bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Hertha BSC – Kontinuitet i Vestberlin

Sæsonoptakt: Hertha BSC – Kontinuitet i Vestberlin

Sidste sæson:

Nummer 11 i Bundesligaen.

Hovedstadsklubben sluttede 18/19-sæsonen på en anonym 11. plads. Klubben var hverken i nærheden af en Europa Legaue-plads eller nedrykning, og en middelmådig hjemmebanestatisk på Det Olympiske Stadion med kun fem sejre og otte nederlag afspejler også Herthas sæson meget godt. Træner Pal Dardai formåede altså ikke at forbedre den ligeledes middelmådige placering fra sæsonen forinden, og dette førte i april til, at klubben meldte ud, at samarbejdet med ungareren stopper denne sommer efter gensidig aftale. Den tidligere u23-træner Ante Covic har nu taget over, og kroaten skal indlede sin første sæson som træner for et seniorhold i den kommende Bundesligasæson.

Sæsonen 2018/19 begyndte ellers lovende for de blåhvide herthanere. Holdet lå nemlig på 2. pladsen efter 4. spilledag, og forventningerne blev nok ikke mindre efter en 2-0-sejr over det senere mesterhold fra Bayern München. Herefter fulgte dog seks kampe uden sejr, og klubben røg ned på en 8. plads. Netop denne placering lå Hertha også på, da 2018 blev til 2019, som dog blev alt andet positivt. Klubben fik kun fem sejre i Bundesligaen i 17 kampe, og placeringen i ligaen blev kun dårligere. Især kampene fra midten af marts til midten af april var hårde ved Hertha. Her blev det til fem nederlag i træk, hvor blandt andet et 5-0-nederlag mod RB Leipzig og 2-1 nederlaget hjemme mod Düsseldorf var hårde slag for hovedstadsklubben.

I DFB-pokalen spirede dog et lille håb for de mange berlinere. Klubben kvalificerede sig nemlig til ottendedelsfinalen, hvor mægtige Bayern ventede. Kampen endte dog med exit, da det blev til et 2-3 nederlag efter forlænget spilletid og en ellers hæderlig indsats. Sæsonen sluttede for tredje sæson i træk med et nederlag på fire mål, da Leverkusen rejste fra hovedstaden med en 1-5-sejr.

Transfers:

Endnu engang har der ikke været den store udskiftning i Hertha-truppen. Den mest markante tilgang kan næsten siges at være på trænersiden, hvor ellers uprøvede Ante Covic er udset som Pal Dardais afløser. Her er det altså en klubmand, der stopper og en anden, der tager over. Covic er tidligere kroatisk fodboldspiller, men han er født i Berlin, og han har indtil videre brugt 20 af sine 43 leveår på lønningslisten i Hertha – heraf 11 år fordelt på to perioder som spiller og siden 2010 som ungdomstræner.

På spillersiden har Covic ikke tilføjet meget nyt til holdkortet. Den økonomisk dyreste tilføjelse er angriberen Dodi Lukebakio. Belgieren mere end fordobler klubben transferrekord, da han er hentet i engelske Watford for 150 mio. kr. Lukebakio er en kærkommen tilgang til Covic mandskab, for han har i den forgangne sæson vist, at han kan score mål i Bundesligaen. Her scorede han 10 gange i 31 kampe, mens han var på leje hos Fortuna Düsseldorf. Årsagen til, at Hertha har udset sig den 21-årige belgier, er netop målscoringen, for her kan han forbedre Covic´ offensiv.

Til midtbanen er Eduard Löwen hentet for omkring 50 mio. danske kroner i Nürnberg. U21-landsholdsspilleren var udtaget til denne sommers EM-slutrunde, men kom aldrig på banen, men alligevel er han nu Herthas fjerde dyreste indkøb nogensinde. Löwen skal kæmpe om en plads på den centrale midtbane, men umiddelbart er han ikke forrest i køen til spilletid.

På den centrale midtbane er serbiske Marko Grujic, nemlig for anden sæson lejet i Liverpool mod en betaling på 15 mio. kr. Den talentfulde serber fik spilletid i 22 Bundesliga-kampe, hvor han tog mange med storm, og Hertha kæmpede blandt andet mod Atletico Madrid om spillerens underskrift denne sommer. Grujic er en meget spændende spiller, og det er blandt andet ham, der kan holde Löwen på bænken.

Tredje tilgang er belgiske Dedryck Boyata, der kommer transferfrit fra Celtic. Den 28-årige midterforsvar skal afløse en Hertha-legende i Fabian Lustenberger, som er skiftet til Young Boys i hjemlandet, ligeledes transferfrit. Boyata er umiddelbart back-up for de stærke startere i Karim Rekik og Niklas Stark, men belgieren kan få en stor rolle, hvis en af de to sælges, eller der opstår skader.

Seneste køb er den blot 18-årige hollandske angriber Daishawn Redan, som er hentet i Chelsea for lige under 20 mio. kroner. Dette er dog en investering i fremtiden, for Redan er næppe klar til at slå Lukebakio, Selke eller Ibesevic af. Midtbanespilleren Julian Albrechter er rykket op fra u19-holdet, og han skal sammen med Maximillian PronichevMuhammed Kiprit og Sidney Friede, der alle tre er vendt hjem fra udlån, suge erfaringer til sig, mens udlån også kan være en mulighed for alle fire. Alexander Esswein er ligeledes vendt tilbage fra et låneophold i Stuttgart, og han kan øge konkurrencen på højrekanten, hvor Hertha har solgt profilen Valentino Lazaro til Inter for over 160 mio kr.

Lazaro er den klart mest markante afgang, for østrigeren var en stor profil i sidste sæson, hvor han bidrog med syv assister og tre scoringer. Udover ham er målmændene Jonathan Klinsmann og Maruis Gersbeck afskibet til henholdsvis St. Gallen og Karlsruher SC. Ingen af de to var dog i nærheden af spilletid og er altså ikke svækkelser af startelleveren. Det samme kan siges om Julius Kade, der skifter transferfrit fra hovedstadsklubben i vest til den i øst, nemlig oprykkerne fra Union Berlin.

Sidste afgang er Derrick Luckassen, der var på lån fra PSV, men han fik sit ophold ødelagt af en slem skade og spillede kun fire kampe.

Styrket/svækket: Uændret

Denne sæson:
I Berlin vil man naturligvis gerne slutte så højt som muligt, og inden hver sæson er der altid en lille forhåbning om, at denne sæson bliver sæsonen. Truppen er stort set den samme som sidste sæson, hvor kun afgangen af Lazaro er en svækkelse. På trænerbænken er der dog sket en ændring, og det er en mulighed for, at fans af hovedstadsklubben kan håbe på, at deres klub blander sig i kampen om Europa League-pladserne.

Covic har ingen erfaring som træner for et seniorhold, hvor hans største rolle hidtil har været fire måneder som assistent for Herthas førstehold i 2012. Derfor er han et relativt ubeskrevet blad som træner i tysk topfodbold. Covic har dog tidligere foretrukket 4-2-3-1, og dette ville også være en videreførelse af samme taktik, som afgående Pal Dardai anvendte. I venskabskampene har flere ungdomsspillere været i aktion, og forskellige formationer har været afprøvet, hvor blandt andet en 3-5-2 også er en mulighed for Covic. Om det bliver manglen på erfaring eller de nye tanker, der kommer til at sætte sit præg på Herthas sæson, bliver afgørende.

Defensivt har Hertha flere stærke spillere, og både Niklas Stark og Marvin Plattenhardt har været inde omkring det tyske A-landshold. De to skal vise sig fra deres bedste side, hvis Hertha skal have en mulighed for at blande sig i kampen om de europæiske pladser. Samtidig er bredden i forsvaret stærk, og det kan hjælpe Covic godt på vej, at konkurrencen er så stærk for en plads blandt de fire bagerste.

På midtbanen er Grujic og Maier et kompetent makkerpar, der med sidste sæsons erfaringer står stærkt, men med afgangen af rutinerede Lustenberger og en aldrende Skejlbred kan holdet godt frygte en mangel på erfaring i den defensive organisation.

Offensivt gør det modsatte sig nærmest gældende. 34-årige Ibesevic og Kalou, der er et år yngre, har tilsammen spillet 461 Bundesligakampe, så her er mangel på erfaring ikke problemet. Det er dog to aldrende profiler, der har peaket i deres karriere, så nye kræfter skal måske tage over. Ibesevic er stadig anfører, men i den forgange sæson fik han kun fuld spilletid i fem Bundesligakampe, og den 10 år yngre Davie Selke presser på for en startplads, men han skal score mere end de tre ligamål, han lavede sidste sæson. Han skal dog kæmpe hårdt for sin plads, for nyankomne Lukebakio fandt vejen til nettet 10 gange i den forgange Bundesligasæson, og han kan sagtens allerede nu være foran Selke i køen.

Målscoringen er noget, som træner Covic skal have et stort fokus på, da næsten 60% af holdets mål er blevet scoret af de tre offensive profiler Ibesevic, Kalou og Duda. Netop Duda skal der holdes et vågent øje med, da han kan være nøglen til en god sæson. Han skal fortsætte sine imponerende takter fra 18/19-sæsonen, hvor det blev til 11 scoringer og 6 oplæg.

På højrekanten ses holdets største svækkelse, og her skal australske Leckie udfylde Lazaros rolle som den bevægelige og driblestærke kantspiller.

Alt i alt er holdet næsten uændret, og hvis defensiven forsætter sin udvikling, og Covic får gang i offensiven, kan Hertha godt drømme om en placering i den bedre halvdel af tabellen, men hvis det derimod er Covic´ mangel på erfaring, der bliver dominerende, skal Hertha bare sikre overlevelse.

Bud på placering:  8-12

Bud på idealopstilling: 4-2-3-1

Jarstein – Klünter, Stark, Rekik, Plattenhardt – Grujic, Maier – Leckie, Duda, Kalou – Lukebakio

Hold øje med – Arne Maier
Når man er 20 år gammel og allerede har spillet 42 Bundesligakampe, er man et stort talent. Netop det er Arne Maier, som kan blive en stor åbenbaring på Herthas midtbane. Han er særdeles dygtig defensivt og skal med et stærkt pasningsspil være en stor del af Herthas opbyggende spil. Maier er allerede en fanfavorit, hvilket måske skyldes sin lange tilknytning til klubben, som han været en del af siden 2008, hvor blot var ni år gammel.

Maier skal dog lægge slutprodukt på sit spil og bidrage med oplæg og mål. Hvis Covic forløser Maiers potentiale, er der ingen tvivl om, at Arne Maier kan blive en profil, ikke kun for Hertha, men også i Bundesligaen. Maier skal defensivt rydde op og offensivt bygge op, og derfor er den lyshårede centrale midtbanespiller værd at holde øje med.

foto: www.herthabsc.de

You may also like
RB Leipzig, Red Bull
Optakt RB Leipzig – Bayern München: Alle gode gange tre for Leipzig?
Schalke 04, maskot, Comebacks
Optakt til 8. runde i 2. Bundesliga: Klassisk HSV og Schalke under stregen
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 7. runde i 2. Bundesliga: Er HSV igen HSV?
Taktisk analyse, Driblestærke
Optakt: Freiburg – Borussia Dortmund: Er Edin Terzic fyringstruet?