Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
Matthias Jaissle er ny assistenttræner i Brøndbyog den tidligere Hoffenheim-spiller er endnu et eksempel på en tendens i tysk fodbold.
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Den nye karrierevej

Matthias Jaissle er ny assistenttræner i Brøndby til sommer, og den tidligere Hoffenheim-spiller er endnu et eksempel på en tendens i tysk fodbold, hvor spillere, der af forskellige årsager ikke fik den store karriere, i stedet går trænervejen i en tidlig alder.

Da Brøndby forleden annoncerede, at de hentede den blot 28-årige assistenttræner Matthias Jaissle i RB Leipzig, var der nok ikke mange, der umiddelbart kendte til navnet. Men lige som kollegaerne Julian Nagelsmann og Thomas Tuchel er Matthias Jaissle et eksempel på en tidligere professionel tysk fodboldspiller, som ikke fik den store spillerkarriere, og derfor gik trænervejen.

Som ungdomsspiller var Matthias Jaissle på kontrakt i Stuttgart, hvor han gjorde sig som midterforsvarer. Af forskellige årsager blev det dog ikke til debut for klubbens førstehold, og ved kontraktudløb i januar 2007 blev den 19-årige Jaissle hentet til Hoffenheim, som på daværende tidspunkt var langt fra det Hoffenheim-hold vi kender i dag og fristede en tilværelse i midten af 2. Bundesliga.

Hoffenheim rykkede dog hurtigt op i Bundesligaen, og med Matthias Jaissle som fast mand i det centrale forsvar gik Hoffenheim direkte ind på en 1. plads ved vinterpausen, og blev dermed kåret til herbstmeister. Fuldstændig uhørt for en klub på Hoffenheims størrelse.

Præstationerne gav også genlyd for i det tyske fodboldforbund, og i februar 2009 startede Matthias Jaissle en U21-landskamp ved siden af Jerome Boateng i det centrale forsvar, mens Manuel Neuer dirigerede sit forsvar nede fra buret.

Fem års skadeshelvede
Efter debuten på det tyske U21-landshold så karrieren lys ud for Matthias Jaissle. Hoffenheim var godt nok begyndt at miste lidt point i Bundesligaen, men holdet havde allerede imponeret det tyske folk med præstationerne i efteråret.

I marts samme år går det dog galt for Matthias Jaissle. Han river korsbåndet over til træning, og han misser dermed den resterende del af Bundesliga-sæsonen. En skade der kan ramme enhver fodboldspiller, men som kan få fatale følger for karrieren. Sidstnævnte gjorde sig gældende for Matthias Jaissle.

Korsbåndsskaden blev startskuddet til et femårigt skadeshelvede for den unge Jaissle. I forlængelse af korsbåndsskaden ødelagde han menisken, og efter et sporadisk forsøg på et comeback, hvor det blev til ni tvivlsomme Bundesliga-kampe, rendte Matthias Jaissle ind i problemer med akillessenen. Undervejs i skadeshelvedet fik han forlænget sin kontrakt med Hoffenheim, men problemerne viste sig at være kroniske, og i 2014 gav han op.

Trænervejen og netværket
I sommeren 2014 stod RB Leipzig klar med en ny chance til Matthias Jaissle. Hans tidligere chef i Hoffenheim, Ralf Ragnick, stod klar med et tilbud om en rolle som assistenttræner i klubbens ungdomssystem på et tidspunkt, hvor Alexander Zorniger havde implementeret sin fodboldfilosofi i hele klubben. Efter Zornigers exit blev Jaissle dog hængende, og i denne sæson har han været assistenttræner for klubbens U17-mandskab, som i skrivende stund indtager en fin 2. plads i Junior-Bundesligaen for Nord/Nordøst.

Matthias Jaissles historie minder lidt om Julian Nagelsmann. Den unge trænerkomet, som tager Bundesligaen med storm for tiden, blev også offer for alvorlige skader i sine unge dage, og gik efterfølgende trænervejen.

En anden Bundesliga-træner som gav op på grund af skader er Thomas Tuchel. Efter en tvivlsom karriere som spiller i Stuttgarter Kickers og SSV Ulm, opgav Tuchel også den spillende karriere på grund af skader, og tog vejen som træner for Augsburg II, Mainz og nu Dortmund.

For alle tre gør det sig gældende, at et stærkt netværk i den tyske fodboldverden har givet dem en ny chance. Thomas Tuchel tog Julian Nagelsmann ind som træner i en tidlig alder, og på samme måde valgte Ralf Ragnick, at tage Matthias Jaissle ind i en ung alder, og give ham en ny chance i fodboldverdenen.

Matthias Jaissle er fra 1. juli 2017 tilbage under Alexander Zornigers vinger, når han påbegynder et job som assistenttræner i Brøndby. Om det er startskuddet til en fremtidig cheftrænerpost vil tiden vise, men om ikke andet har det tyske system endnu engang vist, at en uheldig fodboldspiller kan blive til en dygtig træner, og ikke bliver tabt på gulvet.

Som tidligere nævnt kender Jaissle og Zorniger hinanden fra tidligere, og specielt spillestilen kan have spillet en vigtig rolle for Jaissles beslutning om at blive genforenet med Zorniger i Brøndby. RB Leipzigs U17-mandskab har nemlig spillet en lidt mere tilbageholdende omgang fodbold i denne sæson, og den berygtede ”quarterback”-bold er eksempelvis blevet afskaffet til fordel for en mere solid opbygning af spillet. Som tidligere ansat under Zorniger ved Matthias Jaissle dog udmærket godt, hvad det drejer sig om, når både træner og fans kalder på aktion, aktion, aktion, og nu skal han altså igen til, at lege med overfaldsfodbold, enormt tempo og masser af mål.

 

You may also like
Tyskland, Bundesliga, EM, VM EM-optakt, Sommermärchen, Major Tom
150 dage til EM – hvor står Tyskland?
Schalke 04, maskot, Comebacks
Optakt til 8. runde i 2. Bundesliga: Klassisk HSV og Schalke under stregen
Max Morlock, Nürnberg, Stadion, fans, Frankenderby
Optakt til 19. spillerunde i 2. Bundesliga: Frankenderby og bananskræl for HSV?
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
David Wagner – godt humør, men også god træner?