bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Meisterschaft, Relegation og alt det imellem – hvem snupper hvad?
Da jeg for to år siden var på vej til kampen i sidste runde af Bundesligaen mellem HSV og Wolfsburg, kunne bilradioen endnu en gang byde på en lille, men fantastisk sproglig oplevelse, der ofte følger med i kølvandet af tysk fodbold.
Kampen blev udnævnt til at være Anti-Relegationsgipfel – et ord, der er umuligt at oversætte til dansk, men som præcist indkapslede, hvad der var på spil denne lune maj-eftermiddag på Volksparkstadion. Kampen for at undgå 16.-pladsen og to nervepirrende kampe mod nummer tre i 2. Bundesliga for at sikre sig endnu en sæson i den fineste række.
Da jeg for et par måneder siden kiggede på tabellen i Bundesligaen og analyserede de sidste runder, var jeg overbevist om, at denne sæson kunne byde på version 2.0 af Anti-Relegationsgipfel. Stuttgart så ud til langsomt at komme i gang, og samtidig var Schalke inde i den notoriske krise, Königsblau har været involveret i hele sæsonen.
Men Stuttgart  kunne komme op på knæ efter en kaotisk sæson med fyringer af Tayfun Korkut og den fejlcastede afløser Marcus Weinzierl samt masser af uro i kulissen. Og så kan Schalke ellers glæde sig over, at tre hold var klart ringere end dem i sæsonen, så deres miserable 32 point inden sidste runde er rigeligt til at redde dem. Vi skal ellers tilbage til sæsonen 2013-14 for at finde en sæson, hvor 32 point var nok til ikke at ende på én af de tre nederste pladser. Og derfor bliver lørdagens kamp i Gelsenkirchen en kamp om kejserens skæg i stedet for et fuldblods-drama om at undgå 16.-pladsen, som Stuttgart nu endegyldigt har sat sig på.
Mens der gennem snart mange år på sidste spilledag mest har været spænding om, hvem der skulle rykke ned, spille relegation eller sikre sig medaljer og europæiske billetter, er mesterskabet for en gangs skyld ikke afgjort inden sæsonens sidste 90 minutter skal spilles.
Det har ikke været nogen overbevisende sæson for Bayern München, der har smidt overraskende mange point hjemme i Allianz Arena. Men det er også her, at de selv kan afgøre mesterskabet og hente titel nummer syv i træk. Det kræver formentlig kun et point mod Frankfurt, med mindre Dortmund vinder med 17 overskydende mål i Borussia-derbyet ude mod Mönchengladbach…
Men med spænding ind til sidste spillerunde slipper man formentlig for Bayern-arrogancen, de har leveret, når mesterskabet skulle fejres i sæsonens sidste hjemmekamp. Der var ikke den store begejstring hos Freiburg-træner Christian Streich, da Bayern-staben for to år siden havde hentet Anastacia ind til et Super Bowl-inspireret half time show, som forsinkede afviklingen af anden halvleg med flere minutter.
Bayern München bør dog være i stand til at hente det afgørende point mod et Frankfurt-mandskab, der godt nok har en Champions League-plads at spille for, men virker til at have mistet kadencen i de seneste to runder, hvor det er blevet til to smertelige nederlag og en samlet målscore på 1-8. Omvendt har die Adler været skarpe på udebane i løbet af sæsonen, men alt peger på, at Bayern endnu en gang kan fejre mesterskab på Marienplatz næste søndag efter pokalfinalen mod RB Leipzig. Og så er det i øvrigt lidt af et særsyn, at Bayern får lov til at fejre et mesterskab på hjemmebane. Til trods for de talrige titler vil et mesterskab på Allianz-Arena nemlig være det første af sin slags i 19 år.
RB Leipzig ligger lunt på tredjepladsen og har både medalje og Champions League-pladsen på det tørre inden deres sidste kamp i Bremen, men lige bagved er der tre hold, der dyster om den sidste plads i kongeklassen.
Frankfurt får formentlig brug for en sejr i München for at spille sig i det fineste selskab efter en fin sæson, men det ligger mere til, at enten Leverkusen eller Mönchengladbach tager billetten og millionerne. Leverkusen har den på papiret letteste opgave ude mod Hertha BSC, der som altid under den afgående træner Pal Dardai har leveret et skidt forår, og derfor ikke har noget at spille for.
Borussia Mönchengladbach burde ikke ligge i en duel om Champions League-billetterne. Men det der i februar kunne have været en potentiel duel om die Meisterschale i sidste runde hjemme mod Dortmund bliver nu en neglebidende kamp om pladsen i det fornemme selskab mod en modstander, der har alt at vinde i fjernduellen om mesterskabet.
Søndag er der mere drama, når de sjove og kedelige billetter skal fordeles i 2. Bundesliga. Gennem stort set hele sæsonen har der været lagt op til, at der skulle være fest på Volksparkstadion i Hamburg, når HSV tager imod Duisburg i sidste runde. Men die Rothosen har de seneste to måneder været horribelt dårlige med kun tre point i de seneste otte kampe, og hvor man samtidig har smidt hele 16 point væk i forhold til Paderborn.
Nu skal HSV levere et mirakel på størrelse med Jesus’ genfødsel, hvis de skal have en lille chance for at vende tilbage til Bundesligaen. De skal vinde med 19 overskydende mål samtidig med, at Union Berlin på tredjepladsen taber ude mod Bochum.
Det sker ikke, og derfor kan HSV se frem til en katastrofal afslutning på sæsonen. Det var slemt, at Dinoen sidste år måtte sige farvel til det fine selskab efter 55 sæsoner i Bundesligaen. Men det har været endnu værre for HSV at måtte konstatere, at de ikke vender tilbage til den bedste række i første forsøg, og det kommer til at presse økonomien voldsomt i den tidligere mesterklub, der i forvejen ikke har for mange skillinger at arbejde med.
Spydige tunger har allerede udråbt denne sæson til den bedste nogensinde for HSV i 2. Bundesliga, men den hån kunne man godt undvære ved Elben…
Den ellers sikre oprykning har HSV’erne mistet til Paderborn, der med Steffen Baumgart i spidsen er i gang med et vanvittigt eventyr. Efter nedrykningen fra Bundesligaen i 2015 rykkede de sportsligt ud af både 2. Bundesliga og 3. Liga de efterfølgende sæsoner. Men nedrykningen fra 3. Liga blev undgået på målstregen, da 1860 München ikke fik fornyet deres licens, efter de rykkede ud af 2. Bundesliga, og så kunne paderbornerne indlede et togt tilbage mod toppen med oprykningen fra 3. Liga sidste år, og nu tyder alt på, at den fusionerede sportsklub kan vende tilbage til Bundesligaen efter fire års fravær med delvist kaos – og en ansættelse af Stefan Effenberg – i klubben undervejs.
Paderborn skal en tur til Dresden i sidste runde, og selv om de fanatiske Dynamo-fans ville elske at se deres gulblusede yndlinge drille en oprykker-kandindat, tror jeg på, at de målfarlige paderbornere snupper den direkte billet.
Det betyder, at Union Berlin snupper tredjepladsen, der giver relegation mod Stuttgart. Det bliver et par interessante kampe mellem en traditionsklub og en folkets klub.
Jeg under Union Berlin oprykningen, for holdet fra Berlin-bydelen Köpenick har gennem snart en halv snes år i flere omgange ligget i subtoppen af 2. Bundesliga uden at kunne tage det sidste skridt op til de bedste. Samtidig vil det være sundt for tysk fodbold, at et “ægte” hold fra det tidligere DDR kan spille sig til en plads i den bedste række. Og som Tysklands klart største by kan Berlin også klare, at union’erne bliver den i alt femte klub fra Berlin, der får en plads i Bundesligaen.
Det bliver et interessant opgør om at snuppe den sidste billet til Bundesligaen. Bundesliga-mandskaberne har traditionelt haft overtaget i relegationskampene, hvor det er blevet til otte sejre i ti opgør, siden kampene blev genindført i 2009. Men Stuttgart har spillet med bløde knæ gennem stort set hele sæsonen, selv om det i weekenden blev til en fin 3-0 sejr hjemme over Wolfsburg. Omvendt kommer Union Berlin med en solid selvtillid efter at være kommet fra baghjul i 2. Bundesliga, og de 22.000 tilskuere på Stadion an der Alten Försterei vil være en tand vildere i deres opbakning, end de normalt er til deres rødhvid-stribede helte. Det kan blive et tæt opgør, men jeg ser stadig en lille fordel i rutine og tempo hos stuttgarterne i de to kampe.
Nedrykningsdramaet i 2. Bundesliga er stort set afgjort. Duisburg og Magdeburg er ude, mens Ingolstadt skal håbe på et mirakel for at de skal undgå at forlænge sæsonen med to Relegationskampe.
Holdet fra Audi-byen møder ude Heidenheim, og er samtidig i en fjernduel mod Sandhausen, der skal en tur til Regensburg. Får Sandhausen uafgjort i Regensburg skal Ingolstadt vinde med fire mål i Heidenheim. Det kommer formentlig ikke til at ske, og Ingolstadt må konstatere, at deres imponerende slutspurt væk fra en håbløs bundplacering ikke helt var nok til at redde dem. 16 point i de seneste otte kampe er blevet overgået af de 17 point, Sandhausen har hentet i samme periode.
Ingolstadt kan så indstille sig på en duel mod Wehen Wiesbaden om pladsen i 2. Bundesliga. Wiesbaden kan ikke røres på tredjepladsen i 3. Liga efter gamle 2. Bundesliga-kendinge som Osnabrück og Karlsruhe, der snupper de to direkte pladser til den næstbedste række. Som et kuriosum kan det nævnes, at den tidligere Superliga-angriber Marvin Pourie, der nu er i Karlsruhe, er blevet suveræn topscorer i den tredjebedste række med 22 mål i de hidtidige 37 kampe.
Mens kampen mellem Stuttgart og Union Berlin bliver et hit blandt tilskuerne, er en kamp mellem Ingolstadt og Wehen Wiesbaden langt fra nogen knüller for tilskuerne, der har svært ved at identificere sig med to grå mus i de to rækker. Forhåbentlig kan relegationskampene om billetten til 2. Bundesliga i stedet vinde på dramaet, der ofte udspiller sig i de kampe.
Og når Wehen Wiesbaden og Ingolstadt tirsdag 28. maj omkring klokken 20 er færdige med deres duel, er der to en halv måneds ventetid, inden det igen går løs med underholdningen i de bedste tyske fodboldrækker.
You may also like
HSV, Hamburger SV, Nur der HSV
Sæsonoptakt 2. Bundesliga 2024/25 – Alle gode gange syv for HSV?
VfL Bochum, Ruhrstadion, fodboldrejse, optakt
VfL Bochum – Was für ein Comeback
Hansa Rostock, fodboldrejse, guide, Ostseestadion
Optakt til 34. og sidste runde i 2. Bundesliga – Hansa eller Wehen og dåseølsderbyet
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 33. runde i 2. Bundesliga: Holstein Kiel i Bundesligaen?