bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: FC Bayern München – Er mestrene blevet overhalet?

Sæsonoptakt: FC Bayern München – Er mestrene blevet overhalet?

Bayern München, optakt, Thomas Müller

Sidste sæson

Nummer 1 i Bundesligaen

Hvor skal vi næsten starte? Bayern Münchens sæson gik mere op og ned end en hård bjergetape i Tour de France.

Det var Niko Kovacs første sæson som Bayern-træner, og han fik oplevet, at kravene på Säbener Straße er lidt sværere at leve op til end dem hos sin tidligere arbejdsgiver Eintracht Frankfurt.

Kroaten fik ellers en god start ved at slå sin tidligere klub Eintracht Frankfurt, som han havde ført til pokaltriumf i den foregående sæson, i Super Cup-finalen med hele 5-0. Han fik efterfølgende også en god start på Bundesligaen, hvor det efter de første par runder så ud til, at han ville sikre Bayern endnu et af de der fuldstændig kvalløse mesterskaber, der bliver vundet tidligt i april, men sådan skulle det ikke gå.

Bayern ramte en dårlig formkurve i efteråret, hvor det blev til nederlag og pointtab mod hold, man ikke havde forestillet sig kunne røre ved den sydtyske mastodont. I starten af november led Bayern et nederlag på 3-2 til Borussia Dortmund i en af Bundesliga-sæsonens flotteste kampe, hvilket gav Niko Kovac en pointafstand på syv op til Dortmunds førsteplads. Den afstand blev senere til ni point, da Bayern smed en to-målsføring på hjemmebane mod Fortuna Düsseldorf i en kamp, der endte 3-3.

Igennem det meste af efteråret florerede der rygter om, at Niko Kovac trænersæde var et varmt et af slagsen, og der blev for alvor tændt op for bålet af spekulationer, da Bayerns Münchens ledelse i oktober indkaldte til et pressemøde. Indholdet af pressemødet viste sig dog blot at være en kritik af mediernes behandling af klubben og dens spillere, og selvom det måske ikke var hensigten, så glemte medierne for en stund kritikken af Kovac efter et pressemøde, der vil gå over i historien.

Efteråret 2018 var overordnet set ikke noget, Bayern München for alvor kunne være stolte af hverken på eller uden for banen. De sidste par spillerunder af ”Hinrunden” var dog en sportslig succes for Bayern, der ved julepausens indtræf havde fået reduceret Dortmunds forspring til seks point.

Bayern fik ikke en blæsende start på forårssæsonen, da de i tredje spilleuge af ”Rückrunden” tabte 3-1 til Bayer Leverkusen. Men de fik lige så stille spillet sig rigtig varme, mens Borussia Dortmund begyndte at se nervøse ud.

Specielt i marts måned viste Bayern skræmmende styrke med resultater som en 1-5-sejr ude over Gladbach, 6-0 over Wolfsburg og 5-0 over Mainz, men det var dog også en måned, der bød på et skuffende Champions League-exit til de senere vindere af turneringen fra Liverpool. En ellers vild marts-måned i Bundesligaen fik en dårlig slutning, da de med 1-1 på udebane mod Freiburg gav Dortmund førstepladsen tilbage. Sæsonens helt store højdepunkt for Bayern kom en uge senere, da sydtyskerne smadrede ”die Schwarz-gelben” med 5-0, og fra da af pegede mesterskabspilen i retning mod Niko Kovac og Säbener Strasse.

Det syvende mesterskab i træk og det 29. af slagsen blev en kendsgerning med en 5-1-sejr over Eintracht Frankfurt i sidste spillerunde, hvor både Arjen Robben og Franck Ribery i en kamp, der for dem begge blev deres sidste Bundesliga-kamp. En turbulent sæson blev kronet med en flot 03-0sejr i DFB-Pokal-finalen mod RB Leipzig.

2018-19-sæsonen var den første sæson i lang tid, hvor vi så, at Bayern var en lille smule pressede. Alligevel endte de med at snuppe både ligaen og pokalturneringen, hvilket de trods alt ikke havde gjort siden 2016.

