Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
Holstein Kiels utrolige historie - bulibold.dk
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > Holstein Kiels utrolige historie

Holstein Kiels utrolige historie

Mens tyske traditionsklubber som Hamburger SV og VfL Wolfsburg (tradition og tradition) kæmper for livet i 1. Bundesliga, så kæmper en noget mindre klub for at kunne kvalificere sig til at spille i landets fineste række, når den nye sæson begynder til august.

Således finder man i toppen af 2. Bundesliga den lille nordtyske klub KSV Holstein, eller i daglig tale Holstein Kiel. Med blot to runder tilbage af sæsonen i 2. Bundesliga, så er Holstein Kiel meget tæt på at sikre sig to kampe om kvalifikation til 1. Bundesliga. Nordtyskerne har i skrivende stund fem point ned til Arminia Bielefeld på fjerdepladsen. Tredjepladsen kan således sikres søndag, når Holstein Kiel møder Fortuna Düsseldorf, der allerede er sikret sig oprykning.

Men hvem er så Holstein Kiel, og hvad har de at byde på? Og hvordan kan en lille klub fra en af Tysklands mest fodboldfattige delstater gå fra den fjerde bedste række til potentiel Bundesliga fodbold på en god håndfuld år?

Holstein Kiel er en moderne succesfortælling i tysk fodbold. Indtil 2012 spillede de i landets fjerdebedste række, Regionalliga Nord, og kom først op i landets næstbedste række i denne sæson. De er dermed ved at sikre sig den anden oprykning i streg. Det vil i så fald være første gang i Bundesligaens historie, at Holstein Kiel vil være at finde i den bedste tyske række. Faktisk vil det være første gang overhovedet at delstaten Schleswig-Holstein har et hold i Bundesligaen. En af de få regioner i Tyskland, hvor håndbold indtil videre har fuld mere end fodbold.

Nordtyskerne har blot få pokaler i skabet, og den eneste nationale titel findes helt tilbage i 1912, hvor ligaformatet var ganske anderledes. Her vandt de i finalen med 1-0 over Karlsruher FV. Siden fulgte en periode med svingende resultater, men under anden verdenskrig var Holstein Kiel en magtfaktor i den lokale Gauliga Schleswig-Holstein, som de vandt i 1943 og 1944. I 1965 var de tæt på oprykning til Bundesligaen, men de klarede ikke play-off kampene. Siden fulgte en lang periode fjernt fra mediernes, og alle andres søgelys for den sags skyld.

Med den historie i frisk erindringen, så er den mulige oprykning i denne sæson en imponerende bedrift, der dog også rummer fortællingen om klubbens skrøbelige fundament. For en klub af Holstein Kiels størrelse har næppe de store muligheder for at overleve i en så stærk liga som 1. Bundesliga.

Holstein Kiel sikrede sig oprykning til 2. Bundesliga sammen med MSV Duisburg og Jahn Regensburg, der i skrivende stund ligger på henholdsvis syvende og femtepladsen i 2. Bundesliga. Det vidner om en stærk sæson, men samtidigt vidner det måske mest af alt om en historisk svag 2. Bundesliga, når tre oprykkere uden problemer kan klare sig så fornemt i den næstbedste række.

Det kommer selvfølgelig an på en prøve, når Holstein Kiel skal prøve kræfter med enten VfL Wolfsburg eller HSV. Begge de to klubber vil være favoritter, inden de to kampe bliver spillet.

Skulle det lykkes at rykke op i landets bedste række, bliver det altså næppe et nyt Kasierslautern eller for den sags skyld RB Leipzig. Kaiserslauterns blev som bekendt mester i sæsonen 1997/98 efter at være rykket op, mens RB Leipzig blev toer sidste år i deres debutsæson. Kaiserslautern havde tradition, RB økonomiske muskler. Holstein Kiel har, til trods for en romantisk historie, ingen af delene. Holdets vigtigste spiller, angriberen Marvin Ducksch, har scoret 17 gange for Holstein Kiel i indeværende sæson, men er blot udlejet fra FC St. Pauli. Her har han kontrakt indtil 2019, og med hans nuværende form in mente, bliver der formentligt rift om hans underskrift. Også større klubber vil være ude efter Ducksch.

Og manden der trækker i de store tråde, træner Markus Anfang, har allerede skrevet under på en kontrakt med 1. FC Köln fra den kommende sæson. Den tidligere ungdomstræner i Bayer Leverkusen har været et frisk pust, siden han tog over for to år siden, og kan altså krone to år i klubben med to oprykninger, hvis alt går Kiels vej de sidste par kampe.

Faktum er således, at Holstein Kiel meget vel kan sikre sig en oprykning og samtidig stå særdeles svagt inden den kommende sæson. Man har sågar fået afslag på at spille hjemmekampe på Holstein-Stadion, der ikke er stort nok til at huse 1. Bundesliga-kampe. Her kræves et stadion med en kapacitet på minimum 15000 tilskuerpladser, men Holstein-Stadion har kun plads til knap 12.000 tilskuere. Derfor skal nordtyskerne altså lede efter nye stadionmuligheder, indtil man får udbygget det nuværende stadion. Det kan dog vise sig at være sværere end først antaget, da HSV har nægtet at leje Volkspark Stadion til Holstein Kiel. Dermed er FC St. Paulis Millerntor eneste realistiske mulighed for at leje sig ind på et stadion i det nordtyske.

Man skal således nok nyde eventyret nu, for det er ikke sikkert, at Holstein Kiel kan bidrage til et lykkeligt eventyr i den kommende sæson, såfremt oprykningen til 1. Bundesliga skal lykkes for de gæve nordtyskere. Problemerne bliver mange for Holstein Kiel, der altså i skrivende stund står til at miste både topscorer, træner og stadion. Men der er også mange, der har prøvet at forklare humlebien, at den ikke kan flyve, og den flyver som bekendt endnu. Så måske er der også håb for en fodboldklub som Holstein Kiel. Paderborn, Darmstadt og Ingolstadt har i nyere tid vist, at det er muligt at spille med blandt de bedste trods væsentligt mindre budgetter og historie. Det bliver i hvert fald spændende at se, hvad der sker med klubben, hvis det lykkes dem at kvalificere sig til 1. Bundesliga i den kommende sæson.

Og for danske Bundesliga-fans betyder det også, at der i givet fald bliver endnu kortere til Bundesligafodbold.

Læs også: Glem de store ligaer – følg 2. Bundesliga

You may also like
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 33. runde i 2. Bundesliga: Holstein Kiel i Bundesligaen?
Optakt, Højdepunkter, HSV, St Pauli, Simon Makienok, Hamborg
​​Optakt til runde 32 i 2. Bundesliga – oprykningsfest på Volkspark?
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 31. runde i 2. Bundesliga – Kiel Ahoi
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund