bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Fodboldrejser > Guide: Fodboldrejse til VfL Bochum

Guide: Fodboldrejse til VfL Bochum

Bochum, optakt, rejse, højdepunkter

Stadion: Ruhrstadion

Kapacitet: 27.599

Åbnet: 1911 (ombygget flere gange i løbet af årene)

Hjemmehold: VfL Bochum

 

Rejse og billetter

Nærmest midt i det sagnomspundne Ruhrpott ligger Bochum. Med ca. 380.000 indbyggere er byen den 16. største by i Tyskland, hvilket i sig selv bør berettige til en plads i det fineste tyske fodboldselskab. Dette har dog ikke været tilfældet i nyere tid, hvor klubben mest af alt har været et elevatorhold, der har vekslet mellem 1. og 2. bundesliga. Ikke desto mindre vil et besøg på Ruhrstadion i Bochum være en stor fodboldoplevelse, da der i høj grad er tale om en klub og en fanskare, der virkelig afspejler det samfund, den er en del af. Byen og stadion emmer af Ruhrpott kultur og tradition.

Bochum ligger klemt inde mellem Essen, Dortmund og Gelsenkirchen og vil derfor ofte være en oplagt destination i forbindelse med en fodboldrejse til Ruhrpott. Turen i bil tager ca. 4-5 timer fra den danske grænse, og lufthavnen i Düsseldorf ligger en times tid i tog fra Bochum.

Ruhrstadion er sjældent fyldt, og det er derfor ikke nødvendigt at bestille billet hjemmefra, med mindre man vil have de bedste pladser. Billetter kan købes via klubbens hjemmeside og fås ned til 13 euro for en ståplads på Ostkurven, hvor hjemmeholdets mest inkarnerede fans holder til. https://www.vfl-bochum.de/fans/heimspiele/tickets/ticketinfos/

Hjemmeholdet

Pokalskabet i klubhuset på Castroper Strasse i Bochum lider formentlig ikke af pladsmangel. På trods af rigtig mange sæsoner i Bundesligaen, er det aldrig lykkedes klubben at få en bedre placering end den 5. plads, de senest sikrede sig i 2003/04 sæsonen, hvor bl.a. Peter Madsen og Søren Colding var vigtige spillere på holdet, der også bestod af forholdsvist store navne som Sunday Oliseh, Frank Fahrenhorst, Paul Freier og Vahid Hashemian. Store navne og høje placeringer i tabellen har dog været et sjældent syn på Ruhrstadion de seneste år, og sidste gang der blev spillet Bundesliga fodbold på dette prægtige stadion var i 2010. I øjeblikket er klubben i en mindre krise i bunden af 2. bundesliga, og for at undgå den totale katastrofe med en nedrykning til 3. liga for første gang siden 1965, har man netop ansat Robin Dutt som træner.

Foto: Henrik Toudal Offersen

Historisk set har VfL Bochum altid været en klub af en anseelig størrelse, og de var faktisk i Bundesligaen uafbrudt fra 1971 til 1994. Frem til i dag er de største sportslige bedrifter den omtalte 5. plads, to deltagelser i DFB Pokalfinalen samt to optrædener på den europæiske scene, hvor de i 97/98 nåede kvartfinalen i UEFA cuppen med Ajax som endestation.

Klubben har ikke nært de samme økonomiske muskler som naboerne i Dortmund og Schalke, og de satser derfor stort på talentudvikling, og for mange unge spillere vil der formentlig også være kortere til startopstillingen i Bochum end i naboklubberne. I nyere tid har klubben bl.a. opfostret Joel Matip, Yildiray Bastürk, Ilkay Gündogan, Christoph Kramer og Leon Goretzka. Hvem der bliver den næste store stjerne fra Bochum er svært at forudsige, men navne som Maxim Leitsch, Luke Hemmerich og Vitaly Janelt kan meget vel være navne, vi ser mere til i fremtiden.

Hjemmebanen Ruhrstadion er et klassisk fodboldstadion. Ingen store arkitektoniske krumspring eller ambitioner om multiarena. Det er et stadion bygget til byens lokale fodboldhelte og ikke så meget andet end det. Til formålet fungerer stadion perfekt, og det passer på mange måder rigtig godt til byen og klubben, der i høj grad identificerer sig med Ruhrpott og de værdier, der kendetegner indbyggerne i dette område; hårdt arbejde, selvbevidsthed og ærlighed.

Der er blevet fodbold på Castroper Strasse siden 1911, men først efter 1. verdenskrig blev der bygget et reelt stadion, Stadion an der Castroper Strasse, med plads til ca. 50.000 tilskuere, som på daværende tidspunkt var blandt de største og mest moderne stadions i Tyskland. Da VfL i 1971 rykkede op i Bundesligaen, skulle det efterhånden gamle stadion moderniseres, så det var gearet til professionel fodbold i Tysklands bedste række. Der blev til at starte med etableret lysanlæg, og i 1976 påbegyndte man den store ombygning af stadion, en tribune ad gangen. I løbet af de næste tre år spillede de mere eller mindre på en byggeplads, og undervejs blev banen så dårlig, at de måtte spille syv hjemmekampe i hhv. Herne og Dortmund.

I 1979 stod det nye Ruhrstadion færdig og havde plads til næsten 50.000 tilskuere, da der tidligere var betydeligt flere ståpladser end i dag. Stadion har bl.a. været vært for tre tyske landskampe (den seneste i 1993) og var ligeledes vært ved dame VM i 2011. En kuriøs detalje er også, at Bochum faktisk har været hjemmebane for CSKA Moskva ved en enkelt lejlighed i 1992, da klubben brugte Ruhrstadion til en hjemmekamp mod Glasgow Rangers i Champions League (med Kim Milton Nielsen som dommer).

På kampdagen

Ruhrstadion ligger i gåafstand fra Bochum banegård. Det første man ser, når man tager turen ud til stadion på gåben via Castroper Strasse, er indgangen til udebane afsnittet. Fortsætter man langs langsiden, når man Ostkurven, som er Bochums fankurve.

Bochum har en fin bymidte med tilpas mange butikker, cafeer og kneiper til at slå nogle timer ihjel inden kampen. Ellers er der rigeligt med fodbold turisme i de omkringliggende byer Gelsenkirchen, Dortmund osv., som passende kan supplere et besøg på Ruhrstadion.

Ved stadion er der en udmærket souvenirbutik under den ene langside modsat Castroper Strasse, og der er ligeledes rig mulighed for at proviantere sig med mad og drikke.

Foto: Henrik Toudal Offersen

På stadion drikker man selvfølgelig den lokale øl Moritz Fiege. Bryggeriet har i øvrigt åben for rundture, så dette er også en oplagt turistattraktion i byen. Derudover er der et standard udvalg af Wurst mv. 

Seværdigheder

Bochum er ikke den mest sindsoprivende by, hvis man ikke ser fodbold. Som nævnt kan man slå tiden lidt ihjel i byens centrum, eller besøge det lokale bryggeri Moritz Fiege.

I mange år var Bochum også hjemby for en af Opels store fabrikker, som dog er lukket ned i dag, hvilket givetvis ikke har bidraget positivt til byens økonomiske udvikling.

Hvis man gerne vil ud om aftenen, er der dog ikke mange bedre steder end Bochum, der en Universitets by uden sidestykke. Die Bermuda Dreiecke (Bermuda trekanten) er et område i byen, hvor der findes et væld af barer og klubber, og hvor det som navnet antyder er let at blive væk.

 

Udfyld formularen herunder og få tre uforpligtende tilbud på de billigste priser og bedste tilbud på netop din forespørgsel om billetter, transport og overnatning.

Kig også forbi vores rejsesektion, hvor du finder guides og gode råd til langt de fleste Bundesliga stadions.

 

You may also like
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Bochum: Sanchos tilbagekomst
Arminia Bielefeld, rejse, fodboldsrejse, fodboldweekend
Spilletidspunkter fastlagt frem til runde 18 i 1. og 2. Bundesliga 
Magdeburg, fodboldrejse, stadion
Guide: Fodboldrejse til 1. FC Magdeburg