bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Hamburger SV´s største helt – ”Uns Uwe” Uwe Seeler

Hamburger SV´s største helt – ”Uns Uwe” Uwe Seeler

Uwe Seeler

Uwe Seeler er en vaskeægte legende. Han formåede at score 404 mål for Hamburger SV og sikrede klubben flere titler.  Dette portræt kommer helt tæt på den farlige angribers karriere og fortæller blandt andet, hvordan Adidas reddede Seeler, hvordan han kortvarigt genoptog karrieren som 41-årig i Irland, hvordan han afviste udlandet og titlen som verdens dyreste spiller, og hvorfor fansene hos HSV stadigvæk elsker ”Uns Uwe” i dag. Selvom Uwe Seeler kun var 1.68 meter høj, er han en af de største nogensinde i tysk fodbold.

Der Dicke” fra HSV

Uwe Seeler blev født ind i en stor sportsfamilie i 1936. Hans far Erwin Seeler var også fodboldspiller, og spillede blandt andet for Victoria Hamburg og Hamburger SV. Uwe Seelers storebror Dieter Seeler gik også i deres fars fodspor og blev fodboldspiller.

Da Erwin Seeler spillede for HSV, blev sønnerne indlemmet i ungdomsafdelingen i klubben. Uwe Seeler var ikke som hans jævnaldrende. Han havde en utrolig spilforståelse allerede dengang, og han var mere robust. Han var heller ikke særlig høj, men i stedet muskuløs, og derfor begyndte hans holdkammerater at kalde ham for ”Der Dicke”, Den tykke. Seeler udnyttede dog sin fysik til det bedre. Han var en spiller, som var god fysisk, i luften og havde en stor arbejdsradius, men hans største styrke forblev hans målfarlighed.

Seeler scorede masser af mål på ungdomsholdene i HSV, og han blev derfor hevet op i førsteholdstruppen i 1953 som blot 16 årig. Her fik han lov til at snuse til seniorfodbold i en træningskamp. Et år efter viste han sine store offensive kvaliteter i en kamp mod Holstein Kiel, hvor HSV vandt 8-2. Uwe Seeler scorede fire ud af de otte mål, og en stor målscorer havde nu set dagens lys.

Mål, mål og flere mål i Oberligaen

Hamburger SV var en af de stærkeste klubber i 1950´erne. Fra 1948 til 1963 vandt de Oberliga Nord hvert år, på nær en enkelt sæson i 1953-54. Det var den gang, hvor ligaerne stadig var opdelt efter geografi, og hvor Bundesligaen endnu ikke havde set dagens lys. I sæsonen 1954-55 spillede Uwe Seeler sin første sæson for HSV. Og hvilken sæson. Seeler spillede 30 kampe og kvitterede med 29 mål.

Uwe Seeler havde en stor andel i hans første Oberliga Nord titel og kvalificerede HSV til det tyske mesterskab, hvor de skulle møde vinderne af de andre Oberligaer. Her blev de kun nummer to i deres gruppe efter FC Kaiserslautern, og kvalificerede sig ikke videre til finalen. En finale Kaiserslautern i øvrigt tabte med 4-3 til Rot-Weiss Essen.

Uwe Seelers målfarlighed fortsatte sæsonen efter, hvor han scorede 32 gange, og endnu en gang vandt HSV Oberliga Nord. Til det tyske mesterskab blev de dog igen kun to´er i gruppen efter Borussia Dortmund, som vandt det tyske mesterskab den sæson.

I sæsonen 1956-57 lykkedes det endelig for Uwe Seeler at spille sig i den store finale, hvor Borussia Dortmund ventede. Han havde igen haft en fantastisk sæson med hele 32 mål, og han var en af de farligste angribere i alle Oberligaerne. Finalen blev dog ikke den store succes for Uwe Seeler, som blot kunne se på, hvordan Dortmund splittede HSV´s forsvar ad og vandt 3-1. Endnu en stor skuffelse for Seeler.

Selvom Uwe Seeler vandt Oberliga Nord fem gange frem til sæsonen 1959-60, og scorede i alt 143 mål, vandt han ikke den store finale ved det tyske mesterskab. Året efter fadæsen mod Dortmund, nåede de igen til finalen i 1957-58, og igen tabte de den. I 1960 var Uwe Seeler dog træt af den triste tendens og tog sagen i egen hånd.

Nu eller aldrig

I sæsonen 1959-60 var alt som det plejede i Oberliga Nord. Hamburger SV vandt ligaen overlegent, og Uwe Seeler scorede masser af mål. 36 mål i 30 kampe. Hans personlig bedste sæson siden sin debut. Hamburger SV fortsatte sin positive stime, og de spillede sig hele vejen til finalen til det tyske mesterskab. Det var nu tredje gang i karrieren, at Seeler skulle forsøge at vinde den store finale.

Foran 71.000 tilskuere på Waldstadion i Frankfurt stod Hamburger SV overfor FC Köln, som blandt andet havde Helmut Rahn på holdet. FC Köln havde det spillemæssige overtag i løbet af kampen, og det gav gevinst i det 53. minut, da de kom foran 1-0.

Uwe Seeler svarede hurtigt igen, og han udlignede kort tid efter til 1-1. Herefter fik Hamburger SV overtaget, og 15 minutter før tid scorede Charly Dörfel til 2-1. Uwe Seeler var nu kun 15 minutter fra at kalde sig tysk mester.

Fire minutter før tid fløj en høj bold ned i HSV´s felt. Ingen af forsvarsspillerne fik clearet bolden, og i stedet formåede Christian Müller fra Köln at lave finalens flotteste mål. I stedet for at skyde til bolden første gang, valgte Müller at vippe bolden over HSV´s ene forsvarsspiller, og helflugte den op på overliggeren, hvor den derefter røg i mål. Et klassemål som nu havde skabt status quo i finalen. Alt dette skete, imens Uwe Seeler stod i den anden ende af banen. Han var kun fire minutter fra sin store drøm, som blev stoppet af et klassemål. Uwe Seeler sagde dog altid, at man skal kæmpe videre og aldrig give op.

To minutter efter Christian Müllers flotte mål, fik HSV tilkendt et frispark ude foran Kölns felt. Bolden blev smidt i feltet, hvor Fritz Ewert i Kölns mål gik forkert af bolden. Den røg over hovedet på ham via en HSV spiller, og var på vej mod målet. Ingen kunne følge med Seeler, som fik sparket bolden det sidste stykke over stregen. Kampen endte 3-2 til HSV, og Uwe Seeler havde nu afgjort finalen. Han havde taget sagen i egen hånd og sikret Hamburger SV det tyske mesterskab.

Efter slutfløjtet i finalen løb nærmest alle Hamburger SV´s fans på banen for at fejre den store triumf. De var lykkelige over mesterskabet og vidste godt, hvem der især skulle hyldes. Fansene stormede hen til deres store helt Uwe Seeler og løftede ham op på deres skuldre. Og med ét var Seeler blevet en legende i Hamburger SV.

Samme sæson fik han også sin første personlige hæder, da det Vesttyske fodboldforbund kårede Seeler som Årets Fodboldspiller i Vesttyskland. Det var også første gang at prisen blev givet, og dermed blev Seeler den første spiller til at vinde prisen. Uwe Seeler nåede at vinde denne pris tre gang i hans karriere, i 1960, 1964 og 1970.

Kampen om Uwe Seelers underskrift

Den store succes i de år medførte også en interesse fra større klubber i Europa. I Italien valgte Inter at sende et bud til Uwe Seeler. Han var en af de bedste angribere i Europa, og derfor var buddet også stort. 1,2 millioner mark bød italienerne. Inters manager Helenio Herrera havde set Uwe Seelers optrædener i Mesterholdenes Europa Cup i 1961, hvor Seeler formåede at få HSV i semifinalen med fem mål i syv kampe.

Uwe Seelers præstationer i Europa fik den tyske presse til at døbe ham ”Uns Uwe”, og Herrera ville have ham med til Milano. Efter et møde med Herrera havde Seeler brug for noget betænkningstid. Han havde det godt i Hamburg, og han havde svært ved at skulle forlade sin barndomsby, i en handel som ville blive den største i verden på daværende tidspunkt.

Landstræneren for det vesttyske landshold Sepp Herberger var imod Seelers skifte til udlandet. Han frygtede, at hans landshold ville blive svækket, hvis flere af profilerne skiftede den hjemlige liga ud med udlandet. Herberger satte derfor kampen ind på Seelers underskrift.

Herberger havde gode kontakter, og han fik arrangeret en aftale med Adolf Dassler, som var grundlægger af Adidas. Aftalen gik ud på, at Uwe Seeler kunne få et job som repræsentant for Adidas, ved siden af hans karriere i Hamburger SV. Inter fik nys om dette, og hævede buddet yderligere, men Uwe Seeler havde det dog godt i Hamburger SV, og de mange penge betød ingenting for ham.

Inter var den største klub, og de havde en del penge. Deres bud på mig steg for hver dag. Jeg havde dog en mavefornemmelse, der sagde jeg skulle blive i Hamburg, og jeg fortryder det ikke i dag” har Uwe Seeler senere sagt.

Uwe Seeler var en anderledes spiller dengang. Han gik ikke op i pengene, og han var en meget jordnær person. Han havde det godt i HSV, og han så ingen grund til at forlade klubben. Seeler var opdraget til at være et normalt anstændigt menneske, og det ændrede den store succes ikke på. Han blev ved med at holde fødderne på jorden og gjorde en dyd ud af at være sig selv. Dette gjorde ham til en af de mest sympatiske fodboldspillere i Tyskland.

Historiske Seeler

I Hamburg var de lykkelige for, at Uwe Seeler kunne modstå fristelsen fra Italien. I sæsonen 1962-63 kvalificerede Hamburger SV sig til DFB-Pokal finalen for anden gang. Første gang var i 1956, hvor de tabte 3-1 til Karlsruher SC. Uwe Seeler scorede selvfølgelig HSV´s enlige mål i nederlaget. I finalen i 1963 skulle de møde favoritterne fra Borussia Dortmund. Og her ville Uwe Seeler få en hovedrolle.

Der skulle kun gå en halv time før Seeler stjal billedet. Han gjorde det både til 1-0 og 2-0 i løbet af et par minutter, og sørgede for at Hamburger SV var i en ønskeposition. I slutningen af kampen formåede Seeler at få sit hattrick, da han gjorde det til slutstillingen 3-0. Han havde nærmest ene mand sikret Hamburger SV pokaltitlen. Seeler skrev sig også ind i historiebøgerne i denne kamp. Hans bedrift med tre mål i finalen var nemlig aldrig blevet gjort tidligere.

Da Bundesligaen blev stiftet i 1963, var Hamburger SV en del af det fine selskab. Udover de havde været suveræne i Oberliga Nord og vundet DFB-Pokal, havde de den farligste angriber i Tyskland i Uwe Seeler. De var en af favoritterne til at blive den første vinder af Bundesligaen.

Hamburger SV skuffede dog, og endte kun på en sjetteplads med 13 point op til FC Köln, som nu var blevet den første Bundesliga vinder nogensinde. Uwe Seeler beviste dog, at selvom Oberliga Nord var blevet skiftet ud med Bundesligaen, var målfarligheden stadig den samme. I sæsonens 30 kampe scorede Seeler 30 mål. Han blev dermed den første Torschützenkönig i Bundesligaen.

Adidas støvlen der reddede Uwe Seeler

I februar 1965 troede alle at Uwe Seelers karriere var slut. I en Bundesliga kamp mod Frankfurt kom Seeler alvorligt galt af sted. Uwe Seeler troede at han var blevet tacklet, og han faldt skrigende til jorden. Billederne viste dog, at Seeler var helt alene, da han pludselig faldt om på banen.

Frankfurts læge tilså Uwe Seeler, og fortalte at han havde fået revet sin akillessene over. Det høje knæk gjorde, at Seeler troede at han var blevet sparket ned. Skaden var alvorlig, og dengang var det nærmest lig med et karrierestop. Et kæmpe tab for både Hamburger SV og det vesttyske landshold, som stod til at miste en af de bedste spillere overhovedet.

Som nævnt tidligere, var Uwe Seeler ikke en mand, som gav op. Han ville tilbage på banen, og kæmpede for at udsætte sit karrierestop. Han selvtrænede i styrkecentre og på stranden, så hans akillessene ikke blev overbelastet. Hans anden arbejdsgiver Adidas var afgørende for, at Seeler vendte tilbage til fodbolden.

Dassler designede en speciel fodboldstøvle, hvor Seeler skulle binde støvlen ved hælen. På den måde kunne han bedre spille, uden at der ville opstå problemer med akillessenen. Seks måneder efter hans solouheld, var Uwe Seeler igen klar til at snøre støvlerne, og score mål for klub og landshold. Dasslers specielle fodboldstøvle reddede hele Seelers karriere, og han brugte den i de næste to år.

Vesttysklands redningsmand

Uwe Seeler fik sin debut på landsholdet et par måneder efter ”Miraklet i Bern” i en alder af blot 17 år. Hans store gennembrud på landsholdet kom ved VM 1958 i Sverige. Her blev Seeler noteret for to mål og to assist i fem kampe, men det var en anden ung spiller ved navn Pelé, der løb med overskrifterne ved den slutrunde. De svenske værter blev dog endestationen for Vesttyskland i semifinalen. Da Seeler blev ramt af skaden i akillessenen i 1965, var han anfører på det vesttyske landshold.

Det var stort for Uwe Seeler, da han blev gjort til anfører for landsholdet i fraværet af holdets normale anfører Hans Schäfer. I 1961 gik han på banen for første gang som anfører, i en kamp mod Danmark. Seeler takkede for anerkendelsen ved at score hattrick i 5-1 sejren over danskerne. Den kun 1,68 meter høje Seeler scorede alle tre mål på hovedstød. Efter VM i 1962 blev Uwe Seeler fast anfører, da Schäfer trak sig tilbage.

I 1965 var Vesttyskland en del af kvalifikationen til VM i 1966. Den nye landstræner Helmut Schön var i store problemer, da han ikke havde den angriber, som kunne score de afgørende mål. Et par uger inden kampen mod Sverige fik Schön endelige gode nyheder. Uwe Seeler var tilbage fra sin akillesseneskade, og han var klar til at hjælpe Vesttyskland til VM i England.

Vesttyskland var i kvalifikationsgruppe med Sverige og Cypern. Vinderen af kampen mellem Tyskland og Sverige ville nærmest være klar til VM i 1966. Lige inden pausen scorede svenskerne til 1-0, og Vesttyskland havde nu lang vej til VM. Efter pausen fik Werner Krämer dog udlignet, inden Seeler endnu en gang stjal billedet.

Uwe Seeler afgjorde kampen, da han opsnappede en retur fra målmanden og gled bolden i nettet. Han var tilbage. Selvom målet ikke var det flotteste, Seeler havde lavet, var det alligevel et af de vigtigste. Målet sikrede vesttyskerne sejren og kvalificerede dem til VM.

Det vigtigste (mål. red) for mig kom i Sverige i 1965. Vi skulle vinde for at kvalificere os til VM i England, men jeg var først lige kommet tilbage fra min akillesseneskade, og jeg var ikke sikker på, den kunne holde. At score i den kamp var altafgørende for min selvtillid. Jeg vidste nu, at jeg kunne fortsætte med at spille fodbold på et internationalt niveau”.

Til VM i 1966 scorede Uwe Seeler to mål og førte Vesttyskland til finalen mod England. En finale som endte 4-2 til England efter forlænget spilletid. I 1970 spillede Uwe Seeler sin sidste kamp for landsholdet, da de vandt 3-1 over Ungarn. Efter sin debut i 1954 havde Seeler nu spillet 72 kampe og scoret 43 mål. I løbet af hans landsholdskarriere deltog han i fire VM slutrunder og scorede i alle fire. En stor bedrift af Uwe Seeler, der var den første spiller til at gøre dette.

Karrierestoppet i irske Cork Celtic

Med hjælp fra den specielle støvle fra Adidas, kunne Uwe Seeler finde tilbage til et niveau, hvor han stadig kunne score mål i den bedste række i Tyskland. De næste syv sæsoner scorede Seeler 93 mål. Han var ikke længere den farligste angriber, da en ung mand ved navn Gerd Müller begyndte at score en masse mål for Bayern München. Uwe Seelers bedste sæson, efter skaden, kom i 1968-69, hvor han scorede 23 mål. Müller scorede dog hele 30 mål, og han havde nu overtaget tronen som den farligste angriber fra Seeler.

Hamburger SV udviklede sig til at blive et midterhold i slutningen af 60’erne, og derfor nåede Uwe Seeler aldrig at vinde Bundesligaen. Hans sidste sæson med Hamburger SV kom i 1971-72, hvor Seeler scorede 11 mål og klubben endte på en 10. plads i Bundesligaen. Herefter lagde Seeler støvlerne på hylden efter 18 sæsoner for sin hjerteklub. Hans afsked varede indtil 1978, hvor Adidas kontaktede ham.

I en alder af 41 år sagde Uwe Seeler ja til, at medvirke i, hvad han troede var, en sponsorkamp for Adidas i Irland. Seeler troede, det blot var en uofficiel venskabskamp, og så intet problem i at stille op for irske Cork Celtic. Han vidste dog ikke, at der faktisk var tale om en officiel ligakamp.

Adidas´ repræsentant i Irland spurgte mig, om jeg ønskede at hjælpe til. Jeg vidste ikke dengang, at det var tilladt i den irske liga at bruge ”gæstespillere”, så jeg takkede ja til tilbuddet”.

Selvom han var blevet 41 år, havde Uwe Seeler ikke mistet sin målfarlighed. Han scorede begge Cork Celtics mål i 6-2 nederlaget, hvor det ene var et imponerende saksespark. På den måde afsluttede Seeler hans store karriere med en enkelt kamp i Irland, hvor han endnu en gang scorede mål.

Uwe Seeler og den store betydning for HSV

Uwe Seeler var med i Bundesligaen helt fra starten af, og han er billedet på de gode tider, hvor Hamburger SV vandt titler. Frem til 12 maj 2018 blev fansene på Volksparkstadion mindet om den tid, da det famøse ur på stadion viste, hvor lang tid de havde været en del af Bundesligaen. Fortidens bedrifter og spillere blev nærmest en forbandelse for det hold, som igen og igen skulle forsøge at overleve i Bundesligaen i 2010’erne.

Tiden med Uwe Seeler svævede stadig over klubbens spillere og fans. Klubben var stolt over sin historie, men de havde altså ikke længere 50’ernes Uwe Seeler eller 70’ernes Kevin Keegan til at redde dem. Dette kom i den grad til udtryk, da HSV fejrede Uwe Seelers 80 års fødselsdag i 2016, til hjemmebane kampen mod Dortmund.

Til kampen havde adskillige fans medbragt en ”Uwe Seeler” maske, som de tog på under hyldesten. På storskærmene kunne tilskuerne se klip fra dengang, hvor Uwe Seeler scorede masser af mål for HSV. Seeler var også selv på banen og blev hyldet inden kampstart til stående ovationer. Hyldesten til Uwe Seeler kunne HSV´s spillere ikke hamle op med. Alle på Volksparkstadion blev mindet om den store forskel mellem fortiden og nutiden den dag, da HSV tabte med hele 5-2.

Hamburger SV havde i den grad brug for en mand som Seeler, da de rykkede ud af Bundesligaen for første gang i 2018. Trods sin ringe højde, er han klubbens største spiller gennem tiden. Både hans evner som spiller og menneske er grund til, at borgerne i Hamburg stadig elsker ”Uns Uwe” i dag.

I Hamburg er han blandt andet blevet æresborger i byen, som den første atlet nogensinde. HSV valgte også at hylde sin store helt, da de i 2005 lavede en fire tons tung skulptur af Seelers højre fod uden foran deres stadion. En skulptur, som siden 2005, minder fansene om en tid, hvor klubben faktisk blev tyske mestre og pokalvindere.

Uwe Seeler er uden tvivl den største legende i Hamburger SV. 404 mål i 476 liga kampe, hvor de 137 af dem blev scoret i Bundesligaen. Han vandt Oberliga Nord ni år i træk, vandt det tyske mesterskab og DFB-Pokal. Hans mange mål og loyalitet har gjort, at Hamburger SV aldrig glemmer Seeler. Uns Uwe.

 

Foto: www.hsv.de

You may also like
Andy Brehme, Kaiserslauterne
Optakt til runde 23 i 2. Bundesliga: Steffen Baumgart til HSV og farvel til Andy Brehme
HSV, Højdepunkter, Optakt, Hamburger SV
Optakt til 21. runde i 2. Bundesliga: Hamburg-klubber i udbrud?
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
optakt, Hertha, Højdepunkter
Optakt til 20. spillerunde i 2. Bundesliga: Zorniger i zonen og Hertha mod HSV