bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: TSG 1899 Hoffenheim – I en Skov uden Nagelsmann

Sæsonoptakt: TSG 1899 Hoffenheim – I en Skov uden Nagelsmann

Sidste sæson

Nummer 9 i Bundesligaen

Da sidste sæson begyndte for et år siden, stod det allerede klart, at det ville blive den sidste med sensationstræneren Julian Nagelsmann ved roret. Det var en lidt mærkelig sæson for Hoffenheim, der det meste af sæsonen lå lige bag de øverste placeringer, men dog uden for alvor på noget tidspunkt at blande sig i kampen om top-4.

På sidste spilledag så det ud til, at de ville sikre europæisk fodbold, men de smed en 2-1 føring på udebane mod Mainz og tabte 4-2 i de døende minutter, hvilket gjorde, at de sluttede på en niendeplads.

I klubbens første Champions League-kampagne havnede de en svær gruppe med Manchester City, Lyon og Shakhtar Donetsk, men det var alligevel skuffende, at det kun blev til en fjerdeplads. Specielt fordi de rent spillemæssigt var ganske fint med i flere af kampene, men en blanding af naivitet og en dårlig defensiv kostede dyrt.

Offensiven var generelt ganske godt kørende, hvor profilerne på skift rullede sig ud, men defensiven havde det svært, hvor særligt Kevin Vogt lignede en mand langt fra det niveau, han tidligere har spillet på.
Det var ikke nogen katastrofal sæson for Hoffenheim, men sæsonen 2018/19 må alligevel beskrives som en uforløst en af slagsen.

Transfers:

Den mest markante udskiftning i Hoffenheim op til sæsonen har naturligvis været træner Julian Nagelsmann, der bliver erstattet med den 42-årige hollænder Alfred Schreuder. På spillerfronten har der også været godt gang i den med både til- og afgange.

Klubben har indtil videre tjent lige lidt over 100 mio. euro på spillersalg. Nico Schulz, Kerem Demirbay og Nadiem Amiri er solgt til Bundesliga-rivalerne fra henholdsvis Borussia Dortmund og de to sidstnævnte til Bayer Leverkusen. Det mest indtjenende salg har dog været den brasilianske angriber Joelinton, der er blevet solgt til Newcastle for 44 mio. euro. Udover det har de også sendt Antonio Colak til kroatiske HNK Rijeka for 850.000 euro og Robin Hack til Nürnberg for 500.000 euro. Til sidst er det også værd at nævne, at andenmålmand Gregor Kobel er blevet lejet ud til VfB Stuttgart.

De to dyreste handler Hoffenheim har lavet er højrekanten Ilhas Bebou fra Hannover 96 og danske Robert Skov fra FC København. Ilhas Bebouer blevet hentet for godt 8,5 mio. euro, mens Robert Skov prisskilt lyder på 10 mio. euro.

Sebastian Rudy er ikke en dyr nyerhvervelse, da de har lejet ham i Schalke 04, men det er alligevel en rimelig stærk transfer, de har lavet. Den tyske midtbanespiller har tidligere haft kæmpestor succes i klubben, men siden han forlod ”achtzehn99” har karrieren ikke kørt fuldstændig på skinner. Lejeaftalen er en god mulighed for Rudy for at få gang i karrieren igen, og det kan vise sig at være en god mand at få ind på et Hoffenheim-mandskab, der har mistet markante spillere i løbet af sommeren.

Til at erstatte Nico Schulz på venstrebacken har ”die Kraichgauer“ hentet den tidligere Augsburg-spiller Konstantinos Stafylidis på fri transfer. Udover det har de også hentet venstrekanten Sargis Adyaman og målmanden Phillip Pentke begge fra Jahn Regensburg.

Hoffenheim har solgt for klart flere penge, end de har brugt, og der bør derfor være god mulighed for, at vi ikke har set det sidste til Hoffenheim i det her transfervindue.

Styrket/svækket

Svækket

Hoffenheims nettoforbrug ligger på omkring -90 mio. euro, og det er derfor klart, at der bør være god mulighed for at lave et par handler inden transfervinduet smækker i. Status indtil videre må dog være, at holdet er svækket. Profilerede spillere er blevet solgt, og de er blevet erstattet med spillere af umiddelbart lavere kvalitet. Hoffenheim plejer dog at være gode til ”scouting”, og hvis det viser sig, at sommerens nyerhvervelser er fuldgode erstatninger for de tabte profiler, så har det været en kæmpe succes. Ikke bare fordi de er blevet dækket ind på de positioner, hvor de manglede spillere, men også fordi, at vinduet har været en succes økonomisk. Sommerens transfervindue ville derfor vise sig som en både sportslig og økonomisk succes.

Vi kender ikke fremtiden, og vi ved derfor ikke nødvendigvis, hvordan de nye spillere kommer til at klare sig, men det ville være forkert at sige andet, end at Hoffenheims trup ikke ser lige så stærk ud, som den gjorde sidste sæson.

Denne sæson:

Alfred Schreuder, der var assistenttræner i Hoffenheim fra oktober 2015 til januar 2018, er tilbage på WIRSOL Rhein-Neckar-Arena denne gang som cheftræner. Den 46-årige hollænder har et cv med flotte resultater som assistenttræner, ikke mindst i Ajax Amsterdam, hvor han var en del af det hold, der sidste sæson vandt en hollandsk ”double”, men mest bemærkelsesværdigt af alt nåede semifinalen i Champions League.

Som cheftræner er han dog stadig relativt uprøvet. Han stod i spidsen for hollandske Twente i lidt over et år med begrænset succes, hvilket er Schreuders eneste cheftrænerjob før ansættelsen i Hoffenheim. Det er ikke forkert at sige, at Schreuder har en tung arv at løfte fra sin tidligere chef Julian Nagelsmann, men det må dog anses som en fordel, at Schreuder har et godt kendskab til klubben. Det er også vigtigt at huske på, at Nagelsmann heller ikke kom til Hoffenheim med et gyldent cv i sin tid, så det bliver interessant at følge, om Alfred Schreuder kan tage skridtet op fra at være assistenttræner til cheftræner.

Da Alfred Schreuder blev ansat som assistenttræner i oktober 2015, var en Hoffenheim en klub, der kæmpede med en vis kropsdel i vandskorpen for at redde livet i Bundesligaen. Siden da har ambitionerne ændret sig en del. Desværre for Schreuder overtager han et hold, der har solgt fire markante profiler i form af Kerem Demirbay, Nadiem Amiri, Joelinton og Nico Schulz.

Hoffenheim er en klub, der har bygget deres succes på at være gode til at finde talent og finde de spillere, som andre klubber ikke har troet på eller ikke har kunne finde. Det er også en klub, der har solgt nøglespillere før, men alligevel ikke så markant som i år.

Hvor holdbart er Hoffenheim-projektet uden Nagelsmann? Hans indtræden markerede et skifte til et større sats på talent og en mere aggressiv og offensiv spillestil end tidligere. Nu skal Alfred Schreuder så bære faklen videre, og med sin hollandske baggrund kommer vi også i denne sæson til at se et offensivt Hoffenheim-hold, der i Belfodil og Kramaric stadig har fine målscorere oppe foran.

Det store spørgsmål er i stedet ud for defensiven. Nagelsmann havde allerede problemer sidste år med en vakkelvorn defensiv, og uden de store forstærkninger til de positioner er det svært at se, at den er god nok til at spille med helt fremme.

Vi er derfor ikke videre positivt stemte over for Hoffenheims muligheder kommende sæson. Alfred Schreuder er isoleret set et udmærket valg som træner og følger den klare røde tråd i klubben, men så markante spillersalg kommer til at blive udslagsgivende.

 

Bud på placering:

9-11

Bud på startformation – 3-5-2

Baumann; Adams, Hübner, Vogt; Kaderabek, Rudy, Grillitsch, Grifo, Zuber; Kramaric, Belfodil

Hold øje med – Robert Skov

Det siger næsten sig selv, hvilken Hoffenheim-spiller vi vil have et skarpt øje til i løbet af denne sæson. Superligaens vel bedste spiller sidste sæson, der vandt mesterskabet med FCK og scorede mål på samlebånd. Robert Skov gjorde sig med sine præstationer sidste år til et interessant navn i det store fodboldeuropa, og Hoffenheim viste sig at være klubben, der sikrede sig danskerens underskrift.

Skov har allerede fået sin landsholdsdebut, og det er vist utvivlsomt, at hvis kantspilleren med det fantastiske venstreben får succes i det tyske, så vil det bringe ham endnu længere ind i landsholdsvarmen.

Som udgangspunkt er skiftet til Hoffenheim et godt valg for Skov, da klubben har tradition for at udvikle spillere, og med hans løbearbejde og indstilling til tingene bliver det heller ikke noget problem at tilpasse sig den tyske mentalitet.

Der hvor der til gengæld kan opstå problemer, er på hvilken position han er tiltænkt en rolle. Alfred Schreuder ser ud til at køre videre med en 3-5-2 opstilling, og hvis ikke Robert Skov skal ned som wingback, så er det umiddelbart på 10’er positionen, han skal byde sig til i kamp med blandt andre Vincenzo Grifo, der har været blandt Hoffenheims bedste i venskabskampene. I en mere offensiv formation skal han kæmpe med blandt andre Leo Bittencourt og Ilhas Bebou om pladsen på højrekanten, og her skal Robert Skov særligt forbedre sit en-mod-en-spil, hvis han skal vinde den interne kamp.

I Superligaen så vi særligt hans kvalitet på dødbolde, men Hoffenheim råder over flere frisparksspecialister i truppen, så han går formentlig ikke ind og sparker alle dødbolde fra første dagen af.

Med et prisskilt på omkring de 10 millioner euro er Robert Skov Hoffenheims næst dyreste spiller i historien, og han er købt ind, fordi de har store planer med ham, men danskeren er ikke uden videre garanteret en startplads af den grund. Vi har tidligere set, hvordan unge spilere har skulle bruge en sæson på at vænne sig til Hoffenheim for dernæst at brage igennnem i sæson to. Ikke ulig det Skov selv gjorde i FCK.

I 2018/19 tog han rekorden for flest mål på en Superliga-sæson fra Brøndby- og Schalke-legenden Ebbe Sand, og nu finder vi så også ud af, om han kan få den samme succes i Bundesligaen, som angriberen fra Hadsund fik.

Foto: www.achtzehn99.de