Stefan Effenberg er en af de største spillere i tysk fodbold nogensinde. På godt og ondt. Han har vundet mesterskaber, pokaltitler og Champions League, men han er også blevet sendt hjem fra en VM-slutrunde og er med sine 116 kort den spiller i Bundesligaen, der er endt flest gange i dommerens sorte bog. Det var dog ikke kun på banen, at Effenberg fik ryet som Bundesligaens badboy. Udenfor stregerne var episoder, som da han stjal Brian Laudrups bil og Thomas Strunz´s kone, medvirkende til, at Stefan Effenbergs karriere var som ingen andens.
Teenageren Effenberg
I en alder af blot 18 år fik Stefan Effenberg debut for Borussia Mönchengladbach i Bundesligaen. Han var kommet til klubben fra SC Victoria Hamburg, og han viste med det samme sit store potentiale. For Gladbachs ungdomshold gjorde han sig så godt bemærket, at Wolf Werner, der var assistenttræner for Bundesligaholdet, fik øjnene op for ham. Da Werner blev forfremmet til cheftræner i 1987, valgte han derfor at hive unge Effenberg med op i Bundesligatruppen. Debuten kom i 17. spillerunde mod FC Kaiserslautern, hvor Stefan Effenberg fik fire minutters spilletid. Allerede i sin anden kamp fik han lov til at starte inde og spillede sig til en fast startplads, og i de resterende 16 kampe missede han kun tre af dem.
Som teenager havde Stefan Effenberg allerede gjort sig til en stor profil på holdet, hvor han de to næste sæsoner spillede 58 kampe. Han kvitterede ikke kun med hårdt arbejde på midtbanen, men bidrog også med ni mål og fem assist. Effenberg var ved at skabe sig et navn i tysk fodbold på baggrund af sine præstationer på banen, og i samme periode hørte vi for første gang også om eskapaderne uden for stregerne.
For pressen fik nemlig nys om, at Effenberg havde valgte at skyde med en luftbøsse inde på et hotelværelse, hvilket resulterede i en masse ødelagte lamper og ballade. Det blev begyndelsen på de mange skandaler, men mere om dem senere. Meget mere.
I 1990 var Effenberg stadig kun 21 år, men hans store evner og potentiale medførte interesse fra andre klubber i Bundesligaen. En af de klubber var Bayern München.
Turen til Bayern München
Stefan Effenberg blev hentet for to millioner Euro, og han blev i Bayern München holdkammerater med danske Brian Laudrup, som var blevet hentet i Bayern Uerdingen. Effenberg spillede nu på en større adresse, men det hæmmede ham ikke. Tværtimod. Allerede i sin debut begyndte han inde og havde en afgørende betydning. I kampen mod Bayer Leverkusen var Bayern München bagud 1-0, da de fik tilkendt sig et straffespark syv minutter før tid. Manden som gik til bolden var Effenberg, og han udlignede sikkert til 1-1. Så var han ligesom i gang i det sydtyske.
I sin første sæson på Säbener Strässe spillede han 32 kampe og scorede ni mål. Han var en af Bayerns bedste spillere, men formåede dog ikke at føre klubben helt til tops, da Bayern München endte på en 2. plads, tre point efter FC Kaiserslautern. Det til trods for, at Stefan Effenberg i et interview med kicker midtvejs i sæsonen havde sagt, at Kaiserslautern var for dumme til at blive mestre.
Efter skiftet til Bayern München skulle Stefan Effenberg også ud og spille europæisk fodbold. Her nåede Bayern München helt frem til semifinalen i Mesterholdenes turnering, hvor Røde Stjerne Beograd ventede. I den første kamp tabte Bayern 2-1 på hjemmebane, og de var derfor tvunget til at vinde returopgøret i Beograd.
Selvom Bayern München kom bagud 1-0, vendte de kampen. En storspillende Stefan Effenberg havde en stor andel i, at de kom foran 2-1. Uheldigvis for Effenberg lavede hans holdkammerat Klaus Augenthaler et selvmål i overtiden, så stillingen blev 2-2. Ingen finale til Effenberg, og det var nærmest billedet på hans tid i Bayern München. Den første om ikke andet.
Udover en enkel DFB-Supercup titel, vandt Effenberg ingenting i de to år han spillede i klubben, og hans anden sæson udviklede sig til en direkte katastrofe, da Bayern München kun endte på en 10. plads i Bundesligaen efter i en kort periode at have haft Søren Lerby som træner. Skuffelsen var dog større for Effenberg i DFB-Pokal og UEFA-Cuppen. I DFB-Pokal tabte Bayern München til upåagtede FC 08 Homburg fra 2. Bundesliga Syd med 4-2 i 2. runde. I UEFA-Cuppen blev 2. runde også endestationen for Effenberg og resten af holdet. Her mødte de B1903 fra Danmark og løb ind i et stort nederlag på 6-2 på Gentofte Stadion. De vandt dog returopgøret 1-0, men efter nederlaget i Danmark kunne de ikke gå videre.
I sin tid i Bayern München havde Stefan Effenberg stor personlig succes med gode præstationer, samt 21 mål og 14 assist fra sin plads på midtbanen. De dårlige resultater overskyggede dog hans personlige succes, og i sommeren 1992 rejste Effenberg sydpå sammen med Brian Laudrup, og skiftede til Fiorentina i den italienske Serie A.
Den italienske tragedie
Stefan Effenberg indledte sit ophold i Fiorentina på samme måde, som han gjorde i Bayern. Han startede inde i sæsonpremieren mod Genoa og scorede holdets enlige mål i 1-1 kampen. I sine seks første kampe havde Effenberg allerede sat sit aftryk på holdet. Han spillede samtlige minutter og bidrog med fire assist og to mål. Fiorentina var regnet som et tophold, men efter den gode start i Italien, hvor klubben lå på en 2. plads efter 14. runder, begyndte den store nedtur for Stefan Effenberg.
Fiorentina, som udover Effenberg og Laudrup havde spillere som Gabriel Batistuta og Francesco Baiano, begyndte at rasle ned gennem tabellen i løbet af sæsonen. Selvom Effenberg var omgivet af store spillere, skulle han nu koncentrere sig om at overleve i Serie A, og han skulle også forholde sig til nye trænere, da Fiorentinas klubejer Vittorio Cecchi Gori fyrede den ene cheftræner efter den anden. I perioden fra den 5. januar til 30. juni havde Effenberg haft tre forskellige cheftrænere.
Udover store problemer på trænerposten, skulle Effenberg også være opmærksom på klubbens fans. Den dårlige stemning fra Fiorentinas tilhængere gjorde, at Effenberg havde brug for politieskorte, når han skulle hjem fra kampe. Han kunne dog ikke undgå den italienske tragedie, og rykkede med Fiorentina ned i Serie B.
Som altid gjorde Stefan Effenberg sig bemærket uden for banen. En specifik episode ødelagde venskabet med Brian Laudrup. da Effenberg ”lånte” Laudrups Mercedes. Tyskeren fandt det morsomt at tage bilen og kører rundt i den, uden Brian Laudrup vidste noget om det, men danskeren synes ikke det var lige så sjovt, og så var et ellers godt venskab ovre.
Brian Laudrup var rasende på Effenberg, og mente det var respektløst. Stefan Effenberg mente dog ikke at det var så slemt, og sagde til Laudrup. ”Hvad er problemet? Jeg har jo ikke knaldet din kone. Jeg har bare kørt en lille tur i din bil”.
Det var ikke det eneste venskab Effenberg skulle ødelægge, fordi han valgte at “låne noget” fra en god kammerat.
Efter nedrykningen var blevet en realitet, skiftede Brian Laudrup til AC Milan. Stefan Effenberg blev i Fiorentina, og spillede klubben tilbage i Serie A med det samme og fik dermed en titel, selvom den kom i Serie B.
Efter oprykningen havde Effenberg et ønske om at vende tilbage til hjemlandet, og han endte med at skifte tilbage til klubben, hvor det hele begyndte, Borussia Mönchengladbach.
Kælenavnet ”Der Tiger”
I hans retur til Gladbach spillede Effenberg tre sæsoner, hvor højdepunktet kom i DFB-Pokal i 1995. Med anførerbindet på armen førte Stefan Effenberg sit hold ind til finalen mod VfL Wolfsburg. Effenberg var endnu en gang sit holds bedste spiller, og han styrede fuldstændig kampen fra sin plads på midtbanen. I finalen scorede han til 2-0 i 3-0 sejren og sikrede sig sin første DFB-Pokal. Det var også her i Gladbach, at han fik kælenavnet ”Der Tiger”. Det opstod, da han trådte på banen med en frisure, som var klippet som en tiger. Et besynderligt syn, men en frisure som faktisk gav god mening, da han var aggressiv som en tiger på banen.
Succesen i Gladbach skabte et Deja vu for Stefan Effenberg, da han endnu en gang blev kontaktet af Bayern München. Historien gentog sig, og Effenberg skiftede til Bayern. Et skifte som ville få en stor betydning for begge parter.
Ottmar Hitzfeld havde længe haft Stefan Effenberg som et af hans transferønsker, og da det lykkedes at hente ham i 1998, blev det starten på en af Bayern München mest succesrige perioder nogensinde. I sin første sæson formåede Effenberg at vinde Bundesligaen for første gang i sin karriere.
I Champions League spillede Bayern München sig i finalen på Camp Nou mod Manchester United. En kamp som alle United tilhængere glædeligt husker tilbage på, da de vendte et 1-0 nederlag til en 2-1 sejr i kampens overtid. Stefan Effenberg husker også kampen, men som traume, han aldrig glemmer:
”Vi var i fuld kontrol under Champions League finalen i 1999, og vi var, i vores øjne, det bedste hold på banen. At tabe i de sidste sekunder var derfor en ekstrem situation. Det var en stor skuffelse efter kampen” sagde Stefan Effenberg i forbindelse med 20 års jubilæet for finalen.
Sæsonen efter gentog Effenberg og Bayern München succesen i Bundesligaen, da de blev tyske mestre igen. I DFB-Pokal sikrede han sig sin tredje titel på to sæsoner med Bayern München, da de vandt de 3-0 over Werder Bremen i finalen, hvor Effenberg igen stod bag en assist.
Det store traume i Champions League forfulgte dog Bayern München i denne sæson, og i semifinalen røg de ud til Real Madrid med sammenlagt 3-2. Effenberg gik igen fra banen med en nedtur i den største turnering for klubhold.
I sæsonen 2000-2001 var Stefan Effenberg blevet fast anfører for klubben. Her fuldendte han sit Bundesliga hattrick ved at blive tysk mester for tredje gang på tre sæsoner, men han manglede dog stadig den helt store triumf, Champions League titlen.
Den største triumf i karrieren
I 2001 lykkedes det igen Bayern München at spille sig i Champions League finalen. Denne gang i Milano, hvor de stod overfor Valencia CF. Der var dog ikke gået mere end tre minutter, før Gaizka Mendieta havde bragt Valencia foran på et straffespark. Fem minutter senere blev der igen begået et straffespark. Denne gang var det til Bayern München, og Effenberg øjnede en stor chance for at komme tilbage i kampen. Mehmet Scholl fik det store ansvar, men brændte på Santiago Cañizares i Valencias mål.
Dette var dog ikke det sidste straffespark i finalen. Kort inde i 2. halvleg fik Bayern München endnu et straffespark, og denne gang gik ”Der Tiger” til bolden. Champions League titlen var altafgørende for Effenberg, og han valgte selv at tage ansvar. Og kaptajnen svigtede ikke. Effenberg fintede Cañizares til den forkerte side, og trillede bolden nemt i mål. Stillingen var nu 1-1, og drømmen om en europæisk titel levede stadig for Effenberg.
Der kom ikke flere scoringer i finalen, og den endte i straffesparkskonkurrence mellem de to hold. Stefan Effenberg var selvfølgelig udvalgt til at sparke, og fra 11. meter pletten scorede han for anden gang i kampen. Finalen skulle helt ud i syvende spark, da begge hold havde brændt to skud. Her blev Oliver Kahn den store helt for tyskerne, da han reddet Mauricio Pellegrinos spark.
Bayern München havde vundet Champions League for første gang i 25 år. Efter to store skuffelser de seneste sæsoner, lykkedes det endelig for Stefan Effenberg at løfte trofæet og lade sig hylde.
”Stefan Effenberg fører holdet frem. Mange af mine spillere spiller deres bedste, når han er i nærheden. Han sørger for at give hans holdkammerater selvtillid. Når andre forsøger at gemme sig, træder Effenberg frem” har Ottmar Hitzfeld sagt om chefen på banen.
Bayern Münchens fans ved også, hvor stor en betydning Effenberg har haft for deres europæiske triumf. Da Stefan Effenberg spillede sin sidste kamp for klubben i sæsonen 2001-2002, hyldede fansene ham med et kæmpe banner på tribunen, hvor der stod ”Milano 2001, Vi glemmer det aldrig! Tak Effe!”.
”Du har stjålet min kone!”
En der heller aldrig glemmer Effenbergs tid i München er Thomas Strunz.
Stefan Effenberg og Thomas Strunz var gode venner, og sås privat sammen med hinandens koner, men Effenberg valgte dog at se lidt mere til Strunz´s kone, Claudia Strunz, og det endte med en affære. Thomas Strunz reagerede voldsomt, da han fandt ud af affæren. Han ringede straks til Effenberg, og udbrød: ”Dit svin! Du har stjålet min kone”.
Affæren hjalp ikke på Effenbergs ry som Bundesligaens badboy, men fortrydelse var ikke til at spore hos Effenberg i 2002, da affæren kom frem. Han mente ikke, at han havde mistet en ven, men i stedet vundet en kvindes hjerte. En kvinde som Effenberg stadigvæk er sammen med i dag.
Igennem hans karriere har han utallige gange ramt forsiderne i den tyske presse, og under VM 1994 var det ingen undtagelse.
Det tyske landshold blev aldrig nogen stor succeshistorie for Stefan Effenberg, og det skyldes særligt en bestemt episode.
Under gruppekampen mod Sydkorea havde Effenbergs præstation ikke være pragende. De tyske fans var heller ikke tilfredse, og begyndte at buhe ham af banen, da han blev udskiftet. Effenberg kunne ikke styre sit store temperament, og han valgte at give de tyske fans fingeren i to omgange. Handlingen medførte, at landstræner Berti Vogts sendte Effenberg hjem til Tyskland med det samme, og det var i realiteten enden på Effenbergs landsholdskarriere.
”Effenberg er færdig som landsholdsspiller. Det er forkert, det han har gjort, når titusinder af tyske fans sparer penge op for at komme til VM, og mange amerikanere ser det tyske hold for måske første gang. Jeg vil aldrig tillade en spiller at lave den gestus til tilskuerne”.
Der skulle gå fire år, før Stefan Effenberg igen blev udtaget til Die Mannschaft af Vogts, da han spillede begge venskabskampe mod Malta og Rumænien i 1998. Da Rudi Völler overtog landsholdet i 2000, forsøgte han at få Effenberg tilbage på holdet, men Stefan Effenberg ville slet ikke spille for landsholdet længere. En beslutning der ærgrede Völler, da Effenberg var en af de bedste spillere i Tyskland på dette tidspunkt.
Ich hab’s allen gezeigt
Efter tiden i Bayern München rykkede Stefan Effenberg til Wolfsburg, hvor han spillede en enkelt sæson uden den store succes. Det mest bemærkelsesværdige med opholdet var måden det sluttede på. Wolfsburgs træner Jürgen Röber var ikke tilfreds med Effenbergs vægt, og han mente, at han skulle tabe sig to kilo. Effenberg var simpelthen for tung. Dette var Stefan Effenberg ikke enig i, og han udtalte i pressen, at han vejede det samme som dengang han vandt Champions League. Han valgte derfor at opsige sin kontrakt med Wolfsburg midt på sæsonen. Bundesliga karrieren var nu slut for Effenberg, men Bundesligaens badboy var ikke lagt i graven.
I 2003 udgav Stefan Effenberg sine erindringer i bogen “Ich hab’s allen gezeigt“. Her fortalte han om alle skandalerne igennem hans karriere og mere til. Han kom blandt andet meget detaljeret ind på, hvordan forholdet til Claudia Strunz begyndte, og hvordan hans tidligere holdkammerat Thomas Strunz reagerede, i en bog der er fyldt med billeder af Effenberg og hans kærlighed, som ikke overlader meget til fantasien.
Han fortæller også om tidligere udtalelser, som dengang han var ude og sige, at han mente arbejdsløse i Tyskland var for dovne, og han opfordrede til, at man skulle beskære understøttelsen til dem. Effenberg kommer også ind på flere byture, vredesudbrud mod politibetjente og hvordan han røg hash i Fiorentina.
Igennem sin karriere har Stefan Effenberg aldrig haft det bedste forhold til sin tidligere holdkammerat Lothar Matthäus. I bogen er der et helt kapitel tilegnet Matthäus, men kapitlet begynder dog med en blank side, da ”hvert ord om Matthäus er egentlig for meget” som Effenberg fortalte i forbindelse med udgivelsen.
Han kalder blandt Lothar Matthäus for en kvitter uden mandsmod. Effenberg referer til Champions League finalen i 1999, hvor Matthäus viste sig som en stor kujon. Her mente Effenberg at Matthäus lod sig udskifte, da han ville have sin hyldest af fansene, fremfor at spille kampen til ende.
Efter udgivelsen af bogen gik der et par måneder, før Stefan Effenberg rykkede karrieren til Qatar og klubben Al-Arabi Sports Club, hvor han spillede en enkelt sæson. Efter sin debut i en alder af blot 18 år for Borussia Mönchengladbach, sluttede hans karriere som 34 årige i Qatar.
Siden blev det til en ultrakort trænerkarriere hos Paderborn, der kun holdte et par måneder, indtil ledelsen fandt ud af, at Effenberg ikke havde lagt eskapaderne på hylden. Hernæst blev han ansat som ekspert på tysk tv, inden han i oktober 2019 fik nyt job som sportsdirektør hos KFC Uerdingen i 3. Liga.
Synonym med succes
Tre Bundesliga titler i træk, to DFB-Pokaler og et Champions League trofæ er nogle af de titler, som ”Der Tiger” formåede at vinde i sin karriere, og Stefan Effenbergs sidste periode i Bayern München gjorde ham til en af de største spillere i klubbens historie i følge Franz Beckenbauer.
Uli Hoeneß er enig med ”Der Kaiser”, og han fortalte i forbindelse med Effenbergs afsked, hvordan han er blevet synonym med en af de mest succesrige perioder i klubbens historie.
”Han har været en enorm vigtig figur her i Bayern de sidste par år, og meget af det, som vi har opnået sammen, er takket være ham. Jeg er yderst taknemmelig for ham”.
Stefan Effenberg er en unik person. Både på godt og ondt. Den store succes på banen blev suppleret med mange skandaler uden for banen. Det har gjort, at man i Tyskland enten elsker eller hader ”Der Tiger”.
Tyskernes forhold til Effenberg berører dog ikke hovedpersonen dybt. Det har aldrig været vigtigt for ham, hvorvidt folk kunne lide ham eller ej. Det vigtigste var, at han ikke ville gå i glemmebogen. Og det kan han trygt tage det roligt med. Der er ingen der nogensinde kommer til at glemme Bundesligaens største badboy, Stefan Effenberg.