bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > 1. FC Kaiserslautern > Guide: Fodboldrejse til 1. FC Kaiserslautern

Guide: Fodboldrejse til 1. FC Kaiserslautern

1. FC Kaiserslautern

Stadion: Fritz-Walter-Stadion

Kapacitet: 49.850 (tilskuerrekord: 50.754 ved en undtagelsesbestemmelse)

Åbnet: 1920 (anlagt i 1919 som grusbane, ombygget utallige gange, sidst i anledning af hjemme-VM 2006)

Hjemmehold: 1. FC Kaiserslautern (FCK)

 

Fritz-Walter-Straße 1, 67663 Kaiserslautern — det er adressen på Fritz-Walter-Stadion, 1. FC Kaiserslauterns hjemmebane. Frem til 1985 hed den bare „Betzenbergstadion“ (efter dets beliggenhed på byens 285 meter høje bjerg). Til ære for klublegenden Fritz Walter — VM-helt fra 1954, to mesterskaber med FCK, første æresanfører for det tyske landshold — blev stadion på Walters 65. fødselsdag omdøbt. Men FCK-fansene kalder fortsat bare deres elskede stadion for „Betze“.

Under dette navn er FCK’s hjemmebane også kendt og frygtet i det øvrige Fodboldtyskland. „Der Betze brennt“ er et udtryk, som tit bliver brugt for at beskrive den heksenkedelagtige stemning på Betze. De mest passionerede FCK-fans holder til på „Westkurve“ og gør helvede hedt for modstanderne af „die Roten Teufel“, som FCK-spillere også bliver kaldt.

Men ret skal være ret. De tider, hvor Betze var en af Bundesligaens uindtagelige fæstninger er længe forbi. I 2006 oplevede Fritz-Walter-Stadion nok en gang en eventyrlig VM-sommer, hvor Kaiserslautern var vært for fem kampe. Men i samme sommer rykkede FCK ned til 2. Bundesliga, og der spillede traditionsklubben stort set de næste 12 sæsoner — bortset fra et kort intermezzo i 1. Bundesliga fra 2010 til 2012. Efter nedrykning til 3. Liga i 2018 er FCK nu i gang med sin anden sæson i Tysklands tredjebedste række, og selvom et tilskuergennemsnit på 20.000 er ganske udmærket for 3. Liga, så mærkes det dog på stemningen, når tribunerne kun er halvt besat.

Men når det er sagt, så gør hardcore-fansene på „Westkurve“ hvad de kan og synger med for resten af stadionet, så støjniveauet mangler egentlig ikke noget. For tiden er det først og fremmest DFB-pokalkampene, som trækker og forvandler Betze igen til den frygtede heksenkedel. 

Rejse til Kaiserslautern og bestigning af Tysklands højeste fodboldbjerg

Der er cirka 1000 kilometer fra København til Kaiserslautern. Tager man motorvejen A1, så er der på vej til Rheinland-Pfalz rigelig mulighed for groundhopping: bl.a. Hamborg, Bremen, Dortmund og Köln ligger på ruten. Eller man tager bare flyveren til Luxembourg (der spiller man jo også fodbold, bl.a. mesterholdet fra F91 Düdelingen, som i øvrigt ejes af 1. FC Kaiserslauterns nye investor Flavio Becca), eller til Saarbrücken (der for tiden spiller i Regionalliga Südwest) og rejser så videre med bussen/toget til Kaiserslautern.

Byen ligger smukt ved Pfälzerwald, tæller omkring 100.000 indbyggere og er også kendt som „K-Town“, pga. af de mange US-soldater, der er stationeret i byen. Faktisk er militærbasen i og omkring Kaiserslautern den største udenfor USA. Der spilles altså også en del American Football, Baseball og Basketball i K-Town.

Men når det er sagt, så ånder byen først og fremmest fodbold. Ikke mindst på kampdagene, hvor store og små „røde djævle“ indtager byen. Nærmer man sig Betze fra den indre by, så kunne den første station være fanshoppen „Westkurve“ i gågaden (Riesenstraße 15). Hvis man ikke har købt billetten online (det går ret nemt og hurtigt via dette link: https://shops.ticketmasterpartners.com/fck/), kan man købe den i shoppen — og selvfølgelig fås der trøjer, halstørklæder, flag og en masse andre FCK-artikler.

Fortsatter man gåturen på Eisenbahnstraße mod syd, kommer man forbi „Betzebud“ (Eisenbahnstraße 74). Her får man en „Fleischkäsebrötchen“, en øl og en god fodboldsnak. Næste stop på vej til Betze er „Elf-Freunde-Kreisel“ (en rundkørsel inspireret af den gamle fodboldvisdom: „Elf Freunde müsst Ihr sein“). Til højre for rundkørslen ligger FCK-Outlet. Har man ikke fundet noget eller ikke fået nok i fanshoppen „Westkurve“, kan man her gøre et røverkøb. Til venstre fører Malzstraße op ad Tysklands højeste fodboldbjerg.

1. FC Kaiserslautern

Foto: Frank Gabel

På kampdagen

Det er en god idé at være oppe på Betze i god tid, omkring 90 minutter før kampen starter. Så kan man roligt se sig lidt omkring. Ved indgangen „Horst-Eckel-Tor“ findes der f.eks. en smuk bronzestatue af Kaiserslauterns fem VM-helte fra 1954: Werner Liebrich, Fritz Walter, Werner Kohlmeyer, Horst Eckelog Ottmar Walter. Omkring stadionet findes der også flere boder, hvor der fås noget at styrke sig på, før kampen fløjtes igang.

Er man til fodboldnostalgi, må man ikke gå glip af FCK-museet (Lotto Osttribüne, indgang Block 18, 1. sal, entréen koster 4 EUR). Her lærer man noget om FCKs mere end 100-årige historie, om klubbens storhedstider i 1950’erne og 1990’erne, om sportslige triumfer og sportslige tragedier. Desuden kan man nørde fodbold med nogle af FCK’s største fans, der fører gennem udstillingen og supplerer med mange interessante detaljer og anekdoter. Er man heldig, kan man også få sig en snak med en af førsteholdsspillere, som en gang imellem kommer forbi og deler autografer ud.

Billetter

Det nemmeste er nok at bestille billetterne online. Det går ret nemt og hurtigt via dette link: https://shops.ticketmasterpartners.com/fck/. Billeterne koster mellem 12 EUR og 38 EUR, og du kan vælge mellem at printe de elektronisk tilsendte billetter, eller downloade dem på din smartphone som e-ticket.

Både „Südtribüne“ og „Nordtribüne“ er et godt bud, hvis du vil følge kampen i fred og ro. Det gælder selvfølgelig også for „Familienblock“ (Südtribüne). „Westtribüne“ (Westkurve) derimod byder på en anden fodboldoplevelse: Her bliver sunget og sprunget hele kampen — og FCK-fansene ser det ikke gerne, hvis man ikke synger med eller — bevares – kigger på mobiltelefonen hele tid.

Hvis du holder med udeholdet (og det kan ses og høres), skal du bruge indgangen „Werner-Liebrich-Tor“ (Osttribüne, Gastfanbereich). Se tribuneoversigten her

 Vil du købe noget at spise og drikke i stadionet, så skal du først se efter FCK-medarbejdere i lyseblå T-shirts (nemt at spotte blandt folk i røde FCK-trøjer). Hos de „lyseblå“ får nemlig du din „Betze-Card“, som bruges som betalkort. I udeholdets fanafsnit kan man betale kontant eller med debetkort. 

Husk at du på kampdagen kan bruge din billet til den lokale offentlige transport (Verkehrsverbund Rhein-Neckar, VRN). Dette tilbud er gratis, men billetten skal registreres her: 

Billetterne kan også købes i fanshoppen „Westkurve“ i byen (Riesenstraße 15) eller direkte ved Fritz-Walter-Stadion (Tageskassen Süd-Ost, Süd, Nord-Ost).

Som sagt vil det i de allerfleste tilfælde ikke være et problem at få billetter på kampdagen.

1. FC Kaiserslautern

Foto: Frank Gabel

Hjemmeholdet

1. FC Kaiserslautern er en af Tysklands helt store traditionsklubber.Grundlagt i 1900 har klubben — stiftende medlem af Bundesligaen i 1963 og fast del af den fineste række frem til 1996 — en meget bevæget historie bag sig.

Den rummer store triumfer: tyske mesterskaber i 1951, 1953, 1991 og 1998 (sølv i 1948, 1954, 1955 og 1994). DFB-pokalvinder i 1990 og 1996 (finalist i 1961, 1972, 1976, 1981, 1990, 1996 og 2003), 2 UEFA Cup-halvfinaler (1982 og 2001) og en Champions League-kvartfinale (1999). Årets hold i Tyskland i 1991 og 1998.

Som det fremgår af årstallene, har der indtil videre været to storhedstider i klubbens historie 1950’erne og 1990’erne.

I 1950erne var Fritz Walter det store navn. Han trænede klubben fra 1945 til 1949 og førte den i 1950erne som midtbanegeneral til to tyske mesterskaber sammen med sin bror Ottmar Walter, Werner Kohlmeyer, Horst Eckel og Werner Liebrich (kendt som de fem FCK-helte fra Bern). Efter Fritz Walters karriererende i 1959 fulgte der to årtier, hvor FCK for det meste fristede en tilværelsei midten af Bundesligatabellen.

1990’erne skulle derimod byde på de helt store triumfer, men også nedture. Årtiet begyndte forrygende: Med Karl-Heinz „Kalli“Feldkamp på trænerbænken og profiler som Gerry Ehrmann i målet, Bjarne Goldbæk på midtbanen, Stefan Kuntz og Bruno Labbadia i angrebet, fejrede FCK i 1990 den første DFB-pokaltriumf i klubhistorien, fulgt af den tredje mesterskab i 1991. På europæisk niveau (Mesterholdenes Europa Cup) slog man i samme år Johan Cruyffs FC Barcelona på hjemmebane med 3-1. Det var imidlertid ikke nok —FC Kaiserslautern, som havde tabt i Camp Nou med 2-0, røg ud, og FC Barcelona gik videre og vandt cuppen.

Sæsonen 1993/94 sluttede FC Kaiserslautern med sølv. Men året efter forlod profiler som Stefan Kuntz og Ciriaco Sforza klubben, og 1995/96 blev det til en 16. plads, ensbetydende med nedrykning til 2. Bundesliga. Men man rykkede ned med stil, eftersom FCK ugen efter sæsonens sidste runde vandt DFB-pokal i finalen mod Karlsruher SC.

Sæsonen 1996/97 var begyndelsen på et Bundesliga-eventyr. I 1997 blev FCK med Otto Rehhagel som træner og bl.a. Andreas Brehme, Michael Schjønberg, Martin Wagner og Olaf Marschallsuverænt mester i 2. Liga, og året efter vandt FCK også Bundesligaen. Det var den første og indtil nueneste gang en oprykker vandt Bundesligaen.

Men efter enden af Rehhagel-æraen i 2000 pegede pilen nedad. Tabet af nøglespillere, fejlindkøb og vedholdende finansielle problemer var over tid for meget for klubben. I 2003 måtte FCK, der i mere end 80 år har været stolt ejer af stadionet, sælge den til byen, og efter nogle år i bunden af tabellenvar i 2006 klubbens anden nedrykning til 2. Bundesliga et faktum.

2010 lykkedes det imidlertid at komme tilbage til Bundesligaen, men kun for to sæsoner. I 2012 måtte FCK igen tage elevatoren ned til 2. Bundesliga, og i 2018 så til 3. Liga. Efter en skuffende første halvdel af sæsonen 2018/19 formåede den nye FCK-træner Sascha Hildmann i det mindste at jage nedrykningsspøgelset ud af Kaiserslautern og sikre holdet en 9. plads i tabellen.

 Hvad de finansielle problemer angår, som konstant har plaget klubben i de forløbne år,kom der i midten af maj 2019hjælp fra det tilgrænsende Luxembourg. Entreprenøren Flavio Becca, der er kendt for sine engagementer i sportsverdenen (bl.a. støtter han det luxembourgske cykelhold Leopard Pro Cycling og de luxembourgske fodboldmestre fra F91 Düdelingen), er blevet investor i Kaiserslautern.

Det ser ud til, at det finansielle er på plads. Nu gælder det om at stabilisere holdet, så at FCK snart kan rykke op til 2. Bundesliga og vende tilbage til 1. Bundesliga i en overskuelig fremtid.Det er det, Kaiserslautern og hele Pfalz længes efter.

1. FC Kaiserslautern

Foto: Frank Gabel

Seværdigheder

Kaiserslautern er en mellemstor by, der ligger på den nordvestlige rand af Pfälzerwald, Tysklands største sammenhængende skovområde. Hvis du vil gerne tage på tur i det grønne, så kan en udflugt til udsigtstårnet „Humbergturm“ i „Naturpark Pfälzerwald“ anbefales (start turen her: Bremerhof, 67663 Kaiserslautern). Fra tårnet har man en flot udsigt på Kaiserslautern og skovområdet. I nærheden findes også dyreparken „Wildpark Betzenberg“ (Entersweiler Straße, 67655 Kaiserslautern).

Men også i byen har man grønne områder: have- og parkanlæg „Gartenschau“ (Lauterstraße 51) og „Japanischer Garten“ (Am Abendberg 1) er fra april til oktober et besøg værd. Er man til shopping, så har man gågaderne Fackelstraße og Riesenstraße og et stort shoppingcenter i den indre by: „K in Lautern“ (Fackelrondell 1).

Og skulle man besøge Kaiserslautern på en varm sommerdag, kan man tage en dukkert i „Freibad Waschmühle“ (Waschmühle 1, 67659 Kaiserslautern), som er et af Europas største friluftsbade.

Der er selvfølgelig meget mere at se i Kaiserslautern — flere inspirationer finder du på turistbureauet (Fruchthallstraße 14).

 Rigtig god tur!

Læs flere fodboldguides og få inspiration til din næste rejse til tysk fodbold

1. FC Kaiserslautern

Foto: Frank Gabel

You may also like
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Borussia Dortmund, mål, 100 bedste mål, Karl-Heinz Riedle, Kælenavne
Tyske kælenavne: Fra Kugelblitz og Pannen-Olli til Titan og Tante Kähte
DDR, Die Wende
FDGB-Pokalfinalen 1990 – Mellem Murens fald og Die Wende
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe