bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: RB Leipzig – Kan Nagelsmann gøre Leipzig til titelkandidater?

Sæsonoptakt: RB Leipzig – Kan Nagelsmann gøre Leipzig til titelkandidater?

Sidste sæson

Nr. 3 i Bundesligaen

RasenBallsport Leipzig endte 18/19-sæsonen på en flot tredjeplads, mens det blev til et finalenederlag til Bayern München i DFB-Pokal. Ralf Rangnick har derfor også afleveret et hold med god tro på tingene til den nytilkommende manager Julian Nagelsmann. RB Leipzig fik ellers ikke den bedste start på 18/19-kampagnen, da Yussuf Poulsen og co. kun havde skrabet en enkelt sejr sammen i de første fire kampe.

Herefter ramte holdet en god stime med tre sejre i træk og syv spilledage uden nederlag, hvilket betød, at de rykkede op på 3. pladsen i Bundesligaen. Dortmund og Bayern var to mandskaber, som Leipzig havde det meget svært med, men ellers så det nogenlunde stabilt ud. Enkelte kampe var der dog udfald, som kan være svære at forklare, bl.a. et 3-0-nederlag til Freiburg i december-måned.

Leipzig gik på juleferie på fjerdepladsen, og Rückrunden gik hen og blev en rigtig positiv en af slagsen. Det blev nemlig kun til sølle to nederlag i foråret mod henholdsvis Dortmund og Werder Bremen, og udover dette buldrede Leipzig også i pokalfinalen. I Berlin var der dog klasseforskel, da Bayern satte tingene på plads og vandt 3-0 over Leipzig.

De få nederlag i ligaen betød også, at RB Leipzig sluttede på en komfortabel tredje plads med hele otte point ned til Leverkusen på fjerdepladsen, mens der ombendt var ti point op til Dortmund på andenpladsen.

Via tredjepladsen i Bundesligaen skal Leipzig for anden gang i klubbens historie deltage i UEFA Champions League i den kommende sæson.

RB Leipzig deltog sidste år i Europa League, men den kampagne sluttede forholdsvis hurtigt, da Leipzig ikke formåede at klare sig videre fra gruppespillet. Det var uden tvivl en skuffelse, men manglende koldblodighed blev afgørende, og så var RB Salzburg, som er søsterklubben, simpelthen bare for stærke, da de fik maksimumpoint.

Tager vi de danske briller på havde Yussuf Poulsen en formidabel sæson, derfor fik han også topkarakter i vores danskeroverblik. Landsholdsangriberen spillede flest kampe af alle i klubben, og han lavede 15 mål i ligaen, 19 i alle i turneringer og fik vel det vi kan kalde et mindre gennembrud på positionen som spidsangriber.

Defensivt havde Willi Orban styr på sagerne, mens Péter Gulacsi stod en af de bedste sæsoner længe, da han holdt buret rent hele 16 gange, hvilket var flest af alle i Bundesligaen. Opskriften må derfor meget simpelt være; en god defensiv og farlige angriber, så får man succes. Fodboldens ABC, som Ralf Rangnick formåede at implementere i Leipzig i den forgangene sæson, og som Julian Nagelsmann skal videreføre.

Transfers

Først og fremmest er træner Julian Nagelsmann kommet til klubben, hvilket har været aftalt siden sidste sommer. Det er en af de mest spændende trænernavne, som Leipzig har fået fingrene i, og det bliver interessant at følge, hvor langt Nagelsmann kan drive Leipzig-mandskabet.

På spillersiden har der generelt været godt gang i svingdøren, hvor Julian Nagelsmann uden tvivl også har haft noget at skulle have sagt i forhold til nyindkøb. Den nok største stjerne, som er blevet  hentet ind, er den franske midtbanespiller Christopher Nkunku, der kommer til fra PSG. En spændende midtbanemand, der i den grad kommer til at styrke Leipzigs midtbane, hvor der nu også vil være mere kamp om pladserne.

Også kantspilleren Ademola Lookman kommer til klubben fra Everton for €18 mio., og det er en spiller, der bestemt også banker på til en startplads. Generelt er der blevet hentet ind til de offensive pladser, da østrigske Hannes Wolf kommer til fra samarbejdsklubben RB Salzburg for €12 mio.

RB Leipzig har også haft pengepungen fremme for at hente den 18-årige brasilianske venstreback Luan Cändido fra Palmeiras U20-hold for €8 mio.

Og så til nogle ukendte, men i den grad interessante unge spillere. Nagelsmann og trænerteamet har nemlig besluttet at rykke Tom Krauß, Fabrice Hartmann, Frederik Jäkel, Malik Talabidi og ikke mindst danske Mads Bidstrup op på førsteholdet.

Nagelsmann og Leipzig har indtil videre kun hentet spillere, der ikke er ældre end 21 år, og det passer som fod i hose, med klubbens mission om at hente unge spillere, der skal udvikles.

PSV Eindhoven har købt Bruma, som ikke for alvor slog til i Leipzig, for €15 mio., hvilket må siges at være en god handel for Leipzig.

Udover den 24-årige kantspiller er unge Julian Krahl skiftet til Köln på en transferfri aftale, mens også Marius Müller skifter til schweiziske FC Luzern.

Timo Werner har kontraktudløb næste år, og Leipzig har tidligere sagt, de ikke vil lade ham forlade klubben gratis, hvorfor et salg kan komme på tale, hvis ikke det ender med en kontraktforlængelse.

Styrket/Svækket:

Styrket

Der er ingen tvivl om, at hvis Timo Werner bliver solgt til en anden europæisk topklub, som nogle rygter går på, vil det ændre alt. Werner er utrolig vigtig for hele Leipzigs spil, men formår klubben omvendt at holde på den tyske angriber, ser det rigtig spændende ud. På indkøbsfronten har Leipzig også spillet med musklerne, og Christopher Nkunku samt Hannes Wolf kommer uden tvivl til at styrke holdet – og ikke mindst bredden. Midtbanen ser meget solid ud, og defensiven med Upamecano, Konaté og Orban ser ud til at forblive intakt. En spiller som Lukas Klostermann er også meget vigtig at holde fast i, da han har nogle kvaliteter både offensivt og defensivt, som ikke mange højrebacks har.

 

Denne sæson

RB Leipzig går uden tvivl en spændende sæson i møde, og en af hovedårsagerne til dette er, at der altså er kommet en ny mand i trænersædet hos Yussuf Poulsen og co.
Julian Nagelsmann får masser af roser fra sine trænerkollegaer, og ser man tilbage på den udvikling, som Hoffenheim gennemgik under ham, kan det kun blive spændende at følge RB Leipzig i denne sæson.

Vi kan ikke se nogen grund til, at Leipzigs defensiv – eller angrebsduo for den sags skyld – skulle stoppe med at fungere under Nagelsmann. Der er ingen tvivl om, at det godt kan tage lidt tid før Nagelsmann får implementeret den form for fodbold, som han står for. Det bliver også interessant at se, om Leipzig-mandskabet egner sig til den 3-5-2-formation, som Nagelsmann stod for i Hoffenheim – eller om han vil køre videre med 4-4-2.

”Jeg vil gerne videreføre den DNA, som RB Leipzig har opnået med en god portion succes – og så vil jeg gerne tilføje mine ideer. Hvis det kommer til at virke, kan vi blive rigtig succesfulde”, forklarede Julian Nagelsmann selv til The Football Times.

Generelt ser det lyst ud for RB Leipzig, der også har god mulighed for at hente unge talenter både i RB Salzburg og New York Red Bulls. Klubbens chef for udvikling er også Paul Mitchell, som bl.a. har skaffet Sadio Mané til Liverpool og Dele Alli til Tottenham, så det er en mand, der har sans for at opdage talenter.

Om Leipzig kan udfordre Bayern og Dortmund bliver sæsonens helt store spørgsmål, for begge klubber – og især BVB – har forstærket sig voldsomt. En tredjeplads vil dog også være godkendt, især hvis klubben også kommer langt i både pokaltuneringen og ikke mindst i Champions League. De europæiske kampagner har indtil videre været en stor skuffelse for de ambitiøse østtyskere, der meget gerne skulle have mere succes i år, hvis de skal tage næste skridt i deres udvikling som klub.

RB Leipzig spiller første kamp i Bundesligaen den 18. august ude mod oprykkerne fra Union Berlin.

Bud på placering: 3

 

Bud på idealopstilling

4-4-2

Gulácsi – Klostermann, Upamecano, Orban, Halstenberg – M. Sabitzer, C. Nkunku, Kampl, Forsberg – Y. Poulsen, T. Werner

 

Hold øje med – Yussuf Poulsen

Det virker oplagt at vælge Yussuf Poulsen qua hans danske pas, men der er en helt bestemt grund til, at det netop er Yussuf Poulsen, som vi har udpeget. Yussuf Poulsen spillede sin nok bedste sæson i fjor, og det bliver kun endnu mere spændende at følge danskeren i denne sæson.

Landsholdsangriberen lavede 15 mål i Bundesligaen i den forgangene sæson, og han blev også belønnet med en kontraktforlængelse. Angrebsduoen med Timo Werner og Yussuf Poulsen virkede meget oplagt i sidste sæson, og vi kan ikke rigtig se nogen grund til, at det ikke skulle fortsætte medmindre Werner vil blive solgt.

I træningskampene har Yussuf Poulsen vist, at han ikke har glemt, hvor målet står henover sommeren, da han i de tre seneste træningskampe har bragt Torhymnen i gang to gange. Danskeren har da også selv store forventninger til sig selv til den kommende sæson.

”Jeg sætter altid store mål for mig selv, og mit mål er at score så mange mål som muligt. Hvis jeg scorer 20 mål i Bundesligaen, men ingen i Champions League – eller omvendt – så vil jeg have gjort mit for at hjælpe holdet, forklarer Yussuf Poulsen til Bundesligaens hjemmeside.

Forventningerne til Yussuf Poulsen er i hvert fald tårnhøje efter den fremragende sæson, han havde i 18/19-sæsonen.

foto: www.dierotenbullen.com

You may also like
EM, EM 2024, Tysklands trup til EM 2024
Her er Tysklands trup til EM 2024 – Hummels og Goretzka fravalgt
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
Julian Nagelsmanns første landsholdstrup: Comeback til Hummels og debut til Behrens
RB Leipzig, Red Bull
Optakt RB Leipzig – Bayern München: Alle gode gange tre for Leipzig?
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?