bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > Hertha BSC > Pal Dardai – når familien gør jobbet umuligt

Pal Dardai – når familien gør jobbet umuligt

Hertha BSC, Dardai

Da Hertha Berlin spillerne løb på banen til udekampen mod Magdeburg, var det med en massiv tysk/ungarsk repræsentation på holdet.
Cheftræneren hedder som bekendt Pal Dardai, og han havde fundet plads til to af sine sønner – Marlon og Palko – på berlinernes midtbane. Den tredje – Bence Dardai – sad på bænken dog uden at komme i aktion. I sæsonens første kamp ude mod Düsseldorf var alle tre brødre på banen samtidig i kampens afslutning, men kan det blive et problem for farmand?

Pal Dardai

Hertha Berlins 47-årige træner er lidt af en institution i klubben. I 1997 skiftede han fra Budapesti VSC til Hertha, hvor han i løbet af de næste 14 år spillede 297 kampe og scorede 17 mål. Dermed fik han rekorden som den spiller, der har tilbragt længst tid hos klubben.
Sideløbende spillede han 61 landskampe for Ungarn, hvor han scorede fem mål.
Pal sluttede sin aktive karriere i 2011, da han aldrig rigtig kom sig efter en meniskoperation.
I 2014 blev han cheftræner for det ungarske landshold, men nåede kun at stå i spidsen for holdet i syv kampe, inden Bernd Storck tog over.

Da Hertha i 2015 fyrede hollænderen Jos Luhukay, vendte klubben sig mod sin gamle defensive midt, og Pal Dardai blev ansat som midlertidig træner. Hertha lå på det tidspunkt kun et point over stregen, men Dardai forvaltede opgaven så godt, at klubben kvalificerede sig til UEFA-Cuppen, hvor Brøndby dog blev endestationen.

Inden 2015-16-sæsonen blev Dardai fastansat som cheftræner hos Hertha Berlin, og her blev han indtil 2020, hvor han gerne ville træne et hold i Herthas ungdomsafdeling. Det holdt dog kun et halvt år. Klubben fyrede Bruno Labbadia i januar 2021 og vendte sig igen imod sin ungarske klublegende, der straks takkede ja. Knap et år senere var det dog Dardais tur til at få fyresedlen efter et skuffende efterår. De følgende to sæsoner var der virkelig gang i den berlinske karrusel, da klubben brugte fire trænere på to sæsoner. Igen pegede pilen på ungareren, der siden april i år har været cheftræner i klubben. 

Når ”afkommet” bliver voksne

Pal Dardai ”overlevede” altså berlinernes nedrykning i sidste sæson. Klubben har øjensynligt vurderet, at ungareren kom ind så sent, at han ikke kunne gøres ansvarlig for den ringe sæson.
Hertha ligger nu en liga lavere, end sidst Dardai blev ansat, men det er ikke det eneste, der er forandret. I mellemtiden er Pals tre sønner alle kommet på kontrakt hos ”Den Gamle Dame.”
Den ældste søn, Palko på 24, er netop skiftet til Hertha fra ungarske Férhérvar og spiller venstre kant/wing.

Marton på 21 er en intelligent defensiv spiller og bliver oftest brugt i centerforsvaret eller som 6´er.
Sidste skud på stammen er Bence på blot 17 år. Han spiller på den offensive midtbane og skulle være den mest talentfulde af brødrene og er en, som de store klubber holder øje med.
Alle tre har repræsenteret Tyskland og/eller Ungarn på ungdomslandsholdsniveau, så det er uomtvisteligt, at der er tale om gode og talentfulde spillere.

Når familien bliver en gordisk knude

Der er ingen tvivl om, at Pal Dardai har sendt masser af talent videre til sine sønner, og hvad er takken? Jo, de har sat farmand i en næsten umulig situation, hvor han kan kritiseres næsten uanset, hvad han vælger.

Pal Dardai har udtalt, at det er sværere for hans sønner at komme på holdet, end det er for resten af truppen. Den udtalelse viser, at det er næsten umuligt for ham at forholde sig objektivt til sine sønner i den her kontekst. Drengene burde jo have samme vilkår og chancer, som deres kollegaer har det.
Under Pal Dardais forgængere, Bruno Labbadia og Sandro Schwarz, spillede Marton fx ikke nær så ofte, som det er tilfældet nu, hvor han er under farmands vinger, og spiller han oftere nu, fordi han er blevet en bedre fodboldspiller, eller er det fordi han er trænerens søn?

Hvis Pal over en længere periode vælger at starte med alle tre, kan det give Hertha et stort problem. I så fald skal alle tre levere hele tiden, for ellers vil medierne givetvis være der med beskyldninger om nepotisme, og hvis Pal vil undgå den situation, så er han tvunget til at sætte en af brødrene af i ny og næ blot for at tilfredsstille kritikerne, og så stiller han ikke nødvendigvis med stærkeste opstilling.
Sætter han en af sine sønner af blot for at undgå beskyldninger om begunstigelse af familien, så risikerer han jo i yderste konsekvens, at det går ud over familieforholdet.

Succes er det eneste ”quickfix”

Set herfra så er den eneste løsning for både familien Dardai og Hertha Berlin, at holdet snart begynder at vinde deres kampe, og at alle tre brødre spiller så godt, at det vil lukke munden på alle kritikerne. En træner, der vinder, har jo altid ret.

Det er et hårdt job at være fodboldtræner, og der er givetvis dele af pressen, der allerede er ved at hvæsse pennene og som snart vil sætte spørgsmålstegn ved, om Pal Dardai er den rigtige mand, der kan føre Hertha tilbage til Bundesligaen. Det er en helt naturlig del af mekanismerne i fodbold. Her har skriverkarlene bare fået ekstra ammunition, når nu træneren har tre sønner på holdet.

You may also like
Hertha BSC, Olympiastadion, Optakt, Berlin
Optakt til 4. spillerunde i 2. Bundesliga: Den synkende skude i Berlin
Sæsonoptakt: Hertha BSC – Tilbage til Dardai, tilbage til sikkerhed?
Optakt, højdepunkter, Augsburg, Hertha BSC
Højdepunkter og mål: FC Augsburg – Hertha BSC 0-3
Sæsonoptakt: Hertha BSC: Mere fokus, mindre facebook