bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Tur/retur for die Schwaben?

Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Tur/retur for die Schwaben?

Sidste sæson:

Nummer 2 i 2.Bundesliga

Endnu en gang lykkedes det VfB Stuttgart at sikre oprykningen i første forsøg, ligesom det var tilfældet i sæsonen 16/17.  Oprykningen var dog ikke særlig overbevisende og kan mere tilskrives konkurrenterne fra Hamborgs utrolig lave niveau efter coronapausen, hvor de blot formåede at hente to sejre i de ni runder, end det skyldtes Stuttgarts egne evner.

Som en direkte konsekvens af nedrykningen måtte Stuttgart inden sæsonen blev skudt i gang blandt andet sige farvel til den talentfulde stopperduo med Ozan Kabak og Benjamin Pavard, der skiftede til henholdsvis Schalke 04 og Bayern München. Med andre ord var det et Stuttgart-hold, der foruden en ny træner – Tim Walter -, også skulle spille mange nye folk ind.

Det begyndte dog med en ganske fornuftig resultatmæssig sæsonstart, men som sidenhen blev afløst af en mere tvivlsom periode, hvor nederlagene til Wehen Wiesbaden, Holstein Kiel og et smerteligt 2-6 nederlag til HSV hurtigt fik sædet til at brænde under Tim Walter. Stuttgart er notorisk kendt for at have et umanerligt højt forbrug af trænere, og således var en fortsat hakkende sportslig præstation naturligvis heller ikke nok for Walter, der blev smidt på porten akkurat som julen stod for døren.

Arvtager for Tim Walter blev den 42-årige amerikaner Pellegrino Matarazzo med italienske rødder, som har været assistent under henholdsvis Julian Nagelsmann og Alfred Schreuder i Hoffenheim. VfB Stuttgart var Matarazzos første hold som seniortræner, og man må sige den matematikuddannede træner kastede sig for løverne fra start, omend man må formode, der er tale om en kalkuleret risiko med amerikanerens uddannelse i mente.

VfB Stuttgart fik en fremragende start med den nye træner ved roret, da en af de direkte konkurrenter om oprykningspladserne – Heidenheim – blev besejret med 3-0 hjemme på Mercedes-Benz Arena. Derefter blev det til et enkelt point mod St. Pauli, inden VfB måtte sige farvel til pokalturneringen efter et snævert nederlag på 1-2 ude mod Bayer Leverkusen.

Nederlaget blev dog fulgt op af tre sejre i træk, om end glæden varede kort i Bad Cannstadt, da Stuttgart ikke formåede at vinde i de næste fire kampe – herunder mod de onde ånder fra Kiel og Wiesbaden – hvilket selvsagt endnu en gang fik rygtemøllen omkring en snarlig fyring i gang. Stik imod sædvane valgte Stuttgart dog at forlænge aftalen med Matarazzo som et modsvar til kritikken, hvilket skete efter 3-2 sejren hjemme mod HSV, hvor de var helt nede i sækken med 0-2 ved pausen. En scoring dybt inde i overtiden af Gonzalo Castro gjorde dog, at alle tre point forblev Stuttgarts i en sæsondefinerende kamp for begge hold.

I de resterende seks kampe blev det til 10 point, heriblandt to overbevisende sejre på 5-1 og 6-0 mod henholdsvis Sandhausen og Nürnberg i 3. og 2. sidste spillerunde, hvilket skulle vise sig at være nok til at sikre oprykningen, således der står Bundesliga-fodbold på menuen for den kommende sæson.

 

Transfers:

Som vanligt har der været ganske godt gang i den på ledelsesgangene i forhold til særligt spillerindkøb.

En stor del af de transfers som sportsdirektør Sven Mislintat har foretaget sig, har dog været lejeaftaler, der er blevet vekslet til faste aftaler. Dette gør sig blandt andet gældende for den schweiziske keeper, Gregor Kobel, der også i den kommende sæson vogter buret fra Die Schwaben, da han formåede at overbevise ledelsen om, han var den rette at satse på. Derudover har 24-årige Pascal Stenzel, som huserer på højrebacken, og japanske Wataru Endo fået fast ophold i Baden Württemberg.

Græske Konstantinos Mavrapanos er hentet til klubben på en lejeaftale fra Arsenal, efter forsvarsspilleren har vist sig flot frem som en af de få lyspunkter på et svagt Nürnberghold i foråret. Endnu en forsvarsspiller i form af Waldemar Anton er ligeledes hentet til klubben på en fireårige aftale hos de nu tidligere ligakonkurrenter fra Hannover 96. Den blot 17-årige Momo Cisse er hentet til klubben på en fri transfer fra Le Havre, men han kommer formentlig til at spille en større rolle i den kommende sæson.

Afslutningsvis er kantspilleren Erik Thommy og den polske forsvarsspiller Marcin Kaminski returneret fra deres lejeophold hos Fortuna Düsseldorf i sidste sæson.

Mange afgange er det foreløbig ikke blevet til for VfB Stuttgart. Mest markant er naturligvis karrierestoppet hos den nu tidligere bomber Mario Gomez, der har snøret støvlerne for sidste gang i sin professionelle karriere. De udlejede spillere Anastatios Donis og Chadrac Akolo er begge skiftet permanent til henholdsvis Stade Reims og Amiens SC i Frankrig, ligesom danske Nikolas Nartey denne gang er blevet udlejet til Sandhausen i 2. Bundesliga, hvor han i sidste sæson tørnede ud for Hansa Rostock i 3. Liga.

 

Styrket/Svækket

Lidt styrket

 

Denne sæson:

Siden det seneste mesterskab for efterhånden 13 år siden har VfB levet en noget omskiftelig tilværelse med et væld af trænerfyringer og primært nedture, hvilket har kulmineret i to nedrykninger inden for de seneste fire år, som har været et hårdt slag i maven for den ellers så stolte klub og dens fans. Sandt at sige er det også, at en klub af Stuttgarts kaliber ikke burde ligge og rode rundt, hvor det har været tilfældet i efterhånden en del år, men omvendt fornægter tabellen og sportslige resultater heller ikke, og Stuttgart har ikke længere tidligere tiders niveau.

Qua klubbens status som oprykker må man også naturligt formode, VfB primært kommer til at husere i den nedre del af tabellen, ligesom der efterhånden er blevet vant til.

Forud for denne sæson har klubben naturligvis også været ude at styrke sig på spillerfronten, omend det som tidligere nævnt primært er lejeaftaler, der er blevet vekslet til permanente. Derved er det også et hold, som foruden Mavrapanos og Waldemar Anton, ligner sig selv inden sæsonstarten. Sidste sæson var langt fra overbevisende for Die Schwaben, hvilket må give anledning til en del grå hår, når modstanderen hedder Bayern München og Borussia Dortmund fremfor Wiesbaden og Erzgebirge Aue.

Omvendt bekommer det formentlig VfB ganske vel at være underdogs i langt de fleste kampe, da det primært har haft udfordringer mod tabellens nederste, hvor de i højere grad har skulle skabe kampene selv og kombinere sig igennem, hvilket de har haft begrænset succes med.

Stuttgart har haft en fornuftig optakt til denne sæson med . sejre over Sandhausen, HSV og Bielefeld, men hvor de dog måtte strække gevær med 0-3 mod de forsvarende mestre fra Liverpool.

Målsætningen bliver at redde livet, men det bliver ganske givet tæt, i hvad der ligner en hård bunddyst, hvor mange hold, inklusiv VfB Stuttgart, kan blive flettet ind i nedrykningskampen.

Læs også: Guide – fodboldrejse til Stuttgart

 

Bud på placering:

15-17

 

Bud på idealopstilling: 3 – 4 – 2 – 1

Kobel – Mavrapanos, Anton, Kempf – Thommy, Endo, Mangala, Castro – Wamangituka, Didavi – Gonzalez

 

Hold øje med:

Nicolas Gonzalez

Stuttgart har en stolt tradition med at føre unge spillere videre til større fodboldadresser, hvilket vi senest så med Benjamin Pavards skifte fra VfB Stuttgart til rekordmestrene Bayern München sidste sommer. Argentinske Nicolas Gonzalez er formentlig den næste, det står foran et sådant skifte, selvom det næppe er Bayern, der står klar til at tage imod angriberen, der allerede står noteret for 3 A-landsholdskampe.

Den 22-årige angriber havde visse udfordringer i sin første sæson i 1. Bundesliga, hvor han kæmpede med at komme på tavlen, men et år på næstbedste hylde har gjort ham godt, da det blev til ganske pæne 14 fuldtræffere i de 27 kampe, som Gonzalez deltog i, hvilket svarer til et mål hvert 133. minut.

Flere Premier League klubber og enkelte italienske skulle angiveligt have kastet blikket på talentet, ligesom argentineren selv har ytret ønske om at prøve evnerne af på højere niveau, hvorfor det langtfra synes usandsynligt, VfB Stuttgart må sige farvel til sin vel nok største profil, inden transfervinduet lukker i.

 

Foto: www.vfb.de

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg?