bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt – Union Berlin: Den nye dreng i klassen

Sæsonoptakt – Union Berlin: Den nye dreng i klassen

Union Berlin, optakt, udebanefans, sæsonkort

Sidste sæson:

Nummer 3 i 2. Bundesligaen.

Efter en skuffende 8. plads i 2. Bundesligaen i 17/18-sæsonen skiftede hovedstadsklubben sidste sommer ud på trænerbænken. Urs Fischer blev ansat, og med en ny træner var der inden sæsonen ikke de største forhåbninger i den østberlinske klub, da der også var solgt store profiler i Steven Skrzybski, Kristian Pedersen og Toni Leistner.

Klubben lagde dog flot fra land med fire sejre og fire uafgjorte i de første otte kampe, hvilket på det tidspunkt rakte til en 2. plads. Noget bemærkelsesværdigt kom Unions første nederlag først i anden halvdel af sæsonen. Union Berlin var nemlig ubesejrede de første 17 ligakampe, og de tabte først i den sidste kamp i 2018, hvor Erzgebirge Aue slog dem 3-0. Alligevel var det kun blevet til syv sejre og hele 10 uafgjorte i de første 18 kampe, hvilket rakte til en 4. plads.

I DFB-pokalen var klubben tæt på en kæmpe overraskelse, da et flot comeback tvang 2. runde-kampen mod Dortmund i forlænget spilletid. Et straffespark begået i det 120. minut førte dog til at overraskelsen udeblev, og Dortmund gik videre til næste runde.

2019 blev indledt på det udsolgte Stadion An Der Alten Försterei i den berlinske bydel Köpenick, og de 22.012 tilskuere så Union besejre Köln 2-0. Dog fulgte det blot andet nederlag i sæsonen, da St.Pauli besejrede Union runden efter. I forårssæsonen så man flere svingende præstationer end i efteråret, men alligevel lå klubben enten nummer 3 eller 4 fra 10. spillerunde og frem til 34. og sidste runde. Paradoksalt nok var Union blot det femte bedste hold i 2.Bundesligaen i 2019, men da de hold som klubben kæmpede med om topplaceringerne var lige så ustabile, endte Union med at ligge på 3. pladsen inden sidste spillerunde foran blandt andet HSV.

Her kunne Berlinklubben sikre sig den første oprykning nogensinde til den bedste række i Tyskland. Det krævede en sejr over Bochum, mens Paderborn skulle smide point mod Dresden. Union kom dog skidt fra land og var bagud 2-0 fire minutter efter pausen. I Dresden kom Paderborn bagud 3-1 10 minutter efter, og dermed havde Union altså omkring 40 minutter, hvis den direkte oprykning skulle sikres. Union formåede at udligne Bochums føring med fire minutter tilbage af kampen, men et forsøg på overlæggeren i tillægstiden var det tætteste Union kom på den direkte oprykning, og klubben skulle derfor ud i to afgørende playoff-kampe mod Stuttgart.

Inden kampene var den lille Berlinklub ikke spået mange chancer, men efter en jævnbyrdig 2-2-kamp på udebane, havde Union mulighed for at rykke op. Urs Fischer havde nemlig levet op til klichéen om at gøre hjemmebanen til et fort, og i ligaen var klubben bedst af alle på hjemmebane med kun et nederlag og 11 mål imod i 17 kampe. Derfor var forhåbningerne store, og efter slutfløjtet kunne de rødklædte berlinere fejre oprykningen. Kampen endte 0-0, og Union Berlin rykkede op på grund af reglen om udebanemål.

Transfers:

19. Det er det antal spiller, der er kommet ind i dette sommertransfervindue indtil videre. De 19 spillere er fordelt på to der har vekslet en lejeaftale til en permanent aftale, et tilbagekøb, otte nyindkøb, to spillere på lejeaftaler, tre retur fra leje og to fra u19-holdet.

Med i oprykningssæsonen var højrekanten Suleiman Abdullahi og den centrale midtbanespiller Manuel Schmiedebach, og de to får også lov til at spille Bundesligafodbold i klubben, da deres lejeaftaler er blevet vekslet til permanente af slagsen. En anden spiller, der også var med sidste sæson, er forsvarsspilleren Marvin Friedrich, som Urs Fischer købte fra Augsburg for cirka 2,2 mio. kr. i sin første sæson i klubben. Han var et stort lyspunkt i sidste sæson, og derfor gjorde Augsburg tidligere denne sommer brug af sin tilbagekøbsklausul på 7,5 mio. kr. Men Friedrich kommer ikke til at spille for Augsburg, da Union fire dage senere købte ham fri af Augsburg for omtrent 15 mio kr.

Ind er også kommet danske Marcus Ingvartsen, der er købt hos de belgiske mestre fra KRC Genk, mens Anthony Ujah er købt i Mainz og skal konkurrere med danskeren om spilletid i angrebet. Sidste spiller der er betalt overgangssum for er 1.FC Heidenheims midtbanespiller Robert Andrich.

Klubben har i den grad været aktive på transfermarkedet ved at styrke truppen med flere transferfrie spillere, der tidligere har været profiler i blandt andet Bundesligaklubber. Her er de mest markante Christian Gentner fra Stuttgart og Neven Subotic, som er hentet i St. Etienne i Frankrig, men var en profil i Dortmund. De to kommer altså til klubben med en stor Bundesligaerfaring med tilsammen fire mesterskaber og 586 kampe i den bedste tyske række. Julius Kade er kommet til fra den anden Berlinklub Hertha BSC, men han forventes mest at skulle styrke bredden. Derudover er de to højrekanter Florian Flecker og Sheraldo Becker kommet til, hvor det især er sidstnævnte der kan komme i nærheden af startelleveren.

Union Berlin har endvidere hentet to spillere på lejeaftaler. De to tyskere Keven Schlotterbeck og Moritz Nicolas er begge lejet for sæsonen hos de to ligakonkurrenter fra henholdsvis Freiburg og Borussia Mönchengladbach, men midtstopperen Schlotterbeck er nærmere spilletid end målmanden Nicolas, der umiddelbart er andetvalg mellem stængerne.

Ikke alle 19 er hentet udefra, da midtbanespilleren Maurice Opfermann Arcones og angriberen Laurenz Dehl begge er rykket op i førsteholdstruppen fra u19-holdet.

De sidste tre af de 19 tilgange er 10´eren Cihan Kahraman og de to forsvarsspillere Lars Dietz og Peter Kurzweg. Ingen af dem er dog tæt på spilletid, og sidstnævnte er allerede solgt til Ingolstadt i 3. Liga.

Udover salget af Kurzweg og salg med senere tilbagekøb af Marvin Friedrich er det kun venstrekanten Marcel Hartel, der har indbragt en overgangssum til Union Berlin. Han forbliver i 2. Bundesligaen, hvor han i den nye sæson skal spille for Armenia Bielefeld. Derudover har klubben taget afsked med de tidligere faste spillere med tilsammen 217 kampe for klubben, da Eroll Zejnullahu, Fabian Schönheim og Marc Torrejon alle havde kontraktudløb denne sommer, men ingen af de tre har fundet en ny klub endnu.

Energie Cottbus fra den 4. bedste række har lejet to spillere, der var kommet i overskud hos hovedstadsklubben. Her har de nemlig lånt de to unge spiller Lennart Moser og Berkan Taz i den kommende sæson.

De sidste to spillere der har forladt Union denne sommer er Carlos Mané og Robert Zulj. Begge var på lån i sidste sæson, men lejeaftalerne er udløbet, og Mané vendte tilbage til Sporting Lissabon, men er nu solgt til Rio Ave, mens Zulj stadig er i sin klub Hoffenheim.

Styrket/svækket: Styrket

Denne sæson:
Union Berlin har i den grad haft gang i oprustningen til deres første sæson i Bundesligaen. Ind er kommet flere rutinerede Bundesligaspillere, og truppen er ikke markant svækket af afgange. Alligevel bliver det med stor sandsynlighed i den lave ende af tabellen, Union Berlin skal kæmpe i denne sæson. Fra at have været vant til at vinde langt flere kampe end man taber, er det noget af en mental omstilling, træner Urs Fischer skal indstille sine spillere til. Til at løse denne opgave har Fischer sin stærke stamme fra den forgangne sæson, mens både bredden og startelleveren er styrket af spillere udefra.

Fordelen for Union Berlin er dog, at de under Urs Fischer har praktiseret en spillestil, der bør give dem point på kontoen. Det er bestemt ikke forførende fodbold, der spilles på Stadion An Der Alten Försterei, men der bliver kæmpet for hver eneste bold, og modstanderne kommer til at slå sig, når de lægger vejen forbi.

Union Berlin kommer altså ind som den nye dreng i klassen. Dog er det mest som den dygtige elev fra et af de lavere klassetrin, der nu har fået lov til at springe et par klassetrin over og nu skal måle sig med de ældste og allerdygtigste elever. Det er altså om at spidse blyanten og huske madpakken, hvis denne nye dreng ikke skal falde helt igennem.

For at overraske skal alle præstere deres ypperste, og i så fald kan klubben måske gøre sig forhåbninger om at blive i den bedste række. Hvis det skal lykkes, er det defensiven, som var holdets kernekompetence sidste sæson, der skal trække læsset. Her skal især Friedrich fortsætte sin udvikling, mens nyerhvervelsen Subotic skal finde tilbage på sit høje niveau, hvis klubben skal holde skindet på næsen.

På midtbanen er Christian Gentner hentet ind fra playoff-modstanderen Stuttgart, og hans rolle kan ikke undervurderes. Gentner har nemlig den erfaring fra den bedste række, som mange af hans holdkammerater mangler. Dette er tydeligst illustreret ved, at han er den nuværende Bundesligaspiller med næstflest kampe i ligaen, og at han står for næsten 35 procent af de Bundesligakampe, som hele truppen har tilsammen. Sammen med Prömel skal de spille op til deres bedste for at få offensiven og defensiven til at hænge sammen. På 10´eren kan danske Marcus Ingvartsen gøre sig forhåbninger om at spille, men Urs Fischer kunne også gøre sin 4-3-3 en kende mere defensiv og spille med eksempelvis Felix Kroos eller rutinerede Manuel Schmiedebach.

Union Berlin var langt fra det mest scorende hold i sidste sæson, og blot en spiller, svenske Sebastian Andersson, scorede mere end ti mål. Det er også i det lys at indkøbene af Ingvartsen og Ujah skal ses. Ingvartsen imponerede ikke i Genk, men den tidligere Superligatopscorer har før vist skarphed, mens Ujah har scoret stabilt i i Bundesligaen, uden dog at være nogen decideret Torjäger.

Det er det den stærke defensiv og kollektivet, der skal holde Union Berlin i Bundesligaen, mens en mere rutineret midtbane og et, måske, forstærket angreb, skal udnytte de få chancer, de får. Overordnet set er kvaliteten på spillerne dog noget lavere end hos de andre Bundesligaklubber, og derfor vil det være en overraskelse, hvis Union Berlin ikke rykker ned.

Bud på placering:  15-18

Bud på idealopstilling: 4-3-3

Gikiewicz – Trimmel, Friedrich, Subotic, Reichel – Prömel, Gentner, Ingvartsen – Abullahi, Andersson, Mees

Hold øje med – Grischa Prömel
Grischa Prömel er en dynamisk midtbanespiller, og han er en af nøglerne på et, på Bundesliganiveau, svagt hold. Prömel kom til Berlin i 2017, men det var først i sidste sæson den 24-årige tysker, der også har spillet tre U21-landskampe, har markeret sig i hovedstaden. Fra sin position på den centrale midtbane bidrog han i den forgange sæson med hele syv scoringer, hvilket gav ham en tredje plads på den interne topscorerliste.

Prömel skal fortsætte med at arbejde hårdt, og så skal han vise, at han også kan lave mål på øverste hylde.

You may also like
Kuttenfans, BVB
Optakt: Borussia Dortmund – Gladbach: Borussia-derby på Mittelklasse
Optakt, højdepunkter, FC Köln, Bayern München
Optakt: FC Köln – Bayern München: Kriseramte Köln får besøg af vanvittige Kane
Fortuna Düsseldorf, optakt, gratis, Fortuna für Alle
Optakt til runde 14 i 2. Bundesliga: Das Politisches Derby
2. Bundesliga, St. Pauli
Optakt til runde 13 i 2. Bundesliga – Stikker Hamburg-klubberne af?