Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
saesonoptakt-1-fsv-mainz-05-Bundesligaens-unge-drenge
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: 1. FSV Mainz 05 – Bundesligaens unge drenge

Sæsonoptakt: 1. FSV Mainz 05 – Bundesligaens unge drenge

Sidste sæson: Nummer 12

Når man hører ordet “elevatorhold”, så blev det for nogle år siden oftest associeret med hold som Nürnberg, Bochum og Mainz. Men sidstnævnte har for alvor bidt sig fast som et solidt midterhold, der har fundet opskriften på at balancere et af de mindste budgetter i ligaen, samtidig med at de er nødsaget til erstatte bærende profiler, der bliver solgt. Nogle af dem har været Diallo, Serdar og Muto.  

Alle tre spillere blev før sæsonen 18/19 solgt, og Mainz stod med et gabende tomrum i angrebet, på den centrale midtbane og i midterforsvaret. Ind kom henholdsvis Mateta, Malong og Niakhaté til at udfylde de huller.

Alle tre spillere skulle senere hen blive nøglespillere for Mainz i sæsonen 18/19, hvor Mainz spillede med en af de yngste startellevere i Bundesligaen. Træner Sandro Schwarz valgte flere gange at stille med en trup, hvis gennemsnitsalder var omkring de 23 år. De bærende profiler på holdet var den atletiske defensive midtbanespiller Gbamnin, angriberen Mateta og venstrebacken Aarón Martin. Alle tre spillere var sidste sæson under 23 år, og dermed var det en flok unge spillere, der skulle prøve at undgå for meget nedrykningskamp. Den manglende erfaring og alder kom dog til tider til udtryk i individuelle fejl i bagkæden, hvilket kostede dem nogle point i tabellen.

Holdet endte sidste sæson på en 12. plads, hvilket må siges at være en godkendt præstation for et midterhold som Mainz, hvis primære mål hver sæson er overlevelse og stabilitet. Matetas 14 mål i 34 kampe og Gbamins indsats på midtbanen var to af de væsentlige faktorer i deres overlevelseskamp, mens endnu en styrkefaktor for Mainz var hjemmebanen, hvor holdet sidste sæson var i top syv over flest point hentet på eget græs. 

Transfers:

I transfervinduet har Mainz’ største signing indtil videre været den schweiziske landsholdsspiller Edimilson Fernandes, der kommer til fra West Ham for 7.5 mio. €. Fernandes fysik minder på mange måder om Gbamins, hvor begge er høje, hurtige og dygtige boks til boks midtbanespillere. Det kan også meget vel gå hen og blive lige netop Gbamin, som Fernandes skal erstatte, da Gbamin er blevet rygtet på vej til Premier League af flere omgange. Desuden kender vi allerede Edimilson Fernandes fætter nemlig Frankfurt-spilleren Gelson Fernandes, der om nogen er kendt som en hård hund. 

Mainz har også valgt at hente venstrebacken Aarón Martin på en fast aftale fra Espanyol. Han har kostet klubben 6 mio. €, og han bliver en vigtig del af Schwarz opbygningsspil, hvor han ofte kræver angrebslystne backs, der hjælper til i offensiven.  

På den anden back position har de hentet Ronaël Pierre-Gabriel, der skal udfordre Brosinskis plads i startopstillingen. Pierre-Gabriel er kommet til for 5.5 mio. € fra Monaco. Han har dog i pre season pådraget sig en skade og forventes at være ude i et par uger.

Mainz har i transfervinduet ligeledes hentet en 19-årig venstreback i Jonathan Meier. Han kommer fra Bayern Münchens andethold og har kostet Mainz 1.5 mio. €. Angriberen Cyrill Akono er kommet til fra Preußen Münster, og så har de hentet Dong-Won Ji på en fri transfer i Augsburg, mens målmanden Omer Hanin er kommet til fra Hapoel Hadera.

Man har samtidig sagt farvel til Anthony Ujah, der aldrig fik helt gang i målscoringen for Mainz, som han havde i sin tid i Köln. Ujah er blevet solgt til Union Berlin for 2 mio. €

Danske Emil Berggreen er efter et længere skadesplaget ophold hos Mainz blevet sendt videre til Twente på en fri transfer. Han fik aldrig gennembruddet i det tyske, da en række skader holdte den lange dansker ude.

Højrebacken Donatis kontrakt udløb i sommers, og hans kommende destination er stadig uvis. Desuden valgte den tidligere landsholdsmålmand René Adler at indstille karrieren, og det samme gjorde midterforsvareren Niko Bungert, mens Geritt Holtmann er blevet lejet ud til Paderborn.  

Styrket/svækket: Svækket

Denne sæson:

Det er rigtig svært at bedømme Mainz til den kommende sæson, da de er rigtig dygtige til at købe uprøvede spillere i andre klubber, som så ender med at brillere i Mainz-trøjen.  Desuden har deres talentarbejde i flere år præsenteret en række dygtige spillere. Seneste eksempel er målmanden Florian Müller, der havde en rigtig fin sæson sidste år.

De forskellige brikker til en succesfuld sæson uden for nedrykningsfare er da også til stede. Sidste sæson viste de, at de sagtens kan spille op med mod holdene i kategorien højere oppe. Mainz formåede at spille lige op med Leipzig og slog desuden Hoffenheim og Frankfurt. Sidstnævnte endda på udebane.

Dog kan man ikke komme udenom, at hvis Gbamin bliver solgt, står der en rigtig stor opgave for afløseren inde på midten. Desuden pynter det ikke på holdkortet, at holdets topscorer for sidste år, Mateta, har revet menisken over og derfor må sidde ude et par måneder. Ved et hold som Mainz ligger styrken i fællesskabet og i holdet som helhed, men det bliver svært at komme udenom, at holdet ser svækket ud i forhold til sidste sæson, hvor de starter med en skadet topangriber, og hvor Gbamin er millimeter fra et skifte væk fra klubben.

Hvis man lytter til Sandro Schwarz, og ser på hvordan han spillede sidste sæson, så skal man i hvert fald ikke forvente et kedeligt Mainz hold. Selvom opgaven for holdet hedder overlevelse, så lægger Sandro Schwarz vægt på, at holdet skal spille med høj intensitet og pres. Sandro Schwarz’ formation sidste år var oftest en 4-3-1-2, hvor han prøvede at få skabt et overtal på midten og udnytte sine meget offensive backs. De to back positioner er blevet styrket med nye indkøb for at kunne udnytte den kvalitet yderligere.

Efter at Mateta er meldt ude i starten af sæsonen, regnes der ikke med, at Mainz er færdig på transfermarkedet denne sommer. Dog har man allerede en dygtig angriber i Quaison, som forventes at få et endnu større ansvar næste sæson. Quaison var sidste sæson med sine syv mål i Bundesligaen holdets næst farligste spiller.

Mainz skal balancere det at have en ung trup samtidig med at gå i krig med en overlevelseskamp. Det må forventes at de unge spillere fortsat får chancen, og man må derfor også tænke, at nogle af spillerne får løftet deres niveau. Det bliver især interessant at følge Mainz unge talenter som målmanden Florian Müller, angriberen Jonathan Burkardt og midtbanespilleren Bakus udvikling i gennem sæsonen i en klub, der længe har været kendt som et udmærket udviklingssted for unge talenter. Tidligere har Serdar, Schürrle, Diallo og Karius været eksempler på unge talenter der fik deres gennembrud i klubben.

Med skader til nøglespillere og mange unge spillere i truppen, er det måske Mainz’ redning, at kampprogrammet er ret så favorabelt i begyndelsen. Godt nok venter Gladbach og Bayern i runde to og tre, men ellers skal de op mod hold som mod Düsseldorf, Paderborn, Hertha og Freiburg i de første ni runder. 

Uden for kridtstregerne skal Mainz 05 også begynde at se til, hvordan de får vendt den negative tilskuerudvikling. Siden de flyttede til Opel Arena i 2011, er tilskuertallet på stadion faldet. De gik fra at have 32.000 tilskuer i åbningssæsonen på stadion til at have blot 26.000 tilskuere i snit sidste sæson. Dette er altså på trods af, at de er blevet et solidt midterhold, der har fundet et underholdende koncept med Sandro Schwarz i spidsen.

Bud på placering: 12-16

 

Bud på startopstilling:

Med udgangspunkt i Sandro Schwarz 4-3-1-2 formation.  

Müller – Martin, Niakhaté, Bell, P.Gabriel/Brosinski – Malong, Fernandes/Gbamin, Latza – Boëtius/Öztunali – Quaison, Dong Won Ji/Buckhardt

 Hold øje med: Robin Quaison

Angriberen kommer til at få et større ansvar i den kommende sæson. Med stjerneangriberen Mateta skadet, så skal Quaison hurtigst muligt have gang i målscoringen for at Mainz skal komme helskindet igennem nedrykningskampen. Den svenske landsholdsspiller havde sin bedste sæson for Mainz sidste år, hvor han scorede i alt 9 mål i pokalen og ligaen tilsammen. Tilhængerne i Mainz håber altså, at Quaison kan bygge videre på de fine takter fra sidste sæson og blive en vigtig brik i Schwarz offensive system.

 

 foto: www.mainz05.de

You may also like
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
Optakt, VfB Stuttgart
Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Kører elevatorholdet igen en tur i kælderen?
Bo Svensson, Mainz 05, optakt
Sæsonoptakt – Mainz 05: Mere magi i vente for Bo Svensson og Mainz?
RB Leipzig, Red Bull
Sæsonoptakt: RB Leipzig – Førsteudfordrer til mesterskabet?