bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Borussia Mönchengladbach – Roses unge føl

Sæsonoptakt: Borussia Mönchengladbach – Roses unge føl

Sidste sæson:

Nr. 5 i Bundesligaen

Det var en lidt blandet sæson set med Gladbach-briller, men der er ingen tvivl om, at sidste sæson alligevel var en sæson over middel. Det var også en klar forbedring af 17/18-sæsonen, hvor Die Borussien noget overraskende endte helt nede på 9. pladsen.

Dieter Hecking fik dog i den grad bragt tingene i orden i den forgangene sæson, hvor især hjemmebanen, Borussia-Park, blev et fort, som alle modstandere frygtede. Sæsonen startede også rigtig godt med en 2-0-sejr hjemme mod Leverkusen, hvorefter Borussia Mönchengladbach noget overraskende slog selveste Bayern München med hele 3-0, vel og mærke på udebane! Runden efter blev Mainz besejret med 4-0, hvilket betød, at Gladbach var at finde på 2. pladsen i Bundesligaen. Det var en placering, som der blev holdt fast i helt hen til runde 17, hvor et nederlag til Dortmund, betød at Gladbach rykkede ned på 3. pladsen. Stadig en yderst godkendt sæsonstart på daværende tidspunkt.

En af grundstene til den store succes i Hinrunde-sæsonen var uden tvivl Thorgan Hazard, der spillede på et uhørt højt niveau. Belgieren lavede mål på stribe, og han var flyvende i angrebet sammen med franske Alassane Pléa. Borussia-Park var, som tidligere nævnt, et sandt fort, og vi skulle helt hen til den 9. februar i 21. spillerunde for at finde det første hjemmebanenederlag til Gladbach – efter ni kampe i træk uden nederlag.

Men en Bundesligasæson består som bekendt af en Hin- og en Rückrunde, og det var nat og dag for Borussia Mönchengladbach før og efter jul. I foråret fik Bayern revanche – og vandt 5-1 – mens die Fohlen også tabte 3-1 til oprykkerne fra Düsseldorf. Modstanderne formåede at lukke Hazard og Pleá ned i en sådan grad, at Borussias spil blev en smule hakkende, hvor særligt Hazard gik helt i stå. Alligevel lå Gladbach på 4. pladsen inden sidste spillerunde, og håbet om Champions League fodbold var derfor stadig til stede

Borussia Dortmund formåede dog at slå Borussia Mönchengladbach i sidste runde med 2-0, og det betød, at de gled ud af top-4 – og i stedet endte på 5. pladsen, der giver adgang til Europa League. Lidt en streg i regningen for Dieter Heckings mandskab, der kort inde i foråret på et tidspunkt lignede en seriøs dark horse i kampen om mesterskabet.

DFB-Pokalen blev til gengæld en udpræget skuffelse, da Gladbach kun klarede sig til anden runde, hvor de fik en ordentlig fodboldlektion af Leverkusen, der vandt hele 5-0.

Den halvdårlige afslutning på en sæson, der i efteråret tegnede så lovende betød også., at klubben ikke valgte at forlænge samarbejdet med Dieter Hecking, der i stedet blev hentet til HSV.

 

Transfers:

Borussia Mönchengladbach har fået godt €25,50 mio. i kassen, da de solgte belgiske Thorgan Hazard til konkurrenterne fra Borussia Dortmund. De penge er blevet brugt på at hente forstærkninger ind – især til defensiven. Stefan Lainer fra RB Salzburg er hentet ind som højreback for €12 mio, og han ligner umiddelbart en starter på højre back, mens også angriberen Breel Embolo kommer til fra Schalke for i omegnen af €10 mio. Schweizeren kom til Schalke med store forventninger på sine skuldre men skader og dårlig form har sendt ham videre i karrieren.

Marcus Thuram, som er venstrekant, er også blevet hentet ind til at styrke bredden, men med henblik på, at han i fremtiden skal være fast mand på holdet, ligesom han er det på det franske U21-landshold.  Han var et af få lyspunkter i franske Guingamps sidste år, da han lavede ni mål i 32 kampe, men det endte alligevel med en nedrykning til den franske klub, som den 21-årige kantspiller nu har forladt. Han glider nok ikke direkte ind i startopstillingen i denne sæson, men mon ikke vi får at se ham i nogle indhop – og på længere sigt er han en spiller, der nok skal få en stor rolle i Gladbach.

Målmand Max Grün er købt i Darmstadt, mens slovakiske Lászio Bénes vender hjem fra en lejeaftale fra Holstein-Kiel.

Udover Thorgan Hazards skifte til Dortmund, der er en streg i regningen for Gladbach, har også angriberen Josip Drmic forladt klubben. Den 26-årige forsvarsspiller har skiftet transferfrit til Premier League-oprykkerne fra Norwich, mens den unge målmand Moritz Nicolas lejes ud til Bundesliga-oprykkerne Union Berlin.

Det mest markante skifte er dog sket på trænerposten, hvor Borussia Mönchengladbach altså valgte at sige farvel til Dieter Hecking og i stedet hentede en af europas mest eftertragtede trænere, Marco Rose. Den 42-årige tysker har leveret store resultater med Red Bull Salzburg de seneste par år både hjemme i Østrig og ude i Europa.

Han er en af de mest innovative trænere, der findes netop nu, og Gladbachs fans kan med rette have store forventinger til deres hold i de kommende sæsoner.

Styrket/Svækket:

Marginalt styrket

Det er lige på vippen, om truppen er styrket eller svækket, da Thorgan Hazards afgang har kæmpe betydning for Borussia Mönchengladbach. Men de penge, som klubben har fået ind pga. salget, er blevet brugt fornuftigt. Især Marcus Thuram og Breel Embolo ser meget spændende ud, og det er i hvert fald spillere, der har et enormt potentiale. Det samme var lidt tilfældet, da Gladbach inden sidste sæson hentede Pleá, og man må jo sige, at han har været en succes indtil videre.

Defensiven ser ud til at være intakt og endda forbedret, da Stefan Lainer ser ud til at glide direkte ind i startopstillingen. Forsvaret ser derfor ud til at være på plads, og man kan godt forvente, at Gladbach fortsat har en solid defensiv, som det var tilfældet i sidste sæson. Her formåede keeper Yann Sommer nemlig at holde buret rent 13 gange, hvilket var næstflest af alle i Bundesligaen.  

Denne sæson

Som vi lige berørte før, begynder det hele med en solid defensiv, og det må man sige, at Gladbach har. Vi finder dog først ud af i denne sæson, hvor stor betydning Thorgan Hazard har haft for deres succes, når han nu er væk. Pleá skal finde rytmen sammen med en ny angrebsmakker, og det kan godt tage noget tid, men det er reelt set også det eneste sted, at Gladbach er udfordret en smule.

Resten af holdet er stort set det samme som i sidste sæson, og hvis vi er lidt grove, kan man også godt tillade sig at forvente, at der kommer lidt mere fra Lars Stindl. Tyskeren, der er 30 år, blev ikke den profil, som man kunne have håbet på i sidste sæson, da han kun bidrog med tre mål og fire oplæg, selv om det retfærdigvis skal nævnes, at han også døjede med skader både i begyndelsen og slutningen af sæsonen.

Europa League bliver også et tema i den kommende sæson for Gladbach, der bestemt kan blive udfordret på bredden pga. denne tunering, men Marco Rose viste i Salzburg, at han ganske fint mestrer den disciplin.

Generelt står og falder deres sæson med Marco Rose, og hvor hurtigt han får implementeret sine ideer i truppen. Der er alligevel et gost stykke vej fra Hecking til Rose i taktisk udtryk, og med store oprustninger hos konkurrenterne, kan det blive svært at komme tilbage ti top 4

Det bliver nok nærmere en kamp om at komme i top-6 – ligesom i sidste sæson – og der er bestemt muligheder. Gladbach skal højst sandsynligt slås med Frankfurt, Hertha, Werder, Hoffenheim og hvem ved måske også Schalke, om at blive i top-6, der giver adgang til europæisk gruppespil.

Bud på placering: 5-8

 

Bud på idealopstilling: 4-3-1-2

Y. Sommer – S. Laimer, M. Ginter, Elvedi, Wendt – Neuhaus, C. Kramer, D. Zakaria – Stindl – Embolo, Pleá

 

Hold øje med:
Marcus Thuram

Gladbachs nye, unge stjerneskud Marcus Thuram, der er søn af den tidligere franske VM-vinder, Lilian Thuram, går en spændende sæson i møde. Den 21-årige kantspiller, der også kan spille helt fremme, fik sin seniordebut som 17-årig, og hvis man er i tvivl om, hvad det er for en spiller, Borussia Mönchengladbach får, skal man bare spørge i Paris Saint-Germain. Det var nemlig Marcus Thuram, der sendte Guimgamp i den franske pokalfinale, med en scoring i det 93. minut i semifinalen mod PSG. I den forgangene sæson scorede han ni mål i 32 kampe i den bedste franske række, så det er muligvis en stjerne i svøb, som Gladbach har fået fingrene i.

Fysik og hurtighed er nøgleordene hos Marcus Thuram, der også må have dribleegenskaberne i orden efter at have brugt det meste barndommen på at komme forbi en af verdens bedste højre backs hjemme i baghaven.

 

Foto: borussia.de

You may also like
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Leverkusen, stadion
Optakt: Bayer Leverkusen – Gladbach: Gamle bekendte mødes i Leverkusen
Kuttenfans, BVB
Optakt: Borussia Dortmund – Gladbach: Borussia-derby på Mittelklasse