bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bayern München > Taktisk analyse: Bayern München – Real Madrid

Taktisk analyse: Bayern München – Real Madrid

Bayern München, fodboldtrøjer

Onsdag var det tid til en af rundens mest forudsete opgør. De tyske mestre mod de forsvarende Champions League vindere. To som hold som begge fører deres respektive ligaer, og som vil gøre alt der står i deres magt for at få fingrene i trofæet med de store ører. Det blev en hård og intens kamp som havde næsten det hele heriblandt et brændt straffespark og et rødt kort. Real Madrid kunne i sidste ende trække sig sejrigt ud af opgøret med en sejr på 1-2.

Startopstillinger:

Begge hold var ramt at skade til vigtige spillere, derfor var det spændende op til kampen, at se hvem der var blevet klar, eller hvem der eventuelt skulle overtage pladesen.

For Bayern Münchens vedkommende drejede det sig om skader til vitale spillere som:

Neuer, Hummels, Müller, samt Lewandowski som blev små skadet imod Dortmund.

På trods af at ingen af de tre spillere udover Lewandowski var med i weekendens storkamp mod Dortmund, skulle det vise sig, at Ancelottis udtaleser fra sidste uge ville holde stik.

Her udtalte han nemlig, at både Müller og Neuer ville være klar til kampen mod Real Madrid.

Real Madrid var også ramt af skader nede i midterforsvaret. Pepe måtte udgå med to brækkede ribben i weekendens Madrid-derby efter et sammenstød med holdkammeraten Toni Kroos.

Samtidig er Peppes Backup Raphael Varane ude med lårskade.

Bayern München havde til aftenens kamp valgt den samme kontrollerende 4-2-3-1, som også blev brugt i weekendens storkamp mod Dortmund, dog var Neuer tilbage på mål, imens Müller havde overtaget den skadede Lewandowskis plads.

Zinedine Zidane havde valgt at stille op i den samme 4-3-3, som han også benyttede sig af imod Atletico Madrid. Eneste ændring var, at Nacho var kommet ind i stedet for en skadet Pepe.

Bayern sørgede for, hele tiden at have folk tilbage der kunne stoppe Reals kontraer.

Bayern fik lukket ned for kontramaskinen

En af grundene til at Real havde så svært ved at komme til chance i første halvleg, var simpelthen at Bayern fik lukket ned for deres velsmurte kontramaskine.

Man så ofte, at Bayern spillerne var hurtigt med tilbage, og på tilbagevejen søgte en modstander at dække. Derved blev det sværere for Real at få sat Ronaldo, Benzema og Bale i scene.

Det betød, at Real ikke havde mange chancer i første halvleg. En anden grund til at det var småt med Real kontraer skyldtes også Bayerns store overtag på midten. I første halvleg vandt Bayern klart slaget om midten. Med en kompakt midt bestående af Vidal, Thiago og Alonso havde Bayern godt styr på spillet. De benyttede sig ofte af små hurtige afleveringer, som sjældent gik galt.

Det betød også, at hvis Real endelig fik fat i bolden, havde Bayern altid en af de tre midtbane folk plus firbackkæden tilbage, hvilket gjorde det svært for Real at få sat en ordentlig kontra i gang.

Her ses det tydeligt hvordan Real sørgede for, at have mange mænd foran bolden. Det gjorde det derved sværere for Bayern at spille sig igennem.

Svært at trænge igennem for Bayern München

Et kompakt Real Madrid hold gjorde det svært, for Bayern München at spille sig igennem og frem til store chancer. Man så flere gange i løbet af kampen, at Real Madrid gjorde meget ud af deres tilbageløb, hvor det kun var Ronaldo og Benzema, der blev hængende oppe.

De sørgede hele tiden for, at have mange man foran bolden når Bayern angreb.

Det besværligt gjorde det for Bayern, at finde de små rum bag forsvaret, som ellers ofte har været recepten på mål. Den kompakte midterakse samt en solid firbackkæde gjorde, at Bayern som oftest spillede det, man kan betegne som ’’indendørs fodbold’’. Bolden blev spillet fra side til side uden for feltet i håb om at kunne finde en åbning, men Madrid holdet fulgte god med, og var gode til at lukke hullerne ned.

Arjen Robben var en stor trussel

Bayern forsøgte sig qua den kompakte bagkæde ofte at få kanterne meget med i spillet.

Det var især Arjen Robben, som gjorde et stort stykke arbejde i første halvleg med at udfordre hele tiden. Marcelo fik dog stor hjælp af Casemiro til at lukke Robben ned, men de havde stadig problemer i ny og næ med at holde ham helt hen. Det mundede ud i nogle farlige indlæg og en del hjørnespark, som også skulle vise sig at blive farlige. Det var netop efter en udfordring fra Robben ude på Bayerns højre side, at Bayern fik det hjørnesparket, som Vidal scorede på.

Lige efter målet kom selvsamme Vidal til en stor chance, efter endnu en aktion ude på højre siden, hvor Robben fik slået et præcist hård indlæg indover, som Vidal headede snært forbi mål.

Det røde kort havde stor betydning.

Det hurtige og dumme røde kort som Javier Martinez pådrog sig i anden halvleg kostede dyrt.

Real var kommet mere overbevisende ud til anden halvleg, og havde også scoret til 1-1 før det røde kort kom. Det ændrer dog ikke på, at det tvang Bayern til at gå over i en 4-4-1, som derved betød at de blev mere fokuseret på defensiven fremfor at gå efter målet til 2-1.

Den boldsikre Xabi Alonso blev ofret for at få Bernat ind på venstrebacken, som Alaba havde forladt til fordel for midterforsvaret. Real fik et større overtag og pressede mere og mere på.

Bayern fik derimod sværere ved at spille sig frem til chancerne, da de i højere blev nødt til at hive Robben og Ribéry med ned for at forsvare.

Marcelo og Carvajal agerede wingbacks og var ofte med oppe og true omkring Bayerns felt.

Billedet viser at Marcelo (12) og Carvajal (2) generelt befandt sig oppe omkring midterlinjen.

Offensive backer hjalp med at true Bayerns defensiv.

Da Real i anden halvleg fik et bedre fodfæste i kampen, benyttede de sig i høj grad af offensive backs. Især Marcelo var rigtig god til at komme med frem og gøre sig spilbar ude på kanten.

Real fik lettere ved at spille bolden op gennem midten til bla. Ronaldo.

Det var en opskrift, som man så en del til i anden halvleg fra Reals side.

En præcis bold op gennem midten til Benzema eller Ronaldo, som derefter enten tog bolden til sig og vendte, eller spillede den direkte ud på kanterne. Specielt Ronaldo ville meget gerne deltage mere i spillet i anden halvleg, og man så ham ofte trække længere ned i banen for at modtage bolden, for derefter at blive retvendt og drive bolden frem. Hovedsageligt tog Benzema og Ronaldo boldene til sig for derefter at søge mod mål. Derved tvang de midterstopperne til at tage stilling til, om de skulle presse op eller bakke og give plads. Udefra fløjene benyttede Real sig ofte de lave indlæg.

Det så man både ved målet til 1-1, hvor det var Carvajal, der leverede assisten til Ronaldo samt målet 1-2. 

Konklusion

Det var en hårdt spillet kamp, som levede op til de forventninger man kunne have til sådan en storkamp. Bayern var desværre hårdt ramt af fraværet af Lewandowski, da Müller til tider ikke viste helt samme evner angående timingen i indløbene i feltet. Bayern skal dog samtidig prise sig lykkelige for, at Neuer var tilbage, da han reddede mange store Real chancer. Det er svært at komme udenom det stupide røde kort, som Javier Martinez pådrager sig efter to advarsler på blot 3 minutter.

Det er dog svært at sige, om Bayern kunne have fået scoret endnu et mål uden det kort, da Real så småt var begyndt at komme ind i kampen.

Hvad kan de to trænere forbedre til næste kamp?

Både Ancelotti og Zidane har lidt at tænke over inden returkamp d. 18.

Først og fremmest er Ancelotti nu uden Martinez i midterforsvaret hvilket betyder, at han skal til at tænke i alternativer, da det ikke er sikkert, at Hummels bliver klar til returkampen. Dernæst skal han finde andre måder at udfordre Real defensiv, end blot at give bolden til Robben som derefter udfordrer. Zidane skal også finde ud af en måde, hvorved deres kontrafase igen kan blive effektiv.

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt Bundes Manager runde 10: Har du penge, så kan du få – dem fra Bayern som du peger på
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
100 dage til EM: Toni Kroos tilbage, men i hvilken rolle?
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale