bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Alexander Zorniger: Den rare tysker med den klare filosofi

Alexander Zorniger: Den rare tysker med den klare filosofi

taktik, taktisk, analyse, 4-4-2

Den tidligere VfB Stuttgart træner er ny mand i spidsen for Brøndby. Opholdet i det sydtyske blev en fiasko, men måske der alligevel bør være grobund for optimisme på Vestegnen.

Ti point i 13 kampe og en målscore på 17-31 var, hvad Alexander Zorniger nåede at bedrive i sin tid som træner for VfB Stuttgart. Resultatmæssigt en stor skuffelse og også med sin klare andel i at Stuttgart for første gang siden 1975 rykkede ud af Bundesligaen.

Når Zorniger allerede blev fyret efter 13 kampe hænger det først og fremmest sammen med, at hans tilgang til spillet var alt for naiv. Beundringsværdig, men naiv. Især for et bundhold. Stuttgart var faktisk bedst i flere af deres første kampe i sæsonen, hvor de rent offensivt skabte et væld af chancer. Problemet var bare, at de mange offensive kræfter på midten havde tæt på carte blance til at gå med frem, hvilket skabte enorme huller bagude. Det hjalp heller ikke synderligt på strukturen, at Zorniger insisterede på at stille med en høj bagkæde, som i øvrigt ikke var blandt ligaens hurtigste.

Til trods for at Stuttgart tabte de fem første kampe i træk og fik den værste start på en sæson nogensinde, var Zorniger altid meget imødekommende over for pressen. Han afviste at gå på kompromis med sin spillestil, og han var indtil det sidste overbevist om, at resultaterne nok skulle komme. Spillernes opbakning fejlede heller ikke noget. Efter at have været underlagt Huub Stevens sæsonen forinden, var det en helt anden form for fodbold, de nu fik lov at spille. Godt nok skulle der løbes mange kilometer, men der skulle løbes for at skabe chancer. Ikke for at forsvare sig.

Løb, løb, løb

Brøndby har ved flere lejligheder givet udtryk for, at de gerne vil være det bedste preshold i Danmark. Set i det lys er Zorniger et oplagt valg. Da han var i Stuttgart havde holdet flest højintenseløb af samtlige mandskaber i Bundesligaen, men oftest var det løb uden retning. Det høje presspil, som han gerne ville praktisere, tager tid at implementere. Noget der sjældent er alverden af i en Bundesligaklub.

Måske er det også derfor, at Zorniger har indgået en to-årig uopsigelig kontrakt med Brøndby. Skal han blive en succes i Brøndby, kræver det tid. Fra både spillere og omgivelser. Det høje presspil skal fungere til perfektion. Ellers ender det som det oftest gjorde i Stuttgart, hvor modstanderne alt for let kunne spille sig ud af presset og slå kontra.

Også på ungdomsfronten ligner Brøndby og Zorniger et godt match. I Stuttgart var han ikke bleg for at benytte klubbens talenter, og han var på mange måder spillernes mand. Han er en del af den nye tyske trænertendens og ligger langt fra en type som eksempelvis Magath. Spillemæssigt sværger han til mere boldbesiddelse end eksempelvis Jürgen Klopp, så skal vi sammenligne ham med en Bundesliga træner, er bedste bud Leverkusens Roger Schmidt. Måske meget naturligt, da de begge er opvokset med Red Bull filosofien. Schmidt i Salzburg og Zorniger i Leipzig.

Tørrede gulv med Manchester City

I RB Leipzig leverede Zorniger faktisk fine resultater. To gange rykkede han op med klubben, inden han blev fyret i 2015. Det vil derfor ikke være retfærdigt kun at bedømme Zorniger ud fra hans seks måneder i Stuttgart. Især ikke fordi Stuttgart var og er en klub i store problemer, der rækker langt udover selve spillet på banen. I skrivende stund har hele ledelsen enten trådt tilbage eller er godt på vej til at gøre det. Zorniger var med andre ord ikke eneansvarlig for fiaskoen i Stuttgart.

Faktisk var der også positive elementer i hans tid i klubben. I optakten til sæsonen leverede Stuttgart noget af det bedte fodbold, de har spillet i mange år, og de kørte blandt andet Manchester City rundt i en træningskamp, hvor de vandt med 4-2. Tegningen var til noget stort, men det skulle måske gå lidt for stærkt. I stedet for succes endte det med at blive den klassiske fortælling om, hvad der sker, når man vil for meget på for kort tid.

Med Zorniger har Brøndby sikret sig en træner med en glasklar filosofi. Der skal løbes, der skal lægges højt pres, og der skal spilles underholdende. For Brøndby må man håbe, at han får ro, for med så stor en spillemæssig ændring vil det være underligt, hvis det hele klapper fra start. Der vil med sikkerhed opstå håbløse fejl, indtil presspillet er på plads, så indtil det sker, er det blot at håbe for Zorniger, at han denne gang har mere fokus på defensiven. Ellers kan det sagtens gå, som det gjorde i Stuttgart.

You may also like
1. FC Kaiserslautern, Relegation, 2. Bundesliga 2022/23
Optakt til runde 27 i 2. Bundesliga: Sidste chance for Alexander Zorniger og Fürth?
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til 6. runde i Bundes Manager – ”Bum sagt der Mercedes”
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
optakt, Hertha, Højdepunkter
Optakt til 20. spillerunde i 2. Bundesliga: Zorniger i zonen og Hertha mod HSV