Tysk fankultur er noget særligt. Tysk fankultur blandt udebanefans er ganske enkelt enestående, og det har budt på nogle legendariske udebaneture gennem årene.
15.000 Schalke-fans tog for nyligt til Sinsheim for at se deres kongeblå yndlinge tabe kælderduellen mod lidet elskede Hoffenheim, og i weekenden var det så Werder Bremen, der havde 25.000 fans med til en udekamp mod Hertha BSC.
De tyske fodboldfans har haft en fest i foråret 2023, hvor de har rejst på kryds og tværs af Forbundsrepublikken for at se og støtte deres favoritter i vigtige kampe på udebaneture.
Gennem mange år har store grupper brugt timer efter timer, weekender efter weekender i tog, busser eller privatbiler for at rejse til en udekamp flere hundrede kilometer væk.
De mange fans, der rejser med deres hold fra Freiburg til Rostock eller Mönchengladbach til Cottbus, er med til at sikre en fantastisk stemning på tribunerne, når to store grupperinger verbalt bakker op om deres lieblinge.
Nogle gange er det også sket, at udefansene har overtaget tribunerne og gjort en udekamp til noget, der minder om en hjemmekamp.
Vi har taget et kig på de store udebaneture.
1991: Kaiserslauterns invasion i Köln
I en tid, hvor åbne stadions med atletikbaner var dominerende i vesttysk fodbold, hørte det til sjældenhederne, at stadions var udsolgte.
Men når noget virkelig var på spil, var fansene klar til at bakke op. Det skete blandt andet 15. juni 1991. 1. FC Kaiserslautern havde spillet en fremragende sæson og lå til at kunne vinde den første Bundesliga-titel nogensinde og det første mesterskab i 38 år. Det krævede “bare” et point ude mod 1. FC Köln, og så kunne Bayern München vinde lige så meget, de havde lyst til i deres hjemmekamp mod Bayer Uerdingen.
Allerede ugen før kunne Die Roten Teufeln have hentet mesterskabet hjemme på Betzenberg, men et 2-3 nederlag til Borussia Mönchengladbach havde udsat festen i en uge med risiko for en total aflysning, hvis Bayern – endnu en gang – skulle komme snigende bagfra for at snuppe Meisterschale på målstregen.
Men der blev ikke kun bidt negle af spænding i ugen op mod 34. og sidste spillerunde i Rheinland-Pfalz. Der var også kø ved billetkontorerne, og længe før internettet var kendt hos andet end de største computernørder, måtte fans skaffe billetter ad andre kanaler.
Ved en fejl havde FC Köln ikke fået lukket for gæstefansenes mulighed for at købe billetter til kampen, og det endte med, at omkring 40.000 af de 60.000 tilskuere på Müngersdorfer Stadion denne eftermiddag, holdt med gæsterne. Imponerende taget i betragtning af, at Kaiserslautern er en relativt lille by med under 100.000 indbyggere.
Opbakningen viste sig at være det lille skub, Lautern havde brug for at køre sejren hjem. Efter 4-1 føring ved pausen endte de med at vinde hele 6-2 og den første mesterskabsfest i 38 år kunne bryde løs blandt de mange fans, der invaderede banen, da kampen blev fløjtet af.
Den regionale tv-station, SWR, har lavet en dokumentar om mesterskabet i anledningen af 25 års jubilæet for syv år siden.
2022: Da Kamp Nou blev tysk
31 år og en corona-nedlukning senere – Eintracht Frankfurt er i gang med en imponerende international sæson efter mange år, hvor klubben fra Mainhattan i bedste fald har været blød mellemvare i tysk fodbold.
Der var optræk til en stor, europæisk sæson i Europa League tre år tidligere, hvor Die Adlern først blev stoppet af Chelsea i en straffesparkskonkurrence i semifinalen. Og måske sad den oplevelse i baghovedet hos de engagerede Eintracht-fans, da kvartfinalen i denne sæson bød på det første møde nogensinde med FC Barcelona.
Frankfurt var kommet så langt efter et gruppespil med tre sejre og tre uafgjorte, inden en smal sejr efter forlænget spilletid over Real Betis i ottendedelsfinalen.
Det blev til 1-1 hjemme på Deutsche Bank Park i den første af de to kampe, men et par timers flyvning mod sydvest var ikke noget, der skræmte Eintracht-tillhængerne. Op mod 40.000 tilskuere havde fundet vej til returkampen på Camp Nou, eller Kamp Nou som det efterfølgende blev døbt, og de kunne måbende og støjende se deres helte bringe sig foran 3-0, inden Barcelona i den 12 minutter lange overtid fik scoret to gange og lavet lidt spænding til allersidst.
Normalt lukker FC Barcelona ikke så mange udefans ind, men frankfurterne var smarte nok til at udnytte et hul i billetreglerne, så et stort kontingent af sæsonkortholdernes refunderede billetter blev opkøbt, så Camp Nou kunne blive et fort for gæsterne. Finten fik Barcelona-ledelsen til at rase og reagere ved at stramme reglerne gevaldigt for gæsters køb af billetter. Det var en stor ydmygelse at se Camp Nou være fyldt med hvide trøjer, og selv om det var Frankfurt-fans, gjorde det ondt at se ærkefjenden Real Madrids farver dominere sit stadion.
2019: Fra Dresden til Berlin en onsdag aften
Blandt mange engagerede fangrupperinger i tysk fodbold hører Dynamo Dresden til blandt de allermest engagerede og passionerede. Selv med en placering som elevatorhold mellem 2.- og 3. Liga, er der fyldt godt op på Rudolf Harbig-Stadion til hver eneste hjemmekamp, og lugter man en stor udekamp, er tilhængerne også klar.
Den største udebanetur tog fansene en kølig onsdag aften i slutningen af oktober 2019. Anledningen var en kamp i anden runde af DFB Pokal, modstanderne var én af flere rivaler fra det knapt så velsete West, og turen gik til Olympiastadion i Berlin.
Hertha Berlin var modstanderen, og op mod 35.000 Dresden-fans tog med på den 200 kilometer lange tur mod nord, hvor de fyldte næsten halvdelen af republikkens tredjestørste stadion.
Læs også: Dynamo Dresden med ny rekord – 30.000 fans til udekamp i Berlin
Fem år tidligere var Dynamo Dresden blevet udelukket fra DFB Pokal i en sæson efter gentagne og voldsomme problemer med fansene ved udekampe i blandt andet Dortmund og Hannover. Derfor var fansene opsatte på at bakke holdet op i Berlin.
Det var også tæt på at ende med en overraskelse af det daværende 2. Bundesligahold. Efter 1-1 i den ordinære spilletid, skulle Hertha bruge en straffesparkskonkurrence for at kvalificere sig til ottendedelsfinalen, mens Dynamo Dresden endnu en gang måtte erkende, at engagerede fans ikke er lig med succes på banen.
1997: Eurofighter i Milano
En anden klub, hvor antallet af fans ikke genspejler sig i antallet af trofæer på pokalhylden, er Schalke 04. I slutningen af 1990’erne havde de med Huub Stevens ved roret og Rudi Assauer som karismatisk manager samlet et hold, der var en fin blanding af arbejdsmænd som backen Yves Eigenrauch og fine teknikere som strategen Olaf Thon.
I denne sæson var de efter sejre over Roda, Trabzonspor, Club Brügge, Valencia og Tenerife, nået frem til de to finaler mod Inter. Og sådan en kamp ville en inkarneret Schalke-fan under ingen omstændigheder gå glip af.
Optimismen var da også stor, efter die Knappen havde vundet 1-0 hjemme i den første kamp. Derfor havde omkring 25.000 fans taget turen 900 kilometer sydpå i håbet om at se klubben hente den første internationale titel nogensinde og den første titel i 25 år oven på en pokaltriumf i 1972.
Indtil seks minutter før tid lignede det også en fest for holdet fra Gelsenkirchen. Men så scorede Ivan Zamorano kampens eneste mål, og som så ofte før måtte en finale afgøres i straffesparkskonkurrence.
Fra deres pladser i den modsatte ende af stadion kunne de se Ingo Anderbrügge, Olaf Thon, Martin Max og Mark Wilmots sparke bolden ind, mens Inter brændte to af deres forsøg, og så brød juble ellers løs. I hvert fald for en uges tid, inden rivalerne fra Dortmund ugen efter overgik Schalke ved at blive den første tyske klub til at vinde Champions League.
https://www.youtube.com/watch?v=emstehhIULA
2011: Hannovers indtog i Parken
Det er ikke store triumfer og international hæder, som Hannover 96 kan prale med. Men omkring 2010 havde klubben sin formentlig bedste tid, hvor det blandt andet blev til en fjerdeplads i Bundesligaen og et par ture i internationale turneringer.
Ud over de officielle 3500 pladser, som Hannover havde fået tildelt, havde omkring 7000 yderligere fans fået fat på billetter til kampen i Parken, og dermed var omkring 10.000 96-fans på plads til kampen, hvor de kunne glæde sig over en 2-1 sejr og FC København.
Det var en nøglekamp for begge hold. Hannover fik den medvind, der skulle til for at sikre sig en i sidste ende sikker kvalifikation til forårets playoff-kampe, mens FC København efter en uafgjort ude mod Vorskla Poltava og et nederlag hjemme mod Standard Liege måtte sige farvel til turneringen.
Hannover kom helt til kvartfinalen, hvor det efter to 2-1 nederlag til Atlético Madrid var farvel. Men på intet tidspunkt senere i turneringen kunne de samle lige så mange tilskuere til en udekamp som til opgøret i København.