskabet med syv point ned til ’Der Kreisel’, som tager ligaens andenplads. Det er også en sæson, hvor Dynamo Dresden gør sig gældende i Europa, hvor de når anden runde i UEFA Cuppen med Feyenoord som endestation.
Lodtrækningen vil, at det bliver Østerbro mod Østtyskland, da deltidsprofferne fra B.93 skal møde Dynamo Dresden med den megen europæiske og internationale erfaring. Selvom det kun er tre år siden, at Dresden nåede kvartfinalen i Mesterholdenes Turnering, er der ikke jubel at spore hos kassereren i B.93. Hverken sportsligt eller økonomisk var østtyskerne en attraktiv modstander[1], da det ville give mere profit at trække hold som Inter, Tottenham, Barcelona, Real Madrid og Bayern München, der også var i lodtrækningsbowlen.
Læs også: Dynamo Dresden med ny rekord: 30.000 fans til udekamp i Berlin
En måned før kampen er Dynamo Dresdens træner, Gerhard Prautzsch, rejst til København, hvor han bliver budt velkommen af B.93’s daværende konsulent Torben Klarskov. Han skal se sin kommende modstander i aktion, da B.93 møder B1909 i Idrætsparken. kampen ender 4-4, og Prautzsch må have set mulighederne i danskernes vaklende defensiv. Efter kampen husker Torben Klarskov, at han havde fået til opgave at vise Prautzsch rundt i København og invitere træneren en tur i tivoli, men måske af frygt for repressalier fra hjemlandet om at blive påvirket af vestens kapitalisme, måtte han pænt takke nej til tilbuddet.
Profilerne
B.93 består primært af nationale spillere uden udlands- og landsholdserfaring, der aldrig har spillet foran så stort et publikum før, som de skal til i Dresden. Heriblandt pokalfighteren fra pokalfinalen, anfører og rekordindehaveren af flest kampe for klubben, Ole Petersen, der spillede 409 kampe fra 1973 til 1988. Han husker optakten til den europæiske kamp således:
„De var teknisk dygtige, hurtige og fysisk stærkere end os. Vi var noget betænkelige, da vi havde trukket holdet fra Dresden. Vi vidste jo godt, at det ville blive en svær nød at knække, navnlig da det første opgør skulle spilles 15. september på Rudolf Harbig Stadion i Dresden i overværelse af 26.000 tilskuere – et tilskuertal, som vist nok kun tre spillere fra holdet havde prøvet at optræde for før (Keld Kristensen, Lars Francker og Jens Kolding, red). Der var da også nerver på under selve opvarmningen. Jeg husker at Claus Mortensen fik ondt i ryggen før kampen og var tvivlsom – en skade, der sikkert var udløst af stress, og massør Jørgen Finkelstein måtte på overarbejde for at få ham lappet sammen[2]”.
B.93’s internationale undtagelser består i de offensive profiler, Lars Francker, der i 1980 var hentet hjem fra Rapid Wien uden større succes, samt holdets største stjerne, Jens Kolding, der vender hjem til barndomsklubben efter succes i Roda og fra 1973-81 får seks landsholdskampe for Danmark. Deres mål var livgivende i B93’s kamp for overlevelse i 1. division, da Lars Francker scorede 15 mål (i øvrigt det samme antal som Brøndbys unge talent Michael Laudrup), mens Jens Kolding scorede 14 af de 141 mål, han nåede i den hvide trøje, hvilket gør ham til klubbens mest scorende spiller i nyere tid[3].
De skal op imod Dynamo Dresden og flere østtyske landsholdsspillere som, midtbaneduoen Hans Uwe Pilz og Andreas Trautmann, sweeperen Hans-Jürgen Dörner, der vandt olympisk guld med landsholdet i 1976 og flere gange kåret til ligaens bedste spiller samt angriberne Matthias Döschner og Ralf Minge. Ole Petersen husker særligt sine mange nærkampe og dueller med sin direkte modstander, Ralf Minge, der var kropsstærk og god i luftrummet[4].
En svingende østtysk sæsonstart
Dynamo Dresden kommer svingende i gang med DDR Oberliga, hvor de første fem kampe byder på et nederlag, to sejre og uafgjorte resultater. Undtaget sæsonens første kamp, der ender 0-0, er holdet i målform med otte mål i fire kampe. Særligt ser det godt ud for angrebsprofilen Ralf Minge, som bidrager med fire mål, mens Hans-Uwe Pilz banker bolden i nettet tre gange. Det er derfor en skarp offensiv, som B.93 står overfor, mens defensiven ser mere vaklende ud. Holdet har lukket mål ind i alle kampe, og ’Der Kreisel’ tager 3-3 med hjem fra BFC Dynamo i optakten til sæsonens første europæiske kamp. Trods den ustabile sæsonstart kræver det en stor overraskelse, hvis danskerne kan overrumple DDR’s profilerede kampmaskine.
Kampen i Dresden
„Vores træner, Erik Dennung tog opgøret med stoisk ro og hans rolige omgang med spillerne og hans optimisme forplantede sig til spillerne. Vi havde ikke ændret meget på taktikken, og vores kendskab til det østtyske mandskab var stærkt begrænset. Vi vidste, at de havde et par landsholdsspillere, men hvem det var, tog vi ikke særlig notits af. Det kom derfor ikke overraskende bag på os, at hjemmeholdet lagde ud som lyn og torden[5].”
– Ole Petersen, B.93 anfører og kamprekord indehaver
Fra kampens start kommer østtyskerne ud i fuld fart, og de levner ikke danskerne mange chancer. Forskellen på klubbernes setup var til at se, og efter tre minutters spil gør Andreas Trautmann det til 1-0. B.93 har svært ved at komme ind i kampen. og måske er det atmosfæren, som tynger det danske hold. Efter fjorten minutter er Dynamo Dresden planmæssigt foran 2-0 på et straffespark mod Hans Uwe Pilz.
Det udnytter Andreas Trautmann til at score sit og kampens andet mål ved at hamre bolden ind bag den sagesløs målmand Bo Skovbjerg. Vi havde ikke været meget over midten[6], husker Ole Petersen og det ligner en kamp under østtysk kontrol.
Tempoet tages ud ad kampen, og Dynamo Dresden tager den nødvendige ro på bolden, mod det danske mandskab, som kæmper hårdt og har det svært i første halvleg. Det lykkes midlertidigt at holde Dresden fra yderligere scoringer, og da pausefløjtet lyder, står det 2-0 på måltavlen.
Den danske træner Erik Dennung er tilfreds med, at holdet kun er bagud med to mål. Kampen lever endnu og fyldt med kampmod og tro på holdets evner, tager B.93 kampen op i anden halvleg. Det høje humør giver pote på banen, da klubbens topscorer, Lars Francker, kort inde i anden halvleg scorer til 2-1. Keld Kristensen sender Lars Francker af sted i dybden, og selvom han er eneste B.93`er, der befinder sig på østtyskernes banehalvdel, styrer han direkte mod målet og udplacerer målmanden Jörg Klimpel.
Kampen lever igen, men ligesom det danske lys tændes, beslutter den walisiske dommer at fløjte endnu et straffe til det østtyske mandskab. Denne gang til stor forundring for de danske spillere, der mener, det er i den tvivlsomme ende. Ikke desto mindre tager Hans Uwe Pilz bolden til sig, sparker bolden forbi Bo Skovbjerg og fortsætter sin gode målform fra DDR Oberliga. Efter kampen sidder den kun 19-årige Wladyslaw Jatczak med tårer i omklædningsrummet, da han begik straffesparket og tænker holdets chancer for avancement er ødelagte pga. hans forseelse[7].
Det er en bitter pille at sluge for B.93, som har kæmpet sig tilbage i opgøret. De har nu ti minutter til at sørge for, at kampen lever til returopgøret i København. Det ligner mere endnu en scoring for østtyskerne, som vader i chancer, men en stærk præstation i målet af Bo Skovbjerg og ukoncentrerede afslutninger gør, at målmanden ikke skal tage bolden ud ad nettet igen. Det udnytter indskiftede Tonny Madsen, da han i kampens afslutning giver sit hold den fornyede tro og reducerer til 3-2. Kampen er nu. til Dynamo Dresdens store forundring. åben på ny inden returkampen.
„Vi var godt forberedte på dem, godt organiserede, og i kampen i Dresden fik vi lidt medgang på det rigtige tidspunkt i kampen med en vigtig reducering til sidst[8]”
– Ole Petersen, B.93 anfører og kamprekord indehaver
Torben Klarskov så kampen fra tribunen og husker, at der var en venlig atmosfære på stadion. Da folk så dem gå med de klubbens emblemer, spurgte folk om de kunne få et emblem til minde om kampen. To uger senere skal det vise sig, at det formentlig ikke, er et minde som de har lyst til at beholde[9].
Returkampen
Ugen efter kampen mod B.93 står den atter på DDR Oberliga for Dynamo Dresden, der hjemme spiller mod bundholdet og en af sæsonens senere nedrykkere SV Chemie Böhlen. Holdet fortsætter stimen med at score mange mål og vinder overbevisende med tenniscifrene 6-1. Offensiven er fortsat i hopla, og optimismen pryder før afrejsen til København, hvor arbejdet skal gøres færdigt mod det danske bundhold.
Trods det fine resultat i Dresden er kontrasten på tribunerne tydelige, da kun 3.800 tilskuere er på plads til returkampen i Københavns Idrætspark. Trods det lave tilskuertal er forhåbningerne til stede blandt de fremmødte fans, og selvom oddsene er imod dem, er troen på en overraskelse var til stede. Dynamo Dresden er af forskellige årsager uden førstekeeperen Bernd Jakubowski (som også manglede i første kamp), midtbanespilleren Hartmut Schade, mens de i offensiven mangler Gert Heidler og Andreas Mittag. Derudover blev Dirk Losert skadet i det første opgør. De manglende profiler er ikke til at se i holdets udtryk på banen i starten af kampen, men da det presser på mod slutningen af anden halvleg i danskernes favør, ligner det en flok påvirkede spillere. Jörg Klimpel ligner en usikker mand i målet, og blandt markspillerne manglede kølighed, overblik og koncentration til at fuldende opgaven[10].
Kampens begyndelse minder om det første opgør, og østtyskerne spiller i et højt tempo og med en formåen i spillet, der rækker langt over danskernes niveau. Efter ni minutters spil, ser det svært ud for B.93, da Hans Uwe Pilz modtager bolden efter indlæg fra Torsten Gütschow og med en halvflugter atter scorer mod danskerne, som nu skal bruge to mål for videreavancement. B.93 har svært ved at spille sig frem til chancer, da offensiven bliver sat ud af spil med en konsekvent mandsopdækning af Jens Kolding og Lars Francker. B.93 skaber kun en enkelt chance i første halvleg, men der er også tæt på at give mål, da et indirekte frispark blokeres af en Dresden spiller efter at have passeret målmanden[11].
Spillerne går til pause, og stemningen på banen letter de første 45 minutter, således husker Ole Petersen: ”Ralf Minge og jeg havde således tid til at gå og smile lidt til hinanden. Atmosfæren var temmelig afslappet spillerne imellem[12]”. De fleste tænker at kampen er afgjort, og at Dynamo Dresden er planmæssigt på vej videre til næste runde. Den tanke deles dog ikke af den danske back, Kim Larsen, der efter 70. minutter tager chancen udefra efter flot forarbejde af Find Juhl og netop indskiftede Tonny Madsen. Kim Larsen sparker til den med venstreskøjten, og fra 25 meters afstand drøner bolden i kassen med hjælp fra et tysk knæ, der afretter bolden. Kim Larsen jubler med sine holdkammerater og fans, som var de ’dem de andre ikke må lege med’.
„Jeg husker, at den østtyske målmand (Jörg Klimpel) blev så befippet over skuddet, at han automatisk dukkede sig[13].”
– Ole Petersen, B93 anfører og kamprekord indehaver
Kampen er nu åben, og med tyve minutter tilbage blæser begge hold til angreb. B.93 for at jagte overraskelsen og Dresden for at undgå ydmygelsen, at ryge ud til de danske semiproffer. Dresden forsøger at øge kampens tempo igen, men mangler koncentrationen i den sidste udførelse. Som kampen skrider frem ligner det mere og mere, at de indstiller sig på uafgjort frem for at jagte føringen[14]. Ti minutter før tid får danskernes stjerne Jens Kolding bolden på et kontraangreb, og fra kanten dribler han forbi sin mandsopdækning. Han kigger op og ser indskiftede Tonny Madsen, der fra sin position i feltet modtager Koldings lange indlæg og med det yderste af tåspidsen prikker bolden i nettet. Tonny Madsen, der også kom ind og scorede i første kamp, ligner en europæisk suber-sub og den store helt, der med sin hurtighed er en trussel mod Dresdens defensiv.
Attituden på banen ændrer sig. Ralf Minge står med et helt forstenet udtryk i ansigtet, og Dynamo Dresdens spillere står panisk og forundret på banen. Trods et stort pres mod Bo Skovbjergs mål i kampens sidste ti minutter og en desperat udskiftning i håbet om at forhindre ydmygelsen, lykkes det B93 at holde stand. ’Der Kreisel’ er utålmodige i deres pres og får ikke skabt de store åbne målchancer, mens B.93 er tæt på i den anden ende. Med spiludviklingen in mente er den danske triumf fortjent. Mod slutningen er B.93 tættere på at udbygge føringen, end Dynamo Dresden er på uafgjort. Tyskerne bør ikke tabe kampen, da de er et bedre fodboldhold, men på dagen er de ikke til stede, og derfor bliver det til et europæisk exit, beretter Per Høyer Hansen i Tipsbladets reportage fra returkampen i Idrætsparken.
På reglen om udebanemål sender B.93 det østeuropæiske storhold Dynamo Dresden ud i første runde af Pokalvindernes Turnering. I øvrigt en runde i Europa Cuppen, hvor østtysk fodbold oplever en fadæse, da samtlige fem hold fra DDR bliver slået ud i første runde. Euforien lyder blandt de fremmødte fans, da B.93 skaber en overraskelse i europæisk fodbold. I Idrætsparken hvor de måneder forinden fejrede triumfen i pokalfinalen, bliver spillerne båret fra banen med klapfaste takter på tribunen, og i omklædningsrummet venter sejrssang med øl og smøger[15].
„Jeg var på vej ud af banen, da de andre spillere hev fat i mig og sagde, at vi vist godt kunne tillade os at samle os inde på midten og vinke ud til vore ellevilde fans. Fra omklædningsrummet kunne vi se, at bussen med de østtyske spillere allerede var kørt fra Idrætsparken, inden vi var nået at komme i bad[16].”
– Ole Petersen, B.93 anfører og kamprekord indehaver
Sæsonafslutning
B.93’s europæiske eventyr stopper i anden runde, hvor belgiske Thor Waterschei bliver endestationen med et sammenlagt 6-1 nederlag. Waterschei når semifinalen og ryger ud til turneringens mestre fra Aberdeen, der ledes af en ung Alex Ferguson på trænerbænken. Skotterne slår Real Madrid under ledelse af Alfredo di Stéfano 2-1 i finalen på Gamla Ullevi. Det er fortsat seneste gang et skotsk hold vinder et europæisk trofæ.
Den Hvide Dame fra Østerbro rykker i den efterfølgende sæson ned i næstbedste række, kun et point fra B1903, men mindet om sensationen ved at slå Dynamo Dresden ud, vil altid fremstå, som en af de største præstationer og en historisk bedrift i nyere tid for den traditionsrige hovedstadsklub.
For Dynamo Dresden bliver det en sæson til glemmebogen, hvor det, udover et tidligt europæisk exit, ender med en skuffende syvendeplads i DDR Oberliga. Den dårlige sæson får konsekvenser for østtyskernes træner Gerhard Prautzsch, der fyres. Han får efterfølgende aldrig gang i den store trænerkarriere og får en tilværelse blandt lavere rangerede tyske klubber og et enkelt eksotisk ophold i upåagtede Estrela Vermelha de Maputoi i Brasilien. Han vender tilbage til Dynamo Dresden i 1990, hvor han tiltræder som en del af trænerstaben, inden hans karriere otte år senere stopper i Eintracht Schwein.
Første kamp: 15. september 1982, Rudolf Harbig Stadion
SG Dynamo Dresden
Jörg Klimpel – Andreas Mittag, Frank Schuster, Andreas Trautmann, Andreas Schmidt, Hans-Jürgen Dörner – Reinhard Häfner, Hans Uwe Pilz, Matthias Döschner – Lutz Schülbe, Ralf Minge
Træner: Gerhard Prautzsch
B.93
Bo Skovbjerg – Keld Kristensen, Claus Mortensen, Ole Petersen, Kim Hansen – Lars Dalsborg, Find Juhl, Jens Kolding, Kim Larsen – Lars Hansen, Lars Francker
Træner: Erik Dennung
Mål
3’: Andreas Trautmann (1-0)
14’: Andreas Trautmann (2-0)
49’: Lars Francker (2-1)
80’: Hans Uwe Pilz (3-1)
90’: Tonny Madsen (3-2)
Udskiftninger (ind/ud):
63’: Dirk Losert/Lutz Schülbe
77’: Torsten Gütschow/Dirk Losert
73’: Wladyslaw Jatczak/Lars Hansen
79’: Tonny Madsen/Lars Francker
Dommer: Howard King (Wales)
Tilskuertal: 26.000
Anden kamp: 29. september 1982, Københavns Idrætspark
B.93
Bo Skovbjerg – Keld Kristensen, Claus Mortensen, Ole Petersen, Wladyslaw Jatczak – Kim Hansen, Find Juhl, Jens Kolding, Kim Larsen – Lars Hansen, Lars Francker
Træner: Erik Dennung
SG Dynamo Dresden
Jörg Klimpel – Karsten Petersohn, Frank Schuster, Andreas Trautmann, Hans-Jürgen Dörner – Reinhard Häfner, Hans Uwe Pilz, Matthias Döschner, Lutz Schülbe – Torsten Gütschow, Ralf Minge
Træner: Gerhard Prautzsch
Mål
9’: Hans Uwe Pilz (0-1)
71’: Kim Larsen (1-1)
81’: Tonny Madsen (2-1)
Udskiftninger (ind/ud)
62’: Tonny Madsen/Lars Hansen
87’: Wladyslaw Jatczak/Lars Dalsborg
83’: Udo Schmuck/Lutz Schülbe
Dommer: Patrick Daly (Irland)
Tilskuertal: 3.800
Lyst til mere nostalgi? Se her for øvrige artikler i artikelserien om de største dansk-tyske opgør
Brøndby IF – Eintracht Frankfurt 1990
B1903 – FC Bayern München 1991
Karlsruher SC – Brøndby IF 1996
Brøndby IF – FC Bayern München 1998
Kilder
Klubbens historie og spillerstatisk
B93 medlemsblade
Interview med Ole Petersen, medlemsblad, november 2012, s. 10-12 (set 15/06-2021)
Da dynamoerne lyste, medlemsblad, marts 2019, s. 20 (set 15/06-2021)
Dansk 1. division 1982 og 1983
https://www.danskfodbold.com/tabel.php?seasonid=1982
https://www.danskfodbold.com/tabel.php?seasonid=1983
https://da.wikipedia.org/wiki/1._division_1982_(fodbold)
Dansk pokalfinale 1982. B93-B1903.
https://www.facebook.com/DRSporten/videos/festlig-pokalfinale-i-1982/422178858360395/
https://www.dr.dk/sporten/fodbold/video-forklaedt-holmstroem-skaelder-ud-paa-pressen
DDR Oberliga 1981/82 og 1982/83
https://www.transfermarkt.com/ddr-oberliga/startseite/wettbewerb/DDR/plus/?saison_id=1981
https://www.transfermarkt.com/ddr-oberliga/startseite/wettbewerb/DDR/plus/?saison_id=1982
Dynamo Dresden 1982
https://www.transfermarkt.com/sg-dynamo-dresden/startseite/verein/129?saison_id=1982
FDGB Pokal 1981/82 (Den østtyske pokalturnering)
https://de.wikipedia.org/wiki/FDGB-Pokal_1981/82
Pokalvindernes Turnering 1982/83
https://www.transfermarkt.com/uefa-cup-winners-cup/startseite/pokalwettbewerb/EPP/saison_id/1982
Samtale med Torben Klarskov. B93 konsulent i 1982
Tipsbladets reportage af Per Høyer Hansen fra kampen i Københavns Idrætspark
”B93 tog strøm på Dynamo, Hvidovre tog et point, og Lyngby var tæt på de to”
[1] Medlemsblad, marts 2019, s. 20 (set 15/06-2021)
[2] Interview med Ole Petersen, medlemsblad, november 2012, s. 10-12 (set 15/06-2021)
[3] spillerstatistik
[4] Interview med Ole Petersen, medlemsblad, november 2012, s. 10-12 (set 15/06-2021)
[5] Interview med Ole Petersen, medlemsblad, november 2012, s. 10-12 (set 15/06-2021)
[6] Interview med Ole Petersen, medlemsblad, november 2012, s. 10-12 (set 15/06-2021)
[7] Samtale med Torben Klarskov
[8] Medlemsblad, marts 2019, s. 20 (set 15/06-2021)
[9] Samtale med Torben Klarskov
[10] Tipsbladets reportage fra returkampen
[11] Tipsbladets reportage fra returkampen
[12] Interview med Ole Petersen, medlemsblad, november 2012, s. 10-12 (set 15/06-2021)
[13] Interview med Ole Petersen, medlemsblad, november 2012, s. 10-12 (set 15/06-2021)
[14] Tipsbladet reportage fra returkampen
[15] Tipsbladet reportage fra returkampen
[16] Interview med Ole Petersen, medlemsblad, november 2012, s. 10-12 (set 15/06-2021)