bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt – RB Leipzig: Mellem Keïta og Nagelsmann

Optakt – RB Leipzig: Mellem Keïta og Nagelsmann

Sidste sæson:

Nr. 6 i Bundesligaen

Rodet og en lille smule skuffende, er de første to ord, som dukker op i hukommelsen, når man kigger tilbage på RB Leipzigs 2017/2018-sæson. En 6. plads skaffede Yussuf Poulsen og co., men det var ikke i specielt overbevisende stil, at den blev sikret.

Den typiske Europa-sygdom tog hårdt på Ralph Hasenhüttls mandskab, som var med i det fineste selskab for første gang nogensinde, Champions League. Det var dog ikke specielt succesfuldt, og holdet fik kun syv point i seks kampe i en ellers forholdsvis overkommelig gruppe, hvor tyrkiske Besiktas og portugisiske FC Porto satte sig på de to første pladser.

RB Leipzig formåede dog at holde Monaco bag sig, og derfor gik de over i Europa League. Her gik holdet videre på reglen om udebanemål mod Napoli, men blev slået ud i 1/16-finalerne til Zenit.

Tilbage i Bundesligaen var det stadig meget ustabilt, og holdet kunne vinde over Dortmund i den ene runde, men tabe til Hoffenheim med hele 4-0 et par kampe senere. Naby Keïta var fortsat farlig og fortsatte takterne fra den foregående sæson, men han fik en gang imellem nogle hjerneblødninger, hvor han fik nogle dumme kort. En der til gengæld aldrig ramte niveau var svenske Emil Forsberg, der gennem det meste af sæsonen blot var en skygge af sig selv.

Leipzig formåede dog stadig at bide sig fast i toppen frem til runde 22, hvor holdet var helt oppe på andenpladsen. Her fra gik det bare ned ad bakke, og Leipzig spillede fire kampe i streg uden sejr, hvilket sendte dem ned på sjettepladsen, som de formåede at fastholde til slutningen af sæsonen.

Et af lyspunkterne for RB Leipzig, og dem var der trods alt flere af, var indkøbet Jean-Kevin Augustin, som kom til inden sæsonen. Han viste noget af den farlighed, som danske Yussuf Poulsen manglede til tider, og han formåede at lave ni mål i Bundesligaen.

Efter sæsonen meddelte træner Ralph Hasenhüttl, at han ønskede at stoppe i klubben, da RB leipzig ikke for alvor virkede interesserede i at forlænge hans kontrakt. Det betyder, at sportsdirektør Ralf Rangnick tager over i den kommende sæson, hvor han dermed igen dobbeltjobber, ligesom han også gjorde det i 2016.

Transfers:

Det har været forholdsvis stille transfervindue hos Rangnick og co., som ikke har ageret synderligt meget. De har hentet franskmanden Nordi Mukiele ind til forsvaret fra Montpellier, hvilket har været Leipzigs dyreste indkøb i skrivende stund.

Man har også hentet den bare 19-årige brasilianske angriber Matheus Cunha, som nok mest er med for at få lidt erfaring og et par indhop i starten. Han kan dog vise sig at kunne blive vigtig som indskifter, men en spiller som Yussuf Poulsen står nok før ham i køen.

Den sidste handel, som Leipzig har gjort sig, er venstrebacken Marcelo Saracchi fra argentinske River Plate. Alle tre spillere er unge spillere, 20, 19 og 20 år gamle, og det vidner altså om, at RB Leipzig har tænkt frem i tiden i stedet for kun at have fokus på at præstere nu og her. Ellers så er det mest bemærkelsesværdige handlen der betyder, at Julian Nagelsmann fra næste sæson skal give Red Bull yderlige vinger. Den nuværende Hoffenheim-træner er købt fri af kontrakten og tiltræder næste år.

Den mest markante afgang er selvfølgelig Naby Keïta, som er blevet solgt til Liverpool for €60 mio., og han bliver nærmest uundværlig. De to klubber blev allerede enige i sidste sæson, så RB Leipzig har egentlig haft god tid til at se sig om efter en erstatning, men det er altså ikke blevet til en direkte en af slagsen.

Også Bernado prøver lykken i England, hvor han skal tørne ud for Brighton. Leipzig har også leveret spillere til den danske Superliga, hvor Brøndby IF har sikret sig Anthony Jung efter en vellykket lejeaftale, mens Alexander Zornigers mandskab også har hentet Dominik Kaiser ind til midtbanen på en transferfri aftale.

