bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nyheder > Dominik Kaiser i gamle klæder

Dominik Kaiser i gamle klæder

Alexander Zorniger har efter flere års flirten fået sin ønskespiller i Dominik Kaiser. Vi tegner et portræt af en mand, der oftest har gået sine egne veje, og hvis karriereforløb har budt på en lovende tenniskarriere, en brødretjeneste samt et opsigtsvækkende klubskifte.

Ikke siden Casper Christensen i Klovn viste os alle, hvad det helt præcist ville sige at mandeflirte, har vi set et mere udtalt eksempel, end det Dominik Kaiser og Alexander Zorniger har bedrevet den seneste lange tid. Alexander Zorniger har kaldt Dominik Kaiser for sin drømmespiller og har nærmest ved en hver given lejlighed talt varmt om muligheden for at hente ham til Brøndby. Den nu tidligere RB Leipzig-spiller har gengældt den dybe kærlighed ved at kalde Zorniger for den måske mest indflydelsesrige person i sin karriere.

Men hvordan er denne kærlighedshistorie opstået? Overskygger den Dominik Kaisers reelle formåen på en fodboldbane, og hvem er egentlig denne 29-årige tysker, der ankommer til Danmark med skyhøje forventninger på sine skuldre?

Vi begynder med det sidste først. For fortællingen om Dominik Kaiser er en bemærkelsesværdig en af slagsen. Nok var han en dygtig fodboldspiller som ung, men slet ikke i en grad så det stod klart, at han skulle gøre det til sin levevej. Så langtfra. Faktisk var han, indtil han fyldte 17, en yderst talentfuld tennisspiller og rejste rundt til diverse internationale turneringer. Det regionale tennisforbund så gerne, at han forfulgte en professionel tenniskarriere, men det ville betyde, at han skulle stoppe med at spille fodbold

”Og det var aldrig en mulighed,” har han flere gange udtalt.

Så tenniskarrieren blev droppet. Og selvom det tog tid, før han fik foden inden for hos Hoffenheim, blev han ved med at satse på fodbolden. Som 20-årig lykkedes det endelig at spille sig i U23 truppen, men kun fordi hans bror kendte den daværende U23-træner Markus Gisdol. De to havde en fælles fortid i den lille klub SC Geislingen, og brormand Kaisers ord var nok til, at Gisdol hev Dominik Kaiser op på U23-holdet.

Her blev han så indtil sidste spillerunde i 2010/2011 sæsonen, hvor han fik debut for Hoffenheim, da han med få minutter tilbage blev skiftet ind i stedet for Edson Brafheid. For sådan var det på det tidspunkt. Dominik Kaiser blev set som en fysisk stærk forsvarsspiller med et godt blik for spillet, og det var også på den position, at han spillede de fleste af sine kampe i den efterfølgende sæson. Godt nok blev det blot til ni kampe, men der var alligevel visse forventninger til Dominik Kaiser, da han højst overraskende valgte at skifte Hoffenheim ud med RB Leipzig, der på daværende tidspunkt spillede i den fjerdebedste række. Regionalliga Nordost.

Mødet med Zorniger

Det var her, han for første gang mødte Alexander Zorniger, og det var her, han for alvor udviklede sig som fodboldspiller.

”Dem der ikke kender mig, har helt sikkert spurgt, hvad jeg dog ville i Regionalliga Nordost, og det kan jeg også godt forstå….Men man bliver nødt til at forstå, at jeg i 2012 ikke var en færdigudviklet spiller med 100 Bundesligakampe på CV’et. Jeg fik mine kampe i Hoffenheim, men det blev svære i foråret, og jeg var blot endnu et alternativ. Jeg havde også tilbud andre steder fra, men med RB Leipzig havde jeg et godt indtryk af Ralf Ragnick (sportsdirektør, red) og Alexander Zorniger, og derfor besluttede jeg mig for RB Leipzig,” har Dominik Kaiser siden fortalt i et interview med sportschau.

For sådan er det med Dominik Kaiser. Han går sine egne veje. Som da han valgte tenniskarrieren fra, da han skiftede Bundesligaen ud med den fjerdebedsterække, og som nu, hvor han har valgt Brøndby og Superligaen over mere lukrative tilbud. Økonomisk og sportsligt.

For Dominik Kaiser handler det om at følge sig vigtig og være en del af et projekt. Det kan han blive i Brøndby, og det var han i RB Leipzig.

Her blev han hurtig en nøglespiller i den ambitiøse klubs rejse mod Bundesligaen. Hans spillestil matchede Alexander Zornigers til noget nær perfektion, og den tyske træner fik i Dominik Kaiser en mand, der kunne spille fodbold, men måske mere væsentligt, også tænke det.

Derfor blev Dominik Kaiser også hurtigt flyttet længere frem på banen. Hans gode overblik skulle bruges mere centralt på banen. Og det gav pote. I en position som offensiv midt var han 3 Ligas med afstand bedste spiller, og han blev da også kåret som årets spiller, da han føjede 13 mål og 14 assists til sit navn. Særligt hans sparketeknik gav mange mål efter dødbolde, ligesom hans evne til at time løbende ind i feltet fra anden række, viste sig enormt effektivt.

Tendensen fortsatte i 2. Bundesliga de to efterfølgende år, men da RB Leipzig nåede Bundesligaen og det forjættede land i 2016, blev hans rolle ændret. Alexander Zorniger var blevet fyret i februar 2015, og med Ralf Hasenhüttl ved roret, blev han nu i stedet brugt som det defensive anker på midten eller på en lidt uvant position som højre midt.

Første sæson i Bundesligaen begyndte godt for Dominik Kaiser, der var fast mand til at begynde med, men som langsomt mistede sin plads, som efteråret skred frem, mens det i denne sæson relativt hurtigt stod klart, at han trods hvervet som anfører var udset en rolle som breddespiller med sporadiske indhop.

Fra tysk presses side blev der sat spørgsmålstegn ved, om han passede ind i den filosofi, som Ralf Hasenhüttl og RB Leipzig praktiserede, men den påstand blev hurtigt skudt ned.

”Det har intet med spillestilen at gøre, men på min position har vi tilfældigvis nogle spillere, der spiller over gennemsnittet.”

Denker oder Lenker?

Måske Dominik Kaiser i lige netop det citat indkapslede essensen af sin karriere. For spillestilen ændrede sig ikke markant fra Alexander Zorniger til Ralf Hasenhüttl. Det var stadig højt pres og masser af løb, præcis som der bliver det i Brøndby, og så er Dominik Kaiser – i hvert fald i Bundesliga sammenhæng – en gennemsnitlig spiller.

Den lange mandeflirt han og Alexander Zorniger i mellem har allerede skabt enormt høje forventninger til hans formåen, trods at de færreste næppe har set ham spille mange minutter. Men hvad er det, han kan, ham Dominik Kaiser?

Først og fremmest kan han sparke til en bold. Hans dødbolde var langt over gennemsnittet i Bundesligaen – for nu at fastholde det udtryk – og det bliver også en klar gevinst for Brøndby. Både som afslutter på frispark, men i særdeleshed som ham der skal slå de skarpe indlæg ind i feltet. Og man behøver næppe at have set meget VM eller superliga for den sags skyld for at forstå vigtigheden af gode dødbolde i disse tider.

Men Dominik Kaiser er selvfølgelig mere end en god sparketeknik. Når Alexander Zorniger har kaldt ham for sin drømmespiller, skyldes det nok især hans fodboldintelligens. På tysk bruger man udtrykket Denker und Lenker om en person, der binder holdet sammen med sin intelligens og nærkampsstyrke. Dominik Kaiser har begge dele. Men måske det særligt bliver som Denker frem for Lenker, at han kommer til at gøre sig for Brøndby. Han kan dække de fleste pladser på midten af banen, og Alexander Zorniger ved, hvad han er i stand til offensivt, hvorfor det kan virke som et spild af hans evner kun at bruge ham som defensiv midt, som han blev det de sidste par år i RB Leipzig. Om det så bliver som 8’er eller alternativt som 10’er, må tiden vise.

Men forvent ikke, at han kommer til at tage Superligaen med storm, som Hany Mukhtar gjorde det, da han skiftede til vestegnen. Dominik Kaiser er den intelligente og tænkende spiller, du velsagtens bemærker, når han spiller, men som særligt er iøjnefaldende, når han ikke er på banen. Og så kommer han til at blive en fanfavorit. I RB Leipzig havde han heltestatus, fordi han var med hele vejen og altid gav sit ypperste. Han blev ansigtet udadtil for en klub, der forsøgte at holde fast i sine værdier trods kommercielle interesser, og trods mindre og mindre spilletid, ytrede han sig aldrig kritisk “for det var holdet for vigtigt til.”

Den seneste sæson har muligvis kastet de første Champions League minutter af sig, men den har generelt ikke budt på meget førsteholdsfodbold. Dominik Kaiser kommer ikke til at sætte Superligaen i brand, men han kommer med kløgt, vilje, erfaring, passion og et langt kærlighedsforhold til Alexander Zorniger. Det kan også vise sig meget værd for både ham og Brøndby.

Læs også: Den nye karrierevej – Matthias Jaissle

Læs også: RB Leipzigs overskudslager er Brøndbys håb

Læs også: RB Leipzig – Hadet springer alle grænser

Læs også: Alexander Zorniger: Den rare tysker med den klare filosofi

 

Foto: www.dierotenbullen.com

You may also like
RB Leipzig, Red Bull
Optakt RB Leipzig – Bayern München: Alle gode gange tre for Leipzig?
RB Leipzig, Red Bull
Sæsonoptakt: RB Leipzig – Koster filosofien en plads i Champions League?
Schalke 04, maskot, Comebacks
Optakt: RB Leipzig – Schalke: Rykker Schalke ned igen?
Borussia Dortmund, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – RB Leipzig – hvem er førsteudfordrer til mesterskabet