bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Den bedste danske spiller fra hvert årti i Bundesligaen

Siden 1965 har der været masser af danskere igennem Bundesligaen, hvor flere af spillerne har opnået legendestatus hos deres respektive klubber. Igennem 55 år har de danske spillere skabt glæde på de tyske stadions, og vi vil nu se tilbage på, hvem der har været den bedste fra hvert årti.

1960-1970.
Ole Bjørnmose.
Werder Bremen (1966-1971)

Den første dansker på listen kommer fra en periode, hvor der ikke var mange danske spillere i Bundesligaen. I ligaens første årti var der blot seks danskere at finde hos de tyske klubber, hvor Ole Sørensen og John Danielsen blev de første, da de i 1965 skiftede til henholdsvis FC Köln og Werder Bremen.

Hos Werder Bremen havde de også en anden dansker, da Ole Bjørnmose kom til klubben i 1966. Både Danielsen og Bjørnmose gjorde en god figur i slutningen af 1960´erne, men valget er faldet på Ole Bjørnmose. Han var en hårdt arbejdende spiller, som også var kampafgørende. I løbet af fem sæsoner scorede danskeren 21 mål på 137 kampe, og hanblev meget populær blandt Werder Bremens fans.

Ole Bjørnmose nåede dog ikke at vinde titler med Werder Bremen. De kom tæt på i sæsonen 1967/1968, da de blev nummer to efter FC Nürnberg. Efterfølgende fik Ole Bjørnmose større succes, da han skiftede til Hamburger SV i 1971 og vandt DFB-Pokal i 1976.

1970-1980.
Allan Simonsen.
Borussia Mönchengladbach (1972-1979).

Selvom Ole Bjørnmose også var god i 1970´erne, kommer det vel ikke som et chok for nogen, at Europas bedste fodboldspiller 1977 er den næste dansker på vores liste. Allan Simonsen imponerede hele Europa, og havde stor succes med Borussia Mönchengladbach i dette gyldne årti.

I 1970´erne var Bundesligaen fyldt med store danske profiler. Blandt andet Johnny Hansen (Bayern München), Henning Jensen (Borussia Mönchengladbach) og Per Røntved (Werder Bremen), men med tre tyske mesterskaber, en DFB-Pokal og to europæiske titler var Simonsen i en klasse for sig selv.

Allan Simonsen var blandt Europas bedste angribere, og han blev med sine hurtige driblinger og mange afgørende mål utrolig vigtig for sin klub. 178 kampe med 75 mål til følge har gjort Simonsen til en vaskeægte legende i den tyske klub, og til en af de allerbedste spillere i Bundesligaens historie.

1980-1990.
Søren Lerby.
Bayern München (1983-1986).

Strømperne nede om anklerne og ingen benskinner kendetegner vores næste dansker på listen. Søren Lerby var et hit de tre sæsoner han spillede i Bayern München, hvor han i sin første sæson var med til at vinde DFB-Pokal, sæsonen efter vandt han Bundesligaen og i sin tredje sæson vandt han the double. Eller det vil sige, at han i sin første sæson for at videre Uli Hoeneß var “Svag som en Bratwurst.” Siden tog Lerby dog revanche og blev af selvsamme Hoeneß udnævnt til at være en af hans bedste indkøb nogensinde.

Fra sin plads på midtbanen var Lerby blandt de vigtigste spillere på holdet. Det kom eksempelvis til udtryk den 13. november 1985, hvor Bayern München fik ham fløjet direkte hjem fra en landskamp i Irland, til at spille en DFB-Pokal kamp mod Bochum selv samme aften.

En anden kandidat til listen kunne have været Morten Olsen (FC Köln), som i en sen alder førte FC Köln frem til en andenplads og en tredjeplads i Bundesligaen. Valget er dog faldet på Lerby, da han var verdensklasse for Bayern München i 1980´erne, selvom det var over en forholdsvis kort periode.

1990-2000.
Brian Laudrup
Bayer Uerdingen (1989-1990) – Bayern München (1990-1992).

Vi har tidligere her på Bulibold døbt ham ”den geniale driblekunster, da Brian Laudrup formåede at vise sine store kvaliteter frem i Bundesligaen, og han er derfor næste mand på listen. Både hos Bayer Uerdingen og Bayern München viste han med sine hurtige fødder og snævre driblinger, at han var blandt de bedste spillere i den tyske liga.

Laudrup havde dog også sine problemer i det tyske, hvor både skader og magtkampe i omklædningsrummet gjorde, at det aldrig blev det perfekte match mellem Bayern München og Brian Laudrup. Han tog konsekvensen af dette og skiftede længere syd på til Fiorentina i 1992, hvor han også fik lidt problemer med Stefan Effenberg og de italienske fans.

Selvom spillere som Flemming Povlsen (Borussia Dortmund), Bjarne Goldbæk (FC Kaiserslautern & FC Köln) og Michael Schjønberg (FC Kaiserslautern) i 1990´erne også havde succes, kan man ikke komme uden om Brian Laudrup, som af flere tyske medier og eksperter blev udnævnt til at være blandt de bedste spillere i Bundesligaen i de år, han var at finde i det tyske

2000-2010.
Ebbe Sand.
Schalke 04 (1999-2006)

73 mål i 214 kampe, hvor de 22 af dem gjorde ham til Torschützenkönig i sæsonen 2000/2001. Ebbe Sand er en sand legende i Gelsenkirchen, og han står som den stærkeste danske profil i Bundesligaen i 2000´erne.

Ebbe Sand spillede for Schalke 04 i syv sæsoner, og var klubbens farligste mand i lange perioder. Og selvom han til sidst i karrieren ikke var nær så målfarlig som tidligere, bliver han stadig anset som en af klubbens bedste angribere nogensinde.

Hans farlighed foran mål samt store fightervilje gjorde også, at Real Madrid i 2001 var ude efter danskeren. Ebbe Sand forblev dog loyal over for Schalke 04, og af den grund har stadig en stor plads i Schalke 04 fansenes hjerte. Han får pladsen foran blandt andre holdkammerat Christian Poulsen og Daniel Jensen fra Werder Bremen.

2010-2020.
Yussuf Poulsen.
RB Leipzig (2013-)

Det seneste årti har vi haft flere danske spillere med succes i det tyske, hvor især Jannik Vestergaard (Hoffenheim, Werder Bremen & Borussia Mönchengladbach), Andreas Christensen (Borussia Mönchengladbach) og Thomas Delaney (Werder Bremen & Borussia Dortmund) har imponeret. Den bedste spiller finder vi dog hos RB Leipzig.

Her har Yussuf Poulsen med sine offensive kvaliteter haft en stor betydning for RB Leipzigs udvikling i tysk fodbold. Han har også selv gennemgået en betydningsfuld transformation, og dette kom til udtryk 2018/2019 sæsonen, hvor han viste sig som en rigtig målscorer og scorede 15 mål.

Under Julian Nagelsmann har Poulsen dog haft det svært med at få fast spilletid, og de seneste måneder har der været rygter om, at Yussuf Poulsen var på vej videre i karrieren. Poulsens betydning for RB Leipzig skal dog ikke undervurderes, da han har været med til at skabe et tophold, og af den grund er Yussuf Poulsen den bedste danske spiller det seneste årti i Bundesligaen.


Overblik over de bedste danske spillere fra hvert årti.

1960-1970: Ole Bjørnmose, Werder Bremen.

1970-1980: Allan Simonsen, Borussia Mönchengladbach.

1980-1990: Søren Lerby, Bayern München.

1990-2000: Brian Laudrup, Bayer Uerdingen & Bayern München.

2000-2010: Ebbe Sand, Schalke 04.

2010-2020: Yussuf Poulsen, RB Leipzig.

Prøv også vores quiz, hvor du skal gætte samtlige 128 danskere, der har fået spilletid i  Bundesligaen

You may also like
Red Bull, RB Leipzig
Græssportsklubben RB Leipzig- den røde klud for tyske fodboldfans
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
Borussia Dortmund, mål, 100 bedste mål, Karl-Heinz Riedle, Kælenavne
Tyske kælenavne: Fra Kugelblitz og Pannen-Olli til Titan og Tante Kähte
DDR, Die Wende
FDGB-Pokalfinalen 1990 – Mellem Murens fald og Die Wende

2 Responses

  1. Mads

    Hej tak for et glimrende skriv. Jeg synes det illustrere meget godt at selvom mange danskere har spillet i BL så er det alligevel også kun ganske få som har været decideret topprofiler. Jeg er dog uenig i at Laudrup var den bedste op igennem 1990’erne. Laudrup var helt sikkert en kæmpe stjerne i DK, men han havde ikke specielt stor succes i Bayern. Jeg synes tværtimod at Flemming povlsen kan fremhæves som den nok mest succesfulde i denne periode af danskerne, og som også fik kult-status i den store Ruhr klub BVB. Da han senere måtte trække sig tilbage som fodboldspiller pga skader mødte omkring 15.000 mennesker op for at sige tak.

    1. Bulibold

      Mange tak. Det er altid en smagssag, og 90’erne var svære at kåre en enkelt vinder i. Valget faldt på Laudrup, fordi han trods svingende præstationer stadig nåede et topniveau, som Povlsen ikke nåede, og selvom Bayern havde en elendig sæson i 91/92, så var han stadig et af lyspunkterne. Men Povlsen kunne også sagtens have fået “prisen”, og han er uden tvivl den, der har sat det største aftryk efterfølgende, men måske det netop hænger sammen med den kedelige afsked han fik på karrieren og så den type han var som spiller.
      I øvrigt kan dette longread om Laudrup anbefales, hvis man gerne vil mindes, hvor god en spiller Brian faktisk var i tysk fodbold 🙂
      https://bulibold.dk/brian-laudrup-den-geniale-driblekunstner-der-begejstrede-bundesligaen/