bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > De største derbies i Tyskland
Revierderby, derby, optakt, Dortmund, Schalke

Der er rigtig mange store og spændende kampe i løbet af en Bundesliga-sæson, men der er fire opgør som skiller sig ud fra mængden. Det gør de, fordi der er tale om store derbies mellem lokalrivaler og/eller historiske rivaler. Nogle af disse derbies går næsten 100 år tilbage, mens andre af dem historisk set har fundet sted i lidt over et halvt århundrede. I denne artikel kan du læse om de fire største derbies i Tyskland, deres oprindelse, afstanden mellem de to klubbers stadion samt hvem der plejer at vinde deres indbyrdes kampe.Vi starter i det vesttyske, hvor der er et rigtig gammelt derby mellem de to hold fra Ruhr-regionen.

Borussia Dortmund vs. Schalke 04

Afstand mellem de to stadions: 33 kilometer

Dette opgør bliver ofte kaldt for Ruhr-derbyet, da begge mandskaber er fra dette distrikt. Gelsenkirchens fans arbejdede historisk set i kulminerne, mens Dortmunds fans arbejdede i stålminerne, og da de begge er arbejderklubber, udviklede det sig hurtigt til en gedigen rivalisering.

Det allerførste Ruhr-derby blev afviklet den 3. maj 1925, hvor Schalke 04 besejrede Borussia Dortmund med 4-2. Faktisk vandt de kongeblå samtlige tre indbyrdes opgør over de sort-gule mellem 1925 og 1927. Den 24. oktober vandt de med 2-0 på hjemmebane, og den 16. januar 1927 blev det til en knusende 2-7-sejr på udebane. De helt store profiler i denne æræ var Friedrich “Fritz” Szepan og Ernst Kuzorra.

De to hold mødte ikke hinanden igen før 1936, hvor Schalke stadig var altdominerende, og Dortmund stadig var prügelknabe. Mellem 1936 og 1944 blev det til 14 sejre til de kongeblå over de sort-gule, en uafgjort og et enkelt nederlag. Den allerstørste derbysejr kom også i denne periode, da Schalke vandt med 10-0 den 20. oktober 1940.

Efter anden verdenskrig begyndte Dortmund dog at blive bedre og bedre, hvilket også resulterede i, at de sort-gule vandt det eneste indbyrdes opgør over de kongeblå mellem 1945 og 1947 med 2-3 den 18. maj 1947. Heinz Hinz bragte i første halvleg hjemmeholdet i front, men Max Michallek fik bragt balance i regnskabet kort inde i anden halvleg. Et fantastisk frispark fra Otto Tibulski sørgede dog for endnu en Schalke-føring. Nu så det for alvor sort ud for Dortmund, men forsvarsspilleren Heinrich Ruhmhofer fik udlignet i slutningen af opgøret og med et par sekunder tilbage af kampen dukkede den blot 17-årige Herbert Sandmann op og sørgede for vild jubel blandt de tilrejsende sort-gule supportere. Det skulle også vise sig at være startskuddet til et magtskifte mellem de to mandskaber.

Mellem 1947 og 1963 vandt Dortmund 15 kampe over Schalke, ti af dem endte uafgjort og Schalke fik syv sejre. Derefter har det været meget lige mellem de sort-gule og de kongeblå. Mellem 1963 og 2012 er det blevet til 27 Dortmund-sejre, 25 Schalke-sejre og 21 uafgjorte opgør.

Alt i alt har der været 151 Ruhr-derbies, hvilket har resulteret i 58 sejre til de kongeblå og 51 sejre til de sort-gule med en samlet målscore på 287-234 i Schalkes favør.

Hvis man er en af dem som ynder at oddse på dette klassiske tyske opgør, er der flere ting, som man skal have med i overvejelserne, inden man finder det helt perfekte væddemål. Derfor kan det være en god idé at holde øje med dagens spilforslag hos diverse eksperter.

Nu bevæger vi os videre til en anden gammel klassiker. Denne gang i det nordtyske.

Hamburger SV vs. Werder Bremen

Afstand mellem de to stadions: 116 kilometer

Kampene mellem HSV og Bremen, også kaldet Nordderbyet, kan spores tilbage til den 13. marts 1927, hvor Hamburger SV slog Werder Bremen med 1-4 på udebane. Rivaliseringen er hovedsageligt geografisk, men de to hold har også vundet en del trofæer, så de kan sagtens betegnes som storklubber. HSV har vundet seks tyske mesterskaber samt tre pokaltitler, mens Bremen har vundet det tyske mesterskab fire gange og den tyske pokalturnering seks gange.

Det foreløbige højdepunkt i denne rivalisering var i april og maj 2009, hvor Hamburger SV og Werder Bremen mødtes fire gange på blot 18 dage. Første opgør var den 22. april i den tyske pokalturnering. Kampen endte 1-1, hvorefter Bremen vandt 1-3 på straffespark. Derefter skulle der konkurreres om en plads i UEFA Cup-finalen, da begge mandskaber havde kæmpet sig hele vejen til semifinalerne.

HSV vandt det første opgør på udebane med 1-0 takket være et mål af Piotr Trochowski efter 28 minutter. I det omvendte opgør bragte Ivica Olić hjemmeholdet i front efter 13 minutter, men Diego fik udlignet efter en halv times tid, og i anden halvlegsørgede Claudio Pizarro og Frank Baumann for en 1-3-føring til Werder Bremen. Selvom Ivica Olić fik reduceret til 2-3 kort før tid, så gik Bremen stadig videre til finalen på reglen om udebanemål. Finalen endte de dog med at tabe 2-1 til Shakhtar Donetsk efter forlænget spilletid.

Blot tre dage efter den anden UEFA Cup-semifinale, skulle de to mandskaber mødes i Bundesligaen. Endnu en gang var det Werder Bremen, som trak sig sejrrigt ud af Nordderbyet. Hugo Almeida sørgede for en 2-0-sejr med sine to scoringer i slutningen af første halvleg og starten af anden halvleg.

Nordderbyet er sammenlagt blevet spillet 153 gange. Werder har vundet 57 gange, og Hamburg har vundet 53 gange.

Vores tur tager os nu tilbage det vesttyske, hvor der er endnu et drabeligt derby.

FC Köln vs. Borussia Mönchengladbach

Afstand mellem de to stadions: 53 kilometer

Der er ikke kun et Ruhr-derby i det vesttyske. Der er også et Rhine-derby. Selvom det tog sin tid at få fyret op under denne rivalisering, så er det den dag i dag et af største derbies i Tyskland. Det hele startede den 1. januar 1962, hvor Köln slog BMG med 4-1. På dette tidspunkt var gedebukkene en magtfaktor i tysk fodbold, og de vandt da også det tyske mesterskab i 1964.

Samme år blev den tidligere FC Köln-spiller og træner Hennes Weisweiler cheftræner for Gladbach, som på daværende tidspunkt lå og rodede rundt i den næstbedste række. Han fik hurtigt ført dem tilbage til Bundesligaen, hvor det hele kulminerede i 1970 og 1971 med to tyske mesterskabet i træk.

FC Köln derimod stagnerede fuldstændig og vandt ingen tyske mesterskaber mellem 1964 og 1978. Det blev dog til tre tyske pokaltitler i 1968, 1977 og 1978.

Hennes, som i øvrigt har lagt navn til den berømte gedebuk, der er maskot for Köln, var Gladbach-træner helt frem til 1975, og udover de to mesterskaber vandt han også en pokaltitel med klubben. Det var i 1973, hvor de besejrede lige netop gedebukkene i finalen på et vidundermål af indskiftede Günter Netzer i de døende sekunder. Rivaliseringen var allerede godt i gang, men denne kamp sørgede for alvor for at fyre helt op under kedlerne, hvilket har lagt grundstenen for, at Rhine-derbyet er et af de allerstørste af sin slags i Tyskland.

Der har indtil videre været 120 Rhine-derbys, og BMG har vundet størstedelen af dem.

Bayern München vs. Borussia Dortmund

Afstand mellem de to stadions: 598 kilometer

Uomtvisteligt det største opgør i tysk fodbold på nuværende tidspunkt. Der Klassiker startede den 16. oktober 1965 i München med en 2-0-sejr til BVB. Nogle folk går endda så langt og kalder kampen for den tyske El Clásico.

Det er dog ikke et derby i geografisk forstand, da der er omkring 600 kilometer imellem de to klubbers hjemmebane, men når man tænker på, at 20 ud af de sidste 23 mesterskaber er blevet vundet af enten Bayern (15 mesterskaber) eller Dortmund (5 mesterskaber), så forstår man godt, hvorfor de to holds fans ser hinanden som ærkerivaler.

Derudover mødtes de to mandskaber også i Champions League-finalen 2013. Mario Mandžukić bragte Bayern I front efter en times spil, men İlkay Gündoğan udlignede på et straffespark kort derefter. Arjen Robben sendte trofæet til München med et minut tilbage af den ordinære spilletid, da han trillede bolden forbi en sagesløs Roman Weidenfeller i Dortmund-målet.

Den 20. december 2017 blev Der Klassiker nummer 100 spillet i den tyske pokalturnering. Bayern München har vundet 46 gange, Borussia Dortmund har vundet 25 gange, og 29 gange er det endt uden vinder.