bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bayern München > Oktoberfesten på Gentofte Stadion

Oktoberfesten på Gentofte Stadion

Oliver Kahn

Efter en succesfuld Toto Cup med fem sejre og kun ét nederlag, står B1903 klar til at deltage i Uefa cuppen. Klubben møder i første runde skotske Aberdeen og efter en sejr på 1-0 Skotland, sikrer de sig videre avancement med en 2-0 sejr på Gentofte Stadion. B1903 er dermed klar til anden runde, hvor en af de største kampe i klubbens historie venter. Mægtige Bayern München med Brian Laudrup på holdkortet og Søren Lerby som træner, skal besøge Gentofte efter at have slået Cork City fra Irland ud i første runde. Sydtyskerne avancerede efter at have spillet 1-1 på udebane og 2-0 i München. Derfor skal Bayern München op i mod Benny Johansens tropper, men de færreste regner med, at der kommer til at udbryde dansk oktoberfest med et af de største europæiske resultater i dansk klubfodbold.

B1903 – Bayern München, 23. oktober 1991, 2. Runde, Uefa Cup
Onsdag d. 23 oktober 1991 løber spillerne ind på Gentofte Stadion. Kampen i Uefa cuppens første opgør i anden runde venter. B1903 skal ud i en af sine største kampe i klubbens historie. Til trods for flere gode resultater i Europa, mangler der fortsat der sidste for at slå sit navn fast på europæisk plan. I 1971 slog de Celtic 2-1 på hjemmebane, men røg ud efter et 3-0 nederlag i Glasgow. Fire år senere kæmpede de bravt for at lave en sensation mod FC Köln, hvor de efter et 2-0 nederlag i Tyskland ikke var nævnt mange chancer. B1903 fik dog returopgøret i forlænget spilletid efter at Bent Kristiansen scorede to mål, men måtte se sig besejret, efter Matthias Brücken scorede hattrick for Köln.

Opgørene mod Celtic og Köln var i første runde af henholdsvis Mesterholdenes turnering og Uefa Cup, så man havde stadig til gode at opleve det store europæiske eventyr. Derfor kunne man passende gøre dette i sin sidste sæson som B1903, da man fremover vii blive til FC København efter fusionen med KB.

B1903 havde op til kampen været i glimrende form, hvor de var ubesejrede tre kampe i træk. De sort-hvide københavnere lå på andenpladsen, kun to point fra Brøndby IF, og havde otte sejre og tre nederlag efter sæsonens første fjorten kampe. Holdets defensiv var anført af Palle “Plankeværk” i målet, samt hellerup-drengen Torben Piechnik og ama’rkaneren Ivan Nielsen i forsvaret, mens kreativiteten blev skabt af brødrene Martin og Michael Johansen, så Michael Manniche kunne score målene i angrebet.

Bayern München var i en helt anden forfatning og var en klub i krise. Sæsonen forinden var man røget ud til amatørerne TSG Weinheim i første runde af DFB pokal, mens man endte på andenpladsen i ligaen efter Kaiserslautern og måtte derfor nøjes med deltagelse i Uefa cuppen. Forinden havde de vundet Bundesligaen fem af de seneste syv sæsoner. I den nye sæson, hvor de skulle få endnu et mesterskab til München, gik storklubben i stå og de mistede momentum.

Anføreren Klaus Augenthaler indstillede karrieren, mens Jürgen Kohler og Stefan Reuter tog til Italien. Derudover blev målmanden Raimond Aumann og hans stedfortræder Sven Scheuer langtidsskadet, hvorfor Bayern hentede den 37-årige fodboldpensionist Toni Schumacher hjem fra Fenerbahce. Udskiftningen i truppen kunne mærkes, da holdet røg ud af DFB pokalens anden runde til FC 08 Homburg og i de første otte runder fik de kun fire sejre.

Da ingen nye sejre var kommet efter tolvte spillerunde, måtte Jupp Heycknes forlade trænerposten, og ind kom Søren Lerby uden trænererfaring, men han kendte klubben som spiller. Lerby nåede to kampe i trænersædet inden hans gensyn med barndomsklubben i Gentofte og begge blev til nederlag. I hans første kamp tabte Lerbys mandskab 3-0 i München til Dortmund, mens han i runden efter tabte 3-2 i Stuttgart.

Historien om Søren Lerby som træner, endte ikke med succes og efter syv nederlag i sytten kampe og et pointsnit på 1.18, blev han fyret med det dårligste snit i Bayern Münchens historie. Trænerfyringerne og ustabilitet var symptomatisk for den sydtyske klub i de kaotiske 90’ere, hvor man “kun” vandt fire mesterskaber og hele to gange endte udenfor top fem. I sæsonen 91/92 kulminerede det med en historisk dårlig tiendeplads, hvor der var for stor udskiftning i truppen. Derudover nåede klubben at have otte trænere, inden Ottmar Hitzfeld skabte stabilitet på posten. Hitzfeld havde også problemer i Danmark, hvor han måtte se sig slået af et drømmemål af Allan Ravn i Champions League, som kan læses i første afsnit af serien om dansk-tyske opgør.

Da Bayern München besøger Gentofte er stadionet under ombygning, hvorfor der er indsat mobile tribuner helt op til banen bag målene. B1903’s træner Benny Johansen husker stemningen som fortættet. Omklædningsrummene ligger et stykke fra banen, så spillerne skal ud på en lille gåtur for at komme frem og tilbage, så der er ikke meget tysk luksus over vilkårene.

Bayern München stiller op uden flere profiler. Sidste sæsons Bundesliga topscorer Roland Wohlfart sidder ude, præcis som en korsbåndskadet Brian Laudrup gør det, mens målmand Gerald Hilringhaus, vikarierer for Toni Schumacher i det tyske mål. Måske er det derfor Bayern stiller op i en defensiv opstilling med kun Mazinho i angrebet. B1903 er derimod i stærkeste mandskab og er derfor klar til at udøve tyskerne modstand.

Kampen begynder planmæssigt for sydtyskerne, da nyindkøbte Mazinho, bringer Bayern München foran 1-0 efter 33 minutter. Det ligner endnu en af den slags kampe, hvor et dansk hold kæmper flot, men endnu engang må sig se besejret af en bedre modstander.

Kantspilleren Iorn Uldbjerg har senere udtalt til bold.dk, at han husker Bayerns første mål, da han følte sig medskyldig:

Jeg kan sagtens huske, at vi kom bagud efter en halv times tid, for Effenberg overløb mig i vores venstre side og lagde bolden ind til Mazinho, og på den måde blev jeg medskyldig i deres første mål. Men herefter satte de den på autopilot. De havde fået lavet deres udebanemål, og jeg tror næsten, at de var ligeglade med, om vi lavede et eller to, for de skulle nok klare resten på hjemmebane.”

Den tyske glæde viser sig dog kort kort. For blot fem minutter senere får Manniche udlignet efter et hjørnespark, hvor Ivan Nielsen header bolden på tværs til ham. 1-1 er også resultatet da holdene går til pause.

Da holdene kommer ud fra omklædningsrummene, er det som om, at Bayern Münchens tømmermænd fra den sydtyske oktoberfest rammer, og de mister koncentrationen. Uldbjerg har siden sagt om anden halvleg:

De kom aldrig i gang og spillede ikke for fuld kraft, og alt lykkedes for os. Det gav en masse mål, for det fungerede slet ikke for dem. Så er det, at et undertippet hold kan overraske.”

At det undertippede hold overrasker, er en underdrivelse. B1903 udnytter pausen til en taktisk ændring, og tager Diego Tur ud i forsvaret til fordel for Michael Johansen. Tanken er at flytte spillet højere op og få brødrene Johansen til at ligge på siden af Manniche og kreere offensiven.

Tilsyneladende godt tilfredse med 1-1 går Bayern München i den anden grøft. Forsvarsspilleren Hans Pflügler sættes på banen, hvilket understreger de to holds forsøg på at styre kampen i hver deres retning. B1903 vil have mere, mens Bayern er tilfredse med at kunne afgøre det i München.

Den danske udskiftning bliver en succes og efter 57 minutter begynder den tyske nedtur. Den indskiftede Michael Johansen dribler ind i feltet og tackles af Grahammer. Straffe. Ivan Nielsen lusker op og omsætter sikkert ved at sparke bolden i det ene hjørne. Københavnerne er nu i hopla. 2-1 målet giver selvtillid, og de er ikke til at stoppe.

Ti minutter senere får B1903 et indkast ved modstanderens hjørneflag, som Bayern i første omgang får væk. Danskerne får dog tilkæmpet bolden tilbage, hvorefter et uopmærksomt forsvar presses af Kenneth Wagner, der sparker bolden i kassen fra kanten af feltet til 3-1. En god start på anden halvleg for B1903, som er ved at sikre et godt udgangspunkt til returkampen i München.

Scoringen til 3-1 får Lerby til at reagere på bænken, hvor han igen ændrede det taktiske udgangspunkt og sætter endnu en angriber på banen. Ind kommer Bruno Labbadia, som skal hjælpe holdets offensiv og gøre det tyske udgangspunkt for returopgøret bedre. Taktikken fejler, og i stedet er defensiven nu endnu mere sårbar. Blot tre minutter senere scorer Manniche nemlig på hovedstød til 4-1. Ydmygelsen er begyndt.

Martin Johansen har udtalt til Tipsbladet:

“Vi var mere boldsikre end dem. Vi kunne flytte spillet langt op på deres banehalvdel i 2 halvleg, og det kom meget bag på os.”

Det ser også ud til at komme bag på spillerne, at målscoringen ikke stopper. Den tyske ydmygelse bliver forværret, da Martin Johansen lobber bolden over et passivt Bayern München forsvar. Her kommer Jørgen Juul Jensen, på kanten af offside, stormende. Han tager bolden med og sender den ind foran mål til indskiftede Brian Kaus, der sætter den i nettet. 5-1!

B1903 holder sig dog ikke tilbage og fortsætter med at jagte flere mål, og efter et flot opspil med hurtige pasninger mellem Martin Johansen og Jørgen Juul Jensen, scorer Iorn Uldbjerg til 6-1. Modløsheden og de opgivende attituder har ramt Bayern Münchens spillere. Ude på trænerbænken kan man se Søren Lerby der lige veksler et opgivende blik med Uli Hoeness.

I dommerens overtid får Bayern tilkæmpet sig et hjørnespark. B1903 ikke får sparket bolden væk, og Markus Münch kan lidt ude for feltet reducere til 6-2.

Iorn Uldbjerg var ikke tilfreds med det indkasserede mål og sagde:

“Vi var lidt kede af, at de fik det sidste mål til allersidst, for nu skulle de ”kun” score fire gange på hjemmebane for at sende os ud. Vi tillod os at være lidt kritiske og synes, at 6-1 havde været et fornemt resultat, men i og med, at de scorede, så var vejen blevet lidt længere.”

Der er fuldkommen ekstase på Gentofte Stadion, da dommeren kort efter fløjter kampen af. Tilskuerne, der i længere tid har råbt ”Auf Wiedersehen” kan næsten ikke tro sine egne øjne. En af dansk fodbolds største sensationer er en realitet.

Det er dog ikke alle danskere, der er lige begejstrede. Brian Laudrup, der som nævnt var skadet op til kampen, havde nemlig indvilliget i at være medkommentator for DR sammen med Tommy Troelsen, og det er en skuffet og brutal ærlig dansker, der forsøger at gøre status efter kampen på dansk tv.

”Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Alt lykkes for B1903 i den her kamp, og INTET som helst lykkes for Bayern München, og mere behøver man egentlig ikke at sige om den her kamp.

Søren Lerby bliver efter kampen også bedt om at give sit syn på kampen, og den dårlige start, han har fået på jobbet i Bayern München.

“Jeg har ikke mistet lysten til trænerjobbet, men jeg kunne da godt have fundet på noget, der var sjovere end det her.”

På den anden side af pressemødet sidder en glad Benny Johansen med et kæmpe smil på læben. Bayern Münchens katastrofale sæsonstart er blevet fuldendt med en ydmygelse i Danmark. Det er klubbens største nederlag nogensinde i europæisk sammenhæng. Aldrig har de indkasseret så mange mål i en europæisk kamp før, eller siden for sags skyld.

Returopgøret i München blev spillet to uger senere og der skulle en større overraskelse til at sende B1903 ud. Bayern München stillede op i en offensiv 3-5-2, mens B1903 blot skulle overleve på en stabil defensiv. Sydtyskerne pressede på for at score og havde adskillige chancer til at vende kampen.

De kunne dog ikke få bolden forbi Palle Pedersen i målet, da han valgte at redde hver en bold og stå som et “plankeværk”. Kampen endte 1-0, da Mazinho scorede i det 89. minut og der blev derfor ikke spænding om det endelig avancement. Det var derfor hellere ikke i 1991, at den bayerske tørke i Europa skulle udvandes. Således havde de ikke vundet en europæisk titel siden 1976, hvor man vandt Mesterholdenes turnering over Saint-Ètienne.

Iorn Uldbjerg husker returkampen, som en af de hårdeste han har været med i:

“Vi kom under massivt pres. Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og da der var spillet 10 minutter, kunne vi have været bagud med tre mål, og det varede bare ved. Heldigvis valgte Palle Petersen at stå sin plankeværk-kamp. Vi var stort set ikke over midten det første kvarter, og da det så endelig skete, brændte Jørgen Juul Jensen en friløber. I pausen var vi klar over, at alt kunne ske, hvis de først fik hul på bylden. Vi kunne snildt have tabt med seks mål, for de var sindssygt dygtige, men Palle stod sit livs kamp, og så gik det alligevel.”

B1903 nåede kvartfinalen, hvor de senere finalister Torino, blev endestationen med to nederlag. Dette gjorde man, efter at have slået Trabzonspor med Lars Olsen på holdet ud i tredje runde. I den danske superliga sluttede holdet på andenpladsen efter Lyngby BK, mens pokalturneringen endte med nederlag til AGF i pokalfinalen. Dermed fik B1903 en flot europæisk afslutning på en lang klubhistorie, mens det endte uforløst i de danske turneringer.

B1903 (4-5-1):
Målmand: Palle “Plankeværk” Petersen
Forsvar: Diego Tur, Torben Piechnik, Ivan Nielsen, Kenneth Wegner
Midtbane:Iorn Uldbjerg, Lars Højer, Pierre Egeskov Larsen, Jørgen Juul Jensen, Martin Johansen
Angreb: Michael Manniche
Træner: Benny Johansen
Bayern München (4-5-1):
Målmand: Gerald Hillringhaus
Forsvar: Thomas Berthold, Roland Grahammer, Oliver Kreuzer, Markus Münch
Midtbane: Manfred Bender, Stefan Effenberg, Thomas Strunz, Olaf Thon, Christian Ziege
Angreb: Mazinho
Træner: Søren Lerby

Mål:

33’: Mazinho (0-1)
38’: Michael Manniche (1-1)
57’: Ivan Nielsen (2-1)
61’: Kenneth Wagner (3-1)
64’: Michael Manniche (4-1)
78’: Brian Kaus (5-1)
89’: Iorn Uldbjerg (6-1)
90’: Markus Münch (6-2)

Udskiftninger (ud/ind):
46’: Diego Tur/Michael Johansen
50’: Lars Højer/Brian Kaus

46’: Manfred Bender/Hans Pflüger
62’: Thomas Strunz/Bruno Labbadia

Dommer: Jim McCluskey (Skotland)

Spillested: Gentofte Stadion

Tilskuertal: 14.000

Læs meget mere om Brian Laudrups turbulente tid i Bayern München i dette longread i syv afsnit

Få flere Lerby anekdoter fra hans tid som både træner og spiller i Bayern München til sidst i denne podcast