Den tyske forsvarsspiller Benno Schmitz skifter til FC. Köln med håbet om mere spilletid, end det kunne blive til i Leipzig, mens en håndfuld spillere uden den store betydning for RB Leipzig lejes ud.

Styrket/Svækket: Svækket

Denne sæson:

Der er ingen tvivl om, at RB Leipzig kommer til at mangle midtbanekreatøren Naby Keïta, der er skiftet til Champions League-finalisterne fra Liverpool. Hans kreativitet, løb og tacklinger kommer Leipzig til at savne, og derfor bliver det spændende at se, hvilket udtryk den udskældte klub kommer ud med.

I og med holdet endte på 6. pladsen, så er de allerede i færd med at spille kvalifikation til Europa League, hvilket må være et mål at kvalificere sig til. Måske de derfor er lidt længere fremme i forberedelserne end rivalerne, hvilket kan blive gavnligt, da de starter hårdt ud med en tur til Dortmund, inden lidt blødere modstandere i Düsseldorf og Hannover venter.

Igen i år skal Timo Werner være afgørende, hvis Leipzig skal gøre sig forhåbninger om en topplacering, men man kan ikke ligefrem sige, at tyskeren kommer med selvtillid ovenpå VM, som ikke var specielt succesfuldt. Ellers så er der andre navne, der også skal træde i karakter, bl.a. danske Yussuf Poulsen, som i perioder gjorde det rigtig godt for Danmark under VM. Også svenske Emil Forsberg bliver afgørende, og han lagde om ikke andet godt fra land i pokalkampen mod Viktoria Köln.

Defensivt er der ikke nogle store udskiftninger, derfor burde den del af spillet være helt på plads. Det helt store spørgsmål bliver igen, hvad RB Leipzig kan uden Keïta. Man kunne måske have forventet, at man ville hente en direkte erstatning ind for Keïta, men det er endnu ikke tilfældet, selvom Bayerns Sebastian Rudy nævnes som mulig kommende spiller.

I stedet må Kevin Kampl og Diego Demme tage noget mere ansvar på midtbanen, hvor de begge får større roller. Det er de to, som skal stå for det offensive nu, og der kan nok godt gå lidt tid, inden de to lige finder sig til rette i deres nye roller.

Sportsdirektør Ralf Rangnick er altså træner i denne sæson, og han skal derfor dobbeltjobbe. Det kan selvfølgelig mærkes på et hvert hold, at man har fået ny træner, men det er sådan lidt en blandet sæson, som RB Leipzig går ind til. Det er sæson nummer et uden profilen Keïta, mens det er året inden projektet for alvor tager til, når Nagelsmann kommer til.

Bud på placering: 3-7

Idealopstilling: 4-4-2

Gulácsi – Klostermann, Orban, Upamecano, Halstenberg – M. Sabitzer, Demme, Kampl, Forsberg – Werner, J. Augustin

Hold øje med:

Jean-Kévin Augustin

Den 21-årige franske angriber kom til Leipzig inden den forgangene sæson, og her gjorde han det hæderligt – måske endda bedre end forventet. Han viste flere gange en utrolig fart, og ham og Timo Werner fandt stille og roligt rytmen oppe forrest i Leipzig-angrebet. I 25 kampe lavede Augustin ni mål samt fem assist på 1.270 minutter.

Augustin har dermed ikke været fast mand hver gang, da det svarer til, at han cirka har spillet 50 minutter pr. kamp, men denne sæson kan meget vel være den, hvor han for alvor får sit gennembrud.

Der er dog pres på Jean-Kévin Augustin, som meget gerne skal præstere fra dag et, for ellers sidder blandt andre Yussuf Poulsen klar i kulissen. Netop de to ser som udgangspunkt ud til at slås om den ene angriberposition ved siden af Timo Werner.

Vil du opleve en Bundesligakamp med ligaens eneste østtyske klub og se blandt andre Yussuf Poulsen i aktion, så se her, hvordan du får billetter til din næste fodboldrejse.

Foto: www.rotenbullen.com

You may also like
RB Leipzig, Red Bull
Optakt RB Leipzig – Bayern München: Alle gode gange tre for Leipzig?
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
RB Leipzig, Red Bull
Sæsonoptakt: RB Leipzig – Koster filosofien en plads i Champions League?
Schalke 04, maskot, Comebacks
Optakt: RB Leipzig – Schalke: Rykker Schalke ned igen?