bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Schalke 04 – Nye ansigter skal bringe tiltrængt medvind

Sæsonoptakt: Schalke 04 – Nye ansigter skal bringe tiltrængt medvind

Schalke 04

Sidste sæson: Nummer 14 i Bundesligaen

Hvis man før sæsonen 18/19 var Schalke 04 fan og glædede sig til at se holdet blande sig i toppen af Bundesligaen, så blev man grueligt skuffet. Sæsonen 17/18 var en fantastisk sæson på mange måder, hvor de endte på andenpladsen og foran rivalerne fra Dortmund, så derfor var sæsonen 18/19 en enorm skuffelse ovenpå.

Efter at Schalke i efteråret 2018 gik på vinterpause på en skuffende 13. plads og i løbet af foråret aldrig nåede i omdrejninger, valgte sportsdirektøren Christian Heidel at forlade de kongeblå. Manden, der skulle styre Schalke i en ny opadgående retning, blev Jochen Schneider. Han har en fortid i VFB Stuttgart, hvor han var med til at vinde mesterskabet i 2007 og kom senere til Red Bull koncernen og RB Leipzig. Lige så nyt et ansigt Jochen Schneider var, lige så velkendt et ansigt var Huub Stevens, som overtog interim-trænerposten, efter Schalke valgte at fyre Tedesco.

Den tysk-fødte italianer var vældigt populær hos fansene, men til sidst var der ingen anden udvej, da Schalke var i overhængede fare for nedrykning. Stevens er mest kendt for sin tid i Schalke i 1997, hvor han førte dem til Uefa Cup sejren. Tedescos fyrring kom blandt andet efter et katastrofalt 0-4 nederlag på hjemmebane til Fortuna Düssedorf og en 7-0 afklapsning ude mod Manchester City. 0-4 nederlaget mod Düsseldorf vil især blive husket for, at fansene umiddelbart efter kampen tog anførerbåndet fra Stambouli, da de ikke mente, han var værdig til at bære det.

En af grundene til at sæsonen gik så galt, var et sløvt angreb. Kun de tre nedrykkere scorede færre mål end Schalke. De kongeblås topscorer i sæsonen blev højre wing backen Caligiuri med sine syv mål i Bundesligaen, hvoraf flere af dem var på straffe. Det var altså ikke holdets angribere, der bar holdet frem. Et af de eneste offensive lyspunkter man kunne finde, var et ungt angrebstalent, som for alvor bed sig fast i førsteholdet. Kun 18 årige Ahmed Kutucu scorede på udebane mod Bayern, og han kan fra denne sæson af meget vel få en stor betydning for Schalkes offensiv, ligesom også målmandstalent Alexander Nübel kom ind og leverede lovende præstationer, da fanfavorit Ralf Fährmann blev droppet midtvejs i sæsonen.

På det positive plan skal det nævnes, at det lykkedes at vinde med 4-2 ude mod Dortmund i Revierderbyet og dermed spolere en eventuel sort-gul mesterskabsfest, så helt skidt var sæsonen trods alt ikke set med Schalke-briller.

Transfers:

Et af de væsentligste nye ansigter hos Schalke er på trænersædet, hvor de har valgt David Wagner som ny cheftræner. Han har tidligere været træner i Huddersfield, hvor hans foretrukne opstilling var en 4-2-3-1. Det bliver derfor spændende at se, hvordan han bruger spillermaterialet i Schalketruppen, som har været meget vant til at spille med et  5-mandsforsvar i forgangne sæson.

Wagner selv benytter sig meget af det høje press og wing-backs, som skal overlappe de offensive midtbanespillere. Man kan derfor nemt forestille sig spillere som Caligiuri på wing-backen og en Suat Serdars energiske presspil passe fint i Wagners spillestil.

Schalkes offensiv var sidste år blandt de værste i Bundesligaen. Der manglede kreatører og spillere, der kunne afslutte foran mål. For at komme de to problemer til livs har Schalke købt 24 årige Benito Raman for 13 mio. € fra Fortuna Düsseldorf. Venstrekanten stod sidste år noteret for ti mål og fire oplæg, og han kan med det samme bringe et frisk pust ind i offensiven hos Schalke.

Til at styrke defensiven, hvor de måtte sige farvel til den ikke altid sikre Jeffrey Bruma, har de hentet Ozan Kabak. Den tyrkiske midterforsvarer har kun spillet i Bundesligaen siden vinter, men har imponeret så voldsomt i Stuttgart, at Schalke har valgt at betale 15 mio € for ham. Han må regnes at være tiltænkt startpladsen ved siden af Nastasic eller Stambouli.

Desuden har de hentet den tidligere Schalke spiller Bernard Tekpetey tilbage til klubben. Han har spillet i Paderborn i én sæson. Han kommer dog ikke til at få den store indflydelse i denne sæson, da han er blevet lejet ud til Fortuna Düsseldorf.

Yderligere er Fabian Reese og Pablo Insua kommet tilbage fra et lejemål i henholdsvis Greuther Fürth og Huesca.

Selvom det ikke er decideret nye transfers, så er det altid vigtigt, at holde øje med de ungdomsspillere som Schalke hiver frem. Spillere som Kutucu, Boujellab og Carls har allerede fået spilletid i pre-season og i slutningen af sidste sæson, og enhver af de spillere kan få et gennembrudsår, ligesom vi før har set unge Schalketalenter få det.

Højreback positionen er blevet styrket, ved at de har valgt at leje den engelske ungdomslandsholdsspiller Jonjoe Kenny i Everton. For at styrke målmandsrotationen har de også valgt at hente Markus Schubert fra Dresden på en transferfri aftale.

Ud af døren er gået Breel Embolo, der røg til Gladbach for 10 mio € og Benjamin Goller, der røg gratis til Werder Bremen. Breel Embolo levede aldrig rigtig op til hans prisskilt og var plaget af skader i sin tid i klubben. Yderligere har den lidt mærkværdige situation omkring Ralf Fährmann og hans faldende status i klubben taget en drejning, ved at han er blevet lejet ud til Norwich. Til sidst har den rutinerede højreback Sascha Riether valgt at stille støvlerne på hylden.

Styrket/svækket: Styrket.

Selvom de har fået to rigtig dygtige spillere til klubben i form af Kabak og Raman, så er grunden til at Schalke går styrket ind i denne sæson, forestillingen om at et så stort fald i niveau af de bærende spillere to sæsoner i træk er usandsynligt. En angriber som Mark Uth, der kun scorer to mål i en sæson, Nabil Bentaleb, der måtte sidde ude grundet disciplinærsager og Sebastian Rudy, der var en skygge af sig selv, er blot tre eksempler på bærende spillere, der ikke leverede sidste sæson.

Men med en ny dygtig cheftræner, der forhåbentlig kan få nyt liv i omklædningsrummet, samt to signings der fylder nogle store huller i truppen, så kan det blive en markant bedre sæson end sidste sæson.

Desuden må man forvente at med et år mere på bagen hos de unge spillere som Alexander Nübel, Weston McKennie og Harit må kunne løfte deres spil yderligere. Ihvertfald Alexander Nübel, som var en af Tysklands bedste til U21 EM må forventes at få en stort år for de kongeblå.

Denne sæson:

Det bliver spændende at se, hvordan den nye cheftræner kommer til at præstere hos Schalke, samtidig med at de går et benhårdt startprogram i møde. Bayern venter allerede i anden spillerund,e og der bliver derfor ikke meget tid til at prøve forskellige systemer af eller spille sig til. Der skal en betydelig bedre start til på sæsonen, hvis de ikke skal ende i samme ormehul som sidste sæson.

Den helt store faktor for næste sæson bliver, om de kan score mål nok. Det katastrofale angreb som Schalke havde i sidste sæson, har fået en anelse nyt luft og en ny taktisk tilgang fra Wagner. Fansene håber altså, at Wagner, ligesom han har været kendt for i sin tid hos Huddersfield, kan få det ypperste ud af de spillere, han har til rådighed.

Desuden bliver det vigtigt for Schalkeholdet at vinde over de mindre hold. Sidste sæson var præget af nederlag mod hold som Düsseldorf, Freiburg og Mainz. Det er hold, som de skal slå, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at spille med i den øverste halvdel af tabellen.

Hvis de blot kan finde en anelse af magien frem, som gjorde sæsonen 17/18 så god, så må det forventes at blive en bedre sæson, end den de spillede sidste år.

Bud på placering: 5-7

Holdet må have en klar målsætning om at vende tilbage til europæisk fodbold hurtigst muligt. Konkurrenterne fra Dortmund, Bayern og Leipzig og måske også Leverkusen er pt. på en anden hylde en Schalke. Dog burde de Kongeblå være at finde på hylden nedenunder sammen med hold som Eintracht Frankfurt, Wolfsburg og Gladbach.

Bud på startopstillingen:

Med udgangspunkt i Wagners foretrukne 4-2-3-1

Nübel – Oczipka, Stambouli, Kabak/Nastasic, Caligiuri – Mascarell/Serdar, McKennie – Schöpf, Konoplyanka/Uth, Raman – Uth/Burgstaller

Hold øje med:Alexander Nübel

En spiller der allerede imponerede sidste år og fortrængte klubmanden Ralf Fährmann. Nübel har imponeret alt og alle, ikke blot i Bundesligaen, men også til U-21 EM i Italien i sommer. Hans imponerede reaktionsevne på stregen og en højde på 1.93 gør ham til en rigtig dygtig keeper, hvorfor han også for længst er blevet et transfermål i Bundesligaen. Bayern München og Leipzig har længe været bejlere til den unge keeper, der har kontraktudløb i sommeren 2020. Indtil videre har agenten sagt, at han bliver i klubben, men man har før set Schalke miste talenter på en fri transfer til netop Bayern. Det bliver dog spændende at se, om Nübel kan fastholde sin gode form og skabe en stabilitet i Schalkes forsvar.

Vil du en tur til Schalke og se dem spille foran deres fantastiske fans, så se her, hvordan du får billetter til deres kampe

You may also like
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 31. runde i 2. Bundesliga – Kiel Ahoi
Schalke 04, maskot, Comebacks
Schalke: (Kon)Kurs mod 3. Liga?
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 7. runde i 2. Bundesliga: Er HSV igen HSV?
Optakt, Schalke
Bæredygtig stilstand i Schalke 04