Transfers:

Klubikonerne Arjen Robben, Franck Ribery og Rafinha spillede i fjor alle deres sidste sæson i Bayern-trøjen, mens den colombianske stjernespiller James Rodriguez sluttede sit to-årige lejemål hos sydtyskerne sidste sæson. Udover det har de også solgt Mats Hummels for 30,5 mio. euro til mesterskabsrivalerne fra Dortmund og Marco Friedl til Werder Bremen for 3,5 mio. Euro.

Selvom Bayern i løbet af sommeren ikke har foretaget sig nogle handler, så har de før transfervinduets åbning om noget fået sprunget bankkassen. De har forstærket defensiven med to franske verdensmestre i form af Benjamin Pavard fra Stuttgart og Lucas Hernandez fra Atletico Madrid. Karl-Heinz Rummenigge og Bayerns sportslige ledelse har brugt 80 mio. Euro på Lucas Hernandez, og den 23-årige forsvarsspiller har dermed smadret Bundesligaens transferrekord, der før handlen lå på ”blot” 43 mio. euro.

Derudover har de også hentet Jann-Fiete Arp i HSV, og selvom han nok er en mand til fremtiden, så har han fået overraskende meget spilletid i venskabskampene indtil videre.

Styrket/svækket:

Svækket

Det kan godt virke en lille smule besynderligt, at en klub med et nettoforbrug på lidt over +80 mio. Euro i dette transfervindue ikke er blevet stærkere i løbet af sommeren. Med tilføjelserne af Benjamin Pavard og Lucas Hernandez er bredden i defensiven styrket, men til gengæld ser Bayerns offensiv ikke så god ud, som den gjorde i sidste sæson. James Rodriguez har i to sæsoner fungeret rigtig godt som 10’er, når han ellers har fået chancen,  men det blev alligevel aldrig heæt godt mellem ham og Bayern.

Op til sommerens transfervindue var Bayern München ude og gøre det klart, at de ville ud og købe dyrt ind. Det har de allerede gjort, men hvis Bayern for alvor skal stærkere ud, end de gjorde sidste år, så mangler de en offensiv profil. Det har været rygtet i løbet af hele sommeren, at Bayern er stærkt interesseret i Leroy Sane. I disse dage går forlydender på, at denne handel begynder at ligne noget. Bayern har sendt et bud på den tyske landsholdsspiller, og ifølge Bild har Manchester City accepteret buddet.

Hvis handlen lykkes, må vi sige, at Bayern kommer styrket ud af sommervinduet. Leroy Sane har udviklet sig til at være en verdensklassespiller, og han kan muligvis være den manglende brik i puslespillet, der gør, at Bayern kan konkurrere med den absolutte europæiske elite.

Denne sæson:

Alt er ved det sædvanlige og så alligevel ikke. Bayern er favoritter til Bundesligaen og DFB-Pokalen, mens Champions League også er en mulighed. Men sydtyskerne er for alvor opsatte på at sætte en stopper for den udvikling, vi har set i de senere år, hvor de har bevæget sig længere væk fra Europas absolutte elite. Klubben har selv meldt ud, at Champions League er den helt store prioritet i år. Det har bl.a. også været grunden til, at Bayern har ville bruge flere penge, end tyske klubber normalt bruger i sommerens transfervindue. Bayern vil på ny være en magtfaktor i europæisk fodbold.

Selvom Bayern har en stærk trup, så er tilfældet nok, at alle skal toppræstere, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at vinde pokalen med de store ører. Man må dog heller ikke afskrive Bayern fuldstændigt, for de tyske klubber har nemlig også igennem årene vist, at selvom de ikke er ligeså stærke på transfermarkedet som de engelske og spanske topklubber, så kan det solide arbejde, de laver i kulisserne, bringe dem langt. Det eksploderede transfermarked har dog, om man vil det eller ej, sat de mere sparsommelige tyske klubber et skridt bag den absolutte elite i Europa.

