bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Felix Magath – Europas sidste diktator
Felix Magath

Mesterskaber og medicinbolde går hånd i hånd, når snakken falder på Felix Magath. En fuldstændig forrygende spiller, der sikrede HSV hæder i begyndelsen af 80’erne, men som trods succes som træner med mesterskaber og pokaltitler for altid vil blive husket som ”der Quälix” – manden med de absurde træningsmetoder og Europas sidste diktator.

I 2014 blev Felix Magath fyret som træner i Fulham FC. Han var blevet ansat som frelser, men opholdet endte som en stor katastrofe. Det mest bemærkelsesværdige med opholdet var alle historierne om hans træningsmetoder. Disse historier er der kommet mange af i løbet af hans trænerkarriere, og de er nærmest blevet synonym med Magath. De historier vender vi tilbage til, fordi Magath var nemlig også en dygtig fodboldspiller, som op igennem 1970’erne- og 80’erne havde en stor rolle på Hamburger SV´s succeshold, og det er her vores historie starter.

Felix Magath kom til den nordtyske klub, efter han havde været en stor profil for FC Saarbrücken i den anden bedste række, hvor han var stærkt medvirkende til, at FC Saarbrücken vandt 2. Bundesliga Syd, da han scorede 17 mål i 38 kampe.

I 1976 skiftede Felix Magath til Hamburger SV, og her blev han hurtigt en af Kuno Klötzers foretrukne spillere. I sin første sæson endte Hamburger SV på en sjetteplads, men Magath satte alligevel sit aftryk på sæsonen. Hamburger SV spillede sig i finalen i UEFA Pokalvindernes Turnering, hvor de stod over for belgiske RSC Anderlecht. Finalen var en tæt kamp, og efter 79. minutter kom tyskerne foran på mål af Georg Volkert. Imens Anderlecht pressede på for at udligne, lukkede Felix Magath kampen med sit mål til 2-0, og tyskerne kunne nu fejre deres triumf.

Ledelsen hos Hamburger SV var dog ikke tilfredse med præstationerne i den hjemlige liga, og de valgte at fyre Kuno Klötzer i 1977. Klubben havde aldrig formået at vinde Bundesligaen siden dens oprettelse i 1963, og deres største titel lå derfor helt tilbage i 1960, hvor Uwe Seeler på egen hånd sparkede det tyske mesterskab til Hamborg.

Nye tider med Branko Zebec og Ernst Happel 

I 1978 tog Branko Zebec over, og det fik en stor betydning for Magath. Zebec var en hård jugoslavisk træner, der havde meget fokus på disciplin og hårdt arbejde. Han ville gøre sine spillere til nogle hårde hunde, og sikre at de var i deres livs form:

Hvis jeg var kommet til efter Zebec, så ville man helt sikkert have kaldt mig et skvat” har Felix Magath siden fortalt om Zebecs ankomst til klubben.

Den hårde træningsstil gav gevinst i første sæson. Her lykkedes det endelig for Hamburger SV at vinde Bundesligaen, da de endte et point foran VfB Stuttgart på andenpladsen. Måden, hvorpå Zebec formede sine egne spillere med hård fysisk træning, gjorde indtryk på Felix Magath, men mere om det senere.

Branko Zebec havde store problemer med at holde sig fra flasken, og det endte ud i flere sager, som til sidst medførte en fyringsseddel fra ledelsen i Hamburger SV. Den nye træner i klubben blev østrigeren Ernst Happel. Han havde samme filosofi som Zebec og ville have fokus på, at disciplinen og konditionen skulle være i top hos spillerne. Hvis Magath troede, at han havde det hårdt under Zebec, fik han det endnu hårdere under Happel.

Magath og Happel blev dog et godt match, der endte ud i flere titler for den nordtyske klub. Hamburger SV vandt både Bundesligaen i 1982 og 1983, og de kvalificerede sig til europæiske finaler de samme år. Felix Magath udviklede sig til at blive en endnu større profil under Happel og var stærkt medvirkende til, at Hamburger SV blev et af de bedste hold i Tyskland i denne periode, hvor de også havde danske Lars Bastrup på holdet.

En af Hamburger SV´s største helte

Under Ernst Happel nåede Hamburger SV hele vejen til finalen i Mesterholdenes Turnering i 1983, hvor italienske Juventus ventede. Felix Magath og resten af Hamburger SV var undertippet mod Juventus i finalen, som havde store stjerner som Dino Zoff, Michel Platini og Paolo Rossi på holdet. Tyskerne fik dog den bedst tænkelige start, da Felix Magath valgte at tage kontrol over kampen.

Efter ni minutters spil modtog Magath bolden på midten af Juventus´ banehalvdel, og driblede ned mod Zoff i målet. Her fik han snydt Roberto Bettega med en skudfinte, og nåede frem til kanten af feltet, hvor han fik skudt på mål. Bolden fløj henover Dino Zoff og helt op i hjørnet. Et fantastisk spark af Magath, som siden er blevet kåret som et af de flotteste mål i en europæisk finale.

Felix Magaths mål var kampens eneste, og Hamburger SV vandt Mesterholdenes Turnering for første gang nogensinde. Udover at være Magaths flotteste mål, blev det også det vigtigste for ham. Sejren i finalen sendte Hamburger SV helt til tops i Europa, og Magath skrev sig ind i historiebøgerne som en af Hamburger SV´s største helte.

Fra banen til ledelsen

Sejren i Bundesligaen og i Mesterholdenes Turnering i 1983 var de sidste titler, som Felix Magath vandt som spiller for Hamburger SV. I årene efter tabte de både den europæiske- og tyske super cup finale. Yderligere nåede de heller ikke til tops i Bundesligaen, hvor deres bedste placering var en andenplads i 1983/1984 med hele syv point op til VfB Stuttgart.

Grundet en alvorlig knæskade måtte Felix Magath indse, at tiden var kommet til at lægge støvlerne på hylden i en alder af 33 år i 1986. Magath havde siden sin ankomst til Hamburger SV spillet 382 kampe i alle turneringer, scoret 63 mål og formået at blive en af holdets bærende kræfter. Fra hans plads på midtbanen var Magath rygraden på et af de bedste tyske klubhold nogensinde. Selvom han var en del af det Vesttyske landshold, der vandt EM i 1980, var sejren og målet i Mesterholdenes Turnering hans hidtil største højdepunkt i karrieren.

Efter karrierestoppet blev Felix Magath en del af Hamburger SV´s ledelse, hvor han overtog jobbet som manager fra Günter Netzer. Magath fik dog kun to år i denne rolle, og røg siden da tilbage til FC Saarbrücken i 1989 og Bayer 05 Uerdingen i 1990 i rollen som manager.

Begyndelsen på trænerkarrieren

Felix Magath ønskede dog at komme tættere på spillet på banen, og valgte i 1992 at udskifte jobbet som manager med at blive spillende træner for FC Bremerhaven, der spillede i den femtebedste række i Tyskland.

Allerede i FC Bremerhaven kunne spillerne mærke, at Felix Magath havde lært meget af Branko Zebec og Ernst Happels fokus på spilleres form og disciplin.

Jeg kan stadig godt huske hans (Magath, red) træningsmetoder. For mange af os spillere var den eneste bold, som vi så, medicinbolden” har den tidligere spiller i FC Bremerhaven Frank Meyer fortalt.

Magath vendte tilbage til sin hjerteklub Hamburger SV i 1993, og her startede han først som 2. holds træner, og siden da assistenttræner for Bundesligaholdet, inden han i 1995 for første gang overtog trænerrollen for en Bundesligaklub.

I Hamburger SV førte Magath holdet frem til en femteplads i Bundesligaen og til 16/dels finalen i UEFA Cuppen. Godkendte resultater for den nye træner, men hans træningsmetoder gjorde det svært for ham. Spillerne klagede til ledelsen over, at Felix Magath var for streng, og at han tvang spillerne igennem hårde træningspas. For Magath var dette normalt kost, som han selv havde oplevet under Branko Zebec og Ernst Happel. I 1997 blev det for meget for ledelsen, og de fyrede Felix Magath. Det skulle ikke blive sidste gang, hvor hans træningsmetoder ville sende ham mod afgrunden.

Frelseren Felix Magath

Der gik ikke længe, før Felix Magath fik tilbudt et nyt job som cheftræner. FC Nürnberg var netop rykket op i 2. Bundesliga, og lå på daværende tidspunkt nummer 16. Dårlige resultater havde kostet Will Entenmann jobbet, og Magath skulle sørge for overlevelse hos oprykkerne. Magath fik i den grad vendt skuden, og formåede at føre klubben helt frem til en tredjeplads og oprykning til Bundesligaen.

Trods succesen endte Magath i en konflikt med FC Nürnbergs præsident, og han valgte ikke at forlænge sin kontrakt med klubben. Klubberne i Tyskland havde dog set, hvordan Magath havde gjort et bundhold til et tophold, og derfor valgte både Werder Bremen i 1998 og Eintracht Frankfurt i 1999 at ansætte tyskeren, da de havde problemer i Bundesligaen.

Hos Eintracht Frankfurt lykkedes det Magath at redde klubben fra nedrykning. De lå på en sidsteplads, da han overtog i december 1999, men ved afslutningen på sæsonen lå Frankfurt fire point over stregen. Det var på det tidspunkt, at Magath fik ry som redningsmand. Ham der kunne redde et hold ud af selv den mest håbløse situation.

Jan Aage Fjortoft, der spillede i Frankfurt på det tidspunkt, blev spurgt indtil Magaths evner som redningsmand, hvortil han berømt svarede.

”Jeg ved ikke, om Felix Magath kunne have reddet Titanic fra at synke, men jeg kan garantere, at de overlevende ville have været i god form.”

Endnu en gang blev Felix Magaths succes dog kortvarig, og han blev fyret efter blot 36 kampe i spidsen for Frankfurt i Bundesligaen.

Med Magath ved roret var klubberne nærmest garanteret overlevelse i den første sæson. Han formåede også at redde VfB Stuttgart fra nedrykning i sæsonen 2000/2001. Efter større succes hos Stuttgart fik han endelig et jobtilbud, hvor det ikke handlede om at sikre overlevelse, men om at vinde Bundesligaen.

Medizinball-Meisterschaft

Efter de gode resultater i Stuttgart, hvor Magath forvandlede et nedrykningshold til at spille Champions League, valgte Bayern München i 2004 at ansætte ham som afløser for populære Ottmar Hitzfeld. 

Karl-Heinz Rummenigge kendte til Felix Magaths træningsmetoder, og han  fortalte i pressen, at stjernerne på holdet ville få ”einen Kulturscock”, og det var også tilfældet. Magaths kærlighed til fitnesstræning og medicinbolde fik spillerne at føle. Spillere som Michael Ballack, Hasan Salihamidzic og Roy Makaay brugte nu mere tid på at komme i form, fremfor at skyde på mål.

Men i forhold til hans tid i Frankfurt og Stuttgart fik den hårde træning ikke den ønskede effekt med det samme. Bayern München mistede flere gange point til de andre tophold, og efter 11 runder af Bundesligaen lå de blot nummer fem. De løb blandt andet ind i et 4-1 nederlag til Bayer Leverkusen. Udover det dårlige resultat skulle Magath også forholde sig til utilfredse spillere.

Den brasilianske forsvarskæmpe Lucio var blandt andet vred over, at han blev taget ud i kampen mod sit gamle hold, selvom de, på daværende tidspunkt, var bagud 4-0.

Hvis dette sker igen, kommer Magath til at få problemer” udtalte Lucio efterfølgende.

Felix Magath fik dog både styr på de utilfredse spillere og resultaterne. Efter den dårlige start sluttede Bayern München sæsonen af med at vinde ni kampe i træk, og de endte som suveræne vindere af Bundesligaen med 14 point ned til Schalke 04. Bayern München vandt også DFB-Pokal, og Felix Magath havde nu vundet The Double med sin nye klub og hans første sæson i Bayern München er i dag kendt som ”Medizinball-Meisterschaft” grundet hans træningsmetoder.

Fra historisk Double til sviner af Uli Hoeness

Under Felix Magath fortsatte de gode takter sæsonen efter, hvor de endnu en gang vandt Bundesligaen og DFB-Pokal. The Double to gange i træk var en historisk bedrift af Magath, da ingen havde formået dette tidligere. I hans tredje sæson på Säbener Strasse gik luften dog af medicinbolden.

Efter en lang række pointtab til de nærmeste konkurrenter lå Bayern München otte point efter Werder Bremen og Schalke 04 i toppen. Felix Magath havde også mistet tilliden i omklædningsrummet, hvor han nærmest ingen kontakt havde til spillerne, og ingen opbakning til hans spillestil. Uli Hoeness og Karl-Heinz Rummenigge fik også nok, og fyrede Magath i januar 2007.

Selvom Felix Magath sikrede Bayern München succes, har Uli Hoeneß ikke det bedste at sige om sin tidligere cheftræner. I 2014 udtalte Hoeness at Magaths metoder kun fører til en kort opblomstring, men at det udvikler sig til en katastrofe på den lange bane.

”Han (Magath, red) går over stregen hvad angår fysiske udfordringer til spillerne. Han presser dem til et helt latterligt stadie – og til langt over grænsen. For ham er det naturligt at presse en fodboldspillers krop, som var det en citron. Det er meget usundt for spilleren og hans krop (…) Han burde spørge sig selv, hvorfor alle spillere i de klubber, han har været i, har holdt en kæmpe fest, når han har forladt klubben”.

Magaths opskrift på et mesterhold

Efter fyringen i Bayern München fik Felix Magath i 2007 tilbudt jobbet som sportsdirektør hos VfL Wolfsburg, og han takkede ja til at genopbygge klubben. Wolfsburg manglede en ny træner, og Magath var sikker på, hvem han skulle ansatte på posten. Ham selv.

I hans første sæson endte Wolfsburg på femtepladsen og kvalificerede sig til UEFA-Cuppen. Felix Magaths store opgave var dog at skabe et helt nyt hold. Da han overtog holdet, havde Magath kun en trup på 14 spillere, og efter to transfervinduer havde han hentet yderligere 16 nye spillere til. Felix Magath hentede blandt andet to relativt ukendte spillere, Edin Dzeko og Grafite, som skulle få en massiv betydning den efterfølgende sæson.

I 2008/2009 sæsonen stod Magath for yderligere 12 nye spillerindkøb, og han havde på den måde skabt sit helt eget hold. En af de nye spillere var Zvjezdan Misimovic, der var hentet i F.C. Nürnberg, og sammen med Dzeko og Grafite dannede de en farlig offensiv trio. Dette kom til udtryk i hjemmekampen mod Bayern München i april 2009.

Mesterværket i Wolfsburg

Wolfsburg havde på dette tidspunkt vundet syv kampe i træk, og de var gået fra en ottendeplads til en tredjeplads i Bundesligaen, og de ville med en sejr overhale Bayern München i tabellen. Misimovic, Dzeko og Grafite stjal showet på Volkswagen Arena, og vandt med hele 5-1 over Magaths tidligere klub.

Misimovic leverede to assist, Dzeko scorede to mål og det samme gjorde Grafite. Brasilianerens sidste mål var endda et af de flotteste mål nogensinde scoret i Bundesligaen, da han ene mand splittede hele Bayern Münchens forsvar, og til sidst scorede med hælen til 5-1. Et fantastisk mål, som cementerede vendepunktet for Wolfsburg, da de nu lå på førstepladsen i Bundesligaen.

Siden da så Wolfsburg sig ikke tilbage, og de vandt overraskende Bundesligaen for første gang i klubbens historie. Et mesterværk af Felix Magath, som havde skabt et mesterskabshold på egen hånd.

Mareridtsturen op i de schweiziske alper

Wolfsburgs mesterskab blev ikke betegnet som et Medizinball-Meisterschaft, men Magath var stadig hård ved sine spillere. På en træningslejr havde Magath fortalt sine spillere, at dagens træning var aflyst, og at de i stedet ville få lov til at tage på en cafe oppe i de schweiziske alper. Spillerne havde glædet sig til en fridag, men de blev klogere.

Inden afgang fortalte Felix Magath spillerne, at de faktisk skulle løbe op til cafeen, som lå hele 2362 meter op i alperne. Flere af spillerne troede det var en joke, men Magath mente det alvorligt. Den hårde tur op af store stigninger endte blandt andet med, at Grafite kollapsede og måtte bæres ned på en båre. Da de andre spillere nåede frem, kunne de få lov til at tage på cafe, da Magath selvfølgelig holdte ord.

Det er træningsmetoder som dette, der blandt andet har givet Felix Magath kælenavnet ”Quälix”, som er en sammentrækning af hans fornavn og det tyske ord for det at torture, quälen. Måske ikke det mest flatterende navn, men trods alt bedre end Saddam, som han især blev kaldt af sine spillere i begyndelsen af sin trænerkarriere.

Ikke desto mindre havde han skabt et mesterskabshold med Wolfsburg. Efter 2008/2009 sæsonen valgte han dog at sige op for at blive sportsdirektør og træner i Schalke 04.

Halvandet år blev det til i Gelsenkirchen med en masse tumult og et utal af nye, ubrugelige spillere, inden han blev fyret. Magath vendte derefter tilbage til Wolfsburg i 2011, men her kunne han ikke skabe endnu et mesterværk, og han blev fyret i 2012.

Den første tyske træner i Premier League

Vi er nu tilbage, hvor vi begyndte i 2014, hvor Felix Magath skulle forsøge at redde Fulham FC i Premiere League. Her blev Felix Magath den første tyske træner i Premier League, og da han ankom til Craven Cottage,  vidste han godt, at hans rygte som en dårlige leder var kommet til England.

I har sikkert hørt nogle historier om mig fra de tyske spillere. I skal ikke tro på dem. De lyver. Alt er løgn” sagde Magath som noget af det første til sin nye trup.

En trup der talte tyske Lewis Holtby, som han ikke havde det bedste forhold til i Schalke, og som 14 dage inden Magaths ankomst var skiftet til Fulham på en lejeaftale.

Rygterne om Magath var dog sande, og det fandt spillerne i Fulham hurtigt ud af. Tidligere spillere som Steve Sidwell har blandt andet fortalt, hvordan Magath tvang spillerne til at løbetræne i bakket terræn dagen før en vigtig kamp.

Ost, alkohol og kærligheden til mor

Historierne bliver dog vildere endnu, og Brede Hangeland husker en meget speciel episode. Han var ude med en lårskade, og Fulhams egen læge havde en plan for, hvordan Hangeland skulle komme sig over skaden. Felix Magath var dog uenig, og sendte lægen og Hangeland ned efter ost i det lokale supermarked, og sagde følgende til Hangeland

Bland osten med alkohol, og smør det på låret inden du går i seng. Og vigtigst af alt, skal du huske at ringe til din mor imens”. 

Hangeland var dog uforstående over for Magaths råd, og spurgte ham om, hvorfor han skulle ringe til min mor? ”Han svarede, at osten, alkoholen og den biologiske reaktion af ens kærlighed til sin mor ville hele min skade” har Brede Hangeland siden fortalt.

Fulham rykkede som nævnt ned i Championship, og i den anden bedste række blev Felix Magath fyret som træner efter syv kampe uden sejr. Han var med sin fyring færdig som træner i Europa. I 2016 fik han job hos kinesiske Shandong Luneng Taishan, hvor han reddede klubben fra nedrykning. Parterne afbrød dog deres samarbejde i 2017, og siden da har Magath ikke siddet i trænersædet. 

Verdens flinkeste mand

Felix Magath har i over 40 år skabt overskrifter på godt og ondt. Som spiller skabte han store resultater hos Hamburger SV, og kan både skrive titler i Bundesligaen og Mesterholdenes Turnering på CV´et, ligesom han tre gange er blevet kåret som Tysklands bedste træner. Magath var en dygtig fodboldspiller, men hans tid som sportsdirektør og særligt træner fjerner fokusset fra den side af Magath. Det har medført, at når man nævner Felix Magaths navn, er det de hårde træningsmetoder, og ikke det afgørende mål mod Juventus i 1983, som først bliver nævnt.

Medizinball-Meisterschaft, hårde træningsture og større fokus på fitness frem for taktik er nogle af de elementer, som netop har givet Felix Magath betegnelsen ”den sidste diktator i Europa”. Et utal af historier fra tidligere spillere tegner et billede af en træner, hvis metoder ikke fungerede i moderne fodbold. I hvert fald ikke i længden, fordi Felix Magath har haft stor succes med flere overlevelser med bundhold og mesterskaber med tophold, men nærmest altid fået en fyring efterfølgende.

Felix Magath er opmærksom på, hvordan han bliver set på udadtil, men det er ikke noget han tager så tungt.

Det er altid blevet sagt, at jeg spreder frygt og sætter spillerne under et stort pres, men jeg er altså den flinkeste mand i hele verden” har Magath siden fortalt, imens han sad og smågrinte.

Verdens flinkeste mand er ikke længere at finde på trænerbænken, selvom han jævnligt er blevet sat i spil med klubber, der kæmper i bunden af tabellen. I januar 2020 blev han ansat som Global Sports Director for firmaet Flyveralarm, der har investeret stort i Admira Wacker fra Østrig og Würzburger Kickers fra 3. Liga i Tyskland.

Her bliver det Magaths opgave at bruge sine tidligere erfaringer til at udvikle de to klubber, og blandt andet få Würzburger Kickers op i Bundesligaen inden 2025. Om Felix Magath og hans medicinbolde vender tilbage til Bundesligaen må tiden vise, men man har lov at håbe.

 

You may also like
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
David Wagner – godt humør, men også god træner?
Mathias Olesen
Interview med Mathias Olesen — 1. FC Kölns dansk-luxembourgske midtbanetalent
Fodboldcitat, ejerforholdene
Historien om Uwe Rösler – En Manchester City legende indtager Aarhus