Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
Major Tom - hvordan et 42 år gammelt hit blev Nationalelfs hymne
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Major Tom – hvordan et 42 år gammelt hit blev Nationalelfs hymne

Major Tom – hvordan et 42 år gammelt hit blev Nationalelfs hymne

Tyskland, Bundesliga, EM, VM EM-optakt, Sommermärchen, Major Tom

Manden bag den nye tyske målhymne havde selv muligheden for at blive professionel fodboldspiller

Völlig losgelöst von der Erde

Schwebt das Raumschiff völlig schwerelos

At være helt løsrevet fra jordens overflade og svæve rundt som et rumskib uden tyngdekraft. 

Det er den følelse, man som målscorer har, når man har lavet et vigtigt mål. Og måske især når det sker i en slutrunde, hvor 83 millioner landsmænd håber på, at den europæiske titel igen kommer i hus efter 28 års ventetid.

Oversættelsen af omkvædet på Peter Schillings 42 år gamle hit er ikke helt præcis. Til gengæld kan 83 millioner tyskere uden problemer skråle med på omkvædet. Og sangen har endnu en gang fået en revival i Forbundsrepublikken, efter der i foråret kørte en kampagne for, at sangen skulle være målhymnen, når die Nationalelf havde scoret.

Ideen opstod i et radioprogram, og kort efter blev der lavet en internetafstemning om, hvorvidt sangen skulle bruges ved de tyske scoringer. På ganske få dage havde mere end 70.000 skrevet under på, at Major Tom skulle være den nye målhyhymne, og den fik premiere hele to gange i slutningen af marts, da Tyskland hjemme besejrede Holland 2-1.

Kontrakt hos Stuttgart

Den i dag 68-årige Peter Schilling, som egentlig er navngivet Pierre Michael Schilling, blev født i Stuttgart og var i sin barndom en ganske habil fodboldspiller. Som 14-årig fik han tilbudt en ungdomskontrakt hos VfB Stuttgart, men han valgte i sidste ende at afslå tilbuddet for i stedet at koncentrere sig om musikken. Her havde han nemlig også fået tilbudt sin første pladekontrakt.

“Jeg kunne meget præcist mærke, at der var grænser for mig. Jeg kunne måske være blevet en god spiller i den tredje- eller fjerde bedste række, men hvis jeg skulle være gået fodboldvejen, så ville jeg kun spille i den bedste række,” sagde Peter Schilling i et nyligt interview med ZDF.

Major Tom er inspireret af David Bowie-sangen af samme navn, og den handler om en fiktiv astronaut, som betragter jorden efter det står klart for ham, at han af ikke nærmere forklarede årsager aldrig mere kan vende tilbage til jorden.

Neue Deutsche Welle

Da den udkom i november 1982 var det ikke noget stort hit, men året efter fik den for alvor medvind på hitlisterne i først de tysksprogede lande, og siden blev den også et verdenshit, hvor den blandt andet nåede en 20.plads på den amerikanske hitliste. Sangen blev også senere udgivet på engelsk, men det er den tyske version, der er den mest kendte og udbredte.

Medvinden med forsinkelse kom samtidig med, at genren Neue Deutsche Welle (NDW) for alvor fik et stort gennembrud på den kommercielle musikscene. NDW udsprang sig af 70’ernes punk- og undergrundsmiljø, men langsomt fik arbejdet sig frem i dagslyset og ind i datidens populære musikprogrammer og radiostationer.

Efter kæmpesuccesen med Major Tom flyttede Peter Schilling til USA, hvor han i en håndfuld år arbejdede på at fortsætte succesen, inden han i slutningen af 1980’erne blev ramt af et burnout-syndrom og vendte tilbage til Tyskland.

Han har gennem alle årene fortsat sin musikkarriere, men har aldrig nået et lige så stort hit som med Major Tom. Det er dog stadig en sang, der er med til at give ham smør på brødet, når han turnerer rundt i Tyskland med nummeret og et stort bagkatalog af anden musik, han har lavet gennem mere end 50 år i musikbranchen.

Major Tom og Maximillian Mittelstädt

I marts kunne han for alvor glæde sig over, at Maximillian Mittelstädt lavede det mål mod Holland, som betød, at hans Major Tom for første gang blev spillet som målhymne for Nationalelf. Og derfor var det meget passende, at det netop var Peter Schilling, der i DFB’s alternative offentliggørelse af truppen til EM kunne fortælle, at Maximillian Mittelstädt er én af de 26 spillere, der skal forsvare nationens ære i det, man håber bliver das Sommermärchen 2.0.

“Det er en stor ære for mig, at sangen er blevet målhymne. Og jeg ønsker mig, at han (Maximillian Mittelstädt, red.) bliver EM-topscorer. Så Maxi – do it again”, sagde Peter Schilling for nylig til ZDF.

Han må dog lytte forgæves efter sin sang, når Nationalelf scorer i de indledende kampe mod Skotland, Schweiz og Ungarn. UEFA har besluttet, at alle 24 hold får den samme målhymne, og derfor bliver det først fra efterårets landskampssæson, at tilskuerne på stadion og foran tv igen kan skråle: 

Völlig losgelöst von der Erde

Schwebt das Raumschiff völlig schwerelos

You may also like
DFB, Landshold, Tyskland, ny tysk landstræner, EM-manager, højdepunkter
Optakt: Tyskland – Spanien: Den moralske (kvart)finale
HSV, Hamburger SV, Nur der HSV
HSV får UEFA til at ændre Målhymne til EM
Tyskland, EM 2024, Managerspil
Gode råd til 2. runde ved EM-manager
Tyskland, EM 2024, Managerspil
Gode råd til EM Manager 2024 – Fire tyske profiler og en joker