Godt nok har Bayern et stærkt og homogent hold, men når man kigger på truppen, bliver man også bare nød til at spørge sig selv; Hvor mange af de her spillere er blandt de fem bedste spillere på deres position? Her er det nok kun Joshua Kimmich, Robert Lewandowski og måske også David Alaba, der kan ryge inden for den kategori. Det er bare en kendsgerning, at Bayern ikke har den samme kvalitet, som de havde for fem år siden.

Bayern har altså i mange år efterhånden været udfordrede på den europæiske scene, og det er de måske også ved at blive i det hjemlige regi, hvor de ellers i syv år har været på urørlige, men de evige toere fra Borussia Dortmund ser stærkere ud end længe. Sidste år var ”die Schwarz-gelben” en yderst seriøs udfordrer til Bayerns trone, og i år ser de ud til at være en endnu mere seriøs bejler, og så må heller ikke negligere RB Leipzig. I foråret lignede østtyskerne et hold, der sagtens kunne have blandet sig i mesterskabskampen, hvis de havde vist samme styrke i efteråret, og med deres nye træner Julian Nagelsmann kan man ikke afvise, at de måske også kan udfordre Bayern.

Det kan altså godt gå hen og blive en kamp mellem tre hold om den tyske mesterskabstitel, men Bayern må pga. rutinen og det faktum, at de trods alt er det stærkeste hold, anses som favoritter.

Stjernemålmanden Manuel Neuer modtog en del kritik sidste sæson, men vi så dog, at han mod slutningen af året fik oppet sit niveau, og specielt i DFB-Pokal-finalen fik han vist sit værd med en masse spektakulære redninger. Neuer skal finde tilbage til sit gode gamle niveau, hvis Bayern skal have en chance for at vinde Champions League. De kan nok godt snuppe liga-titlen, uden han behøver at spille sit livs sæson, men når de møder de allerbedste hold i Champions League, får de brug for en målmand, der kan gøre det ekstraordinære.

Bud på placering:

1-3

Bud på startformation – 4-2-3-1

Neuer; Kimmich, Süle, Hernandez, Alaba; Goretzka, Thiago; Gnabry, Müller, Coman; Lewandowski

Hold øje med – Kingsley Coman

I løbet af fire sæsoner har vi set Bayerns offensivspiller demonstrere sit enorme potentiale, men også sit manglende slutprodukt og sin manglende kontinuitet. Nu går Kingsley Coman ind til sin femte sæson i Bayern-trikoten, og med Robbens, Riberys og James’ afgange står han til at få et større ansvar. Han skal til at steppe op og gå fra at være Bundesliga-stjerne til verdensstjerne.

Han har igennem de sidste par år vist prøver sit store talent, og han har vist, at han kan noget, som ikke mange i Bundesligaen kan. Vi så det bl.a. i sidste sæsons DFB-Pokal-finale mod Leipzig, hvor han scorede et mål fra en anden verden til 2-0.

I 123 kampe for Bayern München har han involveret i 53 mål, hvilket ikke er dårligt, men når man ser det, han kan præstere på sine bedste dage, så tænker man alligevel, at han snildt kunne have været involveret i flere, hvis formen var lidt mere kontinuerlig.

Bayern har som nævnt en ambition i denne sæson om at kunne kæmpe med blandt de helt store i Champions League, og hvis det skal lykkes, kræver det en verdensklassespiller på en af de offensive positioner. En spiller, der kan tage ansvar og ændre kampenes udfald. I stedet for at blive sammenlignet med de andre offensive spiller i Bundesligaen, så skulle vi gerne se i denne sæson, at Kingsley Coman bliver en spiller, vi sammenligner med de offensive stjernespillere i det store Europa. Han har potentialet til det, og Bayern har brug for, hvis de skal indfri deres ambitioner i Champions League.

 

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt Bundes Manager runde 10: Har du penge, så kan du få – dem fra Bayern som du peger på
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til runde 2 i Bundes Manager: Dobbelt op på Bayern