bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Borussia Dortmund – Talentfuld trup, men finder Favre formlen?

Sæsonoptakt: Borussia Dortmund – Talentfuld trup, men finder Favre formlen?

Sidste sæson:

2

Syv kampe inde i sæsonen var det kun lykkedes Borussia Dortmund at holde buret rent en enkelt gang, og efter tre gange uafgjort 2-2 i træk stod det klart, at defensiven skulle blive det helt store problem. Lucien Favre lignede en mand, der var på vej til at blive fyret efter en skidt november måned, hvor det blev til et klart nederlag mod Barcelona og den traditionelle ydmygelse i München mod Bayern samt en vanvittig 3-3 kamp hjemme mod Paderbon, hvor BVB var bagud med 3-0 ved pausen.

Af nød gav han afkald på sin fireback kæde, og han begyndte i stedet at spille med tre centrale forsvarsspillere og to wingbacks i Guerreiro og Hakimi, der sammen med de to januarindkøb Erling Haaland og Emre Can gav Dortmund et tiltrængt løft. Forårsdebuten mod Augsburg blev en mindeværdig affære, hvor netop Haaland kom ind fra bænken og med et hattrick var med til at vende 1-3 til 5-3 i en kamp, der meget godt opsummerede Dortmunds styrker og svagheder.

Jadon Sancho blev kun bedre som sæsonen skred frem, og han tog mere offensivt ansvar, da Marco Reus nok en gang blev langtidsskadet, mens Giovanni Reyna så småt begyndte at vise nogle af de takter, der har skabt så store forventninger til ham.

Et flor forår blev dog ikke helt forløst, da det blev til exit mod PSG i Champions League, et dumt nederlag til Werder Bremen i pokalen, mens tre nederlag i de sidste fire hjemmekampe ødelagde det samlede indtryk, selvom andenpladsen og den direkte Champions League plads aldrig for alvor kom i fare.

 

Transfers:

Traditionen tro har Borussia Dortmund været hurtigt ude for at sikre mest mulig indkøringstid til deres nye spillere. Rygterne om Thomas Meunier kørte allerede i løbet af foråret, og det var derfor ingen overraskelse, da han endelig blev præsenteret på en fri transfer. Belgieren er udset til at erstatte Achraf Hakimi, der efter to succesfulde år på leje vendte tilbage til Real Madrid, der dog hurtigt solgte ham videre til Inter.

Sæsonens store handel er indkøbet af den blot 17-årige englænder Jude Bellingham, der efter en flot sæson for Birmingham nu skal forsøge at erobre en plads på en stærk central midtbane, hvor Emre Can også er en permanent del af holdet, da Dortmund allerede i februar meldte ud, at de ville gøre brug af frikøbsklausulen på 25 millioner euro, der var forhandlet ind i aftalen med Juventus.

Derudover har de lavet en ny Hakimi-løsning ved at leje det brasilianske stortalent Reinier i Real Madrid, hvor han har fået kontrakt i et år med option på yderligere et, uden Dortmund dog har sikret sig en frikøbsklausul.

Og så skal det selvfølgelig også nævnes, at supertalentet Youssoufa Moukoko nu er en fast del af førsteholdstruppen, for hvem han kan debutere i november, når han fylder 16 år.

Felix Passlack og Marius Wolf er begge vendt tilbage fra lejemål, men selvom de har fået en del spilletid i venskabskampene, er det stadig planen, at de skal videre.

På afgangssiden er største nyhed næsten, at Jadon Sancho med al sandsynlighed bliver i Dortmund i den kommende sæson. Det engelske supertalent var sat i forbindelse med særligt Manchester United, men Borussia Dortmund modtog aldrig et tilfredsstillende bud på Sancho, der ser ud til at måtte vente yderlige et år med et skifte tilbage til England. Dortmund offentliggjorde i samme ombæring, at kontrakten med Sancho løber frem til 2023.

De mest markante afgange står to verdensmestre for. André Schürrle valgte lidt overraskende helt at stoppe karrieren efter at være kørt sur i fodbolden, mens Mario Götze forlader Dortmund på en fri transfer og i øjeblikket forhandler med flere klubber.

Ömer Toprak skifter til Werder Bremen for 4 millioner euro, da nordtyskerne lige akkurat sikrede sig overlevelse i Bundesligaen, mens det tidligere Brøndby emne Dzenis Burnic skifter til Heidenheim for en pris på en halv million euro.

Argentinske Leonardo Balerdi blev købt forrige vinter i Boca Juniors for hele 15 millioner euro, men fik aldrig rigtig muligheden for at etablere sig, og han er i stedet sendt på leje hos Marseille.

Endelig er tredjemålmand Eric Oelschlägels kontrakt ikke blevet forlænget.

 

Styrket/Svækket:

Marginalt styrket

Meunier for Hakimi gør ikke nødvendigvis Dortmund dårligere. Selvom de selvfølgelig kommer til at undvære Hakimis fart, konstante løb op ad banen og gode forståelse for Sancho, så bør Meunier sikre lidt mere stabilitet bagude.

De mange talenter er blot blevet et år ældre, og de bør dermed være længere fremme i deres udvikling, ligesom Erling Haaland nu har haft et halvt år til at komme helt ind på holdet, og generelt virker bredden og kvaliteten blandt de næste på holdet til at være en smule styrket.

 

Sådan går det Borussia Dortmund i denne sæson:

Borussia Dortmund har denne gang ikke ville melde målsætning om mesterskab ud, og det forstår man måske godt, når man ser, hvor velsmurte Bayern München er. Det ændrer dog ikke ved, at de sort-gule er bedste bud på en udfordrer til titlen, og at Champions League kvalifikation er mindstekravet.

Foråret var som tidlige nævnt opmuntrende, men venskabskampene har givet anledning til bekymring. Lucien Favre er gået tilbage til at spille med fire mand i bagkæden, og det har Dortmund haft lidt svært ved at omstille sig til, selvom skader til blandt andet Meunier, Hummels og Zagadou har gjort, at de aldrig for alvor har kunne stille med stærkeste 11.

Hvis Borussia Dortmund skal have succes, skal de blive bedre defensivt, og det kræver nok også, at Akanji ikke får samme centrale rolle. Emre Can virker som om, at han skal spille en del i midterforsvaret, men Dortmund er umiddelbart bedst, når han og Axel Witsel ligger sammen centralt, selvom det så skubber Julian Brandt lidt væk fra sin foretrukne position som 8’er.

Offensivt bør der ikke være det store at frygte for Borussia Dortmund, hvor de har et væld af muligheder. Erling Haaland skal selvfølgelig ikke gå i stykker, men ellers er de stort det dobbeltbesat på pladserne lige bagved, og derfor er der heller ikke samme nervøsitet forbundet med, om Marco Reus kan komme i form igen og gå skadesfri gennem sæsonen, da der med rette kan ventes store ting af Reyna, der også har været en af de mest opløftende momenter i testkampene.

Udover en skrøbelig defensiv og tvivl om formationsskifte, samt en Roman Bürki der stadig vil have visse udfald, så er en af Dortmunds udfordringer i 2020/21 sæsonen kampprogrammet. BVB spiller mod både Gladbach, Schalke og Bayern på hjemmebane i første del af sæsonen, hvor der ikke forventes tilskuere, eller i hvert fald kun meget få, mens de i efteråret meget vel kan se frem til markant svære udebaneture.

 

Bud på placering:

1 – 4

 

Bud på idealopstilling:

4-2-3-1
Favre har i venskabskampene forsgt sig med en firebackkæde, men det kan være, vi ser et skifte senere på sæsonen. Reus er her udeladt fra idealopstillingen grundet de mange skader, men er han klar, spiller han også.

Bürki – Meunier, Hummels, Zagadou, Guerrerio – Can, Witsel – Sancho, Brandt, Hazard – Haaland

 

Hold øje med:

Giovanni Reyna

Amerikaneren er kun 17 år, men vi så i foråret prøver på, hvor utrolig stort talentet er. Ikke mindst med scoringen i pokalen mod Werder Bremen, hvor han dansede forbi to forsvarsspillere, inden han lagde den op i det lange hjørne. Nogle småskader ødelagde chancen for, at han for alvor erobrede en startplads, men han har en stjerne hos Lucien Favre, der gang på gang har rost hans spilintelligens.

Konkurrencen på de forreste pladser er stor, hvor også Hazard, Reus, Brandt og Reinier byder sig til foruden Sancho, der virker selvskrevet til en plads i startopstillingen, men Reyna skal nok få sine chancer. Han virker blot til at blive bedre og bedre for hver kamp, der går, og 2020/21 sæsonen kan meget vel blive hans store gennembrud.

 

foto: www.bvb.de

 

 

You may also like
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Top 12 – Bundesligaens største talenter i 2024
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Bochum: Sanchos tilbagekomst
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Werder Bremen: Dortmund jagter førstepladsen