Målrekordholder i flere årtier og matchvinder i en VM finale er blot en lille del ag et imponerende CV. Gerd Müller, der hurtigt fik øgenavnet Der Bomber, var manden, som alle målmænd frygtede i 60’erne og 70’erne, når de gik på banen. Desværre er det også historien om en spiller, hvor tiden efter fodbolden ikke har udviklet sig ligeså positivt som på banen. Dette er et portræt af en af historiens allerstørste måltyve.
Gerhard Müller, bedre kendt som Gerd Müller, blev født 3. november 1945 i byen Nördlingen, og det var også for den lokale klub, at karrieren begyndte. Allerede i ungdomsårene stod det klart, at Gerd Müller var en angriber af Guds nåde. Som 17-årig scorede han i en enkelt sæson 180 gange for ungdomsholdet, og da han senere blev rykket op på førsteholdet blev det til 33 kampe og 46 scoringer fra 1963-1964.
De mange mål gik ikke ubemærket hen. 1860 München, der på det tidspunkt var det største hold i München, stod klar med en kontrakt. Gerd Müller var dog i tvivl om, hvorvidt, han kunne sætte sig igennem på det stjernebesatte mandskab, så da Bayern München overhalede lokalrivalerne indenom, slog Müller til. Bayern fristede på det tidspunkt en tilværelse i den næstbedste række, men med unge talenter som Sepp Meier og Franz Beckenbauer, var der noget i gærde på Säbener Strasse.
Allerede sæsonen efter rykkede Bayern München op i Bundesligaen, og herfra så Gerd Müller sig ikke tilbage, hverken på klubplan eller på landsholdet.
Den lille tykke
Bayerns daværende træner, Zlatko Čajkovski, var dog ikke ved første øjekast begejstret for nyerhvervelsen.
”Hvad skal jeg med sådan en knægt, hans krop er jo helt umulig,” skulle han have sagt, da han først blev præsenteret for angriberen, der med sin tætbyggede statur da heller ikke lignede prototypen på en fodboldspiller. Senere døbte Čajkovski ham den lille tykke Müller, et kælenavn der for altid skulle hænge ved.
På banen var der dog ingen, der var i tvivl om, den lille tykkes kvaliteter. Med 33 mål i sin første sæson havde Gerd Müller en stor andel i, at Bayern München rykkede op i Bundesligaen. Der skulle dog gå fire år før Gerd Müller og Bayern vandt deres første Bundesliga-titel, men herfra gik det stærkt. Tre yderligere mesterskaber kom i hus fra 1972-1974, ligesom det også blev til fire DFB-pokaler. Internationalt var opholdet i Bayern München også en succes. I 1967 vandt Gerd Müller og co. Cup Winners’ Cup, som var for alle Cup-vindere i Europa.
Derudover var han også med til at vinde forløberen for Champions League, Den Europæiske Mesterholdsturnering, som München-klubben vandt tre gange, og det var endda tre år i streg i årene 1974-1976. Et hattrick som kun Ajax og Real Madrid har kunnet kopiere, og i 1975 blev VM-pokalen for klubhold også hevet hjem til München.
I de 14 sæsoner hos Bayern München nåede Gerd Müller at spille 453 kampe og score 398 kasser.
Trak sig tilbage tre dage før VM-finalen
De flotte præstationer på klubplan gav også Gerd Müller muligheden for at repræsentere sit landshold. Gerd Müller er fra en tid, hvor Tyskland var delt, og derfor spillede han for det daværende Vesttyskland.
Gerd Müller fik sin debut i 1966 og spillede sin sidste landskamp 1974. To VM slutrunder og en EM slutrunde blev det til for Gerd Müller, som ved alle tre slutrunder kunne leve op til hans øgenavn, Der Bomber.
I 1970 scorede han ti mål i løbet af turneringen, mens han med fire mål to år senere var med til at sikre sit land europamesterskabet. For Müller kom det største øjeblik i karrieren dog i 1974, da Tyskland spillede VM på hjemmebane.
Selvom turneringen endte med tysk triumf, var der også en del malurt i bægeret. Gerd Müller var undervejs så utilfreds med det tyske fodboldforbund, at det førte til hans endeligt for landsholdet. Under turneringen havde spillerne ikke fået lov til at tilbringe særligt meget tid med deres familier, og for en type som Müller, der havde brug for sine nærmeste omkring sig, var, det en stor kilde til frustration. Bedre blev det ikke af, at spillerkonerne fik dårlige pladser til kampene, og at de ikke blev inviteret til festlighederne efter VM-finalen. Og nå ja, så hjalp en mildest talt ikke-eksisterende VM-bonus heller ikke ligefrem på humøret.
Ifølge flere medier skulle Müller allerede tre dage før finalen havde informeret landstræner Helmut Schön om sin beslutning om at stoppe på landsholdet. Schön var bekymret for, at Müllers udmelding ville fylde for meget i lejren, så han bad sin angriber om at vente med at offentliggøre det til efter VM-finalen var spillet.
Det indvilligede Gerd Müller i, og hans største øjeblik i landsholdsdragten, da han efter 43 minutters spil drejede rundt på en tallerken og sparkede den fladt ind bag ind sagesløs Jongbloed, blev dermed også et af han sidste i den hvide trøje.
I alt nåede Gerd Müller at spille 62 landskampe og score imponerende 68 mål. En rekord Gerd Müller havde i næsten 40 år, inden den blev slået af Miroslav Klose.
Reddet af Bayern
Efter at have scoret mål på stribe på både klubhold og landshold valgte Gerd Müller i 1982 at sætte støvlerne på hylden.
Det blev dog en svær tid for Der Bomber, da en række investeringer ikke gav det ventede resultat. Ægteskabet forliste, og han endte ud i langvarige alkoholproblemer, inden de gamle venner fra Säbener Strasse fik ham på ret kurs igen ved at få ham afvendt og derefter ansat som træner i ungdomsafdelingen i Bayern München og senere i amatørafdelingen.
I 2015 kunne Bayern München via en trist pressemeddelelse berette om, at Tysklands største Torjäger var blevet ramt af Alzheimers i en alder af 70 år og heraf flyttet på plejehjem på grund af den frygtelige sygdom.
Gerd Müller vil altid være kendt som Der Bomber der Nation, og skal vi forsøge at beskrive hans betydning for tysk fodbold og særligt Bayern München er det bare at gengive disse ord fra Franz Beckenbauers tale til Gerd Müllers 50-årige fødselsdag.
”Gerd vi skylder dig så meget. Havde det ikke været for dig, havde vi stadig holdt til i det træhus, vi engang kaldte vores klubhus. Tak!”
Müller, målene og rekorderne
Gerd Müller var en målmaskine uden lige igennem 60’erne og 70’erne. Det udmøntede sig også i en lang række rekorder. Nogle af dem er dog slået i nyere tid, men han var rekordholder i mange år.
Gerd Müller nåede som tidligere nævnt at score 398 mål for Bayern München, og de 365 blev scoret alene i den hjemlige liga, hvilket gør ham til den mest scorende i Bundesligaen igennem alle tider.
I sæsonen 1971-72 scorede han ikke mindre end 40 mål i Bundesligaen, hvilket den dag i dag stadig står som rekord.
Han havde også rekorden for flest mål scoret i et kalenderår i små 30 år, inden Lionel Messi overgik Gerd Müllers 85 mål fra 1972 i 2012 med 91 mål.
Internationalt scorede Gerd Müller 66 mål i 74 kampe for Bayern München. De 66 mål var også rekord i mange år, inden spanske Raúl overgik rekorden i 2010.
På landsholdet scorede Gerd Müller 68 mål i 62 kampe. Denne rekord havde han i næsten 40 år, inden Miroslav Klose overtog rekorden med 71 mål i 137 kampe, altså en hel del flere kampe end Gerd Müller brugte på at score sine mål.
Miroslav Klose skulle også slå en af Gerd Müllers andre rekorder på landsholdsplan. Gerd Müller nåede at score 14 mål igennem to VM-slutrunder, og som vi tidligere har været inde på, scorede han alene 10 mål ved slutrunden i 1970. Denne rekord stod dog til fald, da først brasilianske Ronaldo overgik rekorden med et mål ved VM i 2006 i Tyskland. I 2014 overgik Miroslav Klose rekorden ved at score sit 16. mål ved VM i 2014. Miroslav Klose brugte fire slutrunder til at slå rekorden.
Foto: www.fcbayern.com