bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bayern München > Da dansk talent slog tysk verdensklasse i Champions League

Da dansk talent slog tysk verdensklasse i Champions League

Oliver Kahn

Efter at være røget ud i den afgørende kvalifikationsrunde i de to foregående år, lykkedes det i 1998 Brøndby IF at komme med i bowlen til gruppespillet i Champions League. Brøndby var fjerdeseedet, så der lå en stor udfordring foran holdet, men de færreste havde dog alligevel regnet med en så svær lodtrækning. Op af bowlen kom Barcelona, Manchester United og Bayern München, hvor de to sidstnævnte endte med at spille en af de mest legendariske finaler i nyere tid. Allan Ravn kaldte lodtrækningen en katastrofe, mens Per Bjerregaard synes det var overvældende og lige rigeligt at få alle tre hold på en gang. Her følger fortællingen om kampen mod Bayern München.

Onsdag d. 16 september 1998 kl. 20.45 skulle endnu en sæson af fodboldens mest prestigefyldte turnering atter i gang, og den berømte opera med ordene “These are the Champions, Die Meister, Die Besten, Les grandes Équipes, The Champions” fra Champions League hymnen lød over Brøndbys spillere og fans i Parken. En længe ventet drøm om at deltage i Europas fornemmeste selskab var gået i opfyldelse for klubben, og i sin debut skulle spillerne stå sin mandomsprøve mod mægtige Bayern München, der to år forinden havde vundet UEFA Cuppen. Sydtyskerne havde inden sæsonen skiftet cheftræner, hvor Ottmar Hitzfeld erstattede italieneren Giovanni Trapattoni, efter de sensationelt havde tabt det tyske mesterskab til oprykkerne fra Kaiserslautern, som de havnede to point efter i tabellen.
Det var dermed op til Hitzfeld at sikre Champions League trofæet, som man trods to tabte finaler i 1982 og 1987, ikke havde vundet siden 1976 med sejr over franske Saint-Étienne. Sejren udgjorde den tredje sejr i træk i Mesterholdenes Turnering og er kun overgået af Real Madrids rekord med fem triumfer på stribe.

Optakten for Brøndby havde ikke været optimal, og de havde både mødt udfordringer på og udenfor banen op til kampen. På banen havde de tabt tre af de sidste fire kampe, og sidste kamp inden debuten i Champions League blev tabt 5-2 mod oprykkerne Viborg FF på Brøndby Stadion. Det var således et hold i resultatmæssig krise, og John Faxe Jensen konstaterede efter kampen: “Måske var vi i hovedet allerede i kampen mod Bayern”.  Udenfor banen mistede de samtidig en af holdets største profiler i angrebsspilleren Ebbe Sand, som fik konstateret testikelkræft og derfor måtte opereres d. 28 august. Dette gjorde ham stærkt tvivlsom til kampen mod Bayern München og ville være et stort tab for Brøndby, da han sæsonen forinden var blevet alle tiders topscorer i Superligaen med 28 mål. Ebbe Sand meldte sig dog klar til kampen og sagde følgende om situationen: “Jeg burde nok have holdt fri et par uger for at rydde op i hovedet og klare mine tanker. For at være god på fodboldbanen skal man være enormt fokuseret om opgaven, og det havde jeg svært ved i en lang periode, fordi jeg rendte rundt med alle de her tanker. På den anden side havde vi i Brøndby så længe drømt om at spille Champions League, at jeg ville gøre alt for at være med i den kamp”.

Optakten for Bayern München var anderledes positiv, hvor man startede sæsonen med at være ubesejrede i Bundesligaens første fire kampe, mens de også vandt Ligapokalen og gik videre i DFB pokalen i sikker stil. Det var således et stålfast hold, der drog mod Danmark og klubpræsidenten og legenden Franz Beckenbauer var da hellere ikke i tvivl om sit holds kvaliteter, da han til Politiken sagde “jeg har ikke set så godt et Bayern-hold i 10 år”.  Det var ligeledes et hold, som mange tyske fodboldeksperter anså for at skulle agere stammen på det tyske landshold. Efter det tyske landsholds nederlag 3-0 til  Kroatien i VM-kvartfinalen samme år, mente mange sågar, at Bayerns hold skulle udgøre det tyske landshold. Der var derfor ingen, som realistisk mente, at Brøndby for alvor kunne blive en trussel mod de tyske vicemestre. Bayern München var dog før rejst skuffet fra Danmark, hvor de ved deres seneste besøg i 1991 tabte 6-2 til B1903 og røg ud af UEFA Cuppen.

Ser man på trupperne, var der ingen tvivl om kvaliteten til forskel. Brøndby havde udelukkende danske spillere i sin startopstilling, og det var især en opstilling som var præget af en succesfuld rekruttering fra egne rækker, og spillere man selv havde udviklede. I blandt disse spillere kan nævnes Per Nielsen, Kenneth Rasmussen, Allan Ravn, Kim Daugaard og Thomas Lindrup som alle havde fået deres fodboldopdragelse på vestegnen. Derudover var der en aldrende John Faxe som sæsonen forinden var vendt hjem til sin barndomsklub og havde til opgave at dirigere holdet som anfører. Truppen havde været igennem en udskiftning, hvor man solgte Dan Eggen til spanske Celta Vigo, og EM-92’ helten Kim Vilfort havde lagt støvlerne på hylden. Man havde derfor kun tre landsholdsspillere i Mogens Krogh, Søren Colding og Ebbe Sand, som sammen med Faxe, kunne give holdet et internationalt snit. På mange måder var det derfor klubbens talentudvikling, der havde skabt fundamentet for Champions League og nu skulle stå sin store mandomsprøve mod tysk verdensklasse. Bayerns hold bestod af spillere med talent fra allerhøjeste hylde som Oliver Kahn i målet, den franske verdensmester Bixente Lizarazu i forsvaret, Stefan Effenberg på midtbanen, Giovane Elber i angrebet og en aldrende Lothar Matthäus, som var to år fra sit karrierestop. Bedømt ud fra den tyske startopstilling var der intet, der tydede på en undervurdering af mandskabet fra Vestegnen. Således var alle stjerne sat i geled til at besejre de danske mestre.

Kampen var ikke mange minutter gammel, før Lindrup udfordrede det tyske forsvar og skød mod Oliver Kahns mål. Bolden røg langt over mål, men det var et varsel til sydtyskerne. Brøndbys pasninger var præcise, man skabte chancer og tilkæmpede sig dødbolde i første halvlegs første halvdel, hvor Bayern var tilfredse med at forsvare. Stemningen og optimismen steg på stadion, for måske kunne Brøndby alligevel levere overraskelsen og få point mod de mægtige tyskere. Efter kampens første 25 minutter satte Bayern sig mere på kampen, og spillet blev rykket op på Brøndbys halvdel, hvor den danske defensiv med Per Nielsen som general for alvor blev testet. Brøndby blev presset, og Bayerns spillere satte tempoet op. Tyskerne kom frem til chance på chance, men hverken Janckers hovedstød, Helmers forsøg på kort afstand eller Elbers adskillige forsøg gik i nettet. Dette var takket være en stærk Mogens Krogh i målet, som trak den ene klasseredning frem efter den anden og blev belønnet som Man of the match i tyske kicker.

Efter kampen udtalte Hitzfeld, at de brændte “500 procent-chancer”. I det 77. minut måtte Krogh dog se bolden gå i nettet, da han ikke kunne redde Babbels hovedstød, som blev sendt i mål efter at Effenberg slog et indadskruet indlæg i feltet på et frispark fra venstrekanten. Med et mål 13. minutter før tid lignede det en smal sag for Bayern at køre sejren hjem. Brøndbys spillere var trætte og havde svært at holde på bolden, men kæmpede og kom alligevel frem til et par chancer på indlæg. Netop indlæggene i kampens sidste halvdel skulle vise sig afgørende for kampens udvikling, og hvad der skulle vise sig, at blive Brøndbys vilde comeback. Inden kampen havde Brøndbys spillere fået fortalt af trænerteamet, at de skulle sparke flade indlæg ind i feltet, og i det 87. minut kom Søren Colding udover højrekanten og sparkede hårdt og fladt, som trænerne havde sagt. Allan Ravn – ham kommer vi tilbage til – stod klar i feltet til at sparke den i mål, men inden han kom frem til bolden, fik Thomas Helmer sparket bolden i eget net. 1-1 og tre minutter igen! Brøndby havde udlignet! Et enkelt point i klubbens første Champions League kamp var mere end godkendt, men Allan Ravn ville det dog anderledes og havde ikke tænkt sig at stille sig tilfreds et uafgjort resultat.

I overtiden modtager han bolden lige over midterlinjen og laber bolden hoppe to gange inden han lobber den over det tyske forsvar. Her står Oliver Kahn dårligt placeret i målet, hvilket Ravn udnytter og sparker den i op målhjørnet. På tre minutter havde Brøndby gjort det umulige!

I bogen Brøndby IF 1964-2014: 50 fortællinger fra 50 profiler, beskriver Ravn sit sensationelle mål således: “På det tidspunkt havde jeg haft krampe adskillige gange i læggen. Jeg havde strømperne rullet ned under læggen, for jeg kunne ikke have dem siddende der, så meget krampe havde jeg. Da bolden kom, kunne jeg se, at de andre medspillere lå længere tilbage på banen, så jeg kunne tillade mig at gå frem, selvom det overraskede mig, at jeg fik bolden forbi den første modspiller. Jeg overvejede så, om jeg skulle lobbe bolden over ham, der kom stormende på tværs af venstre, men det havde jeg simpelthen ikke kræfter til. Jeg kunne så se, at keeperen var gået en lille smule for langt ud, og jeg ville gerne lægge den ind over ham. Men lige i det jeg sparkede, skred min venstre fod. Det resulterede så i, at den fik den her bue på, der fik den til gå ind lige oppe i hjørnet.”

Dermed udødeliggjorde Allan Ravn sit navn i Brøndby trøjen og han bliver da også stadig mødt af folk der var i Parken og han påstår, at han snart må have mødt hele stadion.
For Brøndbys vedkommende fik man en sejr til historiebøgerne og en drømmestart med tre uventede point, som blev de eneste i turneringen. Derudover kunne man for en runde ligge nummer et i Champions Leagues pulje D, som var døbt dødsgruppen og samtidig fortsætte en stolt tysk tradition, der tidligere havde budt på sejre over BFC Dynamo, Frankfurt, Leverkusen og Karlsruhe.

Bayern München kunne atter en gang rejse skuffende fra Danmark, men revancherede i returopgøret med at vinde 2-0 på mål af Jancker og Basler. Sydtyskerne endte i sæsonens Champions League finale på Camp Nou, der blev tabt 2-1 på to mål i overtiden af Manchester United.

Brøndby IF (4-5-1):
Målmand: Krogh
Forsvar: B. Jensen, Rasmussen, Nielsen, Colding
Midtbane: Bjur, Daugaard, Faxe, Ravn, Lindrup
Angreb: Sand
Træner: Ebbe Skovdahl

Bayern München (3-5-2):
Målmand: Kahn
Forsvar: Babbel, Helmer, Lizarazu
Midtbane: Matthäus, Basler, Effenberg, Fink, Strunz
Angreb: Elber, Jancker
Træner: Ottmar Hitzfeld

Mål:
77’: Markus Babbel
87’: Thomas Helmer (selvmål)
90+’: Allan Ravn

Udskiftninger:
56’: Hansen / Sand

74’: M Jensen / Daugaard

78’: S. Krogh / Lindrup

 

74’: Zickler / Basler

74’: Jeremies / Strunz

78’: Salihamidzic / Jancker

Dommer: Laszlo Vagner (Ungarn)

Spillested: Parken, København

Tilskuertal: 30.378

Kilder:
Brock, Jeppe: Brøndby IF – Historien om drengene fra vestegnen, Gyldendal 2011

Thoby, Esben: Brøndby IF 1964-2014: 50 fortællinger fra 50 profiler, Turbine 2013

Transfermarkt.com

http://www.kicker.de/news/fussball/chleague/spielrunde/champions-league/1998-99/1/104157/spielbericht_broendby-if-1014_bayern-muenchen-14.html#omsearchresult

http://www.kicker.de/news/fussball/chleague/startseite/67650/artikel_trainer-ebbe-skovdahl-verbreitet-optimismus.html#omsearchresult

 

You may also like
Optakt, højdepunkter, FC Köln, Bayern München
Optakt: FC Köln – Bayern München: Kriseramte Köln får besøg af vanvittige Kane
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Historien bag de tyske klubnavne – Borussia, SV og eV. Hvad betyder forkortelserne?