bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: RB Leipzig – Kan Yussuf Poulsen løfte arven efter Timo Werner?

Sæsonoptakt: RB Leipzig – Kan Yussuf Poulsen løfte arven efter Timo Werner?

Sidste sæson: 

Nummer 3

At slutte i top tre i en sæson præget af en ny træners ankomst samt stor rotation i spillertruppen er vel egentlig ikke så dumt. Når man så ovenikøbet når til semifinalerne i Champions League, så er det selvfølgelig mere end godkendt.

Efteråret var rigtig flot, og RB Leipzig kunne overvintre som Herbstmeister, da de slog Augsburg hjemme i den sidste kamp inden jul.

Foråret bar præg af, at klubbens helt store profil Timo Werner var på vej væk – især mentalt –  hvorfor RB Leipzig aldrig rigtig formåede at lægge pres på Bayern München og Dortmund i toppen af tabellen. I enkelte kampe gik det hele dog op i en højere enhed for Julian Nagelsmanns tropper, som for eksempel i klubbens to opgør mod Mainz der endte henholdsvis 5-0 og 8-0 på hjemme- og udebane. Der var dog langt mellem top og bundniveau hos ”Die Roten Bullen” i seneste sæson, og de tabte alt for mange dumme point mod modstandere fra den nederste halvdel såsom Paderborn, Hertha BSC og Fortuna Düsseldorf, ligesom de kun formåede at vinde en enkelt kamp mod de øvrige hold i top 5.

For danske Yussuf Poulsen blev det også en begivenhedsrig sæson. Danskeren kunne ikke holde scoringsnittet fra forrige år, og i foråret mistede han så sin startplads, da Patrik Schick blev den foretrukne angrebsmakker til Timo Werner i front.

Men efter Coronapausen var den danske landsholdsspiller tilbage i startopstillingen, og det var med anførerbåndet om armen, at Yussuf Poulsen var med til at spille RB Leipzig frem til semifinalen i Champions League, hvor PSG altså blev endestationen.

 

Transfers:

Klubikonet og superstjernen Timo Werner er solgt til Chelsea, og endnu har RB Leipzig ikke fundet en direkte erstatning. Hee-chan Hwang er godt nok hentet i søsterklubben Red Bull Salzburg, men han kan næppe udfylde Werners sko

Klubbens vigtigste underskrift i sommerens transfervindue indtil videre må derfor være kontraktforlængelsen med Dayot Upamecano til 2023. Franskmanden, der med 83 Bundesligakampe i en alder af bare 21 år regnes for at være et af verdens største forsvarstalenter, har været et monster i Leipzig-forsvaret den seneste sæson med hans kombination af uhyggelig fysisk styrke og en topfart langt højere end de fleste bundesligaangribere. En præstation så god, at han for nyligt blev indkaldt til sin første landsholdssamling for ”Le Bleu”.

Størst spørgsmålstegn bør stilles ud for de to lejesvende Angeliño og Patrick Schick, der begge spillede vigtige roller hos RasenBallsport i sidste sæson, og som for nuværende er sendt tilbage til henholdsvis Manchester City og AS Roma, der siden har solgt Schik til rivalerne fra Leverkusen. I stedet for Angeliño har RB Leipzig hentet en fuldgod erstatning i den tidligere Leverkusen-profil og tyske landsholdsspiller Benjamin Henrichs. 23-årige Henrichs, der kommer til på leje fra franske AS Monaco, kan spille en offensiv wingback i begge af banens sider, hvorfor han ligner den fødte spiller til Nagelsmann offensive spillestil med stor rotation.

Hvem der derimod skal overtage stafetten som targetman i angrebet er stadig usikkert. Længe har den tidligere FC Midtjylland-spiller Alexander Sørloth været rygtet på vej til Østtyskland, men endnu er intet faldet på plads. Sørloth havde en formidabel sidste sæson med 24 mål i 34 kampe i den bedste tyrkiske række for Trabzonspor.

Foruden Werner og de to førnævnte lejesvende siger man også farvel til de to 19-årige talenter walisiske Ethan Ampadu og danske Mads Bidstrup, der begge rykker til London. Ampadu – der ellers spillede en brandkamp ude mod Tottenham i Champions Leagues ottendedelsfinaler – vender retur til Chelsea efter endt lejeophold, mens Bidstrup skifter til danskerkolonien Brentford.

På målmandsreserveposten er schweizeren Yvon Mvogo sendt på udlån i to sæsoner til PSV Eindhoven og erstattes af et andet ungt talent i 22-årige Josep Martínez fra UD Las Palmas.

Sidst men ikke mindst rykker østrigske Hannes Wolf videre til Bundesligakonkurrenten Borussia Mönchengladbach på en lejeaftale, mens RB Leipzig omvendt har hentet Lazar Samardzic fra Hertha i en opsigtsvækkende handel.

 

Styrket/svækket:

Svækket

Når man siger farvel til holdets største profil uden at finde en direkte erstatning, så kan der ikke være nogen tvivl om, at truppen i skrivende stund er blevet svækket over sommeren.

Henrichs virker som det helt rigtige indkøb til forsvaret, mens koreanske Hwang må siges at være lidt af en joker. Hver sommer er det efterhånden blevet en fast tradition, at RB Leipzig henter den mest prominente midtbanemand i søsterklubben Salzburg. Før Hwang var det Marcel Sabitzer, Naby Keita, Amadou Haidara og Hannes Wolf, hvor kun de to førstnævnte kan siges at have været med stor succes, hvorfor vi også tillader os at stille os skeptiske overfor klubbens seneste i rækken.

Vi mangler dog stadig at se, hvem der skal udfylde Schicks plads på holdet og med et ufuldendt angreb, er der altså noget som tyder på, at Leipzigs sportschef Markus Krösche ikke er færdig med at handle endnu. Vi opfordrer derfor til at holde godt øje med Red Bull klubben frem mod transfervinduets afslutning.

 

Sådan går det RB Leipzig i denne sæson: 

At Bayern München ikke er favorit til at løbe med mesterskabet igen er svært utroværdigt at påstå, men skulle vi alligevel opleve en stor overraskelse, så hvorfor ikke Nagelsmanns RB Leipzig? Den unge fremadstormende træner ser efter sommerens Champions League overraskelse, ud til fortsat at tage store skridt op ad den internationale trænerrangstige, og ingen er vel mere garant for en overraskelse end netop ham.

Hvorvidt et så ungt Leipzig mandskab kan holde fokus over 34 kampe er dog stadig stærkt tvivlsomt, og mens vi mangler spænding omkring de allerøverste Bundesligahold, så virker subtoppen derimod ganske spændende. Her kan vi se frem til en yderst drabelig duel om Champions League pladser mellem Leipzig, Gladbach og Leverkusen med flere.

Red Bull klubbens succes afhænger derfor i høj grad af, hvorvidt klubbens nye spillere går ind og viser sig som forstærkninger helt fra start, samt om tidligere profiler som Orban og Konaté kan formå at holde sig skadesfri. At forvente klubben går ud og finder en én-til-én erstatning for Werner er ikke realistisk, men Olmo er godt på vej til at udvikle sig til det centrale punkt og har momentvis vist prøver på hans store talent (bl.a. ved 1-0 målet mod Atlético Madrid i CL-kvartfinalen).

Med Werner og Schick ude burde vi umiddelbart kunne se frem til endnu flere spilminutter til klubbens danske islæt i Yussuf Poulsen – og så alligevel ikke. Bredden i angrebet har tidligere været stor og Nagelsmann er svært glad for at rotere i startopstillingen, hvorfor vi må forvente at flere angribere er på vej ind. Læg dertil at Yussuf Poulsen har fået frataget anførerbindet til fordel for Marcel Sabitzer – efter at danskeren ellers havde båret det under sommerens Champions League slutrunde.

Yussuf Pulsen er dog stadig en del af anførergruppen, da han er tredje mand i køen efter Sabitzer og Galucsi.

 

Bud på placering:

3-5

 

Bud på idealopstilling:

5-2-2-1

Gulácsi; Mukiele, Klostermann, Upamecano, Halstenberg, Heinrichs; Kampl, Sabitzer; Olmo, Nkunku; Poulsen

 

Hold øje med:

Dani Olmo

Som tidligere nævnt er Dani Olmo klubbens helt store håb og fremtidens mand i offensiven, der skal tage over hvor Werner slap som hængende angriber og kantspiller. Det var lidt af en magtdemonstration af Red Bull, da de snuppede spanieren for næsen af næsten hele den europæiske top såsom FC Barcelona, PSG og Manchester United, men endnu mangler han at få sit endelige gennembrud.

22-årige Olmo, der kom til fra kroatiske Dinamo Zagreb men ellers er et produkt af Barcelonas La Masia-akademi, har været en fastbestanddel af det spanske landshold siden debuten sidste november. Inden ankomsten til RB Leipzig havde Olmo formået at blive kåret til den bedste spiller i Kroatien to år i træk samt spillet seks kampe og scoret to mål i efterårets Champions League gruppespil for den kroatiske hovedstadsklub.

 

Foto: www.dierotenbullen.com

You may also like
EM, EM 2024, Tysklands trup til EM 2024
Her er Tysklands trup til EM 2024 – Hummels og Goretzka fravalgt
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
Julian Nagelsmanns første landsholdstrup: Comeback til Hummels og debut til Behrens
RB Leipzig, Red Bull
Optakt RB Leipzig – Bayern München: Alle gode gange tre for Leipzig?
RB Leipzig, Red Bull
Sæsonoptakt: RB Leipzig – Koster filosofien en plads i Champions League?