bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > Karlsruher SC > Karlsruher – Brøndby: Das Dänische Wunder vom Wildpark

Karlsruher – Brøndby: Das Dänische Wunder vom Wildpark

Efter en succesfuld sæson i 1995/96 hvor Brøndby IF vinder mesterskabet efter Mogens Kroghs legendariske hovedstødsmål mod rivalerne AGF, skal de spille Champions League kvalifikation hvor modstanderen er polske Widzew Lodz. Efter et 2-1 nederlag i Polen, ser det fornuftigt ud, da Brøndby kommer foran 3-0 i returkampen. Polakkerne får dog reduceret til 3-2, så de ryger videre på reglen om udebanemål, mens Brøndby må nøjes med at spille i UEFA cuppen. Karlsruher SC ender sæsonen 1995/96 på syvendepladsen i Bundesligaen, så deres vej til Europa går gennem DFB Pokal, hvor klubben når deres seneste finale og bliver besejret 1-0 af Kaiserslautern.

Karlsruher SC – Brøndby IF, 3. december 1996, 3. runde returkamp, UEFA Cup

Efter at Brøndby missede gruppespillet til Champions League røg klubben ind i første runde af UEFA cuppen. Her skulle de møde modstand fra Schweiz i form af Aarau, der viste sig at være en overkommelig modstander. Brøndby vandt den første kamp 5-0 og gjorde det færdigt med 2-0 på udebane. I anden runde mødte de skotske Aberdeen som kom med mere modstand, men måtte se sig slået efter et nederlag på 2-0. Brøndby var derfor klar til tredje runde, hvor holdet skulle møde Bundesliga-holdet Karlsruher SC, der to år forinden tabte UEFA cuppens semifinale mod østrigske Casino Salzburg.

Med Karlsruhes nederlag i pokalfinalen kvalificerede holdet sig til UEFA cuppens første runde, hvor Rapid Bukarest var modstanderen. Efter at rumænerne overraskende vandt 1-0 på hjemmebane, vendte Karlsruhe tingene i returkampen, hvor de sikkert sejrede 4-1 og derfor røg i bowlen til anden runde. Her ventede et brag mod den italienske storklub AS Roma, som i 1991 tabte finalen til Inter efter at have slået netop Brøndby i semifinalen. Karlsruhe vandt første opgør 3-0 på et udsolgt Wildparkstadion, så der var skabt et godt udgangspunkt for returkampen i Rom. Roma bragte dog spænding i returkampen, da Abel Balbo scorede to mål i kampens første halve time, men italienerne fik aldrig udlignet. Kampen endte 2-1 til Roma, og Karlsruher SC var derfor klar til tredje runde, hvor endnu en tidligere semifinalist ventede i form af Brøndby.

Brøndbys stamme bestod, med undtagelse af norske Dan Eggen i forsvaret, af danske spillere. På mål havde man Mogens Krogh, mens midtbanen bestod af Kim Vilfort, Ole Bjur samt hjemvendte John Faxe Jensen, og et angreb bestående af Ebbe Sand og Peter Møller. Sidstnævnte var med fjorten mål i atten kampe placeret på topscorerlistens andenplads, og han skulle vise sig, at få en afgørende fod på Brøndbys kamp i Tyskland. Op til kampene mod Karlsruhe er Superligaen tæt på vinterpause og Brøndby ligger på Superligaens førsteplads med fem point ned til AaB efter elleve sejre i atten kampe. Klubben fra Vestegnen får dog ikke den perfekte optakt til kampene mod tyskerne, da de slutter ligaen slutter af med en uafgjort og et nederlag mod henholdsvis Viborg FF og Herfølge Boldklub. I pokalturneringen slår de Vejle Boldklub 5-1 efter fire mål i forlænget spilletid.

Hos Karlsruher SC består profilerne af Michael Tarnat i forsvaret, Thorsten Fink på midtbanen, samt den offensive profil Sean Dundee, der sæsonen forinden scorede 16 mål i 32 kampe. Den altoverskyggende stjerne, anfører og verdensmester fra 1990 er Thomas Hässler, som i 1994 var vendt retur til tysk fodbold efter ophold i Juventus og Roma. KSC’s form i Bundesligaen er god og de er ubesejrede i fire kampe efter blandt andet at have slået FC Köln 4-1 og spillet 1-1 på udebane i Dortmund. Det er derfor et formstærkt tysk hold, der er klar til at revanchere de to nederlag, som klubben led til Brøndby i Toto cuppen seks år tidligere.

Det var Hässligt

Den første kamp spilles i Parken, og her viser Karlsruhe og især Thomas Hässler forskellen på Bundesligaen og Superligaen. Efter 43 minutter scorer Hässler fra kanten af feltet til 1-0 efter et pres på Auri Skarbalius. Danskerne når kun akkurat at give bolden op igen, før Hässler et minut senere har scoret til 2-0 efter et indlæg fra højrefløjen. Efter pausen bliver optimismen større for Karlsruhe og efter 77 minutter ender et smart træk fra Hässler med en assist til Sean Dundee, som sender tyskerne foran 3-0. Et lille dansk håb tændes, da indskiftede Ruben Bagger i det 89. minut gør det til kampens resultat 3-1. Det kunne være endt med et større håb, hvis Peter Møller scorede på sit straffespark i overtiden, men i stedet for at sende bolden i mål hamrer han den på overliggeren. Karlsruhe har derfor det ene ben i kvartfinalen, for som Brøndby træner Ebbe Skovdahl udtaler efter kampen: “Det er naivt at tro, at vi kan rejse til Tyskland og vinde 3-0 over Karlsruhe”.

Den danske formiddagspresse tilskriver heller ikke Brøndby mange chancer, og på spisesedlen kan man se et billede af kampens helt store spiller, Thomas Hässler, efterfulgt af teksten: Det var Hässligt

To uger efter første kamp er der returkamp i Tyskland. Det er en kamp, hvor Brøndby skal forsøge at få æren med i behold og skabe en god kamp inden vinterferien. Avancement er der ikke mange, der tror på. 200 danske fans har taget turen til Karlsruhe, og det skal senere vise sig, at de snart kan fejre Brøndbys 32 års fødselsdag med en mindeværdig aften.

Selvom troen på videre deltagelse er lav, så stiger optimismen allerede inden kampen overhovedet er fløjtet i gang. Karlsruhe er nemlig uden Thomas Hässler, der har brækket sin venstre fod op til kampen. Den tyske stjerne kan derfor blot se fortvivlet på.

Fiaskoen truer

Brøndby indleder stærkt og presser tyskerne, der ikke kan sætte sig på kampen. Langsomt kommer Karlsruhe dog bedre med i kampen, og de kommer frem til flere chancer, der blandt andet tvinger Mogens Krogh til en udstrakt redning. I slutningen af første halvleg giver Brøndbys spil pote, da Ruben Bagger scorer til 1-0 ovenpå en kontra efter dårligt et udspark af hjemmeholdets målmand. Selv husker angriberen måles således: “Ebbe Sand prøvede at stikke mig dybt i en kontra, men deres forsvarsspiller gik ind og vandt faktisk bolden i første omgang. Men jeg erobrede så bolden fra ham igen på kanten af feltet. Jeg var hårdt presset, så jeg lavede en enkelt skudfinte og sparkede den så fladt ind med højre.”

Troen bliver kun større, da Brøndby to minutter senere tilkæmper sig et hjørnespark. Ole Bjur slår det ind mod mål, hvor Dan Eggen i samme nu begynder sit løb fra bagerst i feltet. Han spæner bag om Per Nielsen, der afskærmer en forsvarsspiller, så nordmanden mister sin oppasser og frit kan fortsætte sit løb. På kanten af det lille felt når han bolden, og med strakt fod scorer han til 2-0. I øvrigt en indøvet detalje, som de havde trænet på op til kampen. Brøndby går til halvleg blot et enkelt mål fra sensationen og fra kommentatorpladsen kan ZDFs Béla Réthy blot se rystende til. Ved pausefløjtet konstaterer han: “Fiaskoen truer. De spiller rigtig god fodbold, danskerne”.

Anden halvleg fortsætter, hvor første sluttede, og KSC ligner et fortvivlet hold, der har svært ved at komme i omdrejninger. Det skaber frustration på tribunerne, hvor utilfredsheden bliver markeret med buh’en efter hver en lille fejl. I den anden ende kan man høre Brøndby-fansenes klapfaste råb, der nu er fyldt med drømme om miraklets realisering. Brøndby skaber mulighederne, men kan ikke få den over målstregen. Det laver Kim Vilfort dog om på efter en lille times spil, hvor han efter en ét-to aflevering med Peter Møller sparker bolden i det fjerneste hjørne. Ekstasen bryder ud blandt Brøndbys spillere, bænk og fans, mens Karlsruhes træner Winfried Schäfer går fortvivlet rundt med sit blonde Bundesligahår på sidelinjen.

Det presser tyskerne frem på banen, og de skifter offensivt ud, da Edgar Schmitt sættes ind for Michael Wittwer. Det giver Brøndby muligheden på hurtige kontraer, hvor Ruben Bagger er tæt på at gøre det til 4-0, da han med et langskud rammer overliggeren. Karlsruhe har svært ved at åbne et kompakt forsvar, og den tyske higen efter reducering giver plads til Brøndby, som efter 74 minutter afgør kampen. Efter en fejlaflevering af Dirk Schuster, kan Ole Bjur løbe fra midterlinjen til modstanderens målfelt, hvor han afdribler to og afleverer til Peter Møller, der scorer til 4-0.

Herefter presser Karlsruhe på, og de kommer også til flere lige-ved-og-næsten muligheder efter indlæg i feltet, men bolden vil ikke ind over målstregen. Efter et indlæg hvor tyskerne har skubbet en masse spillere ind i feltet, kaster Søren Colding sig ned for at forhindre et skud mod mål, hvilket bliver starten på den store tyske ydmygelse. Ole Bjur modtager bolden på kanten af eget felt, han sparker bolden ind i banen til netop indskiftede Thomas Thøgersen, der afleverer videre til Ruben Bagger. Brøndby er nu igennem det tyske pres og har en to-mod-en situation. Bagger løber med bolden og spiller den på tværs til Peter Møller, der fra kanten af feltet gør det til sensationelle 5-0, og samtidig betaler tilbage for sit brændte straffespark i den første kamp.

Ruben Bagger husker de sidste to mål og siger, “Det var bare toppen af kransekagen, for de var slået på det tidspunkt. Ved det fjerde mål havde de tabt, for så skulle de op og lave tre. Der var vi klar over, at de ikke ville komme igen. De troede hellere ikke på det selv, og vi sad på begivenhederne, for kampen havde skiftet karakter efter 3-0 målet.”

Den umulige opgave er blevet til en dansk sejrsfest, og festen bekræftes kun af de danske fans, der hopper og danser i bare maver i den kolde decemberkulde. Brøndby slår Karlsruhe 5-0 på klubbens 32. fødselsdag og kan modtages som helte i Kastrup Lufthavn.

Ruben Bagger husker hjemturen hjem som en af de sjovere, “Vi havde en fantastisk flyvetur hjem sammen med sponsorerne i et chartret fly. Det var årets sidste kamp, så vi skulle ikke op og træne dagen efter. Vi kunne give den gas. Der var knald på, og de løb hurtigt tør for de små spiritusflasker”.
Begyndelsen på enden

Karlsruhe havde indkasseret sit største nederlag på hjemmebane siden 1976, mens Brøndby skrev historie, da de som det første hold i europæisk fodbold vendte et 3-1 hjemmenederlag til en samlet sejr. Træner Winfried Schäfer undskyldte efter kampen til klubbens tilhængere og erklærede, at “Brøndby gav os en lærestreg”. I kommentatorboksen sad Réthy mundlam tilbage og kunne blot konstatere “I hele mit liv kan jeg slet ikke huske, at en Bundesligaklub i den grad er blevet til grin”. Han havde muligvis glemt Bayern Münchens besøg til Gentofte i 1991, hvor de blev udspillet af B1903.

Efter vinterpausen gjaldt det UEFA cuppens kvartfinalen, hvor Brøndby skulle møde spanske CD Tenerife med Jupp Heynckes som træner og Oliver Neuville i angrebet. Brøndby vinder den første kamp 1-0 på udebane på mål af Ebbe Sand, så der er skabt et godt udgangspunkt inden returkampen. I en tæt kamp i Parken udligner Antonio Pinilla i første halvleg, og da der ikke blev scoret mere i den ordinære kamp, må kampen i forlænget spilletid. Her trækker Tenerife det længste strå, da Antonio Mata et minut før tid scorer til kampens slutresultat 2-0. Brøndby ryger derfor ud i kvartfinalen, mens Tenerife spiller semifinale mod turneringens senere mestre FC Schalke 04.

Brøndby endte sæsonen som danske mestre, mens semifinalen blev endestationen i pokalturneringen efter nederlag til Ikast fS. For Karlsruhe blev nederlaget til Brøndby også begyndelsen på enden. Godt nok ender de på sjettepladsen i Bundesligaen i den sæson og kvalificerer sig til deres hidtil seneste deltagelse af UEFA cuppen og europæisk fodbold, men sidenhen er det gået gevaldigt tilbage for den stolte klub. De når semi-finalen i DFB Pokal samme år, hvor de dog må se sig slået af Energie Cottbus. De er aldrig siden nåede så langt i pokalturneringen.

For Karlsruhes forsvarsspiller Dirk Schuster kom der dog lldt positivt ud af ydmygelsen mod Brøndby. Atten år senere brugte han som træner Brøndby-kampen som inspiration for Darmstadt i Relegationskampene 2014. Darmstadt havde tabt første kamp hjemme med 3-1 til Arminia Bielefeld, men vendte det til en sejr på 4-2 i forlænget spilletid og rykkede dermed op I 2. Bundesliga.
Læs flere artikler om danske holds store resultater mod tyske mandskaber

Oktoberfest på Gentofte Stadion

Da dansk talent slog tysk verdensklasse

EM 1992 – En samlet nation et splittet mandskab

Karlsruher SC:
Claus Reitmaier, Michael Wittwer, Thomas Hengen, Dirk Schuster, Burkhard Reich (C), Michael Tarnat, Gunther Metz, Thorsten Fink, Marc Keller, Sean Dundee, Sergey Kiryakov
Træner: Winfried Schäfer

Brøndby IF:
Mogens Krogh, Søren Colding, Per Nielsen, Dan Eggen, Jens Risager, Ole Bjur, John “Faxe” Jensen, Kim Vilfort (C), Ruben Bagger, Peter Møller, Ebbe Sand
Træner: Ebbe Skovdahl

Mål:

42’: Ruben Bagger (0-1)
44’: Dan Eggen (0-2)
59’: Kim Vilfort (0-3)
74’: Peter Møller (0-4)
81’: Peter Møller (0-5)

Udskiftninger (ud/ind):
74’: John “Faxe” Jensen/Kim Daugaard
80’: Ebbe Sand/Thomas Thøgersen
85’: Peter Møller/Bo Hansen

46’: Gunther Metz/Thomas Ritter
64’: Michael Wittwer/Edgar Schmitt
80’: Thomas Ritter/Christian Wück

Dommer: David Elleray (England)

Spillested: Wildparkstadion, Karlsruhe

Tilskuertal: 21.000

Kilder:
Brock, Jeppe: Brøndby IF – Historien om drengene fra vestegnen, Gyldendal 2011
Thoby, Esben: Brøndby IF 1964-2014: 50 fortællinger fra 50 profiler, Turbine 2013

Transfermarkt.com

Højdepunkter fra kampen med dansk kommentator

You may also like
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien