bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > Hertha BSC > Hany Mukhtar er back in business

Hany Mukhtar er back in business

Hany Mukhtar blev i mange år kaldt et af de største tyske talenter i mange år, men den elegante kreatør har trods sin unge alder oplevet flere op- og nedture. Men med sit skifte til Brøndby IF har Mukhtar taget den danske Superliga med storm, og i øjeblikket er han også tilbage i landsholdsvarmen. Er Hany Mukhtar tilbage?

26. september 2012. Hertha BSC var foran 1-0 hjemme mod Dynamo Dresden i 2. Bundesligaen. Op til kampstart havde det tidligere Chelsea-talent Ben Sahar forladt kamptruppen på grund af den jødiske helligdag Yom Kippur. Som erstatning for israeleren var en blot 17-årig tysk-sudaner ved navn Hany Mukhtar blevet taget med i førsteholdstruppen. De første par måneder af sæsonen havde Mukhtar boltret sig på klubbens reservehold, og for Hertha-tilhængerne var han et ganske ubeskrevet blad.

Et minut før tid forlod Hertha-ikonet Ronny banen. Ind kom Hany Mukhtar som den næstyngste debutant for Hertha BSC nogensinde. Et minut var selvsagt ikke meget tid til at gøre sig bemærket, men debuten kunne ingen tage fra Hany Mukhtar. Efterfølgende fulgte yderligere syv optrædener på Herthas førstehold i sæsonen 2012/13, hvor en hurtig retur til Bundesligaen blev sikret, og Hany Mukhtars fremtid så mere end lys ud. Spillestil, alder og gå-på-mod gjorde ham hurtigt til lidt af en yndling hos de berlinske tilhængere. Og så gjorde det jo selvfølgelig heller ikke noget, at han var født og opvokset i Berlin.

Den første nedtur

Den opadgående formkurve fra 12/13-sæsonen blev ødelagt, da Hany Mukhtar pådrog sig en ankelskade, og han missede derfor de første to måneder af sæsonen. Comebacket kom på 10. spilledag, da det blev til en indskiftning i 3-2-nederlaget til de senere mestre fra Bayern München, men resten af sæsonen blev en meget forvirrende en af slagsen for den unge offensivspiller. Skader ødelagde meget, og når Hany Mukhtar endelig var klar, blev han kastet rundt på samtlige offensive pladser i Jos Luhukays 4-2-3-1-system og fandt derfor aldrig fodfæste på holdet.

Sæsonen blev dog rundet godt af. Hany Mukhtars første startplads kom nemlig i sidste spillerunde, da Hertha BSC tog imod Dortmund på et udsolgt Olympiastadion. Hertha havde sikret sig en komfortabel 11. plads i Bundesligaen og var dermed langt væk fra det truende nedrykningsspøgelse. Jos Luhukay valgte derfor at bringe sin unge juvel i spil fra start.

“I Berlin forventede man, at Hany Mukhtar fra den kommende sæson ville tage det sidste skridt og få sit helt store gennembrud på førsteholdet.”

Hertha tabte kampen med 0-4, men Hany Mukhtar fik fuld spilletid og gjorde en god figur på favoritpositionen som 10’er bag Sandro Wagner. Det havde været en glimrende sæson for Hertha BSC, og i Berlin forventede man, at Hany Mukhtar fra den kommende sæson ville tage det sidste skridt og få sit helt store gennembrud på førsteholdet.

Et halvt år i skyggen

På trods af den svingende spilletid for Hertha BSC blev Hany Mukhtar udtaget til U19-EM i Ungarn i sommeren 2014, hvor han var udset til at skulle være en af de bærende kræfter i offensiven på et hold, som blandt andre talte Joshua Kimmich, Davie Selke, Julian Brandt og Niklas Stark.

Den nuværende RB Leipzig-angriber Davie Selke, som også var med Tyskland til OL i sommer, endte som topscorer i turneringen med seks mål, men det var Hany Mukhtar, som løb med den sidste opmærksomhed, da han scorede det enlige mål i finalen mod Portugal og sikrede EM-guldet til det tyske U19-hold. Målet og præstationerne sikrede i øvrigt også Mukhtar en plads på turneringens all star-hold sammen med Davie Selke, Levin Öztunali, Marc Stendera og Niklas Stark.

Efter præstationerne i Ungarn var der lagt op til, at den kommende sæson skulle blive Hany Mukhtars helt store gennembrud i Bundesligaen, men det store gennembrud udeblev. I udebanekampen mod Bayer Leverkusen på 2. spilledag blev det til en plads på bænken. Det var den eneste gang, at Hany Mukhtar så noget som helst til førsteholdsfodbold i den sæson. Hertha BSC var endnu engang rodet ind i nedrykningskampen, og Jos Luhukay var meget fokuseret på at holde en buffer på tre point til Freiburg på nedrykningspladsen. Derfor valgte han at satse på rutinerede kræfter i stedet for at give chancen til nogle af de yngre spillere på holdet.

Hany Mukhtar begyndte efterhånden at lufte sin utilfredshed med situationen, og det samme gjorde fansene. Hertha BSC savnede nye idéer i offensiven, og på reserveholdet boltrede Hany Mukhtar sig og gjorde stort set, som det passede ham. Det undrede mange – ikke mindst ham selv – at han absolut ingen spilletid fik i Bundesligaen. Men Luhukay var ikke villig til at give Mukhtar spilletid. For sportsdirektør Michael Preetz begyndte situationen at se temmelig besværlig ud.

Billig billet til Lissabon

Frustrationen over den manglende spilletid blev for stor. Hany Mukhtar henvendte sig til Michael Preetz for at finde en løsning på situationen. Preetz ville helst beholde supertalentet og foreslog at forlænge Mukhtars kontrakt og leje ham ud, så han kunne få regelmæssig spilletid.

Men Hany Mukhtar havde fået nok. Hans kontrakt stod til at udløbe den kommende sommer, så det skulle være nu, hvis Hertha BSC skulle have penge for ham. Det ville være rigtig skidt for den berlinske traditionsklub, som ikke er blandt de rigeste i Bundesligaen. Portugisiske Benfica stod klar i kulissen, men på grund af det forestående kontraktudløb blev Hany Mukhtar solgt til den portugisiske storklub for sølle €500.000.

Hertha BSC havde solgt sit største salgsobjekt for blot €500.000 til en klub, som havde økonomien mere end i orden. Fansene var rasende, og mange mente, at prisen på Mukhtar kunne være blevet mangedoblet, hvis han bare havde fået spilletid på førsteholdet. Så kunne Hertha måske endda have beholdt Mukhtar.

Tiden i Benfica blev alt andet end god for Mukhtar, som nu havde rundet 20 år. Kun en enkelt førsteholdsoptræden blev det til i den første halvsæson. Så Benfica tog konsekvensen og udlejede Hany Mukhtar til Red Bull Salzburg i den østrigske Bundesliga.

Hos energidriksklubben gik det bedre for Hany Mukhtar, men han var stadig langt fra at være den profil, man havde håbet på. Han startede inde i sin første kamp for Salzburg og leverede også en assist i en 3-2-sejr mod Sturm Graz, men resten af efterårssæsonen endte igen med meget tid på bænken og korte indhop. På den anden side af vinterpausen blev det endnu værre: Blot tre optrædener ud af 17 mulige blev det til, og Hany Mukhtar blev sendt hjem til Benfica og en usikker fremtid.

Hævn over Hertha

Men i sommer skete der noget for Hany Mukhtar. Ud af det blå afslørede Brøndby IF, at de havde hentet en forstærkning til klubben. Og der stod Hany Mukhtar med en Brøndby-trøje i hånden – og selvfølgelig et 10-tal på ryggen.I Brøndby kunne han finde tilbage til sit spil og blive en stor profil i en liga, som godt nok ikke nærmer sig Bundesligaen, men alligevel holder et pænt niveau.

Ironisk nok leverede Hany Mukhtar sin første store præstation for Brøndby mod – selvfølgelig – Hertha BSC i Europa League. Han fik en noget blandet modtagelse af Herthas fans, da de to klubber mødtes i Berlin. I returkampen i Brøndby fik Mukhtar vist, at Hertha aldrig skulle have ladet ham gå, da han startede på banen og lagde op til målet til 2-1. Brøndby vandt 3-1 og kylede Hertha ud af Europa League, og Hany Mukhtars jubel foran Hertha-fansene viste tydeligt, at han ikke har meget til overs for sin gamle klub.

Siden da har Mukhtar ikke skuffet for Brøndby. Ti kampe, to kasser og fire assists er det blevet til indtil videre, og Hany Mukhtar er med det samme blevet en stor profil og en darling blandt fansene. I slutningen af august kom kronen på værket: Et opkald fra DFB. Hany Mukhtar var tilbage i landsholdsvarmen og havde fået en plads i U21-truppen til den kommende kamp mod Finland, som spilles 6. september.

Hany Mukhtar har i den grad fået en renæssance i Brøndby. Mon han også får det i Bundesligaen en skønne dag?

You may also like
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
David Wagner – godt humør, men også god træner?
Mathias Olesen
Interview med Mathias Olesen — 1. FC Kölns dansk-luxembourgske midtbanetalent
Fodboldcitat, ejerforholdene
Historien om Uwe Rösler – En Manchester City legende indtager Aarhus