bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Bayer Leverkusen – De naive romantikere

Sæsonoptakt: Bayer Leverkusen – De naive romantikere

Sidste sæson:

Nr. 4 i Bundesligaen.

Takket være en god forårssæson under hollandske Peter Bosz’ ledelse sluttede Bayer Leverkusen på en fornem 4. plads lige akkurat foran rivalerne fra Gladbach, som de passerede i sidste runde.

At det skulle ende sådan, var der imidlertid intet der tydede på i efteråret, da die Werkself havde mere end svært ved at finde melodien fra sæsonen forinden, hvor de endte på en uheldig 5. plads, da der var pointlighed med hhv. Hoffenheim og Dortmund på 3-4. pladsen.

Sæsonen blev indledt med tre nederlag til henholdsvis Gladbach, Wolfsburg og Bayern München, hvilket allerede lagde et vist pres på Herrlich i det varme sæde. Presset forsvandt dog kortvarigt efter to sejre, men efteråret var i høj grad kendetegnet ved en ustabilitet hos holdet, hvor eksempelvis en nedsabling af Werder Bremen ude 6-2 blev afløst af et 1-4 nederlag hjemme mod Hoffenheim og 0-3 ude mod Leipzig. Dog gik Leverkusen på juleferie med en ganske fornuftig afslutning, da de hev 13 af 15 mulige point i kassen.

En 9. plads ved vinterpausen var dog ikke tilfredsstillende for klubikonerne Rudi Völler og Simon Rolfes, der tog konsekvensen og erstattede Heiko Herrlich med førnævnte Peter Bosz. Bosz og hans tropper måtte dog se sig besejret i hollænderens første kamp i spidsen, da de indkasserede et knebent nederlag på hjemmebane mod rivalerne fra Gladbach med 0-1. Nederlaget blev dog hurtig glemt, da de følgende fire kampe kastede lutter sejre af sig med bl.a. en imponerende 3-0 sejr ude mod Wolfsburg som blev fulgt op med en 3-1 sejr hjemme på BayArena mod de senere mestre fra Bayern München. De fire sejre blev afløst af tre nederlag på stribe, hvor de indkasserede hele 11 scoringer, hvilket kortvarigt ledte tankerne hen på Boszs tid i Dortmund, hvor han også startede med lyn og torden, hvorefter det gik fuldstændig galt. De tre nederlag blev dog de sidste i sæsonen, da de resterende seks kampe resulterede i fem sejre og en uafgjort. Blandt andet formåede die Werkself at banke Frankfurt sønder og sammen i en af sæsonens mest mindeværdige kampe, da lystavlen efter blot 36 minutter viste 6-1.

Bayer Leverkusen måtte desuden, en anelse skuffende, se sig besejret af 2. Bundesligaklubben FC Heidenheim i kvartfinalen af pokalturneringen, mens de nåede frem til 1. knockoutkamp i Europa League, hvor FK Krasnador blev endestationen på reglen om udebanemål.

Transfers:

Der har været godt gang i svingdøren sommeren over i Bayer Leverkusen med et par nævneværdige afgange samt tilgang af flere potentielle profiler.

Knap var sæsonen spillet til ende og spillerne gået på ferie, før det blev offentliggjort at vicemestrene fra Borussia Dortmund havde valgt at udløse den 23-årige Julian Brandts frikøbsklausul på blot 25 mio. euro. Ligeledes har Dominik Kohr, som er et produkt af klubbens ungdomsarbejde, forladt Leverkusen til fordel for ligakonkurrenterne Eintracht Frankfurt,  for en pris på 8,5 mio. euro for midtbanespilleren.

Foruden de to førnævnte har reservekeeper Thorsten Kirschbaum og Sam Schreck begge taget turen til Holland, hvor de i den kommende sæson skal tørne ud for henholdsvis VVV Venlo og FC Groningen i æresdivisionen. Issac Kiese Thelin er returneret til Anderlecht i Belgien efter endt lejemål, mens forsvarsspiller Jan Boller er skiftet til LASK i Østrig i jagten på førsteholdsfodbold. Afslutningsvis har den polske målmand Tomasz Kucz forladt klubben.

Som erstatning for Brandt og Kohr har Leverkusen til gengæld haft den store pengepung fremme, hvor die Werkself har sprængt banken og kastet hele 32 mio. euro efter Kerem Demirbay i Hoffenheim, 15 mio. euro er røget til PSG mod at få det 19-årige talent Moussa Diaby, der hovedsagligt huserer på venstrekanten. Leverkusen var dog ikke færdig med at handle i Hoffenheim, da de ligeledes har hentet Nadiem Amiri for 9 mio. euro. Samtidig er den 23-årige hollandske venstreback, Daley Sinkgraven, hentet hos Champions League semifinalisterne Ajax, mens Niklas Lomb er returneret fra sin udlejning hos Sandhausen, hvor han nu skal agere backup for Hrádecky.

 

Styrket/svækket:  

Uændret med en tendens til en anelse styrket

 

Denne sæson:

Der skal ikke herske tvivl om, at Julian Brandt var og er en utrolig talentfuld spiller, hvilket gør, at hans afgang under alle omstændigheder vil kunne mærkes i et eller andet omfang. Specielt fordi han fandt sin rolle som otter i Peter Bosz’ offensive system. På den anden side har Bayer Leverkusen også fået tilført en solid portion kvalitet, der kan glide direkte ind i startelleveren eller styrke bredden, hvilket kan vise sig uhyre vigtigt. Modsat sidste sæson er Europa League blevet skiftet ud med en Champions League deltagelse, hvor kræfterne skal doseres mellem tre forskellige turneringer, Det er i og for sig et velkendt scenarie for klubben, men man kan på deres vegne alligevel have en vis frygt for, at det vil spille ind på indsatsen i den hjemlige turnering, som det var tilfældet sidste efterår.

Peter Bosz sidder som bekendt stadig i sædet, og han er kendt for at spille en offensiv omgang fodbold, som man så igennem forårssæsonen. Truppen besidder da også både erfaring og talent i alle kæder, hvor især stammen på holdet ser rigtig solid ud. Hrádecky har igennem flere år vist, at han er en ganske fornuftig målmand med solid erfaring fra Bundesligaen. Foran finnen huserer stærke Jonathan Tah, som var kaptajn for det tyske U21 landshold, der tabte EM-finalen i sommers, samt den rutinerede men desværre så ofte skadesplagede Sven Bender.

På den 3-mands midtbane som Bosz har implementeret hos Bayer Leverkusen, må man formode, at denne skal besættes af den rutinerede Charles Aránguiz som den mest defensive af de tre flankeret med nyindkøbet Demirbay som en oplagt 8’er type og stortalentet Kai Havertz på den tredje og sidste plads i en mere fri rolle. Havertz skal forsøge at bygge videre på den imponerende sæsonafslutning, hvor han scorede syv mål i de sidste syv kampe på trods af en mere tilbagetrukket placering på banen.

Sidste sæson var lidt af en skuffelse for den jamaicanske kant Leon Bailey, sderom ikke var i stand til at leve op til de lovende takter, som han ellers havde vist i den forgangene sæson, om end det ikke var decideret dårligt rent statsmæssigt. I denne sæson får Bailey rig mulighed for at træde ud af Julian Brandts skygge og vise, at han er det kæmpe talent, som han er blevet udråbt til. Bailey kan passende sammen med bl.a. føromtalte Havertz levere en håndfuld oplæg til spydspisen Kevin Volland, som skal følge op på hans flotte sidste sæson, hvor han blev noteret for hele 14 kasser og 12 assists.

Ellers står og falder eventuel succes igen med Peter Bosz’ evne til at bygge en defensiv op. Det var underholdende at følge Bayer Leverkusen i anden halvdel af sæsonen, men det var også temmeligt naivt til tider, og hvis ikke de lærer at finde balancegangen, kan det blive en ny turbulent sæson med op- og nedture.

 

Bud på placering:
3-5

 

Idealopstilling: (4-3-3)

Hrádecky – M. Weiser, Tah, S. Bender, Wendell – Havertz, Aranguiz, Demirbay – Bellarabi, Volland, Bailey

 

Hold øje med – Kai Havertz

Det er næsten for oplagt at nævne den utrolig talentfulde Kai Havertz som en, man skal holde øje med i denne sæson, men vi vælger ham nu alligevel. Den 20-årige Havertz fik for alvor sit gennembrud i sidste sæson, hvor scorede hele 17 gange og leverede fire oplæg, og han var dermed en væsentlig årsag til, at Leverkusen sluttede sæsonen så godt af, som det nu blev tilfældet. Denne sæson kan ligeledes vise sig at blive den sidste for Tysklands største talent, da større klubber – herunder Bayern naturligvis – står på spring for at sætte kløerne i stjernefrøet, men først skal han bevise, at sidste sæsons store succes ikke var en enlig svale, og at han kan imponere uden førnævnte Julian Brandt.

 

foto: www.bayer04.de

You may also like
Tilskuersnit for Bundesligaen
50+1 reglen og Bayer Leverkusen – Pandoras pilleglas?
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale
Leverkusen, stadion
Optakt: Bayer Leverkusen – Gladbach: Gamle bekendte mødes i Leverkusen
